;

Autor Wątek: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM  (Przeczytany 1334 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Czerwiec 2018, 15:15:56 »
Podła kawa w naszym języku to zazwyczaj taka kiedy nie wiadomo co palono, nie wiadomo kiedy i aby ukryć wady ziarna oraz sprostać potocznemu zapotrzebowaniu spalono na żużel  :mrgreen:

Świeżo palona kawa to już dużo, dodatkowo małe palarnie mają możliwości i wiedzę aby z każdej kawy wydobyć to co najlepsze lub to czego oczekuje osoba pracująca przy piecu  [emoji38]
Mieszanki również tworzy się w taki sposób aby właściwie balansować smaki i aromaty, nikt na siłę nie będzie zachwalał owocowych kaw z jasnego palenia bo do nich zwyczajnie trzeba, bez urazy, dorosnąć  :taktak: Ja najpierw zrezygnowałem z kaw mlecznych ale unikając jakiejkolwiek kwasowości, później doceniłem piękny zapach ziarna a później trafiłem na Perla Negra i poczułem nagle wszystkie owoce świata i aromaty w jednej filiżance :blue:

Sensoryka wymaga pracy, to nie jest tak jak w kawie o aromacie orzechowym czy czekoladowym że poczujesz wprost orzechy czy czekoladę ale jedząc porzeczki i zapamiętując ich smak i aromat możesz spotkać go w kawie z jaśniejszego palenia. Nie znam tego Davidoffa ale tak jak mówi MaciejF powąchaj go najpierw i określ co czujesz ? Po kilku paczkach kawy palarnianej powrót do marketówki lub włoskiego palenia jest straszną traumą  :hihihi: Ja lubię nadal w smaku włoskie palenie ale zapach z paczki mnie odrzuca, oczywiście możesz pić to co lubisz i tak jak lubisz na tym polega wolność wyboru  :poklon:

Online siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3032
  • Pomógł: 29
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Czerwiec 2018, 15:20:06 »
Taki Davidoff nie jest punktem odniesienia do czegokolwiek na tym forum, więc jakiekolwiek odniesienia do tego możesz odpuścić. Po prostu to nie jest kawa pijana na tym forum i nikt nic nie odniesie. Ale ze swojego doświadczenia - świeżo palona Brazylia, taka "podstawowa", da w smaku orzechy i czekoladę. I spróbuj znaleźć w tej gorzkiej czekoladzie Twojej kawy żużel, asfalt i palone opony - takie są moje ostatnie doświadczenia z kiepską kawą...

Offline wuja

  • Wiadomości: 19
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera Unica PID
  • Młynek: C40 MK3 Nitro Blade Wenge
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Czerwiec 2018, 17:18:29 »
Wywołałem całkiem niepotrzebną dyskusję w tym wątku. O kawach jest przecież osobny dział.
Tutaj chciałem niejako uprościć sobie zadanie i zadałem techniczne pytanie o dozę akuratną dla konkretnych filtrów konkretnego ekspresu.

.....oczywiście możesz pić to co lubisz i tak jak lubisz na tym polega wolność wyboru  :poklon:

No właśnie, i to jest bardzo rozsądne zdanie i na tym można by zakończyć. Niestety chyba niektórzy podchodzą do tematu jak do religii. Tak, tam właśnie są dogmaty i nie można ich podważać.
No a swoją drogą, tak z ciekawości, jak rozumiem wszyscy wypowiadający się oczywiście pili Davidoffa 57 (w miarę świeżo palonego)  :mhh: no i mają bazę porównawczą.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Czerwiec 2018, 17:26:42 »
A jaka jest data palenia lub ważności tej kawy?
Piłem ją w czasach kawowej ignorancji i nie pamiętam wrażenia a teraz szkoda mi każdego shota na wielkoprzemysłową produkcję :-)

Offline wuja

  • Wiadomości: 19
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera Unica PID
  • Młynek: C40 MK3 Nitro Blade Wenge
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Czerwiec 2018, 17:42:12 »
Niestety akurat wczoraj przesypałem ją do słoika a opakowanie wyrzuciłem. Kupiłem ją ok. miesiąc temu i zwróciłem uwagę na datę palenia - była palona dokładnie miesiąc wcześniej.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #80 dnia: 20 Czerwiec 2018, 17:45:21 »
Na moje oko to tam nie ma daty palenia tylko data przydatności do spożycia ale może sie mylę  [emoji14]

Offline wuja

  • Wiadomości: 19
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera Unica PID
  • Młynek: C40 MK3 Nitro Blade Wenge
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Czerwiec 2018, 18:36:04 »
Być może tak było, nie pamiętam. Od pewnego czasu są zmienione opakowania i na bank są dwie daty: palenia (a może pakowania) i data przydatności. Oczywiście opakowania mają zaworek CO2.

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 1003
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, C40
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Czerwiec 2018, 20:02:22 »
Wuja, pisząc o lepszej kawie chodzi mi o taką, która będzie prostsza w ekstrakcji. Parę razy dostałem różne kawy niby "pod espresso" z marketu. Moim zdaniem one są pod automaty, z kolby się z nich leje.
Więc jeszcze raz, weź świeżo paloną kawę z dobrej polskiej palarnii. Coś od MA, Euro Cafe. Jak uważasz, że nie warto, to Deskowy ma chyba jeszcze promocje na Arcaffe. Może być nawet Lavazza, byle z linii Pro.
Sitko podwójne. Doza, zacznij od 16 g. W C40 znajdziesz jedno ustawienie przemiału które pozwoli Ci uzyskać 32 g kawy z tej dozy w okolicach 30 sekund. Będziesz musiał modyfikować trochę dozę, bo regulacja C40 jest za mało dokładna. Jak wyjdzie Ci czas ekstrakcji 38 s, to zmniejsz dozę do 15,5. Jak 20s zwiększasz do 16,3, etc... Aż znajdziesz swój smak. Tyle.
---
Paweł
Aktualnie w młynku: Colonna - BUZIRAGUHINDWA #22

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6094
  • Pomógł: 88
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: ASCASO UNO PID PROF czy Bezzera UNICA PID czy Bezzera BZ10 S PM
« Odpowiedź #83 dnia: Dzisiaj o 00:01:01 »
U Silesiusów świeżej włoszczyzny do wyboru, od ciemnych po jasne.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi