Autor Wątek: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?  (Przeczytany 57669 razy)

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« dnia: 09 Wrzesień 2014, 11:26:56 »
Mam najprawdopodobniej jakiś problem z młynkiem. Od jakiegoś czasu mielę wszystko na ustawieniu o 3-4 ząbki drobniejszym niż zwykle. Punkt styku żaren też się przesunął o kilka ząbków. Na żarnach nie widzę jakichś dużych zadziorów, ale na pewno nie są tak ostre jak kiedyś. Młyn przemielił jakieś max. 40 kg ale jakiś czas temu miałem dziwną sytuację: podczas gdy któregoś razu czyściłem młynek wewnątrz, wkręcając górne żarno poczułem duży opór jeszcze długo przed punktem styku. No i to by było na tyle, bo nie mogłem ruszyć za nic w żadną stronę. Młyn skończył na warsztacie i po naprawdę wielu kombinacjach różnymi narzędziami ( nawet żabką z ramieniem 1 m ) udało sie wykręcić górne żarno. Okazało się że gdzieś pomiędzy zwojami gwintu zablokowało się ziarenko piasku. Czy to możliwe, że to jakaś pozostałość po kamieniu, który został przemielony? Fakt jest taki, że trudno jest mi teraz ustawić młyn aby uzyskać ekstrakcje jak kiedyś.

Nowe żarna to ok. 25 euro więc nie problem ale może byłby ktoś skłonny do udostępnienia/wymiany się młynami na kilka dni testów ( mówię tu o podobnej klasie młynków ) aby to sprawdzić?
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2014, 11:36:38 »
W moim Compaku rocznik 1998, żarna 63.5 po zakupie żarna były niby OK, ale z kilogramami namielonej kawy mieliłem drobniej i drobniej i dłużej. W końcu wymieniłem żarna na nowe i mielę grubiej ale równiej, a co ważniejsze krócej. Na starych żarnach mieliłem już ponad 9 sekund, na nowych oscyluję w okolicach 7 w zależności od kawy.

Jeśli przemieliło ci kamyczek to w sumie największe skody się dzieją na tych najdelikatniejszych najdrobniejszych ostrzach żarna :(

Jeśli chcesz to mogę ci Faemę MPN (54mm) podesłać - na razie dźwigni nie używam więc stoi biedna i się kurzy  :'(

LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2014, 12:39:35 »
Też coś takiego zauważyłem w przypadku jednego z pierwszych RR55OD. Po paru latach pracy 16g mieliło się w ciągu kilku sekund, ok. 8s. Po zmianie żaren o mało co nie przewróciłem się z wrażenia: 4s.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrzesień 2014, 12:56:54 »
To skoro na doppio, Antoniowe kawy mielę około 8s. to żarna z Macapa do kosza?
I jeszcze jedna przypadłość.
Coraz bardziej skręcona śruba mikrometryczna.
I ostatnio crema jasnawa pomimo różnych gatunków kawy...
 :NO:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Wrzesień 2014, 13:21:46 »
To skoro na doppio, Antoniowe kawy mielę około 8s. to żarna z Macapa do kosza?

Ja mielę ~7s. Pamiętasz ile czasu miałeś na początku - bo to w sumie najlepszy test jest. Zanotować po zmianie żaren, przykleić kartkę na podstawie :)

Ile przemieliłeś?
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Wrzesień 2014, 13:40:22 »
Mniej więcej podobny czas.
Dziwi mnie skręcenie z 2,1-1,9 na 1,5
A może kawa inna?
 :lol2:

Ile kawy?
Kilkadziesiąt kg.  :redface:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrzesień 2014, 13:48:00 »
Mnie dziwi Kenia Superstar od Gorana - generalnie wszystkie kawy po przesiadce na Rakietę mielę +/- tak samo jak do Ascaso. Poza Superstar, która wymaga teraz dużo grubszego mielenia.

Może to wilgotność, inne palenie - nie mam pojęcia :)
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrzesień 2014, 13:49:41 »
Inne ziarna przecież...

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Wrzesień 2014, 13:51:56 »
Kurde, mam to samo co fux, zaraz zacznie skali brakować... Jedyna zmienna to upływające miesiące.
Doktorze pamiętasz może ile zajmowało mielenie porcji PrawieMazzererem?

Jakieś grupowe zakupy żaren? ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Wrzesień 2014, 14:11:01 »
@Maciek - KA Mazzer mielił u mnie raczej odmierzone porcje - jakoś się czasem wtedy jeszcze nie zajmowałem/przejmowałem. Ale KA Mazzer będzie wolny z natury - on ma przecież dużo niższe obroty niż Mazzer Mini.

@Antonio - wiem ze inne, bo 58mm więc niby wolniejsze, ale przynajmniej daje to jakiś tam mglisty punkt porównania. Jak u @fux'a mieli się mniej więcej tak samo jak u mnie (63.5mm) to stawiałbym że jego żarna są jeszcze OK.

Zaraz się okaże ze obalimy mit trwałości płaskich żaren :D
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Wrzesień 2014, 14:16:29 »
Młynek Fuxa mieli odpowiednio szybko dla tego modelu – około 2 g/sek: MacapM4D. Może po prostu wystarczy go wyczyścić. A słabsza crema może oznaczać konieczność wymiany uszczelki w grupie ekspresu.

@Doktorze, Antoniowi chodziło o ziarna :).
Inne ziarna przecież...
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2014, 14:34:38 wysłana przez WS »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Wrzesień 2014, 15:19:06 »
@Doktorze, Antoniowi chodziło o ziarna
ziarna, żarna - język polski trudna sprawa  :sciana:
LMWDP #469

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrzesień 2014, 15:23:30 »
U mnie odwrotnie z czasem - zaczął mielić mi szybciej :wow2: pomimo większego skręcenia. Kiedyś ok. 5 s 18 g teraz nawet i 4,3s ta sama ilość.

Co ma uszczelka do cremy?
W młynie: ziarna

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Wrzesień 2014, 15:42:50 »
Co ma uszczelka do cremy?
No właśnie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Jak rozpoznać czy żarna są jeszcze dobre?
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Wrzesień 2014, 15:51:12 »
Co ma uszczelka do cremy?

Może jak woda po kropelce woda ucieka to ciśnienie niższe i crema gorsza?


Ale KA Mazzer będzie wolny z natury - on ma przecież dużo niższe obroty niż Mazzer Mini.

Dlatego właśnie pytałem Ciebie, zamiast porównywać z innymi młynami. Podejrzenia wzbudził u mnie fakt zauważony przez fuxa, że z upływem czasu coraz bardziej skręcam młynek.
Czy kawy tego samego gatunku ale z różnych lotów mogą się tak zauważalnie różnić?

e: może ktoś ma możliwość zmierzenia grubości nowych żaren i porównania z takimi samymi używanymi?
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2014, 15:54:32 wysłana przez Maciek »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi