Autor Wątek: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?  (Przeczytany 12616 razy)

Halik

  • Gość
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Grudzień 2018, 20:55:42 »
...i napisał to Pan Yo. :D

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Grudzień 2018, 20:57:13 »
😊  Uprzejmie doniosłem 😊

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Grudzień 2018, 10:54:08 »
Chyba postawie na ta gaggie :) Uslyszalem ze: "jak chcesz to kupuj" wiec decyzja podjeta :D  teraz jeszcze pytanie bo znalazlem komentarz:

"Wlasnie wyrzucam kultowy produkt formy Gaggia. Doslównie - na śmietnik. Sprzęt wysoko awaryjny i bardzo kapryśny - kawa musi byc idealnie zmielona bo inaczej sitko sobie nie poradzi a jak sobie nie poradzi to jest do wyrzucenia - 70 zł dodatkowo do wydania. Czyszczenie tego sprzętu to nieustająca zmora. Nieustająca zmora bo wymaga czuszcenia bez przerwy. Przedtem miałam 12 lat Krupsa ( kombajn -eksperes i przelewowy w jednym) i było super. Ekspres dla facetów którzy uwielbiają w piwnicy grzebać w starych sprzętach elektronicznych albo spedzają wolne popołudnia grzebiąc pod maską trabanta. Okropny sprzęt!!!"

mozecie sie do niego jakos odniesc? :D

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Grudzień 2018, 10:59:47 »
Cała prawda o ekspresach kolbowych. Trzeba czyścić, bo widać, że brudny, trzeba idealnie zmielić kawę, racja. W Krupsie nie widać, że brudny, a że życie w środku kwitnie, co z oczu to z serca :). Ja tam lubię dłubać, tylko nie mam trabanta, a mój tata miał jak byłem mały, no i warsztat mam w sypialni a nie w piwnicy :)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Grudzień 2018, 11:01:35 »
Szkoda strzępić klawiatury po próżnicy. Zarzuty, że kawa musi być idealnie zmielona albo trzeba czyścić maszynę co jakiś czas to jak narzekać, że aby żyć trzeba oddychać.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Grudzień 2018, 11:02:15 »
a co z tym sitkiem? serio trzeba kupic nowe jesli zle sie zmieli kawe? bo to nie bardzo rozumiem

co musze jeszcze dokupic do takiego ekspresu na juz?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4845
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Grudzień 2018, 11:18:47 »
Ten człowiek pewnie używał sitka supercrema z podwójnym dnem. Przy zbyt miałko zmielonej kawie łatwo je zapchać i trudno wówczas udrożnić.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 441
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Grudzień 2018, 12:13:10 »
pewnie używał sitka supercrema
Lub używał standardowego sitka ale nie miał odpowiedniego młynka.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Grudzień 2018, 12:34:44 »
Stawiam na to samo co Janusz. Mając młynek nie używa się sitka "super crema" i tyle. To tylko proteza na sklepowe mielonki.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Grudzień 2018, 12:38:18 »
Brat sobie zapchał takie sitko bardzo szybko używając porządnego młynka. Przez to musiał nauczyć się używać normalnego sitka i na dobre mu wyszło :)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4845
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Grudzień 2018, 12:43:38 »
 :brawa:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Grudzień 2018, 12:44:45 »
Brat sobie zapchał takie sitko bardzo szybko używając porządnego młynka. Przez to musiał nauczyć się używać normalnego sitka i na dobre mu wyszło :)
a jakies rady? :)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Grudzień 2018, 13:21:46 »
Z rad to polecam wywalić sitko super crema (podwójne dno) i wymienić na klasyczne (zwykłe zamienne kosztuje kilkanaście złotych). Do tego potrzebujesz młynek mielący pod espresso (wspomniany idealny przemiał).

Jak chcesz zostać przy super crema to na mielonce pójdzie. Ale nie licz, że będzie to espresso z prawdziwego zdarzenia.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline minero

  • Wiadomości: 311
    • Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Grudzień 2018, 15:32:27 »
Dzieki. Jeszcze szybkie pytanie choc wiem ze to zly watek ale chcialbym uzyskac odp. Czy mlynek to tej Gaggi Ascaso Mini uzywany dalby rade? bo mam osobe ktora chce sprzedac.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi