witam wszystkich
Krótkie przedstawienie się i opis dotychczasowych kawowych doświadczeń.
Darek, Bydgoszcz, kawowy amator.
Od roku uczę się kawy. Na razie skupiam się ciągle na podstawach - dobre espresso, latte art. Alternatywy aeropress i drip.
Sprzęt raczej budżetowy.
Ekspres Zelmer 13z012 Maestro z podwójnym sitkiem, ale przewierconym drugim dnem żeby nie robiło sztucznego ciśnienia. Mleko spieniam na dyszy bez gumowej nakładki.
Regulacja przemiałem.
Młynek Graef CM 702 - pod espresso ustawiony na 1 - wydaje się ok.
Areopress i Drip.
Kawy - Kenya Audun pod alternatywy, espresso blend Post Coffice (Brazylia, Salvador i Gwatemala) pod espresso. Niedługo nowe testy innych kaw.
Efekty jake uzyskuję to przy dobrym tampowaniu (nie za mocno - nie mam wagi domowej aby zmierzyć) to ok 30 - 35ml naparu przy 30 sek eksrakcji.
Jeszcze duża losowość ale coraz częściej udaje mi się uzyskiwać podobne rezultaty, Muszę wyrobić sposób rozkładu kawy w portafiltrze oraz siłę nacisku tampera zawsze taką samą. Espresso raz z lepszą raz z gorszą cremą. Zamysł jest taki abo pracować nad przeróbkami ekspresu i poprawami rezultatów naparu
Także to tyle o mnie - i dzień dobry
W najbliższym czasie po zapoznaniu się z tym co jest na forum, jak nie znajdę odpowiedzi na moje pytania, będę Was pytać o porady