forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Geralt0073 w 13 Maj 2013, 17:58:51
-
Żródło: James Gourmet Coffee
Zaparzanie: Fracino Cherub - espresso (tylko i wyłącznie)
Gatunek: Tylko arabika
Kawa mimo tego, że była kwaskowata, to czułem też lekko gorzki smak bardziej odpowiedni dla mieszanek o profilu czekoladowym, orzechowym.
Ogólnie jest to takie połączenie z przeważającymi cytrusami, ale czuć właśnie też ten mocniejszy akcent, że tak napiszę: to taka hybryda ;) .
Czułem też delikatną cierpkość, której często w kawach szukam i którą bardzo lubię.
Naprawdę polecam :ok:
-
Dziwne... ja bardzo podobne odczucia odnoszę z dripa przyrządzonego z Rwanda Koakaka (palarnia ta sama). Na pierwszym planie kwaskowatość - miła i przyjemna, a po łyknięciu odczuwam akcent goryczki. Jakie owoce siedzą w środku? Ciężko mi to określić, tak samo jak cierpkość... Geralt0073... co określasz mianem cierpkości w kawie?
-
Cierpkość? Tak fajnie ,,ściąga" język ;D
Ta kawa robiła to w taki delikatny, przyjemny sposób.
Często też to w winach czuć.
-
Jak rozumiem, jest to kawa z przeznaczeniem do metod 'filtrowych', a nie espresso?
-
Colonel Grumpy's jest do ekspresu palony, raczej trochę ciemniej niż jaśniej.
-
@Geralt, może zmodyfikujesz trochę swój pierwszy post o podstawowe informacje na temat kawy? tzn. Palarnia, gatunek, przeznaczenie (espresso, alternatywa), w czym użyta (espresso/cappu, drip, aero...). będzie łatwiej potem wszystkim : )
-
Już :ok:
-
Cierpkość? Tak fajnie ,,ściąga" język ;D
Ta kawa robiła to w taki delikatny, przyjemny sposób.
Często też to w winach czuć.
To póki co nie czułem cierpkości w mojej kawie. Może inne parametry to zmienią...