Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1069582 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3015 dnia: 02 Luty 2019, 10:26:16 »
Przypomnicie mi interpretację wyników testu monety, nie widzę tego a pamiętam że było? Problemu nie mam,  kanałowania brak, tygrys się pojawia ale sprawdziłem z ciekawości i moneta wyrównała sie z powierznią kawy co więcej do pojedynczego sitka doza to ok 13g kawy.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3016 dnia: 02 Luty 2019, 10:42:44 »
Chyba ortodoksyjnie powinna zagłębić się na. 1/3 grubości. Moneta to zdaje się 50 groszy.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3017 dnia: 02 Luty 2019, 10:46:20 »
Moneta wyrównana oznaczałaby, że kawa dotyka już prysznica. Zmniejsz dozę o 0,5 g, może ciut drobniej zmiel. Jest szansa, że podbije Ci to ekstrakcję.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3018 dnia: 02 Luty 2019, 10:47:40 »
Cholera a suwmiarka elektroniczna w wypożyczeniu, jak żyć?  :doh: Było 50gr w każdym razie.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3019 dnia: 02 Luty 2019, 10:48:44 »
To prawda, prysznic nieco odciska się na ciastku, dziękuję.

Edycja: Mniejsza doza i niestety błoto, fakt że zmieniłem też kawę na Abyssinian Mocca Natural, sama ekstrakcja dość poprawna,  swoją drogą jasne palenie i mega ciekawy smak, nieco dziwny zapach po zmieleniu ale kawa zdecydowanie warta uwagi. Zmienię dozę  i zobaczę jeszcze raz co wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2019, 12:32:34 wysłana przez mlopus »

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3020 dnia: 03 Luty 2019, 11:09:53 »
Szybki "test" taniego klona OCD ściągniętego z Chin. ( wariant A click ) Trochę miałem stracha że się nie zmieści do kolby 57mm. ale wchodzi na styk.  [emoji38]
16g. ziaren zmielone wbudowanym młynem w rezultacie ok 32g. naparu w 28s. Ten gadżet kompletnie wyeliminował sikanie i nierówną ekstrakcję także myślę że test na plus.  [emoji106]


Offline weissu

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Sage/Breville THE ORACLE™ BES980
  • Młynek: Sage/Breville THE ORACLE™ BES980
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3021 dnia: 04 Luty 2019, 15:34:10 »
Część
Moja przygoda z ekspresem kolbowym rozpoczęła niedawno bo dwa miesiące temu, ale do rzeczy.
Poczytałem trochę forum. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów :)
Czy preinfuzję liczymy do czasu ekstrakcji? (obecnie mam ustawioną na 7 s i 60 psi (około 4 bary))
Dodam, że obecnie uzyskuję z 20g przemiału, 40g naparu w 30s (czas wraz z preinfuzją). Crema gęsta brak jednak tygrysiej skórki.
I tu drugie pytanie. Nie jest tak, że nigdy przy testowaniu i poszukiwaniu odpowiedniego smaku się nie pojawiała, ale w związku z tym że ekspres, który posiadam ma tyle możliwych zmiennych (grubość mielenia, siła docisku, czas wyrównania, ciśnienie i czas preinfuzji, czas ekstrakcji) postanowiłem operować na razie tylko grubością przemiału. Co może być jednak przyczyną, że tych tygrysich cętek brak, od czego zależą?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3022 dnia: 04 Luty 2019, 15:46:37 »
że tych tygrysich cętek brak, od czego zależą?

Od okresu polowania ;). Jaka to kawa? Cętki są tylko wizualną, nieistotną sprawą...

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3023 dnia: 04 Luty 2019, 18:15:57 »
Najczęściej dobry młynek + kawa odpowiada za cętki.
Krakus z tego co pamiętam znalazł cętki jak Nitche Zero użył, wcześniej też ich bezskutecznie szukał :)

Offline weissu

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Sage/Breville THE ORACLE™ BES980
  • Młynek: Sage/Breville THE ORACLE™ BES980
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3024 dnia: 04 Luty 2019, 20:01:32 »
Jaka to kawa?
Akurat Ariadna Plus ze stycznia 😉 Pozdrawiam
PS a jak to jest z preinfuzją? Liczyć nie liczyć?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3025 dnia: 04 Luty 2019, 20:32:55 »
Nie wliczam preinfuzji do czasu ekstrakcji. A co do cętek, to odpowiadają za to różne rzeczy. Kawę masz ok, więc zostaje sprzęt, młynek, ekspres, także umiejętności. Kiedyś miałem przypadek, że z jednego podwójnego sitka wychodził tygrysek, a z innego podwójnego,nie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3026 dnia: 04 Luty 2019, 20:56:06 »
Liczyć od uruchomienia pompy... Cętki to temat rzeka. Bywa, że są coraz ładniejsze z czasem, gdy kawa dojrzewa. Czasem od razu. Takie rzeczy jak kształt wylewki, filiżanki, ułożenie filiżanki w stosunku do wylewki mają na to wpływ...

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3027 dnia: 04 Luty 2019, 21:08:44 »
Nie wliczam preinfuzji do czasu ekstrakcji.
Liczyć od uruchomienia pompy...
Witamy na forum WoK, gdzie wszystko podane zostanie w prosty i przejrzysty sposób ;)

A wracając do meritum. Mnie na tej samej kawie udaje się uzyskać cętki i na HXie, i na ręcznej dźwigni. Pojawiają się prawie zawsze niezależnie od naczynia (mała filiżanka, cappuccino). Kawa to Honduras od Gorana.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3028 dnia: 04 Luty 2019, 21:59:38 »
Łatwiej też o centki na kolbie z wylewką, jak jest NPF to wychodzi bardziej pantera w ciapki niż tygrys - tak jak Antonio ukręcił (dosłownie) na Kazak Rota :).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3029 dnia: 05 Luty 2019, 00:09:15 »
Nie wliczam preinfuzji do czasu ekstrakcji.
A czemu? :o Jest kontakt z wodą, rozpoczyna się ekstrahowanie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi