Po długim oczekiwaniu wymieniłem dziś wreszcie żarna. Podziękowania dla chłopaków z caffesilesia
.
Punkt styku żaren przed wymiana miałem na skali w okolicach 9.5, przemiał do espresso był w okolicach 11. W tej chwili ku mojemu zdziwieniu punkt styku cofnął się do 9 a przemiał do espresso to okolice 10.5. Spodziewałem się, ze pójdzie to w druga stronę, nie wiem dlaczego się myliłem. Zarna maja te same wymiary i nacięcia.
Wrażenia po wymianie: mniej pyłu, ładniejsza ekstrakcja i co najważniejsze poprawa smaku - mniej odczuć goryczkowych, więcej słodyczy.
Wydaje mi się, ze określanie trwałości dla żaren na 500 kg jest znacznie przesadzone, oczywiście będą mielić ale przemiał będzie już chyba tylko kawiarniany tzn. dla ludzi którzy tego nie wyczują. Moje przemieliły ok. 50 kg, co prawda chyba spotkały się tez z kamieniem ale mimo wszystko.