forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: Biedro182 w 11 Czerwiec 2018, 16:49:47

Tytuł: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Biedro182 w 11 Czerwiec 2018, 16:49:47
Witam
Mam zamiar kupić młynek do espresso. Mam do dyspozycji 2000 zl max.Szukam już od paru dni mam dylemat. Spodobały mi się dwa takie jak w tytule ale niewiem który wybrać. Jeśli mogę prosić  o podpowiedź i ocenę. I może inne propozycje. Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: grex w 11 Czerwiec 2018, 17:14:37
ten pierwszy model dopiero co pojawił się w sprzedaży, nie znajdziesz chyba osoby która testowała oba te młynki.
Różnica w żarnach nieduża (3mm), za to różnice w rozmiarach obu urządzeń znaczne.

Do domowego, niewielkiego użytku ja bym wziął podstawowy model mignona, zaś do intensywnej pracy większy i cięższy Fiorenzatto.

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Biedro182 w 11 Czerwiec 2018, 17:30:02
Ale z drugiej strony jeśli są ceny praktycznie takie same to może lepiej ten fiorenzato tylko problem taki ze w nim nie ma przycisku przy wylocie kawy. A wy mignon jest. Druga sprawa średnica żaden zawsze o 3 mm większe a mówią że im większe tym lepsze. Chyba że są jeszcze inne mlynki na ten styl.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: grex w 11 Czerwiec 2018, 17:44:35
3mm nie sądzę żeby zrobiły jakąkolwiek różnicę, ale jeśli chcesz duże żarna to w zbliżonej cenie jest Ceado 64mm.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 11 Czerwiec 2018, 18:12:14
Aż taką różnicę robi Ci ten przycisk?
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Biedro182 w 11 Czerwiec 2018, 22:30:56
Oto jest właśnie pytanie sam do końca niewiem
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Biedro182 w 12 Czerwiec 2018, 05:54:47
Pozatym w fiorenzato moim zdaniem lepsze jest pokrętło do regulacji grubości mielenia chociażby dlatego że można na nim zaznaczyć po regulacji miejsce na mielenie pod espresso itd a eureka ma małe pokrętło i w razie zmiany na alternatywę to później trzeba znów bawić się z odpowiednim ustawieniem pod espresso metoda prób i błędów 😊
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Biedro182 w 12 Czerwiec 2018, 05:57:01
Jakie wy macie zdanie i tak na marginesie jeszcze co sądzicie o ascaso i1 lub i2 mini bo na początku myślałem o nim zanim wpadły mi na pomysł inne mlynki.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 12 Czerwiec 2018, 08:30:31
Nie klep posta za postem. I z regulacją we fiorku nie jest tak, że wrócisz i będzie to samo, trzeba będzie doregulować...
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: deskowy w 12 Czerwiec 2018, 12:31:33
Tak jak pisze siewcu. Z tą regulacją tak czy owak nie jest tak prosto, a jak wiadomo w ustawieniach do espresso wystarczy mm w lewo czy prawo aby kawka się "popsuła".

Na poczet mignona powiem tylko, że młyneczek jest na prawdę idealny do domu, malutki, nie za głośny a oferujący na prawdę przyzwoity przemiał. Dodatkowo w specialita masz teraz presety więc praca tym bardziej się ułatwia i dzięki wspomnianemu przyciskowi możesz go obsługiwać w zasadzie jedną ręką.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Czerwiec 2018, 12:36:22
Pozatym w fiorenzato moim zdaniem lepsze jest pokrętło

Zgadza się, w tym młynku regulacja jest podobna do stosowanej w "kultowych" młynach Mazzer. Bardziej to wygodne, a przede wszystkim szybkie. Rzut oka na śrubę i już widzisz "gdzie" jesteś.

Dodatkowo w specialita masz teraz presety
Dotyczą te presety tylko timera, prawda? Gdyby były presety ustawień dystansu między żarnami, to byłoby się czym chlubić :).
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: deskowy w 12 Czerwiec 2018, 13:54:31
Dodatkowo w specialita masz teraz presety
Dotyczą te presety tylko timera, prawda? Gdyby były presety ustawień dystansu między żarnami, to byłoby się czym chlubić :).
[/quote]

Huhu, gdyby takie były w tym młynku w tej cenie to myślę że nie byłoby tej dyskusji lub skończyłaby się w 3 postach ;)
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Czerwiec 2018, 14:07:40
O tym właśnie piszę :). Porównanie tytułowej Eureki z małym Fiorkiem nigdy nie wypadnie więc dobrze ;).
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Biedro182 w 12 Czerwiec 2018, 15:13:09
Czyli podsumowując jeden i drugi ma plusy i minusy tylko teraz pytanie który jest lepszy waszym zdaniem i który z nich ma lepszy przemiał. Jeśli mogę Was prosić to niech każdy napisze który by wybrał i dlaczego.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Czerwiec 2018, 15:41:56
Podstawowa zasada: im większe żarna, tym lepiej :). Tutaj masz, zdaje się 55mm vs 58mm, więc różnica niewielka na korzyść F. Reszta to kwestia gustu i przyzwyczajenia. Efekty pracy młynków w espresso pewnie są podobne.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: grex w 12 Czerwiec 2018, 17:22:29
łatwiej byłoby dopasować gdybyś napisał do jakiego ekspresu to ma być i jak intensywne jest planowane użycie
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 12 Czerwiec 2018, 18:40:52
@grex. Wytłumacz mi co ma ekspres wspólnego do wyboru młynka?

Jak ktoś robi espresso i przy tym zależy mu na smaku, to wie, że wypada kupić młynek firmowy z żarnami płaskimi 64 mm.
Proponowany młynek jest narzędziem docelowym. Gdy oczekuje się "cudów" mam na myśli wspaniałych, czystych smaków to można brnąć dalej. Lecz bez porządnego ekspresu gastro i tak człowiek nic więcej nie zdziała.
Przykre, ale taka jest prawda.

EDIT. Patrz lista produktów np. z certyfikatem.

Eureka

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=24

Fiorenzato

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=26

Fiorek F4 Nano jest.  :ok:
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 12 Czerwiec 2018, 19:29:41
Wytłumacz mi co ma ekspres wspólnego do wyboru młynka?
Może ktoś lubi jak mu młynek wyglądem pasuje do ekspresu? Ale ja tam się nie znam.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 12 Czerwiec 2018, 20:00:07
Też o tym Jeżyku pomyślałem.  Później do głowy zawitała mi myśl, gastro młyn gruby i wysoki lubi być. Odchudzić raczej go nam się nie uda, ale skrócić o głowę (zbiornik) da się bez problemu.  ;)
Dla przykładu EVO 64 które mam, zakładając zbiornik z metalowego lejka do soków i pokrywkę fi 120 mm od garnka, Evo ma nową wysokość ok. 44 cm. Na mój gust wygląda przy tym bardzo ładnie.

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 13 Czerwiec 2018, 08:10:18
@grex. Wytłumacz mi co ma ekspres wspólnego do wyboru młynka?

Jak ktoś robi espresso i przy tym zależy mu na smaku, to wie, że wypada kupić młynek firmowy z żarnami płaskimi 64 mm.
Proponowany młynek jest narzędziem docelowym. Gdy oczekuje się "cudów" mam na myśli wspaniałych, czystych smaków to można brnąć dalej. Lecz bez porządnego ekspresu gastro i tak człowiek nic więcej nie zdziała.
Przykre, ale taka jest prawda.

EDIT. Patrz lista produktów np. z certyfikatem.

Eureka

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=24

Fiorenzato

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=26

Fiorek F4 Nano jest.  :ok:
Patrz, a mi z małego termobloku smakuje tak samo jak z gastro. Fakt jeśli chodzi o powtarzalność, to czasem kawa wyjdzie przeparzona na termobloku, ale zazwyczaj jest bardzo dobrze. No ale nie mam żaren 64 mm tylko ręczne stożki. To pewnie to "psuje" kawę w obu maszynach.

Marek.

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 13 Czerwiec 2018, 08:24:25
Marek, najbardziej psuje to, że Kinu nie ma certyfikatu inei :D Do tego nie dość, że ręczne to i stożki i w ogóle kawa nie ma prawa dobrze smakować :D Powinieneś mieć płaskie 64 mm i konkretnie takie - nie więcej, nie mniej. :D
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 13 Czerwiec 2018, 11:56:58
@Miklas/@Siewcu.

Fakt jest to tylko film. Mimo to na filmie bardzo ładnie widać o jakim stopniu zmielenia ziarno jest zapodane w sitko.
Ja tylko mogę domyślić się czytając Wasze wypowiedzi nie tylko w tym temacie, więc pytanie bazując na podstawie tego filmu. Czy przemiał z Kinu M47 jest odpowiedni na zrobienie czystego w smaku espresso?
Proszę o odpowiedź w jednym słowie. Tak czy nie.

https://www.youtube.com/watch?v=SyphKhslpV0

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 13 Czerwiec 2018, 12:10:11
Tak


No ale nie da się tak jednym słowem. Nie mam pojęcia co wg Ciebie znaczy czyste w smaku espresso. Nie wiem co Ci nie pasuje w tym filmie, no może oprócz tego, że patrząc na cremę to chyba trochę przyciągnął ekstrakcję.
Marek.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 13 Czerwiec 2018, 12:19:14
Pewnie mu o grudki chodzi. Mój MSJ pomimo żaren 64 mm, o dziwo, zbryla... I chyba nie jestem jedyną osobą z problemem zbrylania. Przemiał jak przemiał, patrząc na film na youtube ciężko cokolwiek stwierdzić.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: WS w 13 Czerwiec 2018, 13:27:31
Mój MSJ pomimo żaren 64 mm, o dziwo, zbryla...

Dlaczego o dziwo? Zbrylanie raczej nie ma związku ze średnicą żaren.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 13 Czerwiec 2018, 13:31:53
Ja o tym wiem ;) Ale nawiązuję do rzekomo kiepskiego przemiału Kinu i doskonale widocznych dużych brył - bo nie wiem do czego tam się można przyczepić, jeśli jakość przemiału jest totalnie niewidoczna na filmie...
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 13 Czerwiec 2018, 13:34:37
Film 1:31 widać kawę na palcu która jest zbyt drobno zmielona. Ona aż brudzi palec.
Przy tak drobnym przemiale, to żaden młynek elektryczny, nawet wolno obrotowy z żarnami 85 mm, dobrego smaku nie zagwarantuje. To samo tyczy się ekspresu, może być gastro z  0,5 l wymiennikiem i z stabilną temperaturą +/- 0,5 C , smak będzie rozjechany na wszystkie strony świata. Raz pójdzie w kwas drugi raz w gorycz, a trzecim razem w jedno i drugie. Czysty smak to wciąż, strefa marzeń.
Przyczyna, przepływ wody pod ciśnieniem a konkretnie ilość w ml. generuje taki a nie inny smak espresso.
Jak sprawdzić czy nasz przemiał jest odpowiedni. Zrobić espresso na mniejszej jak i większej ilości zapodanej wody. Gdy zmienia się tylko intensywność naparu, jest wszystko ok. Gdy przepływ generuje dodatkowy kwas lub gorycz w smaku, przyczyna to jakość przemiału. Później wypada zrobić espresso na grubszym przemiale zmieniając sitko na mniej dziurawe. To taki zabieg który ułatwi nam znalezienie czystego smaku jakie generuje ziarno i stopień palenia. Nie jest to trudne do wychwycenia, ale za to jakie później przyjemne w smaku jest espresso.  :szampan:
 
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 13 Czerwiec 2018, 14:09:48
smak będzie rozjechany na wszystkie strony świata. Raz pójdzie w kwas drugi raz w gorycz, a trzecim razem w jedno i drugie.

Nie potwierdzam twoich słów. Owszem w termobloku jak pisałem jest gorzej z powtarzalnością, ale to chyba kwestia poznania go przeze mnie. No i definitywnie kwestia temperatury zaparzania. Nie ma nic wspólnego z młynkiem. Wg moich obserwacji w Astorii zupełnie nie trafiona teza. Inna sprawa, że nie rozcieram sobie przemiału na dłoniach, parzę kawę i nie bardzo mnie obchodzi jak to wygląda na palcu. Grubość przemiału dostosowuję do czasu ekstrakcji i ratio a nie do wyglądu na palcu. Kto wie, może ten ktoś miał za drobny przemiał. Trudno stwierdzić po kawie na palcu.

Cytuj (zaznaczone)
Przyczyna, przepływ wody pod ciśnieniem a konkretnie ilość w ml. generuje taki a nie inny smak espresso.
Jak sprawdzić czy nasz przemiał jest odpowiedni. Zrobić espresso na mniejszej jak i większej ilości zapodanej wody. Gdy zmienia się tylko intensywność naparu, jest wszystko ok.

Jakieś bzdury nie warte komentarza

Cytuj (zaznaczone)
Gdy przepływ generuje dodatkowy kwas lub gorycz w smaku, przyczyna to jakość przemiału.

Przyczyn może być wiele a jedną z nich są popłuczyny, które ty nazywasz kafe crema.

Cytuj (zaznaczone)
Później wypada zrobić espresso na grubszym przemiale zmieniając sitko na mniej dziurawe. To taki zabieg który ułatwi nam znalezienie czystego smaku jakie generuje ziarno i stopień palenia. Nie jest to trudne do wychwycenia, ale za to jakie później przyjemne w smaku jest espresso.  :szampan:
 
Przecież Ty nie lubisz espresso. Kto by się bawił w dobieranie sitka do kawy, to już za duża abstrakcja jak dla mnie. Może w jakimś laboratorium typu Socraticcoffee, ale raczej nie w kawiarni, a na pewno nie u mnie w domu. Nie mam takiej wiedzy na ten temat, ale jeśli jest taka kawiarnia, która praktykuje takie żonglerki sitkami to winszuję, pewnie kawa jest u nich boska :ok:, a może jednak nie poczuł bym różnicy? :ups:

Marek.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 13 Czerwiec 2018, 15:47:42
Przecież Ty nie lubisz espresso. Kto by się bawił w dobieranie sitka do kawy, to już za duża abstrakcja jak dla mnie.   


Jak dla Ciebie zmiana sitka to abstrakcja...., pozostawię to bez komentarza. Traktuję Twoje słowa jako żart.
Mimo to zapraszam do tematu o młynkach.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5311.msg140346#msg140346

Cytat kolegi DrUsagi.

Każda kawa nieco inaczej się mieli. A w zakresach espresso ważny jest stopień palenia, doza, tamping, średnica sitka i jego rodzaj, że o ciśnieniu maszyny nie wspomnę.

Marku, życzę Tobie dobrego espresso. Może kiedyś uda Ci się poczuć słodycz w 1 planie. :szampan:
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 13 Czerwiec 2018, 15:57:19



Marku, życzę Tobie dobrego espresso. Może kiedyś uda Ci się poczuć słodycz w 1 planie. :szampan:

Ty się odstosunkuj od słodyczy w mojej kawie.


Marek.

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 13 Czerwiec 2018, 17:56:23
Ehhh, tu już nawet nie ma co komentować. Szczególnie tego o sitkach... Marku, musisz zmienić Astorię na stricte gastro maszynę, młynek na taki z najlepiej płaskimi 83 mm żarnami, kupić 20 sitek, wybrać z nich odpowiednie i dopiero wtedy będziesz miał smaczne espresso. Teraz pijesz jakiś badziew :D Ja swój ekspres chyba od razu po uruchomieniu sprzedam, bo nie chce mi się pić badziewia.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 13 Czerwiec 2018, 18:57:27
@siewcu, wiem, że ta dyskusja jest poniżej poziomu większości użytkowników, ale jakiś nowy przyjdzie i naczyta się tych głupot, lepiej od razu prostować.

Marek.

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 13 Czerwiec 2018, 20:14:20
Marku, mówienie prawdy nazywasz głupotą, dorobek firm które robią ekspresy od 100 lat chcesz prostować, wybacz. Teraz raptem martwisz się o nowych użytkowników.  :mhh:
Zastanów się co mówisz. No chyba, że za nietrafione zakupy np. młynka będziesz zwracał pieniądze nowych użytkowników tego forum. Jak tak, to ja Ciebie przepraszam.


Wracając do przemiału który nawet na oko wygląda przyzwoicie, film zapodany dzisiaj na forum.

1:28 ładnie widoczny przemiał który jest bardzo podobny do mojego jaki stosuję.
1:35 Po ubiciu widać, że zapodany przemiał jest stosunkowo gruby.


https://www.youtube.com/watch?v=EJ56hGzao9Y&feature=youtu.be



Robiąc na takim przemiale espresso, chciałbym je spróbować.  :ok:
Tak samo jak chciałbym czytać opinie wszystkich użytkowników odnośnie smaku espresso po uprzednio dobrze przygotowanej bazie jaką jest właściwy przemiał pod najbardziej wymagającą ze wszystkich kaw, mowa oczywiście o espresso.










Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 13 Czerwiec 2018, 20:27:02
Grubość przemiału to nasz podstawowy parametr jakim regulujemy ekstrakcję.
Inaczej zmielimy dla sitka "mniej dziurawego" inaczej (drobniej) do 15g VST.
Inaczej do ekspresu z pompą wibracyjną i ciśnieniem ekstraktacji 9 bar, a inaczej kiedy robisz preinfuzję pod ciśnieniem 3 bar przez 10 sekund a potem podnosisz dźwignię i zaczynasz ekstrakcję gdzieś od około 7,5 bar i masz opadające i ciśnienie i temperaturę.
Także nie ma tak, że po jednym filmie możesz powiedzieć że Kinu do espresso się nie nadaje.
Ostatnio robiłem u siebie espresso z Geishy od Gorana, mieliłem na 11 kliku C40, mniej więcej właśnie tak drobno. Nie polecam młynka (do espresso, bo przelew to inna bajka) bo trwało to z minutę i mi prawię ręką odpadła ale smak rewelacja, słodko, aromatycznie, jeden z tych momentów WOW :). Także... różnie bywa.



Aha, żeby było trochę na temat, ja bym dołożył trochę do https://www.coffeedesk.pl/product/3462/Eureka-Atom-60E-Mlynek-Automatyczny-Bialy

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 13 Czerwiec 2018, 20:33:14
preinfuzję pod ciśnieniem 3 bar przez 10 sekund
A że zapytam poza konkursem, skąd te 3 bary? Z sieci wodociągowej? Przy 3 barach po 10 sekundach to kawa już będzie kapać.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 13 Czerwiec 2018, 20:37:04
Paweł, a porównywałeś smak z ręcznego do mythosa?
I czy robiłeś test temperatury swojej dźwigni?
Pytam się, bo u mnie nigdy tak drobny przemiał nie sprawdził się.
Testowane było na 4 gastro ekspresach które zasadniczo były inaczej zbudowane mimo, że wszystkie były HX.
Podobnie z wszystkimi młynkami. Smak zawsze rozlazły, zero czystości, ani słodyczy w 1 planie nigdy.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 13 Czerwiec 2018, 20:50:41
@Krakus
3 bary robi Mater P-STAT, LR to maszyna zasilana ze zbiornika, ale żeby emulować duże dźwignie, P-STAT robi własnie te trzy bary emulując niejako sieć wodociągową - https://londiniumespresso.com/store/espresso-machine-parts/p-250-mater-pressure-switch-factory-set-to-3-5-bar

I tak, między innymi dlatego bardzo drobno trzeba mielić, żeby przy tych 3 barach po 7-10 sekundach i przy dozie 18-20g dopiero pojawiły się pierwsze krople na dnie sitka.

@Tedi
Nie, nie robiłem testów temperatury, ale gdzieś tam w sieci są. Generalnie na początku jest mega gorąco, a potem temperatura spada. Ta grupa nie zapewnia stabilnej temperatury ekstraktacji, ale powtarzalną.

I nie, tej konkretnej kawy nie porównywałem mielonej na Mythos i C40. Czy byłoby lepiej, pewnie tak, ale za małą mam paczkę i trochę szkoda mi tej dośc drogiej kawy, na Mythos nie bawię się w single dosing, więc pewnie 3 shoty zabrałoby idealne wstrzelenie się w przemiał (a to już prawie 60g, 1/3 paczki). Zaleta tych ręczniaków jest taka, że robisz single dosing. Pierwszy strzał był za gruby, ale drugi już idealny. Więc mało się marnuje. Ale ta kawa to wyjątek, normalnie nie mam cierpliwości na ręczne mielenie :)

Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 13 Czerwiec 2018, 21:18:23
Rozumiem Ciebie Paweł. Być może zainteresuję Ciebie pewną kawą. Jest to,

S-CAFFE 100% ARABICA BIO

https://www.cafesilesia.pl/pl/p/kawa-S-CAFFE-100-ARABICA-BIO-250g-ziarnista/1453

Jest to kawa która nie daje mi spokoju.  Będę testował 3 paczkę. Jest inna od wszystkich. Smaki czyste jak soprany. Do tego jest delikatna. Co wpływa na tak przyjemny a jednocześnie inny smak od całej reszty kaw jaki piłem?
Koszt z upustem 31,50 zł, palenie z marca.




Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 14 Czerwiec 2018, 09:23:50
Marku, mówienie prawdy nazywasz głupotą, dorobek firm które robią ekspresy od 100 lat chcesz prostować, wybacz. Teraz raptem martwisz się o nowych użytkowników.  :mhh:
Zastanów się co mówisz. No chyba, że za nietrafione zakupy np. młynka będziesz zwracał pieniądze nowych użytkowników tego forum. Jak tak, to ja Ciebie przepraszam.

Tu muszę Ci przyznać, że raczej nikogo na minę nie wpuścisz z młynkami, bo generalnie młynki z płaskimi żarnami 65 mm to świetne maszyny. Całe szczęście świat nie kończy się na gastro sprzęcie i można zrobić świetną smaczną zbalansowaną kawę na domowym sprzęcie. Polecam Kinu M47 do espresso z czystym sumieniem, nikogo na minę nie wpuszczam. Używam go już ponad rok właśnie do espresso :)

Cytuj (zaznaczone)
Wracając do przemiału który nawet na oko wygląda przyzwoicie, film zapodany dzisiaj na forum.

1:28 ładnie widoczny przemiał który jest bardzo podobny do mojego jaki stosuję.
1:35 Po ubiciu widać, że zapodany przemiał jest stosunkowo gruby.


https://www.youtube.com/watch?v=EJ56hGzao9Y&feature=youtu.be


Ocena przemiału po skompresowanym przez YT filmie, to się nazywa oko i profesjonalizm, zazdroszczę.  :brawa:

Cytuj (zaznaczone)
Robiąc na takim przemiale espresso, chciałbym je spróbować.  :ok:
Tak samo jak chciałbym czytać opinie wszystkich użytkowników odnośnie smaku espresso po uprzednio dobrze przygotowanej bazie jaką jest właściwy przemiał pod najbardziej wymagającą ze wszystkich kaw, mowa oczywiście o espresso.

Tylko to powinno iść jeszcze w parze z jakością kawy, a te marketówy oznaczone znaczkiem INEI, które wszystkim wciskasz to raczej niskie wymagania co do surowca.

Paweł świetnie opisał dla czego czasem należy zastosować taki czy inny przemiał  :poklon:
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Czerwiec 2018, 09:45:45
Nie rozumiem Tedi, po co wciąż ze wszystkimi wchodzisz w spór? Wydaje się, jakobyś był nawiedzony przez jakieś duchy ;).

Młynkom Kinu niczego odmówić nie można, można za pomocą takich małych urządzeń dostatecznie drobno zmielić kawę i uzyskać poprawne, "słodkie espresso". Co do problematyki młynków, można zastanawiać się nad spektrum średnicy i kształtu drobin zmielonej kawy. Każdy młynek ma jakąś własną charakterystykę, własny rozkład drobin. Jedne produkują więcej drobnych frakcji, inne mniej. O to ostatnio toczy się walka na rynku. INEI ma to dawno za sobą, standard espresso italiano został opisany ponad dekadę wstecz. Podczas prac nad tymże standardem badano również charakterystyki młynków. Wg INEI przemiał powinien mieć dostatecznie dużo pyłu, by espresso spełniało ich normę. Zapewne Kinu nie daje zbyt dużo pyłu w porównaniu z Twoim certyfikowanym młynkiem, ale espresso jakiś czas temu wyszło z włoskich powijaków i niekoniecznie musi spełniać kryteria stawiane przez INEI. Niemieckie młynki (np. ek43) wg INEI nie nadają się do espresso (zbyt wąskie spektrum), choć ludzie głosują na nie zakupami... Zresztą, co Ty wiesz o INEI? ;) Zdaje się, że pół roku temu po raz pierwszy o tej instytucji usłyszałeś? Nie lubię gdy ktoś wspomina, powołuje się na INEI, a nigdy nie miał kontaktu i nie zaliczył patentu testera włoskiego espresso.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 14 Czerwiec 2018, 10:24:44
Nie lubię gdy ktoś wspomina, powołuje się na INEI, a nigdy nie miał kontaktu i nie zaliczył patentu testera włoskiego espresso.
A Ty masz? Z czystej ciekawości pytam.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Czerwiec 2018, 10:34:18
Owszem ;).
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 14 Czerwiec 2018, 12:35:40
To jak będzie kiedyś okazja się spotkać to trochę podpytam, tutaj chyba nie ma co tego rozwijać ;) Zgaduję, że to temat rzeka a poza tym jak już mamy wiedzącego wszystko to po co się powtarzać? :D
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 14 Czerwiec 2018, 14:49:36
Nie rozumiem Tedi, po co wciąż ze wszystkimi wchodzisz w spór? Wydaje się, jakobyś był nawiedzony przez jakieś duchy ;).


Ja wchodzę w spór? Wyrażam własne opinie które  były weryfikowane prze zemnie w taki sposób by nie budziły moich wątpliwości. To raz.
Dwa. Sumienie mam czyste, pod własnymi słowami podpisuję się.


 Co do problematyki młynków, można zastanawiać się nad spektrum średnicy i kształtu drobin zmielonej kawy. Każdy młynek ma jakąś własną charakterystykę, własny rozkład drobin. Jedne produkują więcej drobnych frakcji, inne mniej.

Wiem, wiem o tym sporo. I to takie rzeczy, że pewnie w necie nawet o tym nikt nie pisał.  :mhh:


 

 Podczas prac nad tymże standardem badano również charakterystyki młynków. Wg INEI przemiał powinien mieć dostatecznie dużo pyłu, by espresso spełniało ich normę. Zapewne Kinu nie daje zbyt dużo pyłu w porównaniu z Twoim certyfikowanym młynkiem, ale espresso jakiś czas temu wyszło z włoskich powijaków i niekoniecznie musi spełniać kryteria stawiane przez INEI. Niemieckie młynki (np. ek43) wg INEI nie nadają się do espresso (zbyt wąskie spektrum), choć ludzie głosują na nie zakupami...


Antonio, teraz to dowaliłeś.  ;)  INEI podaje przepis na ekstrakcję i opisuje smak kawy. To co Ty mówisz o pyle , mało tego mówisz o dużej ilości pyłu, nie zagwarantuje zrównoważenia smaku, wszystkie z certyfikatem INEI jakie piłem są w tym parametrze zrównoważone są zawsze, jak i stosownego czasu ekstrakcji. Dodam jest to najłatwiejsze espresso do zrobienia. Czarno na białym wszystko zostało opisane przez INEI.
Mało tego, każdy może zobaczyć jakie młynki dostają certyfikat.

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=26

Jakoś małych stożków nie widzę ani małych żaren płaskich. A każdy wie, tak myślę, że przemiał z dużego żarna jest lepszy bo dostarcza mniej pyłu. Zresztą sam o tym powiedziałeś w tym temacie.
Teraz to co  ja wiem. Zapodając pył w sitko nie dokonasz nawet pomiaru temperatury wody, nie będziesz miał równego przepływu nawet jak po mistrzowsku ubijesz kawę w sitku. A gdzie jeszcze podana wartość naparu w filiżance 67 C która powinna być uzyskana. Mało tego pyłem w sitku możesz tak namieszać, że nie wiedząc o tym będziesz miał zmienną temperaturę zaparzania.

Idąc dalej tym krokiem, mam na mysli "słodkie espresso" kontra przemiał.
Pisałem wcześniej, że zbyt drobny nie gwarantuje w moim przypadku słodkiego espresso w 1 planie, wiadomo o ile ziarno i stopień palenia na to pozwoli.

Były młynki, teraz ekspresy.
La Spaziale z sitkiem wąskim o średnicy 53 mm.

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=29

Mając na uwadze tak wysoki słupek kawy, automatycznie wiemy że trzeba zapodać grubszy przemiał bo inaczej nasza ekstrakcja będzie trwała 1 min a może nawet i więcej.(dziurawienie sitka celowo pomijam)
Czyli, można pokusić się o stwierdzenie, La Spaziale dobrego espresso nie zrobi, bo przemiał jest zbyt gruby.  :mhh:
Ja wiem, że z grubszego przemiału jest łatwiej wydobyć słodycz w 1 planie, myślę, ze Wy tez o tym wiecie jak np. ma to miejsce robiąc kawę metodą alternatywną.
Zalewajkę też mozna zrobić słodką. Przemiał z dużego ostrego i dobrze wycentrowanego żarna może zagwarantować słodycz w 1 planie.

Niemieckie młynki (np. ek43) wg INEI nie nadają się do espresso (zbyt wąskie spektrum), choć ludzie głosują na nie zakupami... Zresztą, co Ty wiesz o INEI? ;)

A czemu tak jest? Bo jak żarno bije na boki, to niszczy przemiał w taki sposób, że espresso INEI nie będzie nigdy zrównoważone w smaku.
No ale ja tego młynka nie miałem w rekach, wiec tylko strzelam i się przy tym zastanawiam,  :mhh: czy to był strzał na 10 czy za 10,9 punktu.

Zresztą, co Ty wiesz o INEI? ;) Zdaje się, że pół roku temu po raz pierwszy o tej instytucji usłyszałeś? Nie lubię gdy ktoś wspomina, powołuje się na INEI, a nigdy nie miał kontaktu i nie zaliczył patentu testera włoskiego espresso.

Jesli chodzi o INEI to wystarczy jak będę robił espresso według  ich przepisu i pił kawę od nich certyfikowaną i na podstawie własnych doświadczeń dzielił się wiedzą. Dla mnie kawa to pasja i przyjemność jej picia.
A piłem i testowałem.

Costadoro Arabica Master Club
Meseta CREMA D ORO
S-CAFFE 100% ARABICA BIO
JOLLY CAFFE CREMA
Caffen MAXIMA
Mokarico Columbia 60/40
Mokarico 85/15

Nie wiem czy o jakieś kawie zapomniałem. 7 szt. to i tak dla mnie stanowczo za mało.

Co do mojego kontaktu z kawą INEI który miał miejsce "pół" roku temu. Wielka szkoda, że ktoś mi o tej kawie nie powiedział 2 lata temu. Do dziś byłbym mu wdzięczny.  :)









Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Czerwiec 2018, 15:02:16
Tedi, z całym szacunkiem, ciężko z Tobą polemizować ;). Bardzo enigmatycznie, chaotycznie piszesz. Trzeba wielkiej cierpliwości i wyobraźni, by doszukać się istoty treści. Ale o tym Twoi adwersarze wiele razy tutaj pisali.

Małe, ręczne stożki typu Kinu i Commandante produkują mniej pyłu niż Twoje certyfikowane młyny.

Piszesz coś o smaku, gdy nie masz "zielonego pojęcia" o smaku w ujęciu włoskiej szkoły analizy sensorycznej. Jeśli powołujesz się na dorobek INEI, to zechciej najpierw poznać ich szkołę, ich pojęcia, ich osiągnięcia. Czy widziałeś kiedyś portret sensoryczny którejś z wymienionych kaw? Pokaż mi proszę na tym portrecie pojęcie "słodyczy".

Ośmielasz się wysnuwać bardzo mocne twierdzenia, których prawdziwości dowodem jesteś Ty sam. Postaraj się znaleźć lepszy dowód na to, jakoby brak osiowości młynka był skorelowany z równowagą smakową (kwaśny-gorzki) espresso. Na razie Twój dowód ma wątpliwą wartość -- nie da się go potwierdzić w innych niż Twoje podniebienie warunkach  :picardpalm:.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: uman w 14 Czerwiec 2018, 15:05:41
Tedi, cały czas jakby chcesz coś nam udowodnić. Sprawa jest prosta - udowodnij to pojawiając się na którymś spotkaniu forumowym. Weź swój młyn, ekspres, kawę. Jeśli rzeczywiście kawa, którą zrobisz będzie tak dobra jak piszesz to myślę że niejeden przyzna ci rację i na miejscu i na forum.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Czerwiec 2018, 15:08:47
Dobre, tak by można było moją refleksję skwitować :).
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 14 Czerwiec 2018, 15:27:16
Hyhy. Jak był w Małej Czarnej to sie nawet nie przyznał, tylko po dłuższym czasie napisał tutaj, że był :D I chyba tyle by było z jego ujawnianiem się osobiście. Może rok temu na spotkaniu też był, anonimowo...
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Jeżyk w 14 Czerwiec 2018, 15:40:18
Ciekawość mnie zżera, a przekopać się przez te posty nie mam siły, co w końcu wybrał autor tematu? Eurekę czy Fiorenzato?
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 14 Czerwiec 2018, 15:51:32
Chyba wyroku jeszcze nie było.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 14 Czerwiec 2018, 17:01:48
Hyhy. Jak był w Małej Czarnej to sie nawet nie przyznał, tylko po dłuższym czasie napisał tutaj, że był :D I chyba tyle by było z jego ujawnianiem się osobiście. Może rok temu na spotkaniu też był, anonimowo...

Nie jest to tajemnicą. Niech pomyślę. Od kwietnia tego roku, 3 lub 4 razy byłem w Małej Czarnej . Piłem to co zawsze, podwójne espresso. Kiedyś byłem też tam z żoną.
Na spotkaniu które miało miejsce w zeszłym roku nie byłem.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Biedro182 w 17 Czerwiec 2018, 00:33:28
Dziękuję wszystkim za udział w poście. Wybrałem jednak mignon specjalita i mam go i jest super. Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 17 Czerwiec 2018, 07:13:37
To też dobry wybór :). Mały, kolorowy młynek domowy, ma swoje zalety.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: montecjusz w 23 Styczeń 2021, 22:55:28
Pozwolę sobie odkopać wątek. Rozważam obydwa wymienione tu mlynki (chociaż zakup dopiero za jakiś miesiąc/dwa). Czy po tym jak eureka trochę już się zadomowiła na rynku ktoś może je sensownie porównać i wskazać zwycięzcę tej pary? Dyskusja tutaj poszła w dziwna stronę, a mi chodzi o proste porównanie: głośność pracy, retencja, zbrylanie i równość przemiału.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: pablockpl w 24 Styczeń 2021, 00:09:53
Cichsza jest Eureka, z retencją i zbrylaniem musisz wybrać to albo to, wyjmując przeciwzbrylacze z młynków będziesz miał mniejszą retencję większe zbrylanie. Nie miałem tych młynków jednocześnie u siebie ale wydaję mi się lepszy przemiał i mniej zbryla f4e retencja może trochę lepsza w mignon. Ale żeby porównać je tak na 100% trzeba by je mieć obok siebie i na tej samej kawie sprawdzić.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 24 Styczeń 2021, 11:10:13
Jak dla mnie Specialita nie można nic zarzucić, używam jako single dozę wiec retencja na poziomie 0.1-0.3g. Cisza topowa wręcz, zbrylanie zależy od gatunku, rzadko występuje i w niczym nie przeszkadza. Natomiast jedyne co to zarna da mniejsze 55mm ale czy wyczujesz różnice w smaku między 65mm? Musisz sam spróbować, mnie przekonały wyżej wymienione plusy.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: montecjusz w 24 Styczeń 2021, 11:26:08
Jak dla mnie Specialita nie można nic zarzucić, używam jako single dozę wiec retencja na poziomie 0.1-0.3g. Cisza topowa wręcz, zbrylanie zależy od gatunku, rzadko występuje i w niczym nie przeszkadza. Natomiast jedyne co to zarna da mniejsze 55mm ale czy wyczujesz różnice w smaku między 65mm? Musisz sam spróbować, mnie przekonały wyżej wymienione plusy.

F4 nano ma chyba 58mm więc różnica jest kosmetyczna. Nie wiem czy nano się nadaje pod SD jeżeli ewentualnie chciałbym pójść w tą stronę. Nie ukrywam, że serce mówi mi żeby brać fiolka, bo zwyczajnie strasznie mi się te młynki podobają. Ale kwestie technicznie przeważają na korzyść eureki, przynajmniej na papierze. Jednak cicha praca, dobre działanie pod SD patrząc po opiniach.

Nie wiecie czy gdzieś na śląsku w obecnej covidowej atmosferze jest opcja obejrzenia ich na żywo, pomacania i zobaczenia gdzie będzie chemia między użytkownikiem a maszyną? Wiem, że @silesius ma obydwa w ofercie (nie ukrywam nie najkorzystniejszej cenowo) ale czy takie porównanie jest wgl możliwe na miejscu?

Jeszcze jedno pytanie do użytkowników: Rozumiem, że w obydwu przypadkach powinno się ustawić grubość mielenia na pracującym młynku? Bo z taką informacją spotkałem się w paru anglojęzycznych recenzjach.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 24 Styczeń 2021, 12:23:45
Chodzi pewnie o zacinanie się młynka, (chociaż sam tego nigdy nie doświadczyłem, zapewne chodzi o sporą zmianę grubości) podczas zmiany grubości gdy ziarna znajdują się w hoperze. Chociaż moim zdaniem kalibrowanie młynka w Eurece to strata nerwów i kawy. Lepiej to robić na pustym hoperze. 

Swoją drogą oba młynki są bardzo ładne i sam stałem między ich wyborem, ale ostatecznie wybrałem Eurekę ze względu na przejścia z głośnymi młynkami które generowały hałas jak młot pneumatyczny, eureka jest niesamowicie cicha...
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: montecjusz w 24 Styczeń 2021, 13:15:13
Widzę, że tez masz graefa ale oczko wyżej. Jak wypada głośność w porównaniu do niego? One maja podobna konstrukcje wiec pewnie będą podobne w tym aspekcie, a mój cm702 budzi sąsiadów. Niestety godność młynka to coś czego nie da się pokazać na filmie wiec nie mam kompletnie wyobrażenia w tym temacie.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: vondock w 24 Styczeń 2021, 14:28:21
Ja również podłącze się do tematu.
Czy przesiadka z macap mc4 bedzie miała sens, jeśli chodzi o jakość przemiału? Chciałbym zrobić upgrade zestawu,a może zaproponujecie coś innego?Czasami zamiast espresso zdążą mi się wypić dripa/aero. :taktak:
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: pablockpl w 25 Styczeń 2021, 09:16:21
Jak dla mnie Specialita nie można nic zarzucić, używam jako single dozę wiec retencja na poziomie 0.1-0.3g. Cisza topowa wręcz, zbrylanie zależy od gatunku, rzadko występuje i w niczym nie przeszkadza. Natomiast jedyne co to zarna da mniejsze 55mm ale czy wyczujesz różnice w smaku między 65mm? Musisz sam spróbować, mnie przekonały wyżej wymienione plusy.
chyba zdecydowanie mylisz retencję z powtarzalnością timera!
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: MatroX w 29 Styczeń 2021, 16:26:46
Moi mili,
Zastanawiam się nad następującymi młynkami
Baratza 270 1299zł używka
Baratza 270Wi 1830zł używka
Eureka mignon specialita

Szukam młynku do: Ekspres Gaggia Classic

Jaki polecacie?
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 29 Styczeń 2021, 16:30:47
Z tych młynków to tylko EUREKA MIGNON SPECIALITA.
A ta ostatnia pozycja to chyba nie młynek ? ;)
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: furu w 29 Styczeń 2021, 16:46:27
W tych pieniądzach co używki masz nowke eureka. Co człowiek to opinia,  preferencje i wymagania.
Dla mnie liczy się kultura pracy (cisza i powtażalność) i wygoda w obsłudze.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: MatroX w 29 Styczeń 2021, 17:23:59
Z tych młynków to tylko EUREKA MIGNON SPECIALITA.
A ta ostatnia pozycja to chyba nie młynek ? ;)
Chodziło, że szukam do tego ekspresu młyna :)
Jeszcze zastanawiam nad: Mazzer Super Jolly Automatic
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 29 Styczeń 2021, 18:19:18
Lepszy będzie SJ Manual. Automatic zdaje się, że trzyma dużo zmielonej kawy w dozowniku.
Tytuł: Odp: Eureka mignon specialita czy fiorenzato f4 e nano
Wiadomość wysłana przez: montecjusz w 29 Styczeń 2021, 22:30:56
Jakby kogos czytającego w przyszłości interesowało: w moim wypadku padło na fiorenzato. Jakość wykonania i „solidność” w odbiorze wygrały. Narazie jestem bardzo zadowolony, ale to dzień 0 po odbiorze. Myśle że za jakiś miesiąc napisze tutaj moje przemyślenia co do wyboru, bo wiem jak bardzo mi brakowało takich zapisków przy podejmowaniu tej decyzji ;)