Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63781 razy)

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Luty 2020, 20:15:48 »
Posmarowanie brzegow sosem rowniez pomoglo, ale 1 godzina przed lodowka to stanowczo za mało. Nastepnym razem daj  z 3h i 5h przed samym wypiekiem w temperaturze pokojowej
@rubin Moim zdaniem placki wygladaja na przesuszone. Jaki czas wypieku ?
Juz doczytałem ze bylo puchate aczkolwiek nie wyglada
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2020, 20:19:42 wysłana przez Nataniel »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Pizza
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Luty 2020, 20:19:26 »
Przed wypiekiem 4h w pokojowej trzymałem. Spróbuje następnym razem 3h przed lodówką. Nie wyrośnie za bardzo?

Przy okazji, z tych wszystkich dywagacji warto wspomnieć o właściwych składnikach na ciasto. U mnie one zrobiły najwiekszą różnicę - jak ustawienie OPV na smak kawy. Ja kupuję u jednego dostawcy na alledrogo wszystko. Jeszcze się nie zawiodłem. Nie będę tu sadził reklamą, mogę na priv posłać.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pizza
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Luty 2020, 20:19:32 »
Żadna krytyka, dobry langosz jest ok, ale wygląda jak langosz :-) Ta mistrza pizzy neapolitańskiej też taka była.
Kamień na dole bo go tak dopasowałem kilka lat temu i tak leży. Czemu góra i grill?
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2020, 20:22:04 wysłana przez mlopus »

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #93 dnia: 08 Luty 2020, 20:21:49 »
3 godziny sa optymalne aby drozdze ruszyly, jesli masz silna make to nawet z 8hv ( W280+)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pizza
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Luty 2020, 20:34:55 »
i takie ładne czarne bąble są.
Nie znam się na tradycjach pizzy, czarne bąble są pożądane ? 
Ja to tak bardziej wolę złoto-rude odcienie wypieków, może bardziej przaśno-słowiańskie.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Luty 2020, 21:03:47 »
Ja nie wiem czy to cechy tradycyjnej pizzy, ale za każdym razem gdy są bąble to zwiastują pyszną pizzę. W Neapolu też były :).

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Luty 2020, 21:42:04 »
Moze nie tyle co czarne bable a Tu akurat marketowa maka nawet nie tipo 0
received_541721966458306_compress63.jpg

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pizza
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Luty 2020, 22:13:56 »
To pewnie kwestia temperatury. U mnie w piekarniku jest tylko 270. W dobrym piecu jest dużo wyżej.

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Luty 2020, 22:42:59 »
To jeden z wielu czynników...

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #99 dnia: 08 Luty 2020, 23:01:51 »
U mnie przy 270 z kamieniem i pieczeniem grillem są bąble. Warto eksperymentować. A jak juz będę miał większą kuchnię za jakiś czas to sprawię sobie Spice Caliente i bedzie  idealnie. To chyba ten piecyk ma @Nataniel.

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #100 dnia: 08 Luty 2020, 23:28:56 »
Dokładnie tak, ale zeby miec lepsze rezultaty niz w piekarniku potrzeba zrobic mody

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pizza
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Luty 2020, 00:05:58 »
Nie piekę grillem ani z kamieniem,  ot po prostu wygrzany na maksa piekarnik. Chętnie bym kiedyś spróbował jaka różnica jest różnie pieczonych placków wg tego samego przepisu  i z takim samym składem.  Tylko dość trudne mogłoby być zrealizowanie tego.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Luty 2020, 08:30:22 »
Jak spróbujesz z kamieniem to nie wrócisz to zwykłego piekarnika. Koszt bardzo mały. Ja swój chyba za 60 zł kupiłem.

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Pizza
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Luty 2020, 09:29:11 »
Jak spróbujesz z kamieniem to nie wrócisz to zwykłego piekarnika.
Czy i ew. ile dłużej nagrzewa się piekarnik z kamieniem?

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Luty 2020, 10:09:43 »
Po osiagnieciu maksymalnej temp piekarnik powinirn sie nagrzewac jeszcze okolo 40min

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi