Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 667948 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1845 dnia: 28 Sierpień 2018, 20:36:45 »
Pierwsze próby z modelem Kasuya już za mną. Zaparzyłem w sumie 4 porcje kawy korzystając z 3 różnych ziaren.

Pierwsze parzenie to Doubleshot -Panama Finca Hartmann Geisha Anaerobic. Spróbowałem przepisu z filmów promujących produkt, 20g kawy na 300g wody i metoda 40:60. Mielenie w Kinu M47 ustawienie 3,0 (normalnie na dripa 300ml mielę na 2,4). Temperatura wody ok 93 stopnie.
Całkowity czas to 3:40, a efekt w filiżance zadowalający. Już po zapachu czułem, że jest lepiej niż z "normalnego" V60. Także w smaku kawa była pełniejsza, a poszczególne smaczki lepiej wyczuwalne.

Drugie podejście to Hayb Kenya Kariru AB, pozostałe parametry bez zmian. Trochę się zdziwiłem bo przelewało się aż 5 minut. Efektem była nieco zbyt duża goryczka, ale ogólnie nie było źle. Czułem, że kwasowość jest nieco bardziej "krągła", taka nieco złagodzona i przyjemniejsza.

Starcie numer 3, to samo ziarno, ale grubość mielenia zwiększona do 3,3. Efekt to niemal 5 minut przelewania. Goryczka już mniejsza, a kwasowość jeszcze przyjemniejsza.

Ostatnia próba to Java Etiopia Hallo Fuafate, mielenie 3,5, reszta bez zmian. Wcześniej nie miałem przyjemności z tymi ziarenkami więc nie mam porównania, ale smakowało. Przelewało się znowu niemal 5 minut.

Wniosek z tego taki, że mielić trzeba będzie na prawdziwy gruz aby zejść z czasem przelewania ;)

Jutro potestuję z klasyczną dozą 18/300 bo wydaje mi się, że 20/300 daje napar nieco zbyt bogaty.

Hario V60 Kasuya to moim zdaniem zwrot w stronę naparów jakie daje Kalita. Jest pełniej i kwasowość jest nieco złagodzona.

Czy warto kupić? Oczywiście, że tak (ale tu zaznaczam, wyznaję zasadę, że jeden gadżet więcej jest lepszy niż jeden mniej. Zawsze warto próbować nowych zabawek ;) ).

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1846 dnia: 28 Sierpień 2018, 21:23:11 »
Ale to bardziej smakujesz samą metodę, ciekawe jak ten drip ma się do tego. Ciekawe jak by spróbować tych samych ziaren, tak samo zmielonych, tymi samymi zasadami przelać w czarnym i zwykłym V60. Czy skrócenie żeberek spowalnia przepływ w sposób zauważalny i czy robi to różnicę w samym naparze?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1847 dnia: 29 Sierpień 2018, 09:09:53 »
A że tak spytam, czym to się różni od zwykłego V60? Patrząc na fotki nie widzę różnicy...

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1848 dnia: 29 Sierpień 2018, 09:11:51 »
żeberka są 'krótsze' niż w zwykłym v60. Kilka centrymetrów nad otworem jest gładko i sam otwór jest ciut większy.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1849 dnia: 29 Sierpień 2018, 09:52:54 »
Oficjalna instrukcja zwiera dwie wskazówki - czas przelewania ma być stały 3:30, kawy średnio palone zalewamy wodą o temp 88C, jasno palone 93C, no i ciemne 83C. Kolejne zalania dopiero po przekapaniu poprzedniego.

Nie wiem czy trzeba do tego aż specjalnego dripera, chyba w zwykłym V60 też wyjdzie.

@korea83 - prośba, jak będziesz filtr przelewał przed zaparzaniem, wlej tam 150ml wody i zmierz czas jaki zajmuje wodzie ścieknięcie. Będzie można sobie porównać z klasycznym V60.
LMWDP #469

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1850 dnia: 29 Sierpień 2018, 11:47:29 »
prośba, jak będziesz filtr przelewał przed zaparzaniem, wlej tam 150ml wody i zmierz czas jaki zajmuje wodzie ścieknięcie. Będzie można sobie porównać z klasycznym V60.

Ok, sprawdzę.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1851 dnia: 29 Sierpień 2018, 11:51:54 »
Ja chyba muszę sprawdzić inny termometr ;) ostatnio zalewam 82 stopnie i jest super :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1852 dnia: 29 Sierpień 2018, 11:59:29 »
będzie można sobie porównać z klasycznym V60
W plastiku jak dobrze pmiętam testowałem kilka razy i czas przekapywania jest dłuższy o jakieś 15% w stosunku do szklanego V60-02.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1853 dnia: 29 Sierpień 2018, 12:03:46 »
 :diabelek: właśnie dlatego chce porównać sobie czas w Kasuya z tym co mam w domu.

Czarny dripper jest śliczny ale kolejny sprzęt chyba mi nie potrzebny.
LMWDP #469

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1854 dnia: 29 Sierpień 2018, 12:07:07 »
Czarne szkliwo gwarantuje to, że jakiekolwiek rysy, nie pozostaną niezauważone.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2018, 12:14:36 wysłana przez krystians »

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1855 dnia: 29 Sierpień 2018, 13:03:02 »
150ml wody wlane "na raz" przelało się w dokładnie 22 sekundy, filtr VCF-02-100W

Kawa, która wczoraj na mieleniu 3,5 przelewała się niemal 5 minut dzisiaj zmielona na 3,9 kapała 6,35  :o

Mielę już na prawdziwy gryz, a woda spływa baaaardzo wolno. Nie mam szans żeby zmieścić się w czasach podawanych na filmikach.

Mam porównanie tylko z V60-01, ale jak na moje to w kasuya woda przelewa się dużo, dużo wolniej. Muszę sprawdzić jeszcze na 01 metodę 40:60 aby to porównanie było jako takie.

Offline Bartus_M Mężczyzna

  • Wiadomości: 268
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Kalita Wave 155, French Press, Hario Mizudashi, Kawiarki: G.A.T 2tz, Alza 6tz, Gabi Master A, Phin 340ml, Melitta 101
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade, Hario Skerton, Knock Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1856 dnia: 29 Sierpień 2018, 13:08:29 »
ja zauważyłem że czasy zależą od samej kawy.
Te same kliki w comandante - a jedna kawa płynie 1:45, a inna 4:00 - wiem że zależy to od samego gatunku i specyficznego dla każdej kawy pylenia. Mam szczęście do etiopii które u mnie zazwyczaj piekielnie pylą i tym obarczam spowalnianie przepływu :)
-------
pozdrawiam,
Bart :)
Kawę traktuję jako hobby i dobrą zabawę. Ciągle szukam swojego smaku i sposobu, a wyrażane przeze mnie opinie nie powinny być traktowane bezwzględnie jako źródło wiedzy.

https://www.instagram.com/bartmaliszewski/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1857 dnia: 29 Sierpień 2018, 15:19:51 »
Myślę, że bliżej temu do Chemexa, albo nawet do zwykłego lejka.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1858 dnia: 29 Sierpień 2018, 18:59:16 »
Hario:
Ceramiczny v01 - 15 sekund
Szkalny v02 - 13 sekund
Plastikowy v02 - 17 sekund

I dla testu:
karafka Brewista - 22 sekundy
forumowy dripper z Kalitą 155 - 27 sekund
dolne naczynie Gabi - 19 sekund

Czyli kształt i rowki lub ich brak ma znaczenie.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1859 dnia: 29 Sierpień 2018, 21:00:13 »
A to z filtrami czy bez? Takimi samymi?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi