Jest jeden mankament tiamo - pokrywka ma metalowy uchwyt przez co łatwo można się poparzyc otwierając dzbanek po skończonym zalewaniu.A to może być zaleta bo producent przewidział możliwość zamontowania tam termometru :)
Zawsze można się spotkać gdzieś pomiędzy. Może by tak więc zakupić czajnik do herbaty. Cena ~200-220 PLN. Temp nastawiana na 70, 80, 90 95 i 100C. Do tego konewka i będzie wilk syty i owca cała.
Pytanie praktyczne - jak dokładny jest pomiar temperatury w obu modelach?Mam ze cztery termometry i każdy pokazuje inną temperaturę tej samej wody.
Czy oprócz Hario i Tiamo ktoś produkuje jakieś konewki warte zainteresowania?
Jednak jeśli już będę kupował, to pewnie właśnie taką.Słowo się rzekło, kobyłka u płota. Możecie dać mi parę dni na oswojenie się z pięknem i z przyciskami, a potem zapraszam do pytań.
Podwójne ścianki też się przydadzą.Czyli, że są podwójne ścianki czy nie ? Swego czasu szukałem konewki z takimi ściankami ale doszedłem do wniosku że nie ma.
Ktoś wie, gdzie teraz można kupić najtaniej bonavitę?
Nie chodzi o dzbanek z termometrem a z termostatem :)
Tego zelmera teraz na euroagd można nawet taniej bo zwracają 20%Jedna z opinii użytkownika z ceneo. Bardzo zachęca do kupna ;-)
Ustawiam temp. np. 86*C i dzbanek mi grzeje wodę do tej temperatury a potem podtrzymuje ją
ale i przy herbatachPrzy herbatach nawet bardziej. Do kawy przygotować jedną wodę to jeszcze nie problem, ale gdy chcemy na 3-5 zalań herbaty, ciągle podgrzewać, studzić, ech, a tak, ustawiasz i już.
a jak woda się zagotuje czajnik piszczy aż 3 razyUważam przeciwnie, w bonavicie jedną z większych wad jest brak dźwięku po osiągnięciu temperatury. Trzeba pilnować lub doglądać.
Przecież i tak trzeba wodę zagotowaćJa nigdy nie zagotowuję. Wtedy po przelaniu do Hario woda ma już 90st. Też nie widzę potrzeby kupowania czajnika z termostatem a ewentualnie z grzałką.
Też nie widzę potrzeby kupowania czajnika z termostatem a ewentualnie z grzałką.Czajnik z termostatem nie ma grzałki?
Pafcio - a on cały rdzewieje czy tylko wylot wody?Najczęściej ludziom rdzewieje denko i pokrywka.
Jak wylot to można warstewkę Mykolyte tam dać.
Zamówiłem Bonavitę 1,7l w amazonie.Ino bez gęsiej szyjki?
Tyle się naoglądałem zdjęć że zamówiłem zwykły czajnik. Dobrze że zwróciłeś mi uwagę i anulowałem zamówienie!Czyli: "pomógł" ;)
niestety ale słaba jakość (zrobione komórką) mojego cuda techniki do zalewania dripa
Jak wlejesz do tego imbryka litr wody, to pewnie trochę waży, co?Nie jest tak źle. Całkiem nieźle się polewa. Inna sprawa, że nie mam odniesienia do konewki bo nie używałem.
naprawdę inna jakość polewania
A leje się z niej tak:Szczerze mówiąc to moja miedziana konewka z allegro daje znacznie stabilniejszy strumień a dzięki długości wylewki można go kierować bezpośrednio na kawę z naprawdę małej wysokości.
mam łatwiej bo zamiast gotwąć wodę w czajniku i przelewać do dzbanka to gotuję sobie w konewce (na indukcji).
Nie, porównanie mam tylko do czajnika. Ale tak mi wygodnie i nie planuję wydawać tryliarda na dzióbek.Też nie planowałem kupna, ale jakoś się zdecydowałem. Powiem szczerze, że zakup konewki dał mi kilka razy więcej radości niż ekspres.
jakobz:taktak:
brzydkie to prawie tak samo jak ja.Że brzydkie - nie przeczę, że prawie - wierzę na słowo.
Czy ktoś może mi napisać, gdzie zakupić "spowalniacz" do konewki Hario? A może ktoś ma jakiś domowy patent?Spowalniacz jest w coffeehit.co.uk (http://coffeehit.co.uk). Domowy patent to zmniejszenie średnicy otworu w wylewce.
Ja potrzebuje spowalniacz do menzaki lejacy ciurkiemKolega ma jakieś problemy z wymową?
Czy ktoś może mi napisać, gdzie zakupić "spowalniacz" do konewki Hario? A może ktoś ma jakiś domowy patent?Mój patent to silikonowa podkładka do pieczenia. Wyciąłem paseczek, zrolowałem i zatknąłem u wejścia w konewce. Można sobie dostosować przepływ jak się chce. A silikon już miałem więc koszt zerowy.
Trochę wprawy i leje się jak złoto.No właśnie chodzi o to aby się nie lało jak złoto ;)
po co ten flow restrictor.Powiedziałbym, że to kwestie "psycho-estetyczne", które mocą autosugestii poprawiają smak ;)
Czasem lubię używać też mojej olejarko-konewki - ma bardzo delikatny strumień. Fajnie się tym polewa, bo robi wrażenie jej nico dziwny kształt i dłuuuga cieniutka szyjka ale różnicy w smaku w porównaniu do Buono czy BonaVity nie ma. ;)
Chyba, że przeszkadza Ci mała ilość kawy z Aero.
Może zainwestuj w Clever Dripper.O tym samym pomyślałem, ale potem sam sobie odpowiedziałem co manfred odpowie i właśnie tak odpowiedział, co zresztą jest zrozumiałe, szczególnie, że w plecaku może pęknąć, a wtedy cena rośnie.
A jeśli cała ekipa chce pić, to polecieć w aerocano. 200ml ciężkiego naparu, po 50ml dla każdego i reszta czystej wody.
Będzie wystarczająco precyzyjnie (a z pałeczką, to już rzeźnia)
Może by to przenieść do wątku o konewkach?
A ja twierdzę, że Hario jest OK. Mam i bynajmniej się z nią nie męczęRozumiem że masz też Tiamo i Kalitę?
Manfred - nie mam ani Tiamo ani Kality. Mam Hario, dla mnie jest dobrze wyważone, nie mam problemów z kontrolą strumienia, sama konewka jest lekka i póki co solidna. Dlatego twierdzę, że jest OK.
A jej największą zaletą jest to, że Żona jeszcze jej nie zabrała do podlewania kwiatków, choć twierdzi, że ta wygięta szyjka jest do tego stworzona :evil:Bo jest :taktak:
Bedziesz tracił temperaturę podczas polowania. Chyba ze ci to nie przeszkadza.
Czy są jakieś konewki pomiędzy tymi +150zł a jojo ambition?
Znalazłem takie coś - dokładnie pomiędzy
http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CONCEPT-ART-Konewka-dzbanek-do-wody-0%2C6L-/594 (http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/CONCEPT-ART-Konewka-dzbanek-do-wody-0%2C6L-/594)
ale jeśli jest dużo tańsza, to ja byłbym skłonny do kompromisówW kategorii kompromisów jojo/bond wygrywa. Mają wszystko oprócz wyglądu. Są tanie i precyzyjne, pracuje się tym przyzwoicie.
W kategorii kompromisów jojo/bond wygrywa. Mają wszystko oprócz wyglądu. Są tanie i precyzyjne, pracuje się tym przyzwoicie.Ale strumień niesfornie się prowadzi.
Ta trzecia na prawdę spoko może być, tylko wnętrze mi się nie podoba ;)Trzecia jest właśnie podobna do mojej. Miedź niestety śniedzieje.
Ale strumień niesfornie się prowadzi.Konewka to nie jest, to fakt, ale w smaku wskazać różnice bym się nie odważył.
Cytat: WS w 06 Październik 2015, 15:18:06Myślałem o wygodzie polewania i ergonomii, smak do tego nic nie ma.
Ale strumień niesfornie się prowadzi.
Konewka to nie jest, to fakt, ale w smaku wskazać różnice bym się nie odważył.
Największym mankamentem jojo jest ta pokrywka, która gdy nie trzymana, lubi zlecieć z dzbanka. Trudno wyławia się ja z aeropresuUsuń z pokrywki uchwyt albo załóż do niej sitko, wtedy będzie lepiej się trzymać w czajniczku.
Największym mankamentem jojo jest ta pokrywka, która gdy nie trzymanaWyciągnij samo sitko, zostaw wewnątrz ten cylinder, będzie trzymać.
Każdy czajnik jest ok jak się nie ma konewki.Mam dwie konewki, przestawiam się na bonda bez zająknięcia. Nie oddam konewki, ale bez przesady, w kategoriach budżetowych działa jak trzeba.
bez przesady, w kategoriach budżetowych działa jak trzeba.A co to za kategoria budżetowa?
Wyciągnij samo sitko, zostaw wewnątrz ten cylinder, będzie trzymać.
A co to za kategoria budżetowa?:o ??? ?
Pytanie.Ta konewka nie ma podwójnych ścianek, prawdopodobnie. Była już o niej dyskusja na forum.
Czy w konewce Tiamo z podwójnymi ściankami (dokładnie tej: http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/TIAMO-Konewka-do-zaparzania-pour-over-0%2C9L/639 (http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/TIAMO-Konewka-do-zaparzania-pour-over-0%2C9L/639)) ścianki zewnętrzne powinny nagrzewać się w chwili wlania gorącej wody do środka?
prawdopodobnie.A raczej na pewno. Ma ścianki z blachy o grubości 0,35mm i tyle w tym temacie.
Może to głupie pytanie, ale można normalnie gotować w nich wodę?Oczywiście. Co więcej, wodę na herbatę też zagotuje :D
Widziałem w wątku Coffeedeska, że ktoś się chwalił zdjęciami konewki, to może napisze jakie ma wrażenia z jej użytkowania.Ja się chwaliłem i w sumie nie bez powodu, bo czekałem na Brewistę już jakiś czas.
więc warto stosować dodatkowy izolator pod serwerA niweluje efekt?
No i to jest porządny opis ;) Mam jeszcze jedno pytanie jaka jest długość przewodu zasilającego, bo słyszałem, że w bonavicie jest za krótki. Tutaj wygląda to podobnie?Kabel jest krótki ok. 70 cm. Ja mam i tak blisko kontakt, więc zwinąłem w spód bazy.
Na ostatnim zdjęciu w uchu od czajnika widzę jacobs'a. Prowokacja! :D
No a między nimi która byś wybrał? Bo własne wezmę albo 1 albo 1.2
Wąskość wydaje się bez znaczenia. Test nastąpił porównując jak sika Kalita i Hario - wylewki diametralnie innego wymiaru i kształtu. Strumień w obu stabilny i ten najmniejszy możliwy do uzyskania na ślepo nie do odróżnienia - oba jednakowo cienkie, oba się super kontrolują. Grubsze strumienie tez w 100% kontrolowalne. Jedyna różnica to przechył na max - tutaj Kalita szybciej się opróżnia
Jedyna różnica to przechył na max - tutaj Kalita szybciej się opróżniaŻebyśmy się zrozumieli - przechył na max oznacza dla mnie to że oś pionowa konewki jest równoległa do blatu kuchennego. Tak nikt nie zalewa dripa... chyba...
trochę akademicka dyskusja się nam robiWidać mamy inne wymagania, co do użytkowania takiego sprzętu :).
Ktoś wszczynał dyskusję, że nie da się spienić w ikeowskim dzbanku?Jak się nie da jak się da.
Dripy robię zazwyczaj w temperaturze około 85C
Jeśli podgrzewasz wodę w czajniku i wlewasz do konewki to spadek temperatury jest znaczny.
Informacje które podaję to nie mój wymysł, tylko już całkiem długa praktyka nie tylko moja, ale też moich znajomych kawiarnianych baristów, którzy kawę traktują bardzo serio. Nieraz zdarzało się że swoje przypuszczenia i metody oprócz sensorycznych testów porównawczych sprawdzaliśmy refraktometrem.A propos, zawsze mnie zastanawiało jak to jest z warnikiem. Przecież tam się woda nigdy nie zagotuje, a zagotowana (biały wrzątek) ostudzona jest smaczniejsza. Jest gdzieś we Wrocławiu kawiarnia z warnikiem i elektrokonewką aby to porównać? Takie 92°C z warnika i zagotowane ostudzone?
Expel:
Weź pod uwagę też jakość wody, która obok temperatury i jakości przemiału robi największą robotę.
W czym mielisz kawę ? Masz dużo pyłu ?
Uwierz że nie tędy droga (niskie temperatury przy zaparzaniu dripa) ;)
Odnośnie temperatury, to strasznie głupoty piszesz. Na poziom ekstrakcji w dripie wpłynie jeszcze czas zaparzania i grubość przemiału (w mniejszym stopniu sposób zalewania, jakość wody pomijam). Parząc w temperaturze, np. 88 C mogę uzyskać dokładnie taki sam poziom ekstrakcji jak przy temperaturze, np. 94 C - wystarczy zmielić drobniej --> szybsza ekstrakcja i dłuższy kontakt wody ze zmieloną kawą. Nie ma jednej "prawilnej" temperatury. Temperaturę trzeba dobierać bez oderwania od innych parametrów.
Dziś wypiłem dripa zaparzonego we właściwej stałej temperaturze 92 st. To było w końcu to.Stałą to masz tylko temperaturę wody w czajniku :). Na przemiał działa zupełnie inna, znacznie niższa temperatura.
Stałą to masz tylko temperaturę wody w czajniku . Na przemiał działa zupełnie inna, znacznie niższa temperatura.
Odnośnie temperatury, to strasznie głupoty piszesz. Na poziom ekstrakcji w dripie wpłynie jeszcze czas zaparzania i grubość przemiału (w mniejszym stopniu sposób zalewania, jakość wody pomijam). Parząc w temperaturze, np. 88 C mogę uzyskać dokładnie taki sam poziom ekstrakcji jak przy temperaturze, np. 94 C - wystarczy zmielić drobniej --> szybsza ekstrakcja i dłuższy kontakt wody ze zmieloną kawą. Nie ma jednej "prawilnej" temperatury. Temperaturę trzeba dobierać bez oderwania od innych parametrów.
Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania mogę zaparzać kawę w temperaturze 70 stopni, tylko muszę odpowiednio dobrać parametry grubości mielenia i długości kontaktu z wodą ?
Oczywiście zgadzam się co do tego co napisałeś o doborze temperatury i innych parametrow, ale poziom ekstrakcji to nie wszystko. Najważniejszy jest smak i super jak idzie w parze z powtarzalnością zaparzania.Jeśli mamy dwie filiżanki kawy o takich samych TDS-ach, to muszą smakować przynajmniej podobnie. Gdy zmielisz kawę na określoną grubość, to podwyższając lub zmniejszając temperaturę parzenia regulujesz jak wiele cząsteczek rozpuści się w danej ilości wody w danym czasie. Skąd bierze się według Ciebie smak kawy, skoro piszesz, że te same kawy o TDS 1.2 smakują dla Ciebie skrajnie różnie?
Co mi po dobrym poziomie ekstrakcji jak przy idealnym tdsie takim jaki sobie zaplanowałem np. 1,2 w smaku będę miał drewno, papier i "nierozwinięty smak" ? Zamiast okrągłego pełnego smaku. Zobacz jak działają przelewówki Moccamaster, Brewista czy duże Fetco - kawa z nich zawsze jest dobrze doparzona i okrągła w smaku (o ile barista nie zmieli zbyt grubo albo drobno). Panują tam powtarzalne warunki i temperatura wody jest stała.
Uważam tds np. 1,2 przy określonych parametrach to nie to samo co 1,2 przy innych parametrach.
Inaczej zaparzają się grubo mielone ziarenka niż pył. A z obu przemiałów przecież można uzyskać taki sam tds.
Gwarantuję Ci, że nikt nie zaparza dripa w 85 stopniach.
Trzeba wziąć tez pod uwagę całkiem sporą powierzchnię parowania i to jak szybko napar stygnie podczas ekstrakcji w dripie.
Co do wody - przegotowana może sama w sobie smaczniejsza (kwestia gustu) ale z tego co wiem po przegotowaniu zmieniają się jej właściwości (nie napiszę teraz dokładnie jak to jest, jak znajdę artykuł/doedukuję się to ładnie to opiszę) i znów temp 92 st wody przegotowanej nie smakuje tak samo jak 92 nieprzegotowanej.
Kawiarnia z warnikiem i konewką jest. W wolnej chwili - zarówno baristów jak i mojej pokuszę się o testy. ;)
Robiąc Cold Brew zalewamy kawę wodą o temperaturze pokojowej i w końcu wypłuczę się z niej co trzeba. Wniosek?
Co do wody - przegotowana może sama w sobie smaczniejsza (kwestia gustu) ale z tego co wiem po przegotowaniu zmieniają się jej właściwości (nie napiszę teraz dokładnie jak to jest, jak znajdę artykuł/doedukuję się to ładnie to opiszę) i znów temp 92 st wody przegotowanej nie smakuje tak samo jak 92 nieprzegotowanej.Kawiarnia z warnikiem i konewką jest. W wolnej chwili - zarówno baristów jak i mojej pokuszę się o testy.Tylko trzeba rozróżnić trzy stany skupienia ;) Przegotowana (biały wrzątek, czyli delikatnie zaczyna się gotować), wygotowana (gotowanie trwa kilkanaście sekund i dłużej, im dłużej tym gorzej, moim zdaniem nawet hario buono zbyt długo gotuje, dlatego wyłączam go wcześniej na podstawie dźwięków i wskazań termometru, w bonavicie mogę sobie ustawić jak chcę) i niezagotowana, czyli nigdy nie doprowadzona do wrzenia nawet na sekundę.
Robiąc Cold Brew zalewamy kawę wodą o temperaturze pokojowej i w końcu wypłuczę się z niej co trzeba. Wniosek?
Cytat: lubusz w Dzisiaj o 16:01:01A może odpowiedz konkretnie na pytanie @lubusza, zamiast go zbywać wnioskiem ze znakiem zapytania.
Cytat: intersekt w Dzisiaj o 15:18:09
Odnośnie temperatury, to strasznie głupoty piszesz. Na poziom ekstrakcji w dripie wpłynie jeszcze czas zaparzania i grubość przemiału (w mniejszym stopniu sposób zalewania, jakość wody pomijam). Parząc w temperaturze, np. 88 C mogę uzyskać dokładnie taki sam poziom ekstrakcji jak przy temperaturze, np. 94 C - wystarczy zmielić drobniej --> szybsza ekstrakcja i dłuższy kontakt wody ze zmieloną kawą. Nie ma jednej "prawilnej" temperatury. Temperaturę trzeba dobierać bez oderwania od innych parametrów.
Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania mogę zaparzać kawę w temperaturze 70 stopni, tylko muszę odpowiednio dobrać parametry grubości mielenia i długości kontaktu z wodą ?
Robiąc Cold Brew zalewamy kawę wodą o temperaturze pokojowej i w końcu wypłuczę się z niej co trzeba. Wniosek?
Mając czajnik Brewisty z łatwością utrzymuję przez cały czas stałą zaplanowaną temperaturę zaparzania. Możliwe że faktyczna temperatura zaparzania wynosiła 90 stopni, ale miałem kontrolę nad tym aby była stała.Sprawdź, z ciekawości, jak się zmienia temperatura zalanego przemiału.
Sprawdź, z ciekawości, jak się zmienia temperatura zalanego przemiału.
Odnośnie temperatury, to strasznie głupoty piszesz.co tak lekko zarzucasz @Metiu.
jak używałem konewki, kiedy temp. wody przy kolejnej porcji spadała o kilka stopni.Woda pod przykryciem, aż tak szybko nie stygnie. Z pokrywką osiągnie temperaturę 80°C po 16 minutach, a bez przykrywki już po 6 minutach. Kiedyś czytałem o takich wynikach testu stygnięcia wody.
Ja mam konewkę Tiamo i dziś sprawdziłem jak w jej przypadku rozkładają się spadki temperatury:
Po przelaniu wrzątku ( 0,8 l wody ) z czajnika do konewki - spadek do 95,5, założenie pokrywki.
po 1' - 95
2' - 94,3
3' - 93,5
4' - 92,9
5' - 92,2
Pokrywka zamknięta, termometr włożony w otwór w pokrywce. Uważam to za bardzo dobry wynik.
Spadek o 1°C w ciągu jednej minuty, tak kiedyś prognozowano przewidywany spadek temperatury gorącej wody. A każde solidne przemieszanie wody, to kolejny stopień w dół.
No to po brzegi ma 0,9 a nie 1lCzyli raz kłamią, raz nie. :)
Podgrzanie tej ilości z 21 stopni do 94 (do wyłączenia czajnika) trwa 6:10.Właśnie zagotowałem te 0,9L z 21°C do 99°C w czasie 6:45
A czemu to tak wolno gotuje?Bo watów nie ma za wiele, a przy końcu wyhamowuje aby nie przekroczyć zadanej temperatury, czyli grzałka pod koniec włącza się i wyłącza. W normalnych czajnikach leci wszytko na maksa i pełną parą.
No to w Brewista mieści jak napisano przy linii 1,2 l.
Czas gotowania przy pełnym czajniku
od 24* - 80* - 3'36''
- 90* - 4'16''
Przy 97* przestaje pdgrzewać a osiąga to w 5 min.
Czyli breswista wypada całkiem nieźle wobec konkurencji
Wiesz czego mi w niej brakuje ? Po zaprogramowaniu stałej utrzymywanej temperatury, kasuje się to ustawienie po podniesieniu czajnika.
Po zaprogramowaniu stałej utrzymywanej temperatury, kasuje się to ustawienie po podniesieniu czajnika.Pisałeś, że dzięki tej konewce masz pewność stałej temperatury wody przez całą ekstrakcję. Jak to załatwiasz? Programujesz na nowo czy polewasz czajnikiem wraz z podstawką.
Pisałeś, że dzięki tej konewce masz pewność stałej temperatury wody przez całą ekstrakcję. Jak to załatwiasz? Programujesz na nowo czy polewasz czajnikiem wraz z podstawką
ich wylewka ma być najlepszaA ja ino słyszałem, że Takahiro najcieniej siurka...
cieszę się, że moja opinia wydaje się być wyważona.
nie miałem nigdy profesjonalnej konewki w ręce.
Zdobycz z allegro, wymaga jedynie zaizolowania nagrzewającej się rączki.
Powiedz mi czym polewasz a powiem Ci kim jesteś.Ładna rzecz, to zupełnie inny temat. :) Zupełnie inny niż pogoń za cienkim strumieniem.
Nie pamiętam czy jest jakieś nakazane minimum. Wychodzę z założenia, że trzeba zalać grzałkę. W Bonavicie podgrzewam (do gotowania trochę więcej biorę) nawet i 100ml. W Hario grzałka wystaje i pewnie kilka ml więcej trzeba wlać, ale 200ml powinno się udać (jeśli chcesz, to mogę sprawdzić), tylko wtedy nie czekałbym aż konewka sama się wyłączy, bo wyłącza ją nadmiar pary, a tej z 200ml będzie mniej, czyli woda się przegotuje aż nadto.
Ale wiesz, że jeśli zalewasz do czajnika 200ml, to po zagotowaniu FP zalewasz ~185ml? ;)
Trochę wody wyparuje w trakcie gotowania ;).
używacie tego plastikowego ochraniacza na podstawę?Praktycznie nie zdjąłem od kiedy mam Bonavitę. Po prostu nie pomyślałem o tym i jakoś zostało :)
Witam, mam pytanie techniczne do użytkowników elektrycznej Bonavity - używacie tego plastikowego ochraniacza na podstawę?Nie używam, dostałem odgórny przykaz estetyczny, więc nie polemizowałem ;) Staram się jedynie uważać, aby paznokcie nie brały udziału w przyciskaniu.
Właśnie dziś mi się czajnik spalił. Czy to ZNAK?
Hmm. Nigdy nie smakowalem wody prosto z czajnika. Czas to zrobić...Właśnie dziś mi się czajnik spalił. Czy to ZNAK?
tak to ZNAK :D
Ja wczoraj miałem znak, jak napiłem się wody prosto z czajnika (bądź co bądź najtańszego, który działał jako awaryjny)
Wspaniały aromat chińskiego plastiku, w zasadzie bardziej woda o smaku plastiku.
Dzisiaj zamówiłem bonavitę, bo i tak konewki potrzebuje :D Jak ja mogłem tyle czasu rodzinę truć tym plastikiem ;)
ps. czajnik się przestraszył wysypiska i zaczął znów działać.
Tylko jak już kupować porządny metalowy to jest sens oszczędzać na możliwości programowania temperatury?Postaw zdjęcie kosza na śmieci w ramce kolo niego. Powinno pomóc na dluzej.
ps. czajnik się przestraszył wysypiska i zaczął znów działać.
Nie ufaj mu
Te "drobne plamki" to cienki nalot kamienia kotłowego. Zagotuj trochę wody z kwaskiem cytrynowym i będzie po problemie.U mnie też zaczyna się pojawiać ten nalot choć stosuję filtry, więc też przydałoby się potraktować go kwachem. Pytanie w jakich proporcjach i czy może być zwykły najtańszy spożywczy?
U mnie też zaczyna się pojawiać ten nalot choć stosuję filtry, więc też przydałoby się potraktować go kwachem. Pytanie w jakich proporcjach i czy może być zwykły najtańszy spożywczy?
A jakie są różnice między bonavitą a brevistą? I dlaczego lepiej kupić jedną od drugiej ? W brewiście jest chyba pojemność 1,2l a w bonavisie 1lRóżnic jest kilka. Oprócz samej budowy, a więc i wyglądu, różnią się tak jak wspomniałeś pojemnością, mocą grzałki, możliwością zaprogramowania na daną godzinę w brewiście, bonavita otwierana jest "kapturkiem" tak jak choćby w hario, a brewista ma otwieranie jak w większości czajników elektrycznych na rynku. Chyba tyle z różnic.
A w jakich proporcjach należy go użyć?Przy delikatnym osadzie roztwór 3 %, 3 g kwasku na 97 g wody.
A cafiza jako odkamieniacz się sporawdzi?Słabo się sprawdza jako odkamieniacz i jeszcze jest szansa, że będzie jak WS napisał. Bez sensu.
Czy ta konewka to dobry wybór? Ma dzióbek ścięty prosto - inaczej niż większość, może to mieć znaczenie?
Póki co jestem mistrzem jojo, ale myślę już o awansie..
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Jeśli nadal się zastanawiasz nad Bonavitą, to może ten test pomoże Ci podjąć decyzję: http://www.coffeetribune.pl/test-konewki-bonavita-digital-variable-temperature-gooseneck-kettle/ (http://www.coffeetribune.pl/test-konewki-bonavita-digital-variable-temperature-gooseneck-kettle/)Super. Dzięki za recenzje, trochę szkoda, że czajnik za takie pieniądze ma takie niedociągnięcia, ale niestety nic innego nie ma więc co zrobić ;-) lepiej cieszyć się z tego co mamy dostępne.
zeżarło:wow2: Co ją tak zeżarło? Woda?
Bonavita się oficjalnie otwiera w Europie. Może będzie łatwiej dostępna i w większym zakresie.
Tutaj info.
Super, łatwiej będzie wymienić rdzewiejący czajniczek :)
W moim pierwsza rdzawa kropeczka właśnie się pojawiła. Nie płaczę, bo od kiedy tylko tę szmatławą stal wziąłem do ręki - wiedziałem, że tak będzie.
Niczego poza niskozmineralizowaną nke gotowałem ;)zeżarło:wow2: Co ją tak zeżarło? Woda?
Jak uszkodzenie na łączeniu, to może szyja się naderwała :).Zapalenie krtani :)
Moja przegrzewa tylko jeśli jest dość mało. Powiedzmy poniżej 300ml.
A od kąd ją masz?
v60 zalewam w 80°. Nie wiem czy to dobrze ale mi smakuje.
Ja z kolei rozwierciłem środkową dziurkę - z tych które już są.Ja również, z tym, że użyłem pilniczka. Trzy ruchy w zasadzie.
porównywać do fiata 125p.Tylko fiata 125p nie stuningujesz kawałkiem sylikonu. ;)
czy też mają jakąś wyraźnie dyskredytującą cechę?Ukryta cecha jest taka, że jeżeli nie zauważysz poprzednich ustawień to woda może się tylko podgrzać zamiast zagotować. Inaczej mówiąc wymaga nieco więcej rozgarnięcia niż jeden guzik w czajniku. Niby nic, a jednak. U mnie stoją i bonavita i zwykły czajnik.
Ponoć oba te czajnik to brzydale i nam zupełnie nie pasują...
...To nasypałem opakowanie sody oczyszczonej na noc + litr wody żeby się tego pozbyć, nic to nie dało, to sok z cytryny na całą noc, to już coś bardziej pomogło, ale to nie to, no to kolejna noc z octem. Potem kilka razy wypłukałem no i znowu dzisiaj spróbowałem coś w niej zaparzyć, niestety czuć tą spaleniznę dalej i taki posmak metalu, a spód już jest czysty, nie ma śladu po przypaleniu.
Ja bym spróbował kwaskiem cytrynowym albo sodą oczyszczoną. To jest miedź, prawda?@Alek tak to jest miedź
Co myślicie o czajnikach z aliexpres?Jeszcze nie przyszło?
Mam zamiar zamówić sobie taki czajnik, dam znać jak przyjdzie.
Im się chyba nie chciało za 40pln wysyłać jednej sztuki, ale mogli napisać...
A ja chyba zamówię bo cena kusząca - 15,54$
[ You are not allowed to view attachments ]
dziurki za małe na standardowy termometr
Nie musisz się zgadzać :) Niemniej nie ma elektrycznej Kality. A na utyskiwania, że z Fellow (za ciężkie pieniądze) odprysnął lakier, poczekam cierpliwie. Ten sprężynowy termometr przez grzeczność przemilczę. ;)
Albo bardzo mocno go zagrzał ... bez wody. Straszne :picardpalm:Około 320 st C :ogien:
Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał nad konewką Diguo do kupienia m.in. na Amazonie, to polecam. (Odpukać) działa bez problemów od stycznia/lutego. Regulacja temperatury, prosty w obsłudze i dużo tańszy niż Bonavita.
700ml/700w grzeje podobnie jak dwa powyższe. Bonavita ma 1000ml/1000w... Dla mnie wygrywa designem :P Natomiast przegrywa pewnie we wszystkim innym obecnie - skoro kosztują podobnie.Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał nad konewką Diguo do kupienia m.in. na Amazonie, to polecam. (Odpukać) działa bez problemów od stycznia/lutego. Regulacja temperatury, prosty w obsłudze i dużo tańszy niż Bonavita.
A jaka pojemność? I jaka moc? A może poprostu jak długo grzeje wodę jak jest do pełna? :) Brewista i Binavita podobno nie są demonami szybkości ;)
Czyli z 10 minut zanim ugrzeje te 700ml? :)
Niezbędna jest kawa, młynek, wiedza, woda.
Chemex to filter. Chemex to nie jest karafka, jest ładna i estetyczna, ale kawa wyjdzie podobna w wazonie na kwiatki z filtrem.Zgadzam się w 100%. Problem tylko w tym aby ten wazon utrzymał filtr w trakcie przelewania tak jak to czyni ta karafka :)
Chemex to filter. Chemex to nie jest karafka, jest ładna i estetyczna, ale kawa wyjdzie podobna w wazonie na kwiatki z filtrem.Zgadzam się w 100%. Problem tylko w tym aby ten wazon utrzymał filtr w trakcie przelewania tak jak to czyni ta karafka :)
Podniesie się wrzawa, że nie czytałeś starych postów :jezyk:
W takim razie ciekawy byłby eksperyment, żeby włożyć filtr z Chemex do V60 i zaparzyć kawę. V60 ma dużą dziurę, więc teoretycznie nie powinno to wpływać na sam smak.
Jak kupisz elektryka i okaże się że rezygnujesz z zabawy z kawą, to zawsze możesz sprzedać z niedużą stratą.
Zupełnie jak z kawą ;)Jak kupisz elektryka i okaże się że rezygnujesz z zabawy z kawą, to zawsze możesz sprzedać z niedużą stratą.
Kupiłem brewistę i do dripa użyłem może z pięć razy. Jak obok stoi HX nie chce mi się bawić z polewaniem. Za to czajnik jest w ciągłym użyciu -- do herbaty. Zadziwiające jak się poprawia jej smak kiedy podczas przygotowania zwracam uwagę na szczegóły.
Zupełnie jak z kawą ;)
ale w końcu po rozmowie zdecydowałem, że jednak kupię docelową elektryczną Brewistę.
Wygląda bardzo korzystnie :DI jak, dostałaś już? Jak wrażenia?
Ja swoją Brewistę będę miała u siebie w środę wieczorem. Teraz do mnie dotarło, że nie mam na nią miejsca w kuchni, bo już jeden czajnik tam stoi (nie mój). :sciana:
trafienie z temperaturą to niezłe wyzwanie.A to dlaczego? Ja podgrzewając na gazie nie mam żadnego problemu. Jest termometr wprowadzony przez otwór w pokrywce, ale swój stary czajniczek znam na tyle, że odwrócony tyłem z dokładnością do +/- jednego stopnia poznaję na słuch temperatury 90 i 95 stopni.
Ja mam w wersji 1,2 litra, bo nie było dużej różnicy w cenie jak zamawiałam. Może jeszcze trafisz na promocję jak będziesz po wypłacie. Cieszę się osobiście że kupiłam od razu taką konewkę elektryczną i nie muszę pilnować tak dokładnie temperatury zwykłym termometrem.
trafienie z temperaturą to niezłe wyzwanie.A to dlaczego? Ja podgrzewając na gazie nie mam żadnego problemu. Jest termometr wprowadzony przez otwór w pokrywce, ale swój stary czajniczek znam na tyle, że odwrócony tyłem z dokładnością do +/- jednego stopnia poznaję na słuch temperatury 90 i 95 stopni.
Używając czajniczka przy przemieszaniu przemiału w trakcie ekstrakcji bardzo łatwo było przeekstrachować kawę. Przy użyciu konewki używając takiego samego przepisu kawa jest niedoparzona. Trzeba ją zamieszać i/lub podnieść temperaturę wody, aby dobrze ją zaparzyć.
konewka i termometr czy elektryczna z ustawieniem temperatury?Może być też elektryczna bez bajerów i termometr.
Myślałem nad fellow, szkoda, że jeszcze nie ma elektrycznej wersji na Europę i nie wiadomo kiedy będzie.
Czajnik z bajerami ma tą przewagę dla mnie, że używam jednego urządzenia.
600 ml pojemności w przypadku tej Brewisty też powinno być wystarczające dla przygotowania kawy dla dwóch osób czy herbat.
Cena jednak przemawia za konewką i termometrem.
Dzięki za uwagi, pooglądam jeszcze i na pewno podzielę się informacją co sobie sprawiłem :)
Myślałem nad fellow, szkoda, że jeszcze nie ma elektrycznej wersji na Europę i nie wiadomo kiedy będzie.
Czajnik z bajerami ma tą przewagę dla mnie, że używam jednego urządzenia.
600 ml pojemności w przypadku tej Brewisty też powinno być wystarczające dla przygotowania kawy dla dwóch osób czy herbat.
Cena jednak przemawia za konewką i termometrem.
Dzięki za uwagi, pooglądam jeszcze i na pewno podzielę się informacją co sobie sprawiłem :)
Fajnie wygląda oferta Oxo w kwestii konewek zwykłych i elektrycznych. Mają też drippery a la Kalita. Tylko w PL nie widać, @malkos masz jakiś kontakt z dystrybutorem? Czy to w Polsce też będzie można kupić?
A ja przypomnę o istnieniu czegoś takiego jak dzbanek na oliwę, który kosztuje podobnie małe pieniążki co czajniczek jojo.
http://allegro.pl/dzbanek-na-oliwe-1l-witeks-i7199109129.html
Też wykonana ze stali nierdzewnej a kosztuje jednak 33 złote a nie 170 jak dedykowana konewka do kawy ;) Może się komuś przyda świadomość istnienia takowego gadżetu...
260 złPlus koszty wysyłki od 20 zł.
Ja kupiłem takie same z regulacją temperatury w rączce z AliExpress - koszt około 100 zł. Dokładnie to samo tylko inna nazwa.Mógłbyś podać link do produktu?
Ciekawe tylko z jakiego materiału to faktycznie jest zrobione, albo ile ma wspólnego chińska nierdzewka z naszą...
Odradzam wszystkim zakup Fellow Stagg. Moim zdaniem nie jest wart swojej ceny.
Wg mnie bardzo fajne są takie, których zakończenie idzie w dół
Panie, za ten piniądz takie rzeczy?
W moim zwykłym Hario to nie ma prawa się wydarzyć ;)
kto tak leje po kropli?Chyba tylko Japończycy ;)
przy zmniejszonym ekstremalnie strumieniu woda zaczyna cieknąć po wylewceTo może być problem, za każdym razem gdy kończy się polewać kropla leci na spód. Tak niestety jest jeśli nie wykona się poprawnie wylewki. Mam znajomych, którzy robią ręcznie ceramiczne czajniki i z tego co mówili to dobrze zrobiona wylewka nie powinna pozwolić na spływanie wody do tyłu. Ostatnia kropla powinna się zawiesić na końcu wylewki.
Czy ktoś wie jakiej długości jest kabel w Klarstein Garcon Pro?
Cytat: Przemysław w 30 Listopad 2018, 15:26:11
Czy ktoś wie jakiej długości jest kabel w Klarstein Garcon Pro?
Na oko jakieś 40 cm.
Jeszcze zastanawiam sie nad dzbankiem na oliwe jak ponizej bo jest mniejszy - 0,5 l. Ten kettle starbucksa ma 0.828 a ja uzywam dripa V01.
A tak powstają konewki Takahiro:Fachowa osłona do tej spawarki. Widzę, że moje domowe pomysły na takie warsztatowe osłony są światowej jakości :D
Zaraz, zaraz, ale 69zł kosztuje dripper. Konewka 100 ileś, nie pamiętam dokładnie.Driper ze Starbucksa 69 zł a konewka 199zł. Wykonanie nie powala jak na 200 zł, zwykły kawał blachy metalowej.
Tutaj jest 1 sztuka za 69 zł. z jakiegos lombardu, ale wysylka 19 zł.Moim zdaniem to wałek. Lombard, który ma jedną opinię?
https://allegro.pl/oferta/czajnik-starbucks-828-ml-7703197209
Yyyyy a ta pierwsza to za co?Za ekspres?
Taka ciekawostka u Chińczyka:
https://tiny.pl/tm34l
a i ktoś mnie tutaj wywołał do tablicy, bo pochwaliłem się zakupem tej konewki:
https://www.amazon.de/dp/B079HSL4PB/ref=pe_3044161_189395811_TE_dp_1
Ciekawe czy z czegoś takiego dałoby radę :Mam taką, ale służy tylko do zaparzania herbaty:)
https://swiezopalona.pl/produkt/2347/Bredemeijer-Xilin-zeliwny-zaparzacz-do-herbaty-niebieski?gclid=CjwKCAjwstfkBRBoEiwADTmnEEfOEO6KBLlWj1wRhEKs4g9wfGkitegqBDljSEoZpRrNa4m3R5UY8hoCwAYQAvD_BwE
Pewnie ciężko, ale za to trwałe i piękne :).
Antonio, przyznasz, że to nie świadczy najlepiej o produkcie, który nie kosztuje 20 zł.
Nie usprawiedliwiajmy ewidentnych, powtarzalnych błędów projektowych...
Ale dałoby radę do kawy, czy jednak za ciężki żeby kontrolować strumień wody?
kurde ja to czekam na Fellow EKG w wersji EU i trochę mnie irytuje ich olewajstwo...Wiesz, jak poczytałem opinie to mój entuzjazm nieco opadł... Najciekawiej, znów pod względem subiektywnych opinii, wypadał Oxo, ale tego w wersji EU raczej nie doczekamy.
kurde ja to czekam na Fellow EKG w wersji EU i trochę mnie irytuje ich olewajstwo...Wiesz, jak poczytałem opinie to mój entuzjazm nieco opadł... Najciekawiej, znów pod względem subiektywnych opinii, wypadał Oxo, ale tego w wersji EU raczej nie doczekamy.
Bo najczęstszym problemem tej konewki którą ludzie zgłaszają, to co abstrakcyjne palą się/przegrzewają dosyć szybko, że nawet w trakcie gwarancji. :/Odsiewając ww. opinie i te o uszkodzeniu w transporcie, najbardziej utkwiły mi w pamięci to, że się przestaje grzać po kilku miesiącach, chyba też o przeciekaniu. Pamiętajmy jednak, że o wiele łatwiej podzielić się opinię negatywną niż pozytywną, może zatem to przypadki jednostkowe.
Dzięki doświadczeniu innych zamówiłem dziś taki czajniczek: https://www.amazon.de/dp/B075GRG92Y/ref=pe_3044161_185740101_TE_item :)Ustawiaj 4-5 stopni mniej niż docelowa temperatura. Działa nawet fajnie, ale przegrzewa wodę. Poza tym gubi ustawienia po podniesieniu z bazy, i póki co więcej problemów nie zauważyłem ;) Co prawda przydałoby się przeniesienie tego do bazy i funkcja utrzymywania temperatury, no ale... To kosztuje tylko około 33-36€, nie ma co za dużo wymagać. Do pracy kupiłem i póki co jestem zadowolony.
Ale dałoby radę do kawy, czy jednak za ciężki żeby kontrolować strumień wody?Specjalnie sprawdziłem. Dla mnie za ciężki, średnia kontrola strumienia wody.
myślałam o zwykłej konewce z tchibo, ale mąż mąci mi w głowie i mówi, że mam kupić raz a porządnieBrewisty są tak samo "porządne" jak Tchibo... Nie zdziwię się, jeśli Tchibo będzie mniej kapryśną i awaryjną konewką od bonavit i brewist. Nie wiem jak EKG.
O ile dobrze pamiętam to konewka Tchibo też ma 0,6 L
22,90 !!! A jak z precyzją polewania?Powiem tak, jestem w stanie co do grama dozować ilość wody.
Nie zdążyłem... Sprzedaż zakończona
https://youtu.be/9tb1ljNdTP8
www. electronic-star .pl/Gospodarstwo-domowe/Wyposazenie-kuchenne/Czajniki-elektryczne/Garcon-Pro-czajnik-elektryczny-pojemnosc-1-litr-1850-2200-W-stal-nierdzewna.html?gclid=CjwKCAjw98rpBRAuEiwALmo-ytKarYfRtMtFNFJD7Kk7UYDLUFnra-m-fMr7V0LYMKPEhKGwWGK6BRoCJxoQAvD_BwE
Korzystam z Klarstein
dużo się dopłaca do gesiej szyjki w czajniku..
Wysoka cena prawdopodobnie brała się stąd, że tylko nieliczne firmy to produkowały. Nastawione na kawoszy właśnie.
Kupiłeś ten używany/poekspozycyjny? Ja jeśli chodzi o konewkę bym się bał kupić używany, tym bardziej że na tym droższym widać ślady kamienia, widać że nie była używana filtrowana woda.Myślę, że nie ma czego się bać, jutro dojdzie paczka to będę dokładnie widział co i jak.
W Tchibo promocja -25%, konewki elektryczne i zwykłe również dostępne.
https://www.instagram.com/p/B4AzCI1pEaB/
https://www.instagram.com/p/B4AzCI1pEaB/
WOW ! Bajka. Ciekawe jaka cena będzie ...
Ale w tej dziedzinie chyba nic nowego nie da rady wymyślić...Nie pamiętam gdzie to było, chyba w jakimś laboratorium. Dla równomiernego rozkładu temperatury w pojemniku było mieszadło napędzane indukcyjnie. Takiego czegoś chyba jeszcze w konewkach nie ma. Przynajmniej na razie. Czy to byłoby potrzebne?
Trochę OT, ale nie do końca. Za 130zł jest całkiem estetyczna konewka z termometrem w pokrywce do kupienia w Tchibo https://www.tchibo.pl/czajnik-typu-konewka-ok-800-ml-p400138045.html?source=SUGGEST_SEARCH&query=czajnik. W oficjalnej dystrybucji, z paragonem fiskalnym, vatem i zusem dla pracowników. Zakładając, że konewkę kupuje się do polewania dripków z kawami specialty, czyli generalnie jest to hobby dla klasy średniej ;), to naprawdę trzeba szukać okazji "u chińczyka", do tego okazji naruszającej własność intelektualną innej firmy? Edit: i jeszcze z sadzą w środku ;P
Ale...
Jak znalazłem Melittę na konesso.pl - to bez żalu ją zamieniłem ;)
się nią machaZ tym machaniem nie byłbym taki rozrzutny... ;)
To go sobie włóż w .... dziurki w pokrywce, które ma srebrna konewka. Albo wykręć uchwyt w tej drugiej i po problemie.Oczywiście, ze wszystkim tak można, kiedyś jak się okno popsuło to na "gwoździa" można było zamykać, działało. Nie jestem jednak zwolennikiem takich rozwiązań.
A to nie Twoja konewka, z termometrem w pokrywce, jest pokazana trochę wcześniej?
Wygląda jakby ktoś odkręcił uchwyt pokrywki i w powstałą dziurkę wsadził sondę termometru.Może na zdjęciach tak ale "na żywo" nie wygląda to na prowizorkę.
czy do Tchibo będzie pasował reduktor od BrewistyPasuje.
W Fellow można ustawić utrzymywanie temperatury.Ale czy jak zdejmiesz konewke i ponownie ja postawisz to będzie automatycznie podgrzewana woda? Czy wtedy podtrzymywanie temperatury będzie utrzymywane. Jest to wygodne.
Pytanie do posiadaczy konewki elektrycznej Tchibo.
Ona się nie wyłącza? Ani sama, ani z pomocą? Tylko odpięcie od prądu?
Pytanie do posiadaczy konewki elektrycznej Tchibo.
Ona się nie wyłącza? Ani sama, ani z pomocą? Tylko odpięcie od prądu?
Chyba po godzinie bez dotykania sama gaśnie. Też się zastanawiałem jak to zrobić. Nawet po instrukcję sięgnąłem i tam stoi jak byk.
Nie wiem jak z trwałością tej konewki, bo cenę ma rozsądną:
<LINK, KTÓREGO NIE MOGĘ WSTAWIĆ>
Czy zna ktoś sensowną konewkę na indukcję o pojemności 1,0-1,5 litra, powiedzmy do 100 zł? Melita trochę za mało, Hario trochę za drogie... jak żyć ;) Wiem, że są na aliexpressie, ale może i w kraju da się coś ustrzelić ?
Tamte już się powoli kończą. Tu alternatywa. Niemiecka. "Bez zarazków COVID-19".
Ale już tak na poważnie cena ta sama, a też wygląda OK.
Ostatnio kupiłem konewkę elektryczną Optimum CJS-5501. Korzystał ktoś? Ciekaw jestem jak będzie z trwałością, choć wykonanie wydaje się ok, jedynie powłoka rączki rączki jest z niskiej jakości tworzywa (imitacja metalu).Jak ci się sprawuje ten optimum? :)
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Pytanie ile to jest tanio ;)
Chyba już ponad 2 lata używam takiej (https://www.tchibo.pl/elektryczny-czajnik-typu-konewka-ok-800-ml-p400143716.html), działa bez zastrzeżeń nie rdzewieje itp.
Odrobinę za mocny strumień ale silikonowy ogranicznik brewisty pasuje i załatwia sprawę.
Za swoją zapłaciłem poniżej 200 w jakiejś dzikiej promocji, 280 też bym zapłacił.
wg. mnie czibo niczym im nie ustępuje.
No to coś mi tu nie pasuje, na hasło Doctor hetzner czajnik albo kettle wyskakuje mi jeden model z gęsią szyjką, za 220-250 złOj, euro skoczyło a czajniki same w sobie też podrożały... Kiedyś do 150 zł bez problemu można było kupić takie coś. A przegrzewa faktycznie tak jak @M pisze - ustawiam 91 i grzeje do 96 przy wodzie wlanej ciut ponad maxa ;) Tak to jest rozwiązane - on po prostu przestaje grzać po osiągnięciu danej temperatury, a reszta dogrzewa do zadanej. Gdybym miał zgadywać to mają po prostu PID jakiś zamontowany, ale elektronik ze mnie słaby i po widoku elektroniki tego nie poznam...
W sumie też na zagranicznych stronach nazywa się Doctor hetzner a na polskich to samo wyświetla się jako Klarstein Garcon
Chodzi o ten?
https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/Wyposazenie-kuchenne/Czajniki-elektryczne/Garcon-czajnik-elektryczny-1l-2000W-funkcja-trzymania-ciepla-gesia-szyja-stal-nierdzewna.html?gclid=CjwKCAiA17P9BRB2EiwAMvwNyHyfFi3KVgEcz9VJ0LTJlp8_u7yItIo12ILhJMjJNIwW1YiokJeD-BoCZMoQAvD_BwE
Pogubiłem się...
Używasz ogranicznika przepływu?Nie. A to coś kupowane oddzielnie jako akcesorium? Czy było w komplecie? Ja kupowałem czajnik jak tylko się pojawił, albo czegoś takiego nie było, albo przeoczyłem.
Mój EKG po 10 miesiącach się popsuł ;)A cóżeś mu zrobił :) ?
https://pl.aliexpress.com/item/32994136816.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fN7mYAATeż tą mam od ponad roku... Wg. zaleceń producenta nie nadaje się na gaz... Czyli gotujesz - przelewasz i polewasz .
Mam taką, mogę powiedzieć tyle o niej, że nie miałem wcześniej tak precyzyjnej (cieniutka szyjka) i tak dobrze wykonanej konewki. Dodatkowe, rzeczywiście drewniane elementy bardzo dobrze wykonane. Mam tę wersję bez termometra.
https://pl.aliexpress.com/item/32994136816.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fN7mYAACzy ty i @blejtram w praktyce gotujecie w niej wodę czy stosujecie się zaleceń producenta?
Mam taką, mogę powiedzieć tyle o niej, że nie miałem wcześniej tak precyzyjnej (cieniutka szyjka) i tak dobrze wykonanej konewki. Dodatkowe, rzeczywiście drewniane elementy bardzo dobrze wykonane. Mam tę wersję bez termometra.
@blejtram jak skalibrować wskazanie takiego termometru. Mój mi się przestawił i pokazuje 8 stopni za dużo.Miałem dojście w pracy do termometru kalibrowanego co pół roku... I porównałem oba...
A propos tej chińskiej konewki, to rzeczywiście w niej nie gotuję. Przelewam i zalewam, nieraz tylko delikatnie dogrzewam na gazie.No właśnie dlatego zrezygnowałem z zakupu, bo zależało mi gotować bezpośrednio w konewce. Ta chińską cafede kona mega mi się podobała, jak ktoś z forumowiczów kupi sobie to proszę o zdjęcia i opinie😉
Ok.Występuje w elektrycznej wersji?
Świeżo po zakupie - Soulhand Pour Over Coffee Kettle Gooseneck Kettle Green 51oz/1500ML max (1 litr w praktyce), grube dno dla płyt elektrycznych itp.
(https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/9uOav9FoE9u1pmDrU7Cf3l6vdmkld9)
Producent
www.soulhandpro.com/collections/pour-over-coffee-kettle/products/sh019-pour-over-kettle (http://www.soulhandpro.com/collections/pour-over-coffee-kettle/products/sh019-pour-over-kettle)
Obecnie za śmieszną cenę 106pln na A..
(https://i.imgur.com/WIKqmwfm.jpg)
regulację wysokości (tego nie rozumiem, zmieni się punkt wrzenia, ale temperatura samej wody będzie przecież ta sama)