Autor Wątek: Lody  (Przeczytany 48245 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Lody
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Czerwiec 2018, 10:19:48 »
A nie lepiej pójść do sklepu po paczkę algidy? :D
Można, ale po co :D

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Czerwiec 2018, 10:32:40 »
DrUsagi, czy do Swojego Nemoxa wlewasz wodę z solą pod pojemnik ?

Offline Dominikkuchniak

  • Wiadomości: 69
Odp: Lody
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Czerwiec 2018, 14:30:49 »
Jak zrobic lody z jajek:
ttps://youtu.be/8jPLzbFsdRY

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Lody
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Czerwiec 2018, 15:00:53 »
Hm po wizycie w praskim Creme de la Creme stwierdziłem że lody rzemieślnicze w Polsce, a przynajmniej w Łodzi, to wielka lipa;-(

No bo co to są lody rzemieśnicze

http://wroclawskiejedzenie.pl/2018/04/12/cala-prawda-o-lodach-naturalnych-jak-oszukuja-nas-lodziarnie/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Lody
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Czerwiec 2018, 09:15:00 »
DrUsagi, czy do Swojego Nemoxa wlewasz wodę z solą pod pojemnik ?
Ja mam Gaggię :) ale zamiast wody z solą wlewam miarkę alkoholu :D
LMWDP #469

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Lody
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Czerwiec 2018, 09:40:17 »
Przestańcie natychmiast bo mam już straszną ochotę i nie na alko bynajmniej  :pycha:

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: Lody
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Czerwiec 2018, 11:27:10 »
chyba dziś zrobię truskawkowe   :ogien:

zamiast wody z solą wlewam miarkę alkoholu

o super, spróbuje też. W mojej maszynie można bez wody z solą ale cały proces trwa wtedy z 2-3 dłużej niż normalnie. Za to konsystencja jest dużo lepsza i lody bardziej zmożone bo nie ma szans by mieszadło przymarzło do dna pojemnika i się zatrzymało.



Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Lody
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Czerwiec 2018, 10:04:09 »
Ukręciłem na zółtkach truskawkę z sokiem cytrynowym i odrobiną wanilii, smak poprawny, konsystencja dobra chociaż nie było to nic ponadprzeciętnego, pierwsze koty za płoty zobaczymy jak dalej będzie  :taktak: Teraz pora na coś ambitniejszego może malina z mascarpone albo coś z miętą lub śmietanka z wiśniami w syropie ?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Lody
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Czerwiec 2018, 12:30:18 »
Ukręciłem na zółtkach truskawkę z sokiem cytrynowym i odrobiną wanilii, smak poprawny, konsystencja dobra chociaż nie było to nic ponadprzeciętnego, pierwsze koty za płoty zobaczymy jak dalej będzie  :taktak: Teraz pora na coś ambitniejszego może malina z mascarpone albo coś z miętą lub śmietanka z wiśniami w syropie ?

Jakie miałeś proporcje mleka do śmietany? Użyłeś mleka w proszku na włoską modłę?

Ja po wanilii tez poszedłem w truskawki. Spróbuj czekoladowych - fajnie wychodzą świeżo po kręceniu. Tylko uważaj z cukrem, dostępne przepisy nie biorą poprawki na słodkość tabliczki.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Lody
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Czerwiec 2018, 16:06:56 »
Czekoladę u mnie w domu tylko ja jadam więc nie bardzo  :nienie:
Moja truskawka była z nutą wanilii, sokiem z połowy cytryny i mlekiem 1:1 ze śmietanką (po 175g) do tego 1/3 szklanki cukru i 4 żółtka oraz 300g truskawek. Nie wiem jak użyć mleka w proszku lub skondensowanego?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Lody
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Czerwiec 2018, 16:47:36 »
Czekoladę u mnie w domu tylko ja jadam więc nie bardzo  :nienie:
Moja truskawka była z nutą wanilii, sokiem z połowy cytryny i mlekiem 1:1 ze śmietanką (po 175g) do tego 1/3 szklanki cukru i 4 żółtka oraz 300g truskawek. Nie wiem jak użyć mleka w proszku lub skondensowanego?

To byś miał cała michę czekoladowych dla siebie ;).
Jeśli chodzi o mleko to ja bym nie używał skondensowanego - jest łatwiej, ale lody smakują przede wszystkim tym. Z mlekiem w proszku jeszcze nie próbowałem. Natomiast każdy przepis na gelato na włoskich stronach je ma. Na pewno kolejną próbę wykonam z tym mlekiem w proszku właśnie. Ale to dopiero za 2+ tygodnie.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Lody
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Czerwiec 2018, 20:17:05 »
Lody to jednak nie kawa   :diabelek: drugie podejście i całkiem poprawny strzał  :mrgreen:
Dzisiaj popełniłem śmietankowe z nutą skórki cytrynowej, konsystencja rewelacyjna, kremowe, bez kryształków lodu i nie przemrożone, śmietankowe na maksa, delikatne i subtelne w smaku. Kolejne podejście do lodów z mascarpone i malinami albo kiwi  :pycha:

1 szkl mleka
1 szkl mleka w proszku
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny i otarta skórka cytrynowa
200g śmietanki kremówki
łyżka brandy

Do garnka wlej mleko, wsyp mleko w proszku, cukier. Podgrzej do rozpuszczenia składników a następnie ostudź do temp. lodówkowej. Schłodzoną kremówkę ubij i wlej zimną mieszaninę mleka i cukru przelewając ją przez sitko żeby pozbyć się grudek, dodaj skórkę cytrynową i brandy. Ponownie schłodzić w lodówce i do maszyny ;-) Smacznego!

 

Offline Yacca Mężczyzna

  • Wiadomości: 30
  • Ekspres: Rocket Cellini Plus v2
  • Młynek: Compak K3 Touch
Odp: Lody
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Czerwiec 2018, 09:56:41 »
DrUsagi, czy do Swojego Nemoxa wlewasz wodę z solą pod pojemnik ?
Ja mam Gaggię :) ale zamiast wody z solą wlewam miarkę alkoholu :D
W jakim celu wlewa się wodę z solą lub alkohol? Aby zapewnić dobre przewodnictwo cieplne czy chodzi o coś innego?

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: Lody
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Czerwiec 2018, 11:53:29 »
tak dokładnie

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Lody
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Czerwiec 2018, 12:13:30 »
aby obniżać temperaturę misy, -5C jest potrzebne by zrobić lody

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi