Forum > Przygotowanie kawy
Woda do kawy
Julianna:
Witam, czy robił ktoś z was testy jak duży wpływ na smak kawy ma woda? Widziałam jakieś zdjęcia blogerek kulinarnych, które pisały, że woda ma bardzo duży wpływ na smak herbaty. A jak to jest z "czarnym napojem"? Poczytałam trochę o odwróconej osmozie. Korzystał ktoś?
lucasd:
czysta odwrocona osmoza nie nadaje sie do picia, albo mieszac z kranowa albo mineralizowac (jeden filtr to za malo) lub dodac chemie
intersekt:
Oczywiście woda wpływa na smak kawy, bo filiżanka tego napoju składa się z około 99% tej substancji. Niestety woda, która pijemy to nie tylko cząsteczki tlenu i wodoru ale także inne substancje w niej rozpuszczone. Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem ale im wyżej jest zmineralizowana (twardsza), tym jej zdolność do rozpuszczania maleje. Roztwór nasyci się zanim rozpuści się w nim wystarczająca ilość substancji rozpuszczalnych znajdujących się w kawie - po prostu kawa się "niedoparzy".
Woda będzie odpowiednia jeśli pozwoli uzyskać ekstrakcję na poziomie 18-22% i TDS na poziomie 1.15-1.50 .
SCAA podaje standardy dotyczące jakości, którą powinna charakteryzować się woda używana do parzenia kaw jakości speciality: http://www.scaa.org/?page=resources&d=water-standards.
joonecky:
--- Cytat: Julianna w 18 Sierpień 2015, 10:53:39 ---Witam, czy robił ktoś z was testy jak duży wpływ na smak kawy ma woda? Widziałam jakieś zdjęcia blogerek kulinarnych, które pisały, że woda ma bardzo duży wpływ na smak herbaty. A jak to jest z "czarnym napojem"? Poczytałam trochę o odwróconej osmozie. Korzystał ktoś?
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem jak z eksperymentami, ale jest już spory temat o wodzie i wszelkiego rodzaju filtrach.
Julianna:
Przeczytałam wpis na pewnym blogu i z tego co widzę to nawet restauracje i kawiarnie używają filtrów odwróconej osmozy. Zdecyduję się chyba na takowy. Nie będę tej wody dodatkowo mineralizować, bo minerały to kamień.
Nawigacja
[#] Następna strona