;

Autor Wątek: Krótkie opinie o kawach  (Przeczytany 10652 razy)

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 346
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Bialetti Moka Express, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Eureka Mignon, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Czerwiec 2018, 17:03:22 »
Rwanda Cyato, czyli kolejny mistrzowski singiel dripowy od Synestezji. Znakomicie zbalansowana, przyjemnie kwaskowata i słodka jednocześnie, z bardzo przyjemnym, wiśniowo- żurawinowym motywem przewodnim w smaku. Wśród kaw rwandyjskich, które wypiłem w tym roku, Cyato zasługuje zdecydowanie na nr 1  :szampan: Najbardziej mi smakowała zaparzana w dripie V60-02, przy temp.zaparzania 90st.C i 2:30-2:40 minuty zaparzania. Tuż przed tą Rwandą piłem chwaloną na forum Burundi Mikuba od Doubleshota. Faktycznie była to fajna w smaku kawa, ale wg mnie, w bezpośrednim pojedynku, Rwanda od Synestezji rozkłada ją na łopatki  :szampan:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1089
  • Pomógł: 8
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Czerwiec 2018, 17:33:45 »
Bardzo dziękuję  :kwiat:  :szampan:

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 587
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: LaMa Strada, Gabi, v60, Kalita 101, aeropress, Frenchpress, clever, tygielek, moccamaster
  • Młynek: Comandante, Ek43, mythos one, Rhinowares
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #122 dnia: 16 Czerwiec 2018, 22:21:21 »
3fe - Jemen Mokha A+

Wysokiej jakości natural z kraju w którym ludzie zjadają karty dań ;) Wydaje mi się, że rzadko spotykany. Opakowanie mówi, że możemy się spodziewać czarnej herbaty, jagód i lukrecji. Malutkie, dość ciemne ziarenka odmiany heirloom przypominały mi Mzungu od Gardelliego. Na tym podobieństwa się nie kończyły. Kawa z Jemenu też musi być parzona któcej niż zawsze, bo dostaniemy w nos, w najlepszym przypadku, spalonym drzewem. Zresztą w krótkim opisie na opakowaniu też mamy informację, że możemy się spodziewać drewna i ziemi.
Przygotowywałem ją tylko w Gabi i Kalicie. W Gabi 15g, 250ml dwa polania, całkowity czas 3:20 zamiast 4:00. Kalita 22g, 333ml, dwa polania, czas 2:30 zamiast >3:30.
Gabrysia standardowo pobija słodycz i można spokojnie wyczuć jagody, czy truskawki. Kalita idzie bardziej w stronę przyjemnej cierpkości trochę przeparzonej, ale posłodzonej herbaty ;) W obu metodach można wyczuć posmak torfowej, drewnianej whisky single malt. Dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie. Kawa zupełnie inna niż wszystkie co do tej pory piłem, choć nie wywołała takiego trzęsienia kubków smakowych jak wyżej wspomniana Mzungu. Polecam szukającym "inności" w kawie ;) Cena €13

Offline pj.walczak Mężczyzna

  • Wiadomości: 1003
  • Pomógł: 20
  • Ekspres: Londinium R
  • Młynek: Mythos 1, C40
Odp: Krótkie opinie o kawach
« Odpowiedź #123 dnia: 18 Czerwiec 2018, 20:51:21 »
Colonna - BUZIRAGUHINDWA #22

Red Bourbon z Burundi, obróbka mokra. Średnie palenie, pod espresso.
Kawa wybitna. Orzeźwiająco wiśniowo kwaskowa, złamana posmakiem karmelu. Ale swoją wyjątkowość zawdzięcza odczuciom na języku i posmakowi: kremowo, aksamitnie, wyjątkowo. Za to kocham espresso, żadna inna metoda nie daje takich odczuć. Polecam.
18g -> 40g, 7 sekund preinfuzji, 30 s ekstrakcji.
---
Paweł
Aktualnie w młynku: Colonna - BUZIRAGUHINDWA #22

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything