Forum > Sprzęt i technika palenia kawy
Bardzo amatorskie domowe palenie kawy
Joanna Bożek:
Na w wstępie błagam nie zabijcie mnie śmiechem :redface: chodzi mi ostatnio po głowie taka chęć samodzielnego wypalenia sobie kawy, pytanie czy bez żadnego profesjonalnego sprzętu jestem w stanie sobie w domku taką kawę wypalić dajmy na to na patelni? Oczywiście liczy się też efekt końcowy tego przedsięwzięcia, żeby to dało się potem ze smakiem wypić :)
Spinacz:
Oczywiście że można, musisz jedynie cały czas mieszać żeby równomiernie ja wypalić. Pod koniec palenia zaczyna dymić i intensywniej pachnieć (raczej zapach palonego zboża niż aromat kawy). Można tez wypalić kawę w piekarniku lub przerobionej maszynce do popcornu.
Na patelni masz np. tutaj:
Joanna Bożek:
dziękuje :kwiat:
to kolejne pytanie na filmie ktoś ma sporą ilość kawy, ja chciałabym sobie wypalić na jeden raz dla dwóch osób i potem zaparzyć w kafetierze włoskiej. Ile wagowo zielonych ziaren powinnam mieć?
Spinacz:
Ziarna podczas palenia "tracą na wadze" 15-20%. Zważ ile kawy wsypujesz do kawiarki (zależy to nie tylko od firmy ale i od jej wielkości) i weź z naddatkiem. Taka świeżą to chyba lepiej byłoby w tygielku... Ziarna muszą odpocząć, zanim ujawnią pełnię swoich aromatów :)
Joanna Bożek:
Czyli jak wyprarzę jutro to najlepiej zaparzyć je dopiero w niedziele?
Tygielka nie mam ale mam taki jak ten emaliowany kubek na gaz nada się?
Nawigacja
[#] Następna strona