Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1069363 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3000 dnia: 20 Styczeń 2019, 11:26:33 »
Mujeres ma zdaje się 5% - tak ostatnio ktoś pisał. Ale jakie to ma znaczenie? Już ze 3 osoby ci te kawę poleciły na początek, a ty dalej drążysz.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3001 dnia: 20 Styczeń 2019, 11:33:49 »
Jeśli kawa jest po prostu dobra i smaczna dla wielu osób to po cholerę drążysz jaki ma skład? Robusta nie musi psuć smaku kawy. Ba, jak jest dobra kawa to będziesz miał bardzo duży problem ją wyczuć...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3002 dnia: 20 Styczeń 2019, 11:37:51 »
Jesteś pewien? Bo nie przepadam, ewentualnie max. 10% z Indii.

Po co ciągniesz to samo w dwóch wątkach?
Zapytałeś, dostałeś/dostaniesz odpowiedź i po krzyku.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

BiF

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3003 dnia: 20 Styczeń 2019, 11:38:26 »
No nie wiem do robusty czuję awersję, ale po Waszych  zapewnieniach, poddam się i skosztuję kawka

@fux ok.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3004 dnia: 20 Styczeń 2019, 12:02:30 »
Bo robusta jest mocno specyficzna. Czysta do picia raczej w ramach ciekawostki, w blendach to już kwestia roastera - a kawka od Gorana jest sprawdzona przez wiele osób :)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3005 dnia: 20 Styczeń 2019, 12:09:04 »
Akurat składu Mujeres nie znam i nie analizowałem, blend jest bardzo dobry w smaku więc nawet gdyby Goran tam napchał Lavazza to też nie miał bym pretensji  :mrgreen:

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3006 dnia: 20 Styczeń 2019, 12:32:44 »
Bo robusta jest mocno specyficzna. Czysta do picia raczej w ramach ciekawostki, w blendach to już kwestia roastera - a kawka od Gorana jest sprawdzona przez wiele osób :)
Dobra robusta jest ok. Kiedyś piłem z Rwandy Mr. Kong od @Antonio i była super. @DrUsagi też ją pił i chyba nie narzekał.
Może jeszcze się kiedyś pojawi to chętnie kupię.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3007 dnia: 20 Styczeń 2019, 12:35:03 »
Tamta robusta była warta każdej złotówki, a o ile mnie pamięć nie myli kosztowała tyle co 100% arabika. Była całkowitym przeciwieństwem tego co rozumiemy pod pojęciem robusta.
LMWDP #469

Offline Marx

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3008 dnia: 21 Styczeń 2019, 13:50:50 »
Mi robusta w Ariadnie nie pasuje. Jak widać nie jestem jedyny.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3009 dnia: 21 Styczeń 2019, 15:45:58 »
Wiesz, co innego robusta, a co innego robusta w mieszance. Robusta raczej dzieli miłośników kawy na dwie kategorie, ale dla jej miłośników ma zasadnicze znaczenie: nie jest kwaśna, jest gęsta i pobudzająca. Wspomniana tu robusta z Rwandy jest wybitna dla miłośników takich "mocnych" kaw, raczej nie zostanie doceniona przez sceptyków ;).

Offline Marx

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3010 dnia: 21 Styczeń 2019, 16:51:47 »
Żeby nie było że narzekam, Ariadna jest smaczna ale inne są smaczniejsze ;)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3011 dnia: 21 Styczeń 2019, 22:53:47 »
Ariadna jest smaczna ale inne są smaczniejsze ;)
Ariadna jest świetna, nie odstrasza nowicjuszy kwaskiem i uwodzi kobiety. To kawa idealna na ten moment kawowej edukacji kiedy już doceniasz jaśniejsze palenia ale jeszcze nie akceptujesz pełnego spektrum smaków. Później robi się (no OK, nie ona się zmienia tylko jej postrzeganie) nieco zbyt... wulgarna? To nie jest dobre słowo ale nie znajduję lepszego — jak kumpela, która na powitanie podaje rękę twardo jak facet, na którą w ścianie zawsze możesz liczyć że wyłapie lot, szklankę wódki wypije i mięsem rzuci jak będzie trzeba — ale żenić się z nią nie będziesz.

Offline Ali7

  • Wiadomości: 75
  • Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3012 dnia: 22 Styczeń 2019, 18:34:06 »
wulgarna?
Wersja z plusem mniej przeklina, a wódkę pije tylko z kieliszków i zmrożoną.

PS
Ale ja obie nadal lubię.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3013 dnia: 22 Styczeń 2019, 18:41:11 »
A czy ja mówię że nie lubię?

Offline Ali7

  • Wiadomości: 75
  • Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3014 dnia: 22 Styczeń 2019, 18:47:43 »
A czy ja mówię, że mówisz?
 :mrgreen:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi