forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Herbata, czekolada, ziółka i inne => Wątek zaczęty przez: mr_blend w 26 Sierpień 2018, 13:57:33
-
Przenosimy się z tematu o czekoladzie :D
Temat o pieczeniu - przepisy, zdjęcia, wymiana zdań na temat różnego rodzaju pieczywa. Jakby ktoś miał ochotę na brioszkę, to mam fajny przepis.
Ma ktoś jakieś dobry przepis na zakwas? Chciałbym wrócić do pieczenia a poprzednie kilka prób wytworzenia zakwasu spaliły na panewce i się zniechęciłem.
-
Mój zakwas ma już kilka lat. Zrobiony wedlug tego przepisu (punkt 2, pięć dni, codziennie dokarmiany):
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
-
Ostatnio nie mam czasu ale w ferworze pieczenia szkoda mi było czasu na codzienne dokarmianie. Gdy już zakwas przed pieczeniem był gotowy i silny, brałem ze dwie łyżki i z dużą ilością mąki lepiłem twardą kulę a potem do lodówki. Tak zazwyczaj leżała tydzień ale może i 3. Dzień przed pieczeniem z lodówki, rozcieńczyć, dokarmiać i na następny dzień zaczyn gotowy. A reszta z mąką znowu do lodówki.
-
Panowie, wątek o chlebie jest od dawna na forum.