Co wiemy o ekspresach?
Ekspres to urządzenie do przygotowywania kawy, które robi to w sposób automatyczny lub manualny w określony sposób. Zarówno ekspres automatyczny jak i kolbowy jeśli chodzi o sposób przygotowywania kawy działa tak samo: przygotowywana jest porcja zmielonej kawy, która następnie ubijana jest w filtrze kawowym i przelewana jest przez tą porcję woda o odpowiedniej temperaturze.
Po co nam kawa?
Samo pojęcie kawa jest pojęciem względnym, ale większość ludzi na świecie słowo kawa kojarzy z już przygotowanym napojem do wypicia. Dla czego to pojęcie względne? Idę o zakład, że znajdzie się ktoś na tym świecie, kto słowo kawa skojarzy najpierw z ziarnem. Idea jak towarzyszy producentom ekspresów to przede wszystkim wydobycie jak najwięcej walorów z przygotowanego już wypalonego ziarna kawy i tak są producenci, którzy dążą do perfekcji i udoskonalają co raz bardziej swoje ekspresy, ale są też tacy, którzy się z tym nie śpieszą i ciągle eksplorują obecne trendy.
Eksploracja ekspresu?
Jeśli decydujesz się na zakup ekspresu powinieneś zdać sobie sprawę z najważniejszych czynników, które mają wpływ na jakość kawy bez względu na to, czy to będzie espresso czy kawa z mlekiem. Woda, woda i jeszcze raz woda... . Człowiek składa się w 93% z wody, około 71% naszej planety to woda, a żeby przygotować kawę potrzebujemy 100% wody. Po pierwsze najważniejsza jest jej temperatura, po drugie jej ciśnienie, a po trzecie jej jakość.
Cdn.