forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Ola w 19 Listopad 2018, 23:32:08

Tytuł: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 19 Listopad 2018, 23:32:08
Czytam już od dłuższego czasu, a teraz i na mnie przyszedł czas. Dostałam zadanie zakupu ekspresu do domu, odrzuciłam opcję automatu (mieliśmy dptychczas Saeco Incanto DeLuxe - taki kompromis dający umiarkowanie dobrą kawę w dobrym czasie, akurat zepsuł się po 13 czy 14 latach). Cała trudność leży w tym, że ja chętnie piję espresso, capu czy latte. Mąż raczej preferuje americano. Jedno jest jednak pewne - z automatu w moim budżecie nie wypiję przyzwoitego espresso i ta opcja odpadła.
Mamy już na stanie młyn Graef CM900. Dotychczas służył pod kawiarkę dla mnie i french press męża.
Myślałam o zakupie Gaggii Classic (tylko co z americano?) która teoretycznie podobno więcej wybaczy niż Rancillio Silvia na przykład (zwłaszcza jeśli mówimy o młynku). Ile razy nie siądę do tego mam myśli od "nie inwestuj nadmiernie, bo może Ci się nie spodoba" do "jak porządnie i na lata to trzeba ze 4k wyłożyć".. pomóżcie ludziki kochane, bo sama nie wiem jak żyć. Nie sądzę by mąż zamierzał ogarnąć kolbę więc dla niego przewiduję wykorzystanie ESE podczas mojej nieobecności.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 19 Listopad 2018, 23:51:47
Więcej wybaczy dobry młynek niż dobry ekspres.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 20 Listopad 2018, 08:48:24
Czy należy to czytać, że powinnam zainwestować w lepszy młyn i uznać GC za wystarczającą?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 20 Listopad 2018, 09:10:15
Młynek, który masz nie należy do klasy młynków gwarantujących uzyskanie dobrego przemiału z każdej kawy. Ma on bodajże 40 stopni regulacji, z czego pewnie do wykorzystania w espresso jest z 10. Dużo lepiej by było gdyby regulacja była bezstopniowa.  Myślę jednak że na start nie jest najgorzej - musisz tylko mieć świadomość, że czasem przemiał np na 11 będzie prawie zatykał ekspres, a na 12 będzie zbyt grubo. Na to nic nie poradzisz - możesz jedynie dozą sobie wtedy regulować w bardzo ograniczonym już zakresie.

Co do maszyny - GC, Silvia, Ascaso Basic, cokolwiek z tych 3 wybierzesz będzie dobrze. Z tej trójki chyba tylko Ascaso daje sitka z podwójnym dnem - mogą one pomóc oszukać ekspres, jednak nie smak - osobiście pamiętam że różnica w ilości składowych i intensywności smaków po przesiadce z sitek z podwójnym dnem na normalne była kolosalna.
Każda z tych maszyn zapewni ci wygodne spienianie, w każdej z nich musisz się tego najpierw dobrze nauczyć - tak jak i całej obsługi przygotowywania espresso.

Americano to nie problem - w końcu to tylko espresso z dolewką wody, ilośc wody zależy w sumie tylko od smaku pijącego - może być intensywnie jak i lurowato. Nie patrz na americano jak na napój gdzie woda leje się przez kawę, aż uzyskasz kubek kawy - to nie jest dobre, bo to co w kawie dobre uzyskujemy w ciągu pierwszych 20-30 sekund pracy ekspresu - później to już tylko blonding i nic smacznego.

Obejrzyj nasz forumowy bazarek - masz tam kilka fajnych maszyn na początek. Może nie trzeba będzie fortuny wydawać, a jak się okaże, że to "mi się nie podoba" to sprzedasz bez problemu z niewielką stratą.

p.s. w Tapatalku w ustawieniach można wyłączyć podpis ;)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 20 Listopad 2018, 13:32:53
Może Cafalat Robot ? +  French press do spieniania mleka.
Jak spienić mleko bez ekspresu:
 https://www.youtube.com/watch?v=hywbrms5B1k
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 20 Listopad 2018, 16:42:28
Dzięki za odpowiedzi..
Cafelat Robot to jest jakaś opcja, choć nie ukrywam że chyba wolałabym pójść w coś "na prad" ciężko wejść kiedyś do ligi poważniejszych ekspresów, nie zaczynając od bardziej budżetowej wersji (inna sprawa że Cafelat wcale taki tani nie jest..).
Nty raz siadam do tematu i po przejrzeniu dalszych recenzji, pochlebnych, niepochlebnych opinii zaczynam wariować i rozpoczynam kolejny raz na nowo. Czy taka Gaggia Classic serio różni się dużo od Silvii? Czy Ascaso lub Lelit to lepszy wybór? Czy dołozyć czy iść w budżetową wersję? Ostatecznie te 1250 to też niemało  hajsu. Ale czy wystarczy?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 20 Listopad 2018, 16:51:27
Ola, idź na całość ! Kup zestaw który Ci wystarczy na kilka lat. W przeciwnym razie będziesz go co 1 - 2 lata zmieniać. Szkoda hajsu...
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 20 Listopad 2018, 16:59:13
Dzięki za odpowiedzi..
Cafelat Robot to jest jakaś opcja, choć nie ukrywam że chyba wolałabym pójść w coś "na prad" ciężko wejść kiedyś do ligi poważniejszych ekspresów, nie zaczynając od bardziej budżetowej wersji (inna sprawa że Cafelat wcale taki tani nie jest..).
Nty raz siadam do tematu i po przejrzeniu dalszych recenzji, pochlebnych, niepochlebnych opinii zaczynam wariować i rozpoczynam kolejny raz na nowo. Czy taka Gaggia Classic serio różni się dużo od Silvii? Czy Ascaso lub Lelit to lepszy wybór? Czy dołozyć czy iść w budżetową wersję? Ostatecznie te 1250 to też niemało  hajsu. Ale czy wystarczy?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk


Bierz smialo Lelita lub ta nowa Gaggie Classic z trojdroznym, dostala pare "upgrejdow" wzgledem wersji z 2015 r. Na poczatek wystarczy.
Basic to tez jest jakas opcja chociaz ja osobiscie nie jestem wielkim fanem plastiku, no i nie wyczyscisz go backflushem.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 20 Listopad 2018, 18:15:35
Ma on bodajże 40 stopni regulacji, z czego pewnie do wykorzystania w espresso jest z 10. Dużo lepiej by było gdyby regulacja była bezstopniowa.
Stopnie regulacji ważna rzecz ale równie ważna o ile nie ważniejsza jest jakość przemialu.
Pod espresso mieli się drobno i żeby to się udało z odpowiednią jakością ważne jest solidne i stabilne mocowanie żaren. Większość plastikowych młynków tego nie zapewnia przez co w przemiale znajduje się cała masa różnych frakcji kawy i efekt w filiżance jest marny a w dodatku dość losowy.  .
Dlatego przy espresso najważniejszy jest młynek. W przyzwoitym lub znośnym ekspresie można różnymi trikami zapewnić sobie dobre warunki ekstrakcji. W kiepskim młynku żadne triki nie pomogą, przemial cały czas będzie kiepski. Co najwyżej istnieją triki żeby w danym młynki zwiększyć zakres lub dokładność regulacji ale przy luzach na zarnach nie musi się to przekładać na zachowanie takiego samego czasu ekstrakcji za każdym razem.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 20 Listopad 2018, 18:18:26
Dzięki za odpowiedzi..
Cafelat Robot to jest jakaś opcja, choć nie ukrywam że chyba wolałabym pójść w coś "na prad" ciężko wejść kiedyś do ligi poważniejszych ekspresów, nie zaczynając od bardziej budżetowej wersji (inna sprawa że Cafelat wcale taki tani nie jest..).
Nty raz siadam do tematu i po przejrzeniu dalszych recenzji, pochlebnych, niepochlebnych opinii zaczynam wariować i rozpoczynam kolejny raz na nowo. Czy taka Gaggia Classic serio różni się dużo od Silvii? Czy Ascaso lub Lelit to lepszy wybór? Czy dołozyć czy iść w budżetową wersję? Ostatecznie te 1250 to też niemało  hajsu. Ale czy wystarczy?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Gaggia Classic (ta 2018) to dobry wybór. Oczywiście jak się wkręcisz to będzie ci mało. Ja tak miałem. Kupiłem GC w 2013 za ~1200,- nówkę, sprzedałem w 2017 za chyba 700,-. W mojej ocenie cena nie straciłem więcej niż zużyłem, a ekspres szalenie popularny i łatwo go sprzedać.

Oczywiście możesz iść na całość. Ale sugerowałbym pójście na całość z młynkiem, a Gaggia na początek super.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 20 Listopad 2018, 20:29:10
Do koszyczka wpadły mi jeszcze Ascaso Basic i Dream...
Po namyśle mogę wysupłać nieco więcej - pytanie czy wziąć bardziej podstawowy ekspres i młyn, czy też zdecydować się na Dreama lub Silvię bądź też Lelitkę PL41LEM, uznając że młyn te pierwsze 2 mieszki jeezcze da radę a potem dobrać coś zacniejszego

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Halik w 20 Listopad 2018, 20:40:34
Decyzja i tak ostatecznie będzie Twoja, ale zastanów się nad opcją "lepszy ekspres", a młynek używany. Nawet tutaj na forum sporo osób sprzedaje swoje, sprawdzone, w super stanie, a nie jesteś w sytuacji, że musisz mieć "na już".
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 20 Listopad 2018, 20:48:19
Pewnie, że nie :) w sumie kolba to bardziej ewolucja, niż potrzeba, bo opanowałam całkiem nieźle moją kawiarkę. A młyn też badam.. marzy mi się od dawna Comandante także może Mikołaj dorzuci prezent ;) zawędrowałam już do Lelitów z PIDem..

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Halik w 20 Listopad 2018, 21:12:08
Nie idź tą drogą, bo zwariujesz! :P
Ja też zaczynałem rozmyślania od Gaggi Classic, a już za chwilę oglądałem ekspresy za sześć tysięcy. :lol2:
Masz dwa koła, bierz ekspres za tyle, tylko miej na uwadze jeszcze pierdółki okołoekspresowe typu tamper, podkładka, cafiza, może dzbanek do mleka, jakieś dodatkowe sitko/NPF, a w międzyczasie odkładaj na młynek i za dwa-trzy miesiące będziesz miała fajny zestaw na kilka lat do pysznego espresso.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 20 Listopad 2018, 22:06:01
Nie idź tą drogą, bo zwariujesz!
Ja też zaczynałem rozmyślania od Gaggi Classic, a już za chwilę oglądałem ekspresy za sześć tysięcy. 2:
Masz dwa koła, bierz ekspres za tyle, tylko miej na uwadze jeszcze pierdółki okołoekspresowe typu tamper, podkładka, cafiza, może dzbanek do mleka, jakieś dodatkowe sitko/NPF, a w międzyczasie odkładaj na młynek i za dwa-trzy miesiące będziesz miała fajny zestaw na kilka lat do pysznego espresso.
Jestem w tej ścieżce
Ostatecznie po konsultacjach ze ślubnym padł wybór na Lelit z PIDem. Młyn pewnie za moment i już całkiem wpadliśmy (chyba ze wezmę PL42TEM czyli ekspres z młynem?)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 20 Listopad 2018, 22:16:25
Wbudowany młynek nie będzie lepszy od tego który masz.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 20 Listopad 2018, 22:21:07
Z tego co sie orientuje Lelit Anita to konstrukcja niemal identyczna z Domus Barem ktorego posiadam (roznia sie przelacznikami), jesli tak to mlyn posiada bezstopniowa regulacje / stalowe zarna 38mm. to jest mlynek na poziomie Ascaso i2-mini a wiec bedzie znacznie lepszy od tego Graefa. Osobiscie nigdy nie mialem z nim problemu, pozwala na osiagniecie zadowalajacych i przy tym powtarzalnych efektow.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Michał w 20 Listopad 2018, 22:33:43
Młynek w Anita jest całkiem okej i można osiągnąć zadowalające efekty.
Zakładając że apetyt rośnie w miarę jedzenia proponuje zakup jednego z wcześniej wymienianych ekspresów i dokupienie za jakiś czas młynka z wyższej półki, który pozwoli osiągnąć rezultaty na bardzo dobrym już poziomie.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 20 Listopad 2018, 22:36:10
Pojdę drogą zapidowanej Anki ale bez młyna wbudowanego. Jednak łatwiej wymienić młyn jeśli stoi obok

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: fresh w 22 Listopad 2018, 08:41:23
Pojdę drogą zapidowanej Anki ale bez młyna wbudowanego. Jednak łatwiej wymienić młyn jeśli stoi obok

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Dobry wybór, bo braki w przemiale nie zmuszą Cię do wymiany całego sprzętu, a skończy się jak zwykle - gastro :D
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 22 Listopad 2018, 11:50:57
Słuszna uwaga i wybitnie trafna diagnoza łatwiej Graefa zastąpić Minionkiem, niż olać młyn w combi i postawić 3 już na jednym blacie

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: teris w 22 Listopad 2018, 14:15:36
Pojdę drogą zapidowanej Anki ale bez młyna wbudowanego
Posprawdzaj w internetach czy ten PID w Annie działa jak należy. Kiedyś interesowałem się Lelitami i kojarzę że było z nimi coś nie tak, ale nie pamiętam który model i czy może już to poprawili jakąś aktualizacją softu.
Daję tylko taki znak, żeby po zakupie nie było zawodu, że coś działa inaczej niż się wydawało ;)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 23 Listopad 2018, 13:28:00
A oto i on
Uczymy się ale miłość rośnie. Dziękuję wszystkim za pomoc. Szczególne podziękowania dla Michała z Konesso
Wkrótce pewnie pierwsze wrażenia opiszemy zbiorczo(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181123/8c09b7db3db420c063164876c0551d48.jpg)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 23 Listopad 2018, 13:40:07
Gratulacje, fajny sprzet. No i manometr duzo ladniejszy od tego ktory jest na zdjeciach w sklepie. 
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Michał w 23 Listopad 2018, 14:33:49
Ooo nawet nie wiedziałem o tej delikatnej zmianie  :o
Postaram się na dniach ogarnąć nowe zdjęcia no i mam nadzieje że ekspres się spisze : 8)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 28 Listopad 2018, 16:08:05
Witam, podepne sie przy okazji. Rozgladam sie za ekspresem kolbowym ale chyba nie ponad 2k. Cos do 1,5k? Gaggia Classic jest ok? bo jest w cenie ok 1.1k. Mam mlynek reczny Hario Skerton, do tej pory pije z kawiarki na gaz kawe. Chcialbym w koncu zakupic jakis ekspres. Z zona pijemy tylko espresso.
Co myslicie w ogole o firmie Gaggia? wiem ze juz to nalezy do philipsa, a on nie cieszy sie zbyt dobra opinia... co myslicie?
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Grappa w 28 Listopad 2018, 16:30:16
Na pewno by myśleć o espresso musisz zmienić młynek. Ze Skertonem za wiele nie podziałasz. Przemiału pod kolbę nie uzyskasz. Jeśli tylko espresso to gaggia będzie dobrym pomysłem.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Michał w 28 Listopad 2018, 17:20:02
Gaggia jak najbardziej okej, ale z tym młynkiem nic sensownego w zestawieniu z ekspresem nie osiągniesz
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 29 Listopad 2018, 09:37:07
a to jeszcze inaczej :) a automat w podobnej kwocie z mlynkiem jest jakikolwiek sens cos dobrego dostac? bo mi zona meczy ze wolala by automat co przyznam ze nie bardzo mi pasuje :D
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Halik w 29 Listopad 2018, 13:55:26
To ją okłam, że sensowny automat to od czterech tysięcy w górę. :P
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: uman w 29 Listopad 2018, 13:57:53
" sensowny automat to od czterech tysięcy"
No, coś mi się wydaje, że to nawet nie jest kłamstwo :)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 29 Listopad 2018, 14:11:54
że sensowny automat to od czterech tysięcy w górę.
Pokaż którychś z bardziej wypasionych modeli Jury.

A jak masz taką możliwość, to daj spróbować kawy z tych samych ziaren z automatu i ekspresu. Sama zauważy różnicę.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 29 Listopad 2018, 14:15:04
Ja żonie kupiłem najtańsze Nespresso. Wszyscy zadowoleni.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 29 Listopad 2018, 14:20:08
Wszyscy zadowoleni.
Abstrahując od ceny pojedynczej kawy, to faktycznie jest to sensowne.

@pj.w - kapsułka nespresso ma tylko 5g kawy, a „espresso” z niej zrobione ma 40ml (a ekspres ma zaworek super crema). Ty sypiesz pewnie z 16 gramów na 32ml (fakt, Twoja kawa jaśniej palona). Nikt nie narzeka na lurowatość wyniku?
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Halik w 29 Listopad 2018, 15:24:47
Ewentualnym rozwiązaniem mogą być kapsułki wielokrotnego napełniania - do moich wchodziło 7-9 gramów kawy, no i zaleta taka, że sypałem tam świeżo zmieloną i jaką sam chciałem.


Edytka:
bo mi zona meczy

A dlaczego Twoja żona meczy? o_O

:P

Sorki, nie mogłem się powstrzymać.  ;)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Ola w 29 Listopad 2018, 15:32:01
Wszyscy zadowoleni.
Abstrahując od ceny pojedynczej kawy, to faktycznie jest to sensowne.

@pj.w - kapsułka nespresso ma tylko 5g kawy, a „espresso” z niej zrobione ma 40ml (a ekspres ma zaworek super crema). Ty sypiesz pewnie z 16 gramów na 32ml (fakt, Twoja kawa jaśniej palona). Nikt nie narzeka na lurowatość wyniku?
Cena pojedynczej kawy? Policzmy!
16g niezłej kawy kosztuje 100zł/kg, może być więcej.
Zakładam że na doppio zużywamy 16g. Z kilograma namotamy zatem 62.5 porcji, uwzględnijmy więc porcje. 100zł za ten nasz kilogram kawy / 62 doppio = 1.61zł za porcję.
Ok, powiecie porównuję espresso z doppio. To podzielmy sobie nasze 1.6zł na pół i wyjdzie nam cena espresso. Nespresso może wyjdzie nam drożej.. chyba że pójdziemy w zamienniki, niektóre nawet udane.. oceńmy tylko jakość naparu (już o zakupie sprzętu nie wspomnę w moich radosnych obliczeniach, bo rachunek ekonomiczny jeszcze bardziej będzie kierował nas w kapsułki..).

Wracając do meritum. Lelit Anna to był bardzo udany wybór. Jeżeli wersja bez pidu i manometru jest równie fajna to polecam (choć zostaje kwestia młynka...)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 29 Listopad 2018, 15:58:09
Zaraz wyjdzie, że polecam Nespresso ;)
Ja tylko uważam, że w tym konkretny przypadku, lepiej wyjdzie kupić prostą kolbę + dla łatwości użycia kapsułkę (400 zł, w tym 100 na kawę), niż jakiś automat. Ot co.
Nespresso, nie zrobi espresso, inne ratio, inna ekstrakcja, wszystko inne. Ale dla 90% populacji jest to OK kawa. Plusy przesłaniają minusy, szczególnie jeżeli porównuje się to z automatem.

A co do ceny kawy. Zależy jak na to patrzysz, jak na cenę kilograma to w Nespresso jest kosmiczna. Tylko im pogratulować efektywności, ale mają też koszty, zobacz na reklamy, salony etc... Jak patrzysz na cenę filiżnaki to już wychodzi 1,6-2 zł. Obawiam się, że niektóre kawy które parzymy wychodzą drożej za filiżankę.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 29 Listopad 2018, 16:00:58
a to jeszcze inaczej :) a automat w podobnej kwocie z mlynkiem jest jakikolwiek sens cos dobrego dostac? bo mi zona meczy ze wolala by automat co przyznam ze nie bardzo mi pasuje :D

Jak żona lubi naprawdę dobrą kawę to przekonaj ją, że kolba wcale trudna w używaniu nie jest. Ty będziesz ustawiał młynek, ona ma tylko do zrobienia: zmielić, ubić,  odpalić ekstrakcję, spienić i wlać mleko. Przy ustawionym sprzęcie (młynek) to naprawdę nietrudna czynność. Moja żona nie będąca takim zapaleńcem jak ja w ten sposób używa w domu ekspresu i tylko się cieszy, że sama robi lepszą kawę niż większość kawiarni.

No chyba, że z innego względu chce automat, np. zajętości blatu roboczego. To juz inne argumenty są potrzebne.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 29 Listopad 2018, 16:45:56
Powiem Wam ze ciezko o argumenty.. chyba chodzi l atwosc przyrzadzania kawy, ze wciskasz przycisk i tylko podstawiasz kubek. Z jednej strony prosciej choc jakby nie patrzac codziennie ma kawe gotowa z kawiarki zrobiona przeze mnie rano :D Chyba ze wspomniala o czyszczeniu kolby itp za kazdym razem a w ekspresie automatycznym nie trzeba tego robic po kazdym uzyciu. Mysle ze w tym momencie argumenty sie juz koncza. Nic sprobuje pogadac i uzgodnic moze jakas wspolna wersje :) Niby pomysl z kaspulkami jest ok, ale to kolejna rzecz wg mnie zbedna ktora stala by takze na blacie. Latwiejszy bylby wybor jesli to bylo by tansze a ze to koszty nie mowiac juz o dobrym mlynku do tego ktory jak sie naczytalem kosztowac powinien wiecej niz ekspres to juz kosmos dla mnie. Lubie dobra kawe ale jak czytam te wypowiedz to wydaje m isie ze chyba sie nie znam na smaku. Jesli kawa z kawiarki na gazie mi smakuje to mysle zew  ekspresie zrobie ja lepiej i bedzie choc troche lepsza mimo slabego mlynka. Do takich ekspresow kolbowych mieli sie drobno kawe jak najdrobniej?  jak to wyglada? Nie ma ktos ew jakiegos elektrycznego mlynka uzywanego w rozsadnej cenie do sprzedania gdzie zarna beda jeszcze troche zyc?
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 29 Listopad 2018, 17:00:03
W takiej sytuacji zdefiniujcie potrzeby. Co ważniejsze: smak kawy, łatwość przygotowania czy może nakład na utrzymanie w czystości sprzętu - zwykle jest coś za coś. Jeśli smak kawy, to pytanie co wam smakuje - w takiej sytuacji, żeby spróbować co możesz wykręcić z dobrego młynka i kolby - wybierzcie się do dobrej kawiarni w mieście (*dobre* kawiarnie znajdziesz w wątkach dedykowanych na tym forum) i zobaczcie czy to jest to.

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: uman w 29 Listopad 2018, 17:17:08
wspomniala o czyszczeniu kolby itp za kazdym razem
eee, wystarczy przepłukać wodą po wybiciu ciastka i już. 20 sekund.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: szym-h w 29 Listopad 2018, 18:45:39
Ja robię jeszcze flush i czyszczę prysznic mokrym ręcznikiem papierowym, ale trwa to drugie 20 sekund
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 01 Grudzień 2018, 14:50:24
Jesli kawa z kawiarki na gazie mi smakuje to mysle zew  ekspresie zrobie ja lepiej i bedzie choc troche lepsza mimo slabego mlynka.
Niestety może tak nie być. Kawiarka, to jednak całkiem sprytne (gdy dobrze obsłużone) urządzenie, a ekspres, to tylko ekspres, żadne czary się tam nie dzieją. Podgrzać i podać wodę ekspresu jest zadanie.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 01 Grudzień 2018, 17:10:49
Podgrzać i podać wodę ekspresu jest zadanie.

Tak mistrzu Yoda <(-_-)>  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: yo w 01 Grudzień 2018, 19:59:43
Antonio ostatnio też "Yodził";-))
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Halik w 01 Grudzień 2018, 20:55:42
...i napisał to Pan Yo. :D
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: yo w 01 Grudzień 2018, 20:57:13
😊  Uprzejmie doniosłem 😊
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 04 Grudzień 2018, 10:54:08
Chyba postawie na ta gaggie :) Uslyszalem ze: "jak chcesz to kupuj" wiec decyzja podjeta :D  teraz jeszcze pytanie bo znalazlem komentarz:

"Wlasnie wyrzucam kultowy produkt formy Gaggia. Doslównie - na śmietnik. Sprzęt wysoko awaryjny i bardzo kapryśny - kawa musi byc idealnie zmielona bo inaczej sitko sobie nie poradzi a jak sobie nie poradzi to jest do wyrzucenia - 70 zł dodatkowo do wydania. Czyszczenie tego sprzętu to nieustająca zmora. Nieustająca zmora bo wymaga czuszcenia bez przerwy. Przedtem miałam 12 lat Krupsa ( kombajn -eksperes i przelewowy w jednym) i było super. Ekspres dla facetów którzy uwielbiają w piwnicy grzebać w starych sprzętach elektronicznych albo spedzają wolne popołudnia grzebiąc pod maską trabanta. Okropny sprzęt!!!"

mozecie sie do niego jakos odniesc? :D
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 04 Grudzień 2018, 10:59:47
Cała prawda o ekspresach kolbowych. Trzeba czyścić, bo widać, że brudny, trzeba idealnie zmielić kawę, racja. W Krupsie nie widać, że brudny, a że życie w środku kwitnie, co z oczu to z serca :). Ja tam lubię dłubać, tylko nie mam trabanta, a mój tata miał jak byłem mały, no i warsztat mam w sypialni a nie w piwnicy :)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 04 Grudzień 2018, 11:01:35
Szkoda strzępić klawiatury po próżnicy. Zarzuty, że kawa musi być idealnie zmielona albo trzeba czyścić maszynę co jakiś czas to jak narzekać, że aby żyć trzeba oddychać.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 04 Grudzień 2018, 11:02:15
a co z tym sitkiem? serio trzeba kupic nowe jesli zle sie zmieli kawe? bo to nie bardzo rozumiem

co musze jeszcze dokupic do takiego ekspresu na juz?
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 04 Grudzień 2018, 11:18:47
Ten człowiek pewnie używał sitka supercrema z podwójnym dnem. Przy zbyt miałko zmielonej kawie łatwo je zapchać i trudno wówczas udrożnić.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: uman w 04 Grudzień 2018, 12:13:10
pewnie używał sitka supercrema
Lub używał standardowego sitka ale nie miał odpowiedniego młynka.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 04 Grudzień 2018, 12:34:44
Stawiam na to samo co Janusz. Mając młynek nie używa się sitka "super crema" i tyle. To tylko proteza na sklepowe mielonki.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 04 Grudzień 2018, 12:38:18
Brat sobie zapchał takie sitko bardzo szybko używając porządnego młynka. Przez to musiał nauczyć się używać normalnego sitka i na dobre mu wyszło :)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 04 Grudzień 2018, 12:43:38
 :brawa:
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 04 Grudzień 2018, 12:44:45
Brat sobie zapchał takie sitko bardzo szybko używając porządnego młynka. Przez to musiał nauczyć się używać normalnego sitka i na dobre mu wyszło :)
a jakies rady? :)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 04 Grudzień 2018, 13:21:46
Z rad to polecam wywalić sitko super crema (podwójne dno) i wymienić na klasyczne (zwykłe zamienne kosztuje kilkanaście złotych). Do tego potrzebujesz młynek mielący pod espresso (wspomniany idealny przemiał).

Jak chcesz zostać przy super crema to na mielonce pójdzie. Ale nie licz, że będzie to espresso z prawdziwego zdarzenia.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 04 Grudzień 2018, 15:06:29
a jakies rady? :)

Zacznij od tego :)

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 04 Grudzień 2018, 15:32:27
Dzieki. Jeszcze szybkie pytanie choc wiem ze to zly watek ale chcialbym uzyskac odp. Czy mlynek to tej Gaggi Ascaso Mini uzywany dalby rade? bo mam osobe ktora chce sprzedac.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 04 Grudzień 2018, 16:13:05
Młynek da radę. Gaggia jednak musi mieć sitka tradycyjne.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 11 Grudzień 2018, 12:06:01
Ok chyba nowa Gaggia ma sitko tradycyjne teraz w kompelcie a nie crema. Powiedzcie mi co jeszcze potrzebuje na juz do ekspresu i mlynka? odkamienianie wystarczy kwaskiem czy musi byc preparat?  jakies slepe sitko? zamowil bym sobie od razu wszystko razem
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: ArturJ w 11 Grudzień 2018, 12:20:14
Mam nową gaggie od soboty ma w komplecie dwa sitka tradycyjne i jedno super crema.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: k3lt w 11 Grudzień 2018, 13:39:55
Ok chyba nowa Gaggia ma sitko tradycyjne teraz w kompelcie a nie crema. Powiedzcie mi co jeszcze potrzebuje na juz do ekspresu i mlynka? odkamienianie wystarczy kwaskiem czy musi byc preparat?  jakies slepe sitko? zamowil bym sobie od razu wszystko razem

Odkamieniac mozna kwaskiem, "na juz" napewno bedziesz potrzebowal Cafize i slepe sitko, przyda sie tez tamper i szczotka do czyszczenia grupy.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 11 Grudzień 2018, 13:54:57
Dzbanek do mleka jeśli planujesz też mleczne robić. Na jedna kawę 350, na 2 - 500 ml. Jak chcesz utrzymać w czystości maszynkę to polecam środek to czyszczenia stali/inoksu - np. Igienic Bar. Do młynka możesz sobie dokupić granulki do czyszczenia (np. Grindz). Oprócz tego przydaje się pędzel do wymiatania resztek z sitka, ale tu też sprawdzi się ścierka - co kto lubi.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 11 Grudzień 2018, 16:54:35
ale tu też sprawdzi się ścierka
Dobre też są ręczniki papierowe z rolki.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 13 Grudzień 2018, 09:15:43
ok dzieki panowie. W takim razie domowie sopbie. Czy taki tamper ze stali nierdzewnej z aliexpress to problem? znalazlem z drewniana raczka niby lite drewno za 9 $ . Pasuje 58 nie?
Jeszcze zeby sie upewnic, jak parzy sie w takiej gaggi? mam w pracy kolbowy kolegi i on dopowietrza za kazdym razem przed zrobieniem kawy i spuszcza wode odkrecajac kurek z boku, jak to tu wyglada? cos na poczatek powinienem wiedziec? przypuszczam ze kilka razy trzeba zrobic kawe i wylac przy nowym.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 13 Grudzień 2018, 09:51:02
Nic nie zrozumiałem ale dopowietrzaj skoro tak trzeba :-) Wartość tampera to jego dopasowanie do sitka im bardziej dopasowany tym lepiej co nie znaczy że standardowym 58 mm się nie da Przelej trochę wody po nagrzaniu przez układ i nie marnuj kawy bo po co?
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 13 Grudzień 2018, 10:46:05
@minero, nie wiem co robi kolega, ale przed pierwszym użyciem musisz mieć pewność że masz wodę w bojlerze. Czyli woda w zbiorniku, rurka w zbiorniku, odkręcasz zawór pary, włączasz maszynę, włączasz parę, włączasz kawę - z dyszy powinna lecieć woda. Jak już leci tylko woda to wyłączasz kawę, wyłączasz parę i zakręcasz zawór pary - delikatnie, bez siłowania się.

Wody będziesz musiał dolewać po każdym spienianiu. Jeśli będą tylko czarne kawy to wody raczej nie ubędzie z bojlera.

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 13 Grudzień 2018, 11:27:06
Ok dzieki wielkie za pomoc. Spieniania moge uzywac jak ktos przyjdzie, ja dla siebie i zony na pewno nie potrzebuje. Jesli chodzi o pozniejsze uzycie to wystarczy wlaczyc nagrzac, zasypac kawe, wybrac przycisk kawy i w danym momencie w razie przerwac tak? i to tyle? przy kolejnej to samo...?  sory za takie glupie pytania ale przyzwyczailem sie do innych metod przy innym kolbowym i wolalbym wiedziec co i jak :)

no to dobrze z ekawy nie bede musial marnowac do przelania i starczy sama woda :D  choc do osiagniecia dobrej kawy pewnie zmarnuje sie jej duzo wiecej :D
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: pmichal w 13 Grudzień 2018, 13:32:20
1. Nagrzewasz ekspres, grupę, PF.
2. Nasypujesz kawę do PF, np. 18 gram.
3. Wyrównujesz, ubijasz tamperem.
4. Zapinasz PF i od razu zaczynasz parzyć kawę.
5. Celujesz w czas około 25-35 sekund i uzysk w tym czasie 1:2 - 1:3
6. Odbijasz ciastko kawowe, robisz flush i czyścisz grupę oraz PF. Ja robie flush bezpośrednio na PF, dzięki temu oba później czyszczę ręcznikiem papierowym.
7. Zapinasz czysty PF, aby ciągle był nagrzany i gotowy na następne espresso.

Na początku rób na podwójnym sitku, bo jest łatwiej.

Jest też temat na forum:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Filmik dla przykładu:
https://www.youtube.com/watch?v=77PG9yCMuo4
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 14 Grudzień 2018, 18:28:44
Dzieki wielkie. Ten watek widze ze to temat rzeka ale moze uda mi sie choc troche przeczytac:) jesscze musze ogarnac przerobke mlynka zeby jakos dalo sie sypac do kolby bo to standardowe co mam w m5 to dramat na te porcje...
Czy tamper powinien mieć 58 czy 78mm? Bo mierzy mi tyle ale przy ubijaniu bokami wychodzi kawa jak daje 14g. Narazie mam ten plastik fabryczny(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181214/7cfd57005e94eec4cbd77db215f122e7.jpg)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 14 Grudzień 2018, 19:34:57
Hm zazwyczaj suwmiarka ma punkt "0" może zmierz plastikowy. Na logikę to 58.X powinien mieć.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: ArturJ w 14 Grudzień 2018, 19:46:20
Na tej suwmiarce nie ma znacznika do którego można by się odnieść.  Może powinien być tam gdzie 8
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 14 Grudzień 2018, 20:54:25
Dobra mam, masakra nic tam nie widac ale jest krotka miarka po drugiej stronie, bralem prawy koniec a tu jest jeszcze lewy. Z lewym jest ok. Oryginalny ma 55mm a sitko 58.5mm.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 15 Grudzień 2018, 11:08:52
Ale zajezdznia. Spróbuj z inną suwmiarką, ta jest kompletnie nieczytelna...
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 15 Grudzień 2018, 11:31:54
Dzieki wielkie. Ten watek widze ze to temat rzeka ale moze uda mi sie choc troche przeczytac:) jesscze musze ogarnac przerobke mlynka zeby jakos dalo sie sypac do kolby bo to standardowe co mam w m5 to dramat na te porcje...
Czy tamper powinien mieć 58 czy 78mm? Bo mierzy mi tyle ale przy ubijaniu bokami wychodzi kawa jak daje 14g. Narazie mam ten plastik fabryczny(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181214/7cfd57005e94eec4cbd77db215f122e7.jpg)
Na zdjęciu nie widzę, ale suwmiarka powinna mieć drugą podziałkę na ruchomym ramieniu, drugą dolną skalę. Dolna skala powinna mieć jedenaście kresek, które należy odczytywać jako 0 na skrajnej lewej i 10 na skrajnej prawej. Odległość między skrajnymi kreskami powinna mieć 9mm. Odległość między ramionami suwmiarki odczytuje się poprzez odczytanie na górnej skali wskazania przez dolne 0. Jeśli dolne 0 nie pokrywa się idealnie z kreską na górnej skali to należy odczytać z górnej skali wskazanie najbliższe po lewej stronie od 0 a następnie sprawdzić na której kresce dokładnie pokrywa się dolna skala z górną. W tym miejscu należy odczytać dziesiąte milimetra z dolnej skali.

Ale takie rzeczy to mnie uczyli na pracy technice w podstawówce :-P

Marek.

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 15 Grudzień 2018, 11:47:48
Przeciaglem ta slabo widoczna linie i wypelnilem rowek czarnym mazakiem. Juz nie bede mial problemu.
No moze na technice ale kiedy to panie bylo...:D jak czegos nie uzywa sie czesto wylatuje z glowy:)

Jesli robie pojedyncze espresso to daje to sitko na jedno tak? Jesli dam tam  ok 7g kawy to przelaniu i zatrzymaniu zostaje woda w pf - sitko do cremy

Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 15 Grudzień 2018, 11:50:47
Zrób test monety zatem.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 17 Grudzień 2018, 11:10:00
Zrób test monety zatem.
w sensie:
Doza 1:2, czyli jeśli z metody na monetę wyjdzie 16g, to napar powinien mieć 32g;
Czas parzenia 25-30 s od załączenia pompy.
tak? musze miec jeszcze jakas miarke, musze zmierzyc jakiej pojemnosci mam filizanki do espresso.
a ile ml powinno miec? czy to bez znaczenia, liczy sie waga? zauwazylem ze u Was jest duzo piany i malo naparu i po nalaniu piana znika i napar rosnie. Ja mam mala ilosc painki od samego poczatku na gorze i to sie nie niewiele zmienia. Musze znalezc jakas szklaneczke przezroczysta latwiej bedzie.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Grudzień 2018, 11:48:58
Mililitry nie są ważne jeśli ważysz napar.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Mader w 17 Grudzień 2018, 11:58:47
I nie piana tyko la crema
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 17 Grudzień 2018, 12:04:04
Mało piany  :ups: cremy więc może mało świeża kawa.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: minero w 17 Grudzień 2018, 12:17:45
Mało piany  :ups: cremy więc może mało świeża kawa.

a to tez mozliwe bo schodze w kawy aktualnie ze swoich zapasow, Ta co mam to prezentowy jakis starbucks z usa wiec zwykla sieciowka. Niestety byl kg a jako ze jeszcze nie mam wygorowanych smakow to mysle ze spokojnie moge sobie wypic poki mi smakuje :D

W sumie moze rzeczywiscie zle sie wyrazilem ze to crema a nie piana bo nie widac pecherzykow powietrza :D
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Grudzień 2018, 12:25:36
Crema nie jest pianą, bo nie tworzy się przez spienienie kawy. To taki dziwny twór, roztwory koloidalne, emulsje, takie tam.
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: UJK-MP w 17 Grudzień 2018, 16:28:44

Pomóżcie ludziki kochane, bo sama nie wiem jak żyć. Nie sądzę by mąż zamierzał ogarnąć kolbę więc dla niego przewiduję wykorzystanie ESE podczas mojej nieobecności


Witaj Olu!

Jaka wielka szkoda, że nie zetknęliśmy się na forum wcześniej, a miałbym dla Ciebie idealną, banalną propozycję! Po prostu sparowalibyśmy naszych małżonków (moja Żona pije z rana zalewajkę polaną z lodówki mlekiem!, kawę wcześniej Jej mielę do puszki, później drugą kawę: cappuccino lub late już ja Jej robię) i połączylibyśmy nasze siły finansowe kupując wypasiony, idealny sprzęt! A potem już tylko żyć i nie umierać... byśmy się raczyli nawzajem perfekcyjną kawą.

Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Pawcio w 17 Grudzień 2018, 16:37:42
A potem już tylko żyć i nie umierać... byśmy się raczyli nawzajem perfekcyjną kawą.

To są internety, Ola może być w rzeczywistości dwumetrowym, wytatuowanym chłopiskiem ;) A wtedy zamiast perfekcyjnej kawy będziesz miał zmarszczone kakao  :hihihi:


Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: wasku w 17 Grudzień 2018, 16:51:56
Tak, a UJK-MP może nazywać się Gregorius czy inny mecenas ;)
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: Mader w 17 Grudzień 2018, 17:43:28
A potem już tylko żyć i nie umierać... byśmy się raczyli nawzajem perfekcyjną kawą.

To są internety, Ola może być w rzeczywistości dwumetrowym, wytatuowanym chłopiskiem ;) A wtedy zamiast perfekcyjnej kawy będziesz miał zmarszczone kakao  :hihihi:
Tekst końca roku
Tytuł: Odp: Pierwsza kolba do 2k. Gaggia Classic?
Wiadomość wysłana przez: UJK-MP w 17 Grudzień 2018, 18:09:51
Miałem na myśli wyłącznie degustację kawy a nie ciała, ale jak widzę  głodnemu zawsze na myśli...