Może ktoś wie jak wygląda warzenie piwa?
Tak wygląda :jezyk: (http://images68.fotosik.pl/198/e9735b7bc8984b36med.jpg) (http://www.fotosik.pl)
Gotowce to 100-150 PLN. A zacieranie to już zależy od fantazji. Najbardziej do budżetu dołoży się garnek 30litrowy (emalia tańsza niż stal, zapominamy o aluminium) oraz chłodnica, która można samemu zrobić. Śrutować też można samemu albo kupić już słód śrutowany.
W powyższym zakładam że masz 60 pustych butelek. Choć ja wolę 0.33 niż 0.5 używać. Łatwiej się testuje czy już można pic czy ma jeszcze dojrzewać.
A jak ktoś chce to są i duże ladzie po 200l do użytku domowego. Ale to już trzeba by do domku na drzewie się przenieść.
Ja nie jestem wielkim fanem stoutów (tzn lubię, ale nie są to najulubieńsze), ale spróbuj sobie w miarę możliwości:[...]
Jeszcze butelczyny nie otwarłem, ale pewnie na dniach to zrobię
Jeszcze butelczyny nie otwarłem, ale pewnie na dniach to zrobię
Normalnie szacunek - ja bym doczekał do momentu osiągnięcia napoju temperatury spożycia :jezyk:
Kopyr opowiada tyle o piwach, a jak sam zabiera się za warzenie, to już tak dobrze nie jest (patrz Kuguar i ostatnio Minister California), więc Ty mi tu nie tego ;)Wiesz, ja ogólnie typa średnio trawię. Ma wiedzę i propaguje kraft, ale jakiś takiś drażniący nieco bywa :-/
Ale oczywiście masz rację, mój błąd :)
Ostatnio jednak jakby się popsuł,Postanowiłem dziś to sprawdzić i ze smutkiem potwierdzam, Jankesowi jakby ubyło świeżej owocowości, chyba poskąpili chmielu o tym fajnym cytrusowym profilu....
Odkąd piję IPA nic innego mi nie podchodzi :(to jakaś zmora, mam to samo :lol2:
Odkąd piję IPA nic innego mi nie podchodzi
Nawarzył... ;).Ups...
Ja od kilku lat już tylko Ciechan pszeniczny, a żona miodowy.Nie wiem czemu, ale mi zdecydowanie bardziej od Ciechana smakuje Argus miodowy z Lidla, zresztą moi znajomi podzielają tę opinię.
W Lidlu były całkiem fajne piwa Petrus (Belgijskie): Blond i Dubbel. Pierwotnie po 4 zł za 330 ml. Dzisiaj byłem i cena spadła do 2,5 zł - kupilem po czteropaku :)
Nawet nie wiem gdzie można cos takiego dostać u nas.
Kiedyś byłem strasznie zajarany niemieckimi piwami, ale z perspektywy czasu uważam jest za okropnie nudne...Rzecz gustu. Ja wybieram lokalne browary, które czasami potrafią zaskoczyć. W końcu o to chyba chodzi... o poszukiwanie nowych smaków(?)
Co do samego piwa to mogę polecić. Jest bardzo przyjemne - zrównoważone ciemne piwko, z przyjemnym smakiem kawowo - karmelowym i posmakiem kojarzącym mi się ze spieczoną skórką chlebową.Po takim opisie, to ochota (na to piwko) aż sama przychodzi... :pycha:
W Łodzi w sklepie piwoteki na ul.6 sierpnia, w kawiarni "Przędza" też mieli.Dzięki :)
We Wrocławiu u producenta - w pubie browaru stu mostów, kawiarnia "Sztuczki" (w tej chwili plenerowo pod muzeum architektury).
Generalnie można szukać w pubach/sklepach z piwami rzemieślniczymi i w kawiarniach współpracujących z producentem kaw "Czarny deszcz".
Co do samego piwa to mogę polecić. Jest bardzo przyjemne - zrównoważone ciemne piwko, z przyjemnym smakiem kawowo - karmelowym i posmakiem kojarzącym mi się ze spieczoną skórką chlebową.
Czas na portery, RISy.
Co do koźlaków to dla mnie są nijakie. Ani to lekkie, ani mocne. Ani ciemne, ani jasne. I do tego mdłe. Ale może kiedyś... :)
Tutaj http://thecraftbeerco.com/pubs/coventgarden/ (http://thecraftbeerco.com/pubs/coventgarden/)
W sumie to nie pamiętam bo na szybko wszytko do wina kompletowałem a piwo wyszło przy okazji. Zacierać mi się nie chciało więc mam z puchy plus ekstrakt słodowy też z puchy. Jakieś 12 litrów , no może więcej trochę wyjdzie w sumie.
A co byście polecili na wesele? W czerwcu, więc prawdopodobnie w upały.
Myślałem nad:
Hefeweizen
American Wheat
Bitter
Witbier
Grodziskie
American Amber Ale
Belgian Pale Ale
Dry Stout
Co byście wybrali na wesele? Lekkiego, orzeźwiającego co podeszłoby gościom?
Gorsze są już tylko "fachowe" wskazówki pań z salonów mody ślubnej (rękaw marynarki koniecznie do nasady kciuka, nogawka do ziemi, biała koszula nie pasuje do kremowej sukni, itp...)
Zastanawiam się właśnie jakie piwo uwarzyć na swoje wesele
czucie w środkowym palcu.
z ważeniem piwaPotrzebujesz znać jego wagę czy zamierzasz je uwarzyć?
z ważeniem piwa
Potrzebujesz znać jego wagę czy zamierzasz je uwarzyć?
Jeśli chcecie spróbować czegoś fajnego, to ostatnie piwka od Artezana są bardzo dobre. Wczoraj piłem ASAPa i był świetny. Wyraźna lecz nie męcząca goryczka i masa owoców tropikalnych.
Ale i tak jestem mocno zaskoczony i nawet jeśli nie uda mi się nic więcej ugrać będę bardzo szczęśliwy z pierwszej dziesiątki ;)No to gratuluje!!!
chyba niedługo będzie druga warka Imperium Prunum
Ale i tak jestem mocno zaskoczony i nawet jeśli nie uda mi się nic więcej ugrać będę bardzo szczęśliwy z pierwszej dziesiątki
Gdzie trzeba sprawdzać, żeby nie przegapić?Chyba najlepiej na Facebooku Kormorana.
Nie przesadzaj z tą skromnością, piwko doskonałe :pycha:Dzięki. Cieszę się, że smakowało ;) Jednak konkurencja była duża, a ja debiutowałem w sumie na konkursie PSPD.
Jestem po degustacji Imperium Prunum. Nie wierzyłem w mocną wędzonkę ze śliwki, ale zdziwiłem się bardzo pozytywnie. Piwo jest niesamowite. Wąchałem je chyba kilka minut i nie mogłem nawet na chwilę odsunąć nosa od pokala :hihihi: Takie aromaty! Aromat obłędny, smak obłędny... nie ma co pisać - po prostu piwo wybitne! :pycha:gdzie kupujesz?
(https://2.bp.blogspot.com/-mLeEJksKDMo/VrpH7dxaZzI/AAAAAAAACiA/bU-HF_Yin64/s320/Imperium%2BPrunum.JPG)
Jeszcze taki news z którego bardzo się cieszę i jest to porządny kop motywacyjny na drodze piwowarstwa domowego.
http://pspdlodz.org/wyniki-eliminacji-w-iii-lodzkim-konkursie-piw-domowych/ (http://pspdlodz.org/wyniki-eliminacji-w-iii-lodzkim-konkursie-piw-domowych/)
Robiłem póki co raz właśnie z puszki, popełniłem prawie wszystkie możliwe błędy -- nastawiłem w sierpniowe upały dzięki czemu drożdże zadałem chyba w 32°C i większość fermentacji przebiegała powyżej 28, rozlałem do butelek tuż przed wyjazdem na wakacje więc nie spodziewałem się niczego dobrego. Wyszło całkiem fajnie no i znów dałem ciała bo zostawiłem na dłużej tylko osiem butelek, reszta poszła. No i teraz dopiero jest dobre a już tylko sześć...30°C fermentacji? W takich temperaturach to tylko belgi, a i tak to dość wysoko.
"żubr" ze znanej kompanii piwowarskiej przestanie królować w puszczyBo oto nadchodzi
Chlebek upieczony na browarku jooneckiego
A czy przepis był publicznie podany?Na piwo? :evil:
O ty! Tak przy piątku, człowiek człowiekowi wilkiem. Jak to tak.
:hihihi: zostały tylko te flaszki długo dojrzewające.
Dałem posmakować sąsiadom - tez smakowało :)
W tesco kupuję Hedge Hog APA, udane piwo warzone przez Kraftwerk. Przyzwoite, ale bez szału.
W tesco kupuję Hedge Hog APA, udane piwo warzone przez Kraftwerk. Przyzwoite, ale bez szału.
Czyli w tych kilkudziesięciu piwach craftowych, które w swojej ofercie ma Tesco, nie ma raczej nic "szałowego"?
Właśnie piję Coco- Zanel z browaru Hopium. To jest browar który jeśli robi piwa z dodatkami, to nie musimy domyślać się co dodali do piwa
sumienie i roztropność jak narazie wygrywa batalię
jednak jestemPrawie trzy godziny wytrzymałeś... Jest moc!
Zapowiada się 'ciężki' festiwal -mnóstwo RISów, piwa po 10,12, 14%... będzie się działo
Startowałem w dwóch kategoriach: FES i Tea APA. Do finału przeszedłem w FES'ie, więc jest jakaś malutka nadzieja. Podium byłoby dla mnie ogromnym sukcesem patrząc na przeciwników w tej kategorii.
Czy znacie coś smacznego, bezalkoholowego?
Trochę wstydzę się zapytać, ale podejmę to ryzyko :redface:mi się nic nie udało znaleźć przez 3 lata ponad...
Czy znacie coś smacznego, bezalkoholowego?
Czy znacie coś smacznego, bezalkoholowego?
Tak zupełnie, to nie. Smaczne jest piwo Kormoran 1 na 100.
co parę dni próbuję. Za każdym razem jest coraz lepszaNie daj się zwieść – miałem tak samo, kiedy uznałem że już jest super zwiększyłem pobór z piwniczki. No i jak się okazało że jest naprawdę dobre (wiem, na gotowcu z puszki dobre być nie może ale nieporównanie lepsze od czegokolwiek ze sklepu) miałem już tylko kilka butelek... Nastawiać jedną warkę to pomyłka, koniecznie kilka jedna po drugiej żeby mieć szansę spróbować po dłuższym czasie.
Gratuluję prezesie :) Jakieś konkretne terminy tych spotkań? Na fb nie widzę, poza tym że było spotkanie 15.1.Dzięki ;) Spotkania odbywają się co miesiąc, a daty z wyprzedzeniem podajemy na naszym facebooku. Mogę zdradzić, że najbliższe będzie 12 lutego w Piwotece (pewnie ok. 15:00). Będzie otwarte dla wszystkich chętnych, także zapraszam :taktak:
Mógłbyś mi zdradzić skąd wyrywasz transportery? Poziom na składowanie mi się kończy i muszę iść do góry a nie mogę nic znaleźć.Idziesz do małego sklepiku, gdzie stoi duuuużo trasporterów i z wdzięcznością sprzedadzą Ci za wysokość kaucji (zwykle 8 zł.). Do żadnego transportera nie musiałem kupować ani jednego piwa, a sam nie wiem ile już ich mam :mhh: Tylko spodziewaj się, że będą na ciebie dzwinie patrzeć, gdy zapytasz o to w sklepie ;) Oczywiście można też w markecie jak pisał Drinker, ale chyba musisz kupić piwo, żeby mogli Ci naliczyć na kasie kaucje za transportery.
Co dobrego z pinty możecie polecić? w bloku obok mnie otworzył się niedawno nowy monopol i jest cała ściana pinty. Luty raczej nie będzie miesiącem trzeźwości
Wczoraj próbowałem eisbocka grandprix, wyborny
I'm so horny! -- z kawą. Warto spróbować.Zapomniałem, faktycznie. Mocny, ciemny lager warzony przez PINTĘ we współpracy z krakowską palarnią kawy Coffee Proficiency
Piłem, ale nie zapamiętałem.I'm so horny! -- z kawą. Warto spróbować.Zapomniałem, faktycznie. Mocny, ciemny lager warzony przez PINTĘ we współpracy z krakowską palarnią kawy Coffee Proficiency
we współpracy z krakowską palarnią kawy Coffee ProficiencyTeraz kawa (choć ta sama) jest z Cavallo. (http://www.browarpinta.pl/oferta/pinta-i-m-so-horny-18-0,47.html)
Teraz kawa (choć ta sama) jest z Cavallo.
Dobre kawowe piwo jest dziełem Brisman Kawowy Bar. Podobno Gaca i spółka przez wiele dni zaparzali espresso i to espresso stało się surowcem do wyprodukowania tegoż piwa. W tym przypadku jest to ewenement.
czy w odwrotnej kolejności ?Kawa cały czas ta sama, wcześniej palona pod szyldem CP teraz Cavallo. Na stronie jest zamieszanie, etykieta jest stara info jest nowe, ale Cavallo mieści się w Kamyku nie w Krakowie ;) kto by to pojął? ??? ::)
No właśnie ten Kingpin tak mi (nie)smakuje -- jakby ktoś dolał starego espresso. Wolę w/w Pintę.
Spróbuj z eisbocka Buby Extreme a SzaluPiw :pycha:, Z Pinty? Imperator Bałtycki, ale ciężko go dostać. Mojej żonie smakuje Modern Drinking lub klasyka kraftu Atak Chmielu.Co do Buby, to wyszła w skandalicznie małych ilościach. Nie ma szans dostać tego, chyba, że wymieniając się za jakieś wybitne piwa na grupach na FB.
I'm so horny! -- z kawą. ;) Warto spróbować. :szampan:
Co do Buby, to wyszła w skandalicznie małych ilościach. Nie ma szans dostać tego, chyba, że wymieniając się za jakieś wybitne piwa na grupach na FB.
Byłoby pięknie. Ale buba chyba się już skończyła
trzeba chyba wam wjazd do piwniczki zorganizować i wtedy się próbowanie zacznie :smiech:
Apetytu narobiliście :szampan:
z jednej puchy nie dodając cukru...?
... Chyba czas najwyższy przejść na full hand made.o to to :)
:nienie: wymyślili :sciana: dzień przed maratonem
Serdecznie zapraszamy wszystkich na Piwowary - Targi Piwa w Łodzi!
Przez cały czas będziemy czekać na was na naszym stoisku.
Zapraszamy wszystkich warzących, niewarzących i myślących o warzeniu piwa w domu.
Poza tym zapraszamy pod scenę główną w piątek o 16:15, gdzie będziecie mogli poznać historię piwa. Na scenie będziemy również w sobotę o 16:45, gdzie powiemy wam jaki sprzęt musicie skompletować, by rozpocząć przygodę z piwowarstwem domowym. Dowiecie się co jest potrzebne, bez czego można się obejść i ile to wszystko kosztuje.
Bądźcie z nami na Piwowarach :)
... Jakbym ich posłuchał to nadal bym czytał i kompletował sprzęt...
Bardziej chodzilo mi o pierwsza czesc, połaczenie piwa z kawa.Kolejny rozlew Pinty I'm so horny właśnie powinien się pojawić w sklepach.
zaniedbalem trochę piwa, to też drogi nałóg się robi, kraftowe mocarze z "limitowanych " edycji po 2x-3x zł i coraz częściej za 0,3l.Spróbuj samemu coś uwarzyć. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne :)
Siemka , zapytanie o jakies ciekawe kolaboracje w stylu Rockmill Mystery ,albo I’m Your Barista?
Ciekaw jestem co pijacie oprocz kawy?
Ja lubię cięższe tematy : Ris'y , Porter'y ,Stout'y , Barley wine'y, Ipy...
Chodzi za mną uwarzenie czegoś , póki co mam za sobą mniej lub bardziej udane wina ,oraz nalewki w tym wariacja na temat porterówki z dodatkiem parzonej kawy...
Dla mnie bomba. ;)
Siemka , zapytanie o jakies ciekawe kolaboracje w stylu Rockmill Mystery ,albo I’m Your Barista?
Ciekaw jestem co pijacie oprocz kawy?
Ja lubię cięższe tematy : Ris'y , Porter'y ,Stout'y , Barley wine'y, Ipy...
Chodzi za mną uwarzenie czegoś , póki co mam za sobą mniej lub bardziej udane wina ,oraz nalewki w tym wariacja na temat porterówki z dodatkiem parzonej kawy...
Dla mnie bomba. ;)
Jak chcesz spróbować najlepszego europejskiego stouta z kawą, to poszukaj tego: Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake Bourbon Barrel Aged. W sklepie już tego nie znajdziesz, tylko z drugiej ręki. Tanie to nie jest ale warto choć raz spróbować. Ipy, to raczej nie są cięższe tematy :)
Chłopcy i dziewczyny, komu przywieźć suszone ryby z Ukrainy?
Moi polscy przyjaciele, którzy próbowali suszone ryby, nie mogli jej jeść.
Jak to mówią Czesi "w petku"
Chłopcy i dziewczyny, komu przywieźć suszone ryby z Ukrainy? Mogę trochę przywieźć jako suwenir.Chętnie skorzystam, będę w BB na święta.
Ale ostrzegam, produkt specyficzny. Moi polscy przyjaciele, którzy próbowali suszone ryby, nie mogli jej jeść.
a był to chyba tylko staropramen.
Valerii, a Ty jakie piwo byś polecił, kiedyś bardzo lubiłem obolon białe.
@Miklas Jak będziesz w BB, to zadzwoń do mnie. Spotkamy się.Z piwem najlepsze
smród tych rybTak, smrod, ale mily i przyemny. Jestem obrarzony. (((
smród tych rybTen smród jest tak doby jak smród dobrego sera
Pozwolę sobie się nie zgodzić, ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje :).smród tych rybTen smród jest tak doby jak smród dobrego sera
ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje .Zgadzam się jak najbardziej 😉
Ukraińskie piwo i ryby w Bielsku-Białej!Szkoda, że ja do Bielska pojadę sam nie wiem kiedy. Do tej pory jeszcze tam nie byłem, nawet przejazdem, więc liczyć mogę na jakiś przypadek
To czego szukasz to styl Hefeweizen, drożdże w nim używane dają właśnie aromat bananów i goździków. Czasami więcej jest goździka, czasami banana,
jak pojechałem do Czech zrozumiałem co to znaczy dobre piwo.No więc co to znaczy? Bo w Czechach bywałem nieraz i mi czeskie piwa nijak nie podchodzą :D
No to sprawa jasna, ja po prostu nie lubię tej bezwartościowej i bezsensownej piany ;)Zacytuję klasyka: Piana wpływa nie tylko na atrakcyjność wizualną złocistego trunku, ale także podnosi jego walory smakowe. Gęsta piana izoluje piwo przed dostępem tlenu, a co za tym idzie, chroni napój przed zbyt szybką utratą smaku i zapachu. Poprzez zahamowanie procesów utleniania wszystkich składników bukietu piwa, piana pozwala cieszyć się smakiem i aromatem ulubionego trunku znacznie dłużej, niż ma to miejsce w przypadku piw bez piany, których zapach jest dużo mniej złożony i krótkotrwały.
Dlaczego reklamujesz tu piwo, które uwarzone zostało ponad rok temu i praktycznie nie ma go już na rynku?To może opowiem jak to było. Otóż co jakiś czas idziemy z żoną do naszego ulubionego pubu w Kołobrzegu, a że mają mega wybór piw za każdym razem jak wychodzimy prosimy szefa żeby nam coś polecił na wynos. Tym razem padło na w/w piwo. Spróbowałem w domu i tak mi zasmakowało, że nie powstrzymałem się i umieściłem na forum które szanuje wzmiankę o tym piwie. Nie wnikałem i nie dopytywałem kiedy było warzone i czy można obecnie go kupić, dla tego serdecznie przepraszam. Mam obecnie jeszcze jedną puszkę która zostawiam na rok leżakowania, powiedziano mi nie patrzyć na datę ważności bo to piwo jak wino im dłużej leży tym lepiej smakuje. Sprawdzę za rok czy prawda czy fałsz😉
A do leżakowania kup sobie np portera z komesa,Dziękuje za radę na pewno skorzystam, szczególnie że dopiero uczę się dobrego piwa. Jak na razie jestem na etapie świadomości iż te markowe to nawet nie leżały obok prawdziwego piwa, w sumie podobnie jak z kawą 😉
ulubionego pubu w Kołobrzegu,Adresik poproszę.
Tym razem padło na w/w piwo. Spróbowałem w domu i tak mi zasmakowało, że nie powstrzymałem się i umieściłem na forum które szanuje wzmiankę o tym piwie. Nie wnikałem i nie dopytywałem kiedy było warzone i czy można obecnie go kupić, dla tego serdecznie przepraszam
Rybka, mule, miseczka owoców morza na przekąskę, herbata, i rzeczona deska piw-147 złCeny to nie są tanie, ale wiem na pewno że jakości produktów na najwyższym poziomie. Twoja opinia tylko potwierdza fakt, iż co do gustów to każdy ma swoje. Mi i mojej żonie bardzo pasuje to miejsce, więc kierowałem się swoimi wrażeniami jak polecałem tobie za co przepraszam 🥴
Fux wedle definicji hefeweizen (pszeniczne) ma aromaty bananaTak jak piszesz, na dole opis pszenicznego Maltgarden oraz pinty w obu podają smak banana. Najważniejsze, że smak ten jest uzyskiwany bez zbędnych aromatów. Dowiadujemy się, że dobre piwo ma dużo walorów smakowych, tak jak kawą😉
za co przepraszam 🥴Ależ spoko.
Co bo nie tworzyć nowego wątku, wybiera się ktoś?
https://warszawskifestiwalpiwa.pl/#about
Pytanie z innej beczki, czy też macie tak, że po rewolucji piwnej wszelkiej maści krafty, DIPA, IPA, AIPA itp. przestały wam smakować i wróciliście do jakościowych pilsnerów i porterów?