Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 118455 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #210 dnia: 06 Styczeń 2019, 14:51:29 »
Wszystkie nakrętki były nowe na "wejściu". Nakrętki od dwóch ostatnich słoiczków nie mają styczności ze słoną wodą, zakręcam je po opłukaniu, w zasadzie nie wiem po co, chyba, żebym nie musiał wycierać słoiczków jak wkładam do walizki z testami :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Biff

  • Wiadomości: 329
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #211 dnia: 06 Styczeń 2019, 15:56:55 »
Od razu zaznaczam, że nie zamierzam się z nikim przekomarzać ani kłócić ;). Nie mam też potrzeby niczego nikomu udowadniać, w dobie internetu dostęp do wiedzy jest na wyciągnięcie ręki.
Dla mnie to logiczne, że woda destylowana nie występuje w takiej formie w naturze i będzie dążyć do swojego naturalnego stanu, zabierając różne elementy z otoczenia. Aluminium jest wręcz pożerane (korozja wżerowa), miedź pokrywa się patyną. Stal nierdzewna (nie każda rzecz jasna) jest na to odporna, co nie oznacza oczywiście, że jakieś procesy nie zachodzą. Zresztą stal nierdzewna również rdzewieje... po prostu wolniej.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #212 dnia: 06 Styczeń 2019, 16:01:34 »
Ja też się nie chcę kłócić. Po prostu dałem zdjęcie jako ciekawostkę :-). Zastanawiam się tylko skąd taki czarny nalot w pokrywce od osmozy, jakiś grzyb chyba i czemu nie ma go na dwóch pozostałych.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #213 dnia: 06 Styczeń 2019, 16:20:31 »
Dla mnie @Biff, to też jest wszystko oczywiste.

Pisałem wcześniej w wątku o "bojlerach aluminiowych", sytuację z mojego podwórka. W moim pobliżu jest firma farmaceutyczna (produkują najwięcej w europie Botoxu), jakieś 3-4 lata temu miała akcję wymiany całej instalacji wody RO. Od poboru z ujęcia do zbiorników z RO. Powodem było właśnie powolna elektroliza powierzchni. Powodowało to powstawanie mikroskopijnych wżerów w których gnieździły się przetrwalniki bakterii. Wcześniej przez pół roku nie mogli dać sobie rady z jakością wody z RO.

Aluminium jest wręcz pożerane (korozja wżerowa)
Tu przechodzimy do jeszcze ważniejszego problemu. Jest wątek o bojlerach aluminiowych do GS. Pisała tam osoba i podawała przykłady badań że zbiorniki alu są nie szkodliwe zupełnie. Ja nie mam czasu na doktoryzowanie się z medycyny. Jednak z badań wynikało, że jest lepiej niż cacy.
Ja wskazywałem, że te badania dotyczą tylko jakiś ściśle określonych warunków, a nie ma badań i wyników długotrwałego picia RO, gotowanej ciągle w aluminiowym bojlerze. Wszelkie procesy w podwyższonej temperaturze przebiegają znacznie szybciej.

I teraz pytanie. Skoro RO powoduje "wżery" w aluminium to jaki ma wpływ woda RO z 93st.C?


Offline Biff

  • Wiadomości: 329
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #214 dnia: 06 Styczeń 2019, 17:55:07 »
A ja do nikogo konkretnie nie uderzam tylko zabezpieczam się na wypadek wycieczek personalnych, w których po prostu nie biorę udziału ;). To temat na zupełnie inną dyskusję, ale nie da się ukryć, że na większości forów dyskusja w końcu przyjmuje taki obrót. Chyba po prostu łatwiej kogoś ośmieszać nie mając z nim bezpośredniego kontaktu. kawka

Zakładam, że pisząc GS miałeś na myśli Gaggię Classic? Typowy przykład korozji zarówno elektrolitycznej i galwanicznej jednocześnie (miedziana rurka w aluminiowym bojlerze). Do tego też zresztą można podejść naukowo i zamontować anodę magnezową na tej miedzianej rurce. Już chyba lepiej spożywać tlenek magnezu niż aluminium...
Oczywiście, że w instalacji grzewczej, na przykład takiej typowo domowej, lepsza będzie woda destylowana, bo ta woda nie jest jakoś często wymieniana i takie procesy korozyjne ustępują po krótkim czasie, a kamień kotłowy jest czymś dużo gorszym, bo nie tylko niszczy instalację, ale też zmiejszą skuteczność cieplną. W ekspresie natomiast taka woda jest często wymieniana więc cały czas zabiera nam coś z otoczenia. A jeszcze inna sprawa, że w takiej wodzie elektronika może źle odczytywać jej poziom.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #215 dnia: 06 Styczeń 2019, 18:05:26 »
takiej wodzie elektronika może źle odczytywać jej poziom.
Akurat w przypadku Gaggii i innych ekspresów z małym bojlerem to nie jest problemem, bo tam akurat nie ma żadnej elektroniki, która by czytała poziom wody, bo bojler napełnia się wodą do oporu.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #216 dnia: 06 Styczeń 2019, 21:42:08 »
jak dałem mineralizator to podbił na 35
Nie pamiętam, czy w tym wątku czytałem o symbolicznym wręcz działaniu mineralizatora.

Wiesz coś więcej na temat twardości wody w funkcji tworzenia kamienia? Pytam pod kątem wytwornicy pary. Na wodzie do 2 TDS problemów nie było.

Woda destylowana jest korozyjna, bo nie ma Ph (i buforu) i łatwo może wchłonąć "kwaśne jony"
Dodatkowo czujnik wody w bojjerze może nie zadziałać (brak przewodności) i t będzie ogromny problem...
Dlatego też minimum to dodanie szczypty sody oczyszczonej (buforu) do RO i tego można używac w bojlerze.
Przy czym w bojlerze do 30 twardości (z PH 7) jest OK.

A więcej i wartości tu
http://users.rcn.com/erics/Water%20Quality/Water%20FAQ.pdf


A jeszcze zabawniej jest z magnezem, nie mogłem znaleźć niczego co podaje jak będzie z kamieniem, aczkolwiek większość wskazuje mniejsze osadzanie się...

Offline Biff

  • Wiadomości: 329
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #217 dnia: 06 Styczeń 2019, 22:01:58 »
Co to znaczy, że woda destylowana nie ma pH? Ma pH 7, czyli obojętne, które potem przesuwa się w kierunku kwasowego, bo taka woda pochłania chociażby CO2 z powietrza (powstaje kwas węglowy).

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #218 dnia: 06 Styczeń 2019, 22:34:26 »
Co to znaczy, że woda destylowana nie ma pH? Ma pH 7, czyli obojętne, które potem przesuwa się w kierunku kwasowego, bo taka woda pochłania chociażby CO2 z powietrza (powstaje kwas węglowy).
Masz rację, ale dokładnie o ten efekt mi chodziło. Gdzie destylat staje się korozyjny...

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #219 dnia: 06 Styczeń 2019, 23:55:04 »
Gdzie destylat staje się korozyjny...
Czekaj, czekaj, ale tu nie problem z RO, tylko z rozpuszczającym się w wodzie bezwodnikiem kwasu węglowego. A to ma miejsce tylko wtedy, gdy woda RO postoi z dostępem powietrza.

Offline Biff

  • Wiadomości: 329
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #220 dnia: 07 Styczeń 2019, 06:30:48 »
Na przykład w zimnym bojlerze, z prawidłowo działającym zaworem odpowietrzającym. Woda destylowana naprawdę szybko pochłania zanieczyszczenia i zmienia swoje pH. Wystarczy kilka ppm CO2.

Offline cpu

  • Wiadomości: 333
  • Ekspres: Lelit Bianca, Aeropress, Prismo, Chemex, Gabi Master A, Clever Dripper
  • Młynek: Kinu M47 / Niche Zero / MYM54
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #221 dnia: 10 Styczeń 2019, 00:39:15 »
Do kawy wystarczy:
filtr węglowy spiekany (nie granulki !!!, wymiana co 6 miesięcy z płukaniem)
i osmoza.
Przy czym kapie jak krew z nosa ;)
Plus po przestoju należy przepuścić około 500ml wody
Dodatkowy bonus, bezpośredmio z węgla można pić (drugi kranik) dobrą wodę mineralną i robić bypassy

Jak chcemy nie czekać to dajemy zbiornik i tu trzeba dać węglowy liniowy, inaczej będzie piękny posmak gumy z zbiornika.

Jak woda w domu często jest czerwona to przed węglem można dać filtr wstępny, ale to raczej na własne ujęcia lub bardzo brudne.
To ja mam pytanie:
W tej chwili woda z własnego ujęcia - studnia 30, woda z interwału 28-22 m, na jakiś 12 m była warstwa iłów lekko ponad 4 m.
Zrobiłem badania wszystkie - dużo manganu, żelazo w normie, reszta ok, bakterie pojedyńcze ecoli. Zamontowałem na wstępie filtr piankowy (10 um) potem stacja uzdatniania zaprojektowana aby usunąć ten mangan (średnia wielkość jeden zbiornik nie twin, użycie podałem 16 M3 / miesiąc) zaraz za uzdatniaczem lampa UV do sterylizacji. Zastanawiam się czy nie założyć jeszcze jednego korpusu 10 cali za tym wszystkim i dać filtr z węglem spiekanym.
W tym miesiącu zrobię też badania bo zaraz będzie rok od startu, a podejrzewam sąsiada że zrobił szambo do ziemi wbrew projektowi, od roku nie widziałem szambiarki a siedzę z dziećmi na macierzyńskim...
W RO raczej się nie pcham, tylko sens ekstra filtracji mnie interesuje.
Badania zrobię wody przed tym całym systemem i po żeby widzieć czy działa jak należy.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka


Offline onlooker

  • Wiadomości: 8
  • Ekspres: ECM Technika IV
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #222 dnia: 16 Styczeń 2019, 15:27:07 »
Ja mam Brita c-Quell (Warszawa). Woda do kawy zupełnie spoko. Woda pita na surowo mi nie smakuje. Próbowałem też warszawskiej wody po nanofiltracji (Nanopad Global Water). Tutaj woda na surowo mi smakowała, kawa też w porządku. Ten nanopad ma jedną wadę dla mnie - za wolno podaje wodę, żeby go podpiąć do ekspresu (ale może nie mam racji).
Ale i tak zamówiłem do innych zastosowań. W przyszłym tygodniu zamontuje pod potrójną baterię i będę testował :).
I jak tam, Nano Pad zainstalowany? Czy jesteś zadowolony z efektu?
Jak szybko uzyskujesz 1l wody. Ja biorę go pod uwagę właśnie ze względu na to ze ma pompę i liczyłem na sprawne działanie.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #223 dnia: 16 Styczeń 2019, 16:21:23 »
Tak, odpaliłem. Woda mi bardzo smakuje. Na razie zmierzyłem tds:
- Po NanoPadzie ~30
- bezpośrednio z kranu ~550

Woda w smaku jest jakby lekko słodka, pewnie ze względu na odfiltrowanie znacznej ilości soli.

Demon prędkości to nie jest. Szklanka wody to około 30 sekund. Zmierzę dokładnie w domu.

Ja póki co jestem zadowolony.

Offline Biff

  • Wiadomości: 329
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #224 dnia: 16 Styczeń 2019, 19:53:18 »
W tym miesiącu zrobię też badania bo zaraz będzie rok od startu, a podejrzewam sąsiada że zrobił szambo do ziemi wbrew projektowi, od roku nie widziałem szambiarki a siedzę z dziećmi na macierzyńskim...
Nie ma cudów, no chyba że zbiornik ma ponad 100m3....
Od razu zgłaszaj do wydziału środowiska w UM, a jeszcze lepiej udać się do burmistrza, bo on może zlecić kontrolę bez powiadamiania delikwenta 14 dni wcześniej. I nie masz co gadać z sąsiadem, bo co Ci może odpowiedzieć? Nie dość, że przez debili większość z nas oddycha toksynami to jeszcze wody gruntowe świadomie zatruwają.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi