Kolumbia Geisha Valle del Cauca - palarnia kawy Mastro Antonio, linia Synestezja
Legendarne już ziarenka odmiany Geisha pochodzące z Kolumbii. Sposób obróbki - myte, jasno palone, z przeznaczoniem przede wszystkim do metod przelewowych. Mają wyjątkowy aromat, bardzo miły i intensywny, słodko - owocowo - kwiatowy. W przemiale dominują cytrusy i kwiaty.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody około 95°C, czas parzenia nieco poniżej trzech minut, preinfuzja 30 sekund, bez mieszania. Przyjemny zapach ulatniający się z drippera w czasie parzenia sugeruje, że efekt w filiżance powinien być smaczny. Aromat dripa jest słodko - cytrusowy, miły. W smaku jest podobnie, dominują delikatne cytrusy, jest dużo słodyczy, akcenty kwiatowe i minimalna nuta cytrusowej goryczki. Napar jest bardzo dobry, owocowo - słodki, słabo kwaskowaty, ale nie kwaśny, bez goryczki. Także złożony i bogaty, zrównoważony, stworzony do picia małymi łyczkami, żeby się nim dłużej delektować. Posmak podobny, z czasem z kwiatowymi akcentami.
Kolumbijska Geisha mi smakowała, choć pita solo wydawała się zdecydowanie nie wyróżniać spośród innych ziarenek. Żeby to sprawdzić, zaparzyłem ją symultanicznie, jednocześnie z inną dobrą Kolumbią, która smakowo wydawała mi się podobna do Geishy. I przy takim przemiennym piciu z dwóch filiżanek, widać sporą różnicę na rzecz Geishy, która była smaczniejsza i bardziej aromatyczna. A czy jest warta wysokiej ceny, którą trzeba za nią zapłacić, to już inna sprawa, bardziej indywidualna. Na pewno warto jej spróbować, bo Geisha w filiżance jest czysta w smaku, szlachetna i elegancka. Jednak to legendarne ziarenka, wiodące prym na międzynarodowych zawodach. Warto także wziąć pod uwagę, że walory smakowe ziarenek nie rosną proporcjonalnie do ich ceny. To znaczy, że jak są trzy razy droższe, to automatycznie nie będą trzy razy lepsze. Im bliżej „szczytu”, tym przyrost jakości jest mniejszy. Wizualnie można to porównać do trójkąta z wierzchołkiem skierowanym w górę.