forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Miro Miro w 04 Czerwiec 2020, 14:57:55
-
Cześć,
z racji swoich zainteresowań oraz podejmowanych w życiu działań zakładam ten wątek. Niech to będzie miejsce dla opisów i opiniowania kaw uprawianych i obrabianych z poszanowaniem środowiska naturalnego. Zapraszam do wypowiedzi :) Sam też oczywiście będę wpisywał posty.
-
Większość kaw z gatunku specialty jest uprawianych i obrabianych z poszanowaniem środowiska naturalnego.
-
Panowie, spokojnie, za dużo tego, nie nadążam z czytaniem. :smiech:
Ale polecicie może ziarenka eko o słodkim charakterze?
Żona zapragnęła takie pić, więc śpieszę spełnić jej życzenie. miotla
Oferta takich ziaren jest w palarniach co raz większa, ale nie chcę eksperymentować. Pomożecie?
-
Bo koziołek wszystko już napisał ;) Masz trzy nierówne połowy do wyboru, oczywiście możesz szukać kolorowych naklejek albo możesz poznać i zrozumieć skąd bierzesz kawy speciality, albo, no zawsze możesz se osłodzić roślinnym, vegańskim, bezlaktozowym i niskotłuszczowym, cukrem ;)
-
Nie czytasz ze zrozumieniem. To żona zapragnęła. Nie ja. Ona potrzebuje naklejki i etykiety, itd. Bez certyfikatu nie dotknie nawet jabłka z własnego ogródka. Krejzol jakich mało.
To jak? Coś polecicie?
-
Dobrego Psychologa?
-
Java zawsze ma jedną pozycję z certyfikatem.
-
Żeby móc sprzedawać kawę z certyfikatem bio/eko itp. sama firma/palarnia musi mieć takowy certyfikat.
Też zawsze coś takiego mamy, np. Uddeyi czy Honduras Comsa, ale jakie to ma znaczenie?
-
Też zawsze coś takiego mamy, np. Uddeyi czy Honduras Comsa, ale jakie to ma znaczenie?
Szukałem na stronie ale bez sukcesu. Do espresso?
-
Żeby móc sprzedawać kawę z certyfikatem bio/eko itp. sama firma/palarnia musi mieć takowy certyfikat.
Też zawsze coś takiego mamy, np. Uddeyi czy Honduras Comsa, ale jakie to ma znaczenie?
Ciekawe, jak wygląda w takim razie eko-wypał kawy? bez prądu, nad ogniskiem?
-
Jak to jest dokładnie, nie wiem. Kiedyś tylko spotkaliśmy się z tym w przypadku niemieckiej palarni Kaffee Quijote. Kupowaliśmy od nich przez jakiś czas kawy z Hondurasu i Gwatemali. Oni mają wszystko "organic", cokolwiek to znaczy :).
-
Certyfikowana palarnia po prostu musi mieć oddzielne magazyny dla kawy bio i zwykłej i udokumentowaną sprzedaż zgodnie z zakupem surowca.