Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63566 razy)

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #165 dnia: 24 Maj 2020, 21:16:04 »
Ja od siebie polece spróbować pizze na białym sosie. Osobiście bardziej mi posmakowała niz na pomidorowym.
Bialy sos:
Creme fraiche
Gorgonzola
Pieprz ziolowy
Czosnek
Oliwa
Sol
Ja lubie ta kompozycje z mozarella,salami i szczypiorkiem. Na zdjęciu inna bo bieda w lodówce  :ups:
20200524_210743_compress33.jpg20200524_210857_compress52.jpg

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Pizza
« Odpowiedź #166 dnia: 24 Maj 2020, 21:49:18 »
W oldschoolowym piekarniku z płomieniem na spodzie, to chyba lepiej piec na samym dole, tak?
Zrobiłem fajne ciasto na mące 00, ale sypnęło mi się za dużo drożdży (8 gramów na 800g mąki) i ciasto było dość zbite, nie puchate z powietrzem. Niestety pieczone na blasze, kamienia nie mam i nie bardzo będę miał gdzie kupić,przynajmniej do połowy czerwca. Niemniej pizza całkiem smaczna, choć mam ogromny problem żeby zrobić ją okrągła ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #167 dnia: 24 Maj 2020, 22:21:49 »
Żeby pizza była puchata nalezaloby skrocic czas wypieku do max 3 min, wiec podejrzewam ze w twoim piecu bez grzania od góry może być to cieżkie

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Pizza
« Odpowiedź #168 dnia: 24 Maj 2020, 22:38:55 »
Ok, rozumiem. W zasadzie to nawet się ciesze, bo bałem się, ze to ja coś zawaliłem 😅
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #169 dnia: 25 Maj 2020, 09:37:34 »
@Szczympek Mozesz takze sprobowac wlozyc pizze na tyle zeby zrobil sie spód a góre potraktować palnikiem

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #170 dnia: 27 Maj 2020, 21:41:15 »
Po bardzo długiej przerwie coś tam dzisiaj z pieca wyskoczyło :) Ciasto zacząłem robić w niedzielę wieczorem, a piekłem dzisiaj, smakowało ;)


Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pizza
« Odpowiedź #171 dnia: 28 Maj 2020, 20:42:06 »
Mega sztos! I co w zwykłym piekarniku na kamieniu takie cudo wyszło?
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Maj 2020, 20:50:53 »
Tak dobrze to niestety nie ma ;)

Wypiek w Effeuno P134h

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Pizza
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Maj 2020, 21:06:42 »
Ja dziś podjąłem dalsze próby i dałem ciastu 30h na dojrzewanie w lodówce, sam smak ciasta znacząco się poprawił. Przetrzymałem trochę w piekarniku no i... smakowało bardzo dobrze
ale takiego wyglądu i panterki to w piekarniku chyba nigdy nie osiągnę. :D
Może skuszę się na kamień, ale słyszałem, że pękają i trochę się boję.

Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #174 dnia: 29 Maj 2020, 09:17:55 »
Po bardzo długiej przerwie coś tam dzisiaj z pieca wyskoczyło :) Ciasto zacząłem robić w niedzielę wieczorem, a piekłem dzisiaj, smakowało ;)
Fajowe te pontony!

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #175 dnia: 29 Maj 2020, 09:33:41 »
Mąka Polselli Vivace i długie dojrzewanie ciasta, zgrany duet co to daje taki efekt  :ok:

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1490
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pizza
« Odpowiedź #176 dnia: 23 Lipiec 2020, 14:51:31 »
Jakich noży używacie po krojenia, kółkowych? Dość szybko mnie się tępi, mogę jakoś naostrzyć ale też zaczyna się gibać na boki i pewnego dnia pewnie wyleci. Myślę na kolebkowym (jak do ziół, tylko większym), ale wielkie to jak maczeta i chyba przerost formy nad treścią?

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Pizza
« Odpowiedź #177 dnia: 23 Lipiec 2020, 14:58:04 »
Kiedyś na wyprzedaży w Duce kupiłem nożyczki do pizzy.
Rewelacyjna sprawa, używam zawsze.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Pizza
« Odpowiedź #178 dnia: 11 Październik 2020, 22:26:29 »
Dostałem w prezencie piecyk Ooni Fyra na pellet. Mega fajna sprawa! Zrobiłem ciasto z porad z tego wątku, No i wyszła najlepsza pizza jaką jadłem! Dzięki!
Mam jednak pytanie. Przy którejś pizza z kolei, na kamieniu pozostaje spalona mąka, której nie mogę się pozbyć, a przykleja się do spodu kolejnej pizzy i zostawia smak spalenizny.
Czy można użyć czegoś innego zamiast maki, żeby przełożyć pizzę z blatu na tą szpachle?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pizza
« Odpowiedź #179 dnia: 12 Październik 2020, 06:34:34 »
Kolega kiedys mi mówił, że robi na podsypce z kaszy mannej zamiast mąki i jest fajnie chrupiąca. Ja jakoś nigdy nie spróbowałem, mimo, że pizza jest u mnie regularnie. Tylko nie wiem czy kasza manna rozwiązałaby problem z przywieraniem do kamienia. Może tylko zmieni się to, co się przypala..

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi