Autor Wątek: Smoczy oddech - palenie  (Przeczytany 14332 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lipiec 2013, 12:04:20 »
Chodziło mi raczej o jej konstrukcję techniczną... post, dział, plik do ściągnięcia, tabela...

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lipiec 2013, 12:12:18 »
To, aż tyle byś chciał... :wow2:
Dobra, pomyślę ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Lipiec 2013, 14:06:19 »
Oj prosta tabelka aktualizowana w jednym wątku była by chyba OK.

Zdjęcie zielonej, temp palarki, waga wsadu, temp po zasypie, czas palenia, I crack, II crack,..., chłodzenie, zdjęcie po paleniu.

Goran, Antonio - coś jeszcze tak na dzień dobry dla domorosłego palacza potrzeba by mieć - a może to powyższe to za dużo?
LMWDP #469

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lipiec 2013, 14:17:13 »
Kawę jeszcze można zważyć po upaleniu.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lipiec 2013, 14:22:49 »
No i może przydałoby się jakoś ocenić efekt smakowy  :) - ale to można załatwić przez linkowanie do ocen kawy.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lipiec 2013, 21:40:22 »
A jak podchodzą do tego domownicy ?  ;D Z równie dużym entuzjazmem ?  :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lipiec 2013, 21:55:39 »
Całość stoi na tarasie.
To ja będę do tego źle podchodził, ale w zimę ;)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lipiec 2013, 15:11:49 »
Wypał
nr
Nazwa kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Początek
trzecich strzałów
Czas paleniaTemperatura
przed zasypem
Temperatura
po zasypie
Zdjęcie wypału
6Dominicana Republic Barahona163g133g9. minuta11. minuta-13 minut180165klik


Tą tabelkę będę aktualizował z każdym kolejnym wypałem. Będę tutaj tylko takie dane, a dokładniejsze opisy będą w odpowiednich wątkach, jak tylko spinka stworzy nowy dział, jaki obmyśliliśmy ;)

Edycja: Tej tabelki jednak nie będę aktualizował. Wszystkie dane na temat mojego palenia będą do znalezienia tutaj: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=28.0
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpień 2013, 16:11:10 wysłana przez Geralt0073 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lipiec 2013, 16:01:01 »
Tylko publikuj proszę nie same wypały ale te niewypały też. Zawsze kogoś od błędu da się uchronić :)
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lipiec 2013, 17:50:45 »
Nie martw się, będę publikował wszystko ;)
Przecież pierwszym węgielkiem też się pochwaliłem. ;D

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Lipiec 2013, 00:47:04 »
Przy zdjęciach ziaren trzeba bardzo dbać o dobre źródło światła i jeszcze lepszy balans bieli. Odchyły na osi żółcie-błękity mogą tu nieźle namieszać i wprowadzić w błąd.

Przy tym zdjęciu masz niebieskie światło z prawej (pewnie białe tak naprawdę, z okna?) i względnie białe (pewnie podła* żarówka/świetlówka zbalansowana przez pomiar do bieli) z lewej. Wszystko to się miesza w zielenie w obrzeżach kadru.

*Światła było raczej mało i przez to wyprało kolory.

Mylę się?
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2013, 15:31:51 wysłana przez donkiszot »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lipiec 2013, 07:00:21 »
Prawie się nie mylisz ;)
Nie mogło być to światło z okna, gdyż palarka jest na dworze.
To światło ze zwykłej bańki.

Robiłem to zdjęcie na szybko, przy następnych się bardziej postaram.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lipiec 2013, 09:33:22 »
Fajnie jest przy robieniu zdjęć kawy zielonej i potem upalonej, używać papieru milimetrowego lub postawić miarkę ( za free z Ikei ) by mieć wgląd do wielkości ziaren. Jeżeli wydrukujesz to zdjęcie z sweetmarias.comi zrobisz zdjęcie upalonej kawy przy nim, to będziesz miał większe odnoszenie do koloru kawy bez względu na balans bieli.
Fajnie jest zapisywać, w miarę możliwości:
* początek pierwszego strzału i temperaturę
* czas palenia i temperaturę w czasie wysypania kawy z bębna
* trzeci strzał zbędny bo już ustalone że palisz kawę na balkonie i matka się nie denerwuję ;)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Smoczy oddech - palenie
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lipiec 2013, 09:43:06 »
OK :ok:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi