Autor Wątek: Automat 30-50 kaw  (Przeczytany 330 razy)

Offline Aiko

  • Wiadomości: 7
Automat 30-50 kaw
« dnia: 13 Październik 2021, 17:58:32 »
Szukam pomocy w doborze automatu na zasadzie jednego przycisku wybór napoju.
Podobnie ma to działać jak kawa serwowana na stacjach paliw, czyli również pod duże kubki
Ilość wydawanych to 30-50 dziennie.
Mleko w płynie.
Podłączenie stałe lub zbiornik.
Budżet do 8000(a może to nawet za dużo ?)
Urządzenie w miarę trwałe (sam również lubię pogrzebać w swoim aut.kolbowym).
Pod uwagę biorę jura x6 (przebiegi nawet po 30 tys. kaw), saeco phedro, aulika.

Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Może macie inne propozycje.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 796
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Automat 30-50 kaw
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Październik 2021, 19:34:10 »
Aulika to nie kombajn z Orlenu. Nie da się upychać wiadra na modłę "średniej czarnej" dla TIR-owca. Phedro nie znam, ale nie wydaje mi się, żeby też to umozliwiał.
Jura daje w tym zakresie większe możliwości .
Ale raczej to musi być coś w stylu Philips LatteGo Premium (nie znam tego kompletnie, ale wygląda na coś dla miłośników wiadra mleka z odrobiną kawy), czy Jura s8.
Mleko w płynie to ma raczej każdy automat z funkcja capu. Na proszkach to są kapsułki olinłan.


Offline wielkik

  • Wiadomości: 73
  • Ekspres: Gaggia Classic 2019/Gaggia Baby Twin 2010
  • Młynek: Saeco M50
Odp: Automat 30-50 kaw
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Październik 2021, 10:23:30 »
Kwestia stara jak świat. Wszystkie ekspresy automatyczne z funkcją cappuccino działają na zasadzie ekspresu ciśnieniowego czyli w skrócie, gwałcąc nieco całą piękną teorię, zaparzanie przebiega pod ciśnieniem - mniejszym, większym, 12 bar, 19 bar ale ciśnieniem. No i teraz konstrukcja obwodów hydraulicznych oraz modułów zaparzających nie za bardzo jest w stanie zrobić 300ml napar z kawy. To co wyjdzie z takiego naparu to tak jakbyśmy w klasycznym ekspresie manualnym zapieli portafiltr z pojedyńczym sitkiem, wypełnionym maks. 9 gram kawy i przepuścili przez to 300ml wody - no smak każdy z nas może sobie wyobrazić. Producenci jak i operatorzy takich urządzeń na orlenach i w innych podobnych stosują rozmaite rozwiązania i tricki żeby trochę uczynić ten smak znośnym i żeby zaparzanie nie trwało 5 minut.
Niestety w urządzeniach przez ciebie wymienionych nie ma takich rozwiązań, w urządzeniach wymienionych przez kolegę rapoha też nie ma takich rozwiązań. Najtańsze urządzenie z dwoma młynkami, pojemnością modułu zaparzającego powyżej 13g., regulacją siły docisku tłoka modułu zaparzającego oraz pompą mleka będzie kosztować od 10-12k wzwyż, a w mojej opinii tylko zaczynając od takich rozwiązań można serwować jakkolwiek sensowną kawę w dużych rozmiarach.

Oczywiście w wielu przypadkach widać na rynku, że i Phedra i Aulika próbują sprostać takiem wyzwaniu ale z doświadczenia wiem, że to się nie nadaje. Oczywiście jak ktoś nie wie to wypije i może mu nawet zasmakuje. Natomiast tak czysto obiektywnie to jest to nieporozumienie i niezrozumienie tematu. Myślę, że często wynika to z nieco zbyt wygórowanych oczekiwań. No bo jak oczekiwać od włoskiego automatu który defacto w założeniu miał zastąpić ekspres kolbowy, młynek i obsługę, że będzie serwował kawę o pojemności 300ml i więcej - przecież włosi statystycznie - żeby nie generalizować, nie piją takiej kawy :Bicz:

Także wymienione urządzenia tak ale nie dla dużych kaw.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2810
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Automat 30-50 kaw
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Październik 2021, 11:12:41 »
działają na zasadzie ekspresu ciśnieniowego czyli w skrócie, gwałcąc nieco całą piękną teorię, zaparzanie przebiega pod ciśnieniem - mniejszym, większym, 12 bar, 19 bar ale ciśnieniem.
Nie do końca. W ekspresie ciśnieniowym spadek ciśnienie ma miejsce wyłącznie na ciastku kawowym. W automacie grubość przemiału jest drugorzędna - za ciśnienie ekstrakcji odpowiada zaworek supercrema (skądinąd wynalazek pana Illy).

Offline wielkik

  • Wiadomości: 73
  • Ekspres: Gaggia Classic 2019/Gaggia Baby Twin 2010
  • Młynek: Saeco M50
Odp: Automat 30-50 kaw
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Październik 2021, 11:54:53 »
Tutaj aż tak bym nie generalizował gdyż zawór supercrema nie jest jednoznaczną cechą którą można przypisać jako stałą do ekspresów automatycznych. Oczywiście jeżeli mówimy o ekspresach domowych i z niższej półki, nazwijmy to, jakkolwiek profesjonalnej to prędzej chociaż nie jestem pewien czy też już się to nie zmienia - nie znam niestety konstrukcji każdego ekspresu. Natomiast to co wiem z własnego doświadczenia to, że w ekspresach automatycznych ze średniej półki profesjonalnej i wyżej, zaworów supercrema się już praktycznie nie stosuje.

Offline mati502

  • Wiadomości: 1
Odp: Automat 30-50 kaw
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Październik 2021, 12:15:47 »
Po przeczytaniu tematu pierwsze co przychodzi mi do głowy to ekspres do kawy SAECO Lirika OTC  powinien się sprawdzić do 30-40 kaw dziennie, U siebie w firmie (10 pracowników) mam taki sam i świetnie się sprawuje :D

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi