;

Autor Wątek: Rancilio Silvia v1  (Przeczytany 6301 razy)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 252
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #210 dnia: 03 Sierpień 2018, 21:36:37 »
Dla ułatwienia dodam, ze sporo zależy od tego jaka kawa się trafi (nie robiłem żadnych statystyk). Trafiają się czasem takie, że co by nie robić - zawsze dziura w ciastku  :Bicz:

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3290
  • Pomógł: 33
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #211 dnia: 04 Sierpień 2018, 08:30:19 »
Tamper. Jak trafisz tak, że z boku kawa nie będzie ubita to nic dziwnego, że kanałuje.. Swoją drogą to bym trochę mniej kawy sypał.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 294
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Philips Cafe Gourmet 5405, V02, kawiarka, FP,
  • Młynek: Bodum Bistro, ręczny Zassenhaus Record, La Cimbali Magnum
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Sierpień 2018, 20:40:36 »
Zapomniałem napisać
15g
25s
37g
To zmiele teraz 14g

Tak jest, zawszę trochę jest nie ubite.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1367
  • Pomógł: 16
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Sierpień 2018, 21:17:07 »
Albo kup tamper idealnie na wymiar albo dociskaj boki tak żeby na ściankach nic kawy nie zostało. Tafla musi być równa i gładka.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 294
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Philips Cafe Gourmet 5405, V02, kawiarka, FP,
  • Młynek: Bodum Bistro, ręczny Zassenhaus Record, La Cimbali Magnum
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #214 dnia: 05 Sierpień 2018, 09:29:21 »
Pierwsze mielenie akurat nowej kawy. Wyszło fatalnie, później sprawdzę znów.
14g
35g
20s



Tutaj skręcony młynek. Kanałowanie fatalne. Skręcam jeszcze bardziej.
14g
35g
21s

« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2018, 10:06:09 wysłana przez kawosz17 »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1507
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #215 dnia: 05 Sierpień 2018, 18:48:15 »

@Kawosz17. Nie wiem po co skręcasz młynek. W kanałowaniu chodzi o przepływ w warunkach w miarę powtarzalnych. Zmiana regulacji stopnia zmielenia dostarcza kolejnej zmiennej.
Możesz śmiało nasypać 13 g w sitko i sprawdzić. Budowa ekspresu powinna gwarantować poprawną ekstrakcję nawet na poziomie ziarna w sitku nieco zaniżonym.
Kolejna sprawa. Z tego co widzę "czepiasz" się kanałowania "występującego" w miejscu styku ziarna z boczną ścianką sitka.  :mhh:   Pewny jesteś, że kanałowanie ma miejsce?  :mhh:
Możesz to bez problemu sprawdzić na oko, wystarczy wybić z sitka ciastko. Jak kanałowanie jest zewnętrzne to ślad (wypłukany rowek) musi być widoczny. Wystarczy tylko swoją uwagę skupić na bocznych ściankach kawowego ciastka.

Bym zapomniał. Możesz śmiało w ciacho wlać 100 ml. wody. Przy tej ilości kanał o ile tylko wystąpi, bez problemu go zobaczysz.
Kawa to podstawa, która najlepiej smakuje gdy pije się ją z samego rana.

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 294
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Philips Cafe Gourmet 5405, V02, kawiarka, FP,
  • Młynek: Bodum Bistro, ręczny Zassenhaus Record, La Cimbali Magnum
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #216 dnia: 06 Sierpień 2018, 08:58:29 »
@Tedi, ja nie wiem. Wstawiam zdjęcia, sądzisz że kanalowania nie ma? Przy tym samym przemiale, ekstrakcję są czasem skrajnie różne. Raz 25s a raz 17. Myślałem, że to od kanalowania.
Przeleję po urlopie 100ml i obejrzę ciastko.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6374
  • Pomógł: 93
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #217 dnia: 06 Sierpień 2018, 09:59:24 »
Nakedportafilter prawdę Ci powie, nie ciastka oglądanie i przelewanie.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 3290
  • Pomógł: 33
  • Ekspres: V60, AP, Severin KA 5702, Astoria CKE, FP, Melitta AromaSignature Deluxe
  • Młynek: MSJ, serbski ręczny, Wilfa, Aergrind, Faema trup
Odp: Rancilio Silvia v1
« Odpowiedź #218 dnia: 06 Sierpień 2018, 10:26:25 »
Ty się nie przejmuj kanałami dopóki ich fizycznie nie znajdziesz. I nie lej 100 ml bo to bez sensu, i tak nic to nie da. Wybij ciastko i pooglądaj, kanał będzie wyraźnie widoczny.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2018, 10:49:21 wysłana przez siewcu »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything