Espresso od początku było napojem przygotowywanym w kawiarni.
Z uwagi na specyfikę procesu zaparzania (ciśnienie i temperatura) wymaga sprzętu dość drogiego. (Choćby z uwagi na bezpieczeństwo).
W tej chwili mamy możliwość robienia espresso w domu ale to nadal trochę fanaberia i luksus. I dlatego kosztuje sporo.
Ale kawa to nie tylko espresso.
Jest masa tanich urządzeń pozwalających zrobić świetną kawę w domu. I dużo dobrej kawy palonej u nas, w konkurencyjnych cenach. Nigdy lepiej nie było
.
A jeżeli musi być espresso? (Dla mnie np. musi być). Zawsze możesz policzyć ile wydajesz na espresso w kawiarni. 2000 rocznie? To może warto zainwestować w sprzęt na raty, 4-8 tysięcy na 3-5 lat.
Tej klasy sprzęt odpowiednio użytkowany i konserwowany ma prawo służyć latami, więc w długiej perspektywie taki wydatek się nawet ekonomicznie opłaci. A do tego ile frajdy i satysfakcji. I to nawet ważniejsze niż ewentualne oszczędności.