Autor Wątek: Espresso Isola - palarnia kawy Johan & Nyström  (Przeczytany 1680 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Espresso Isola - palarnia kawy Johan & Nyström
« dnia: 04 Styczeń 2017, 19:29:00 »
Espresso Isola - palarnia kawy Johan & Nyström

Mieszanka na espresso składająca się z następujących arabik: Brazil Agua Limpa, Guatemala Coban i Etiopia Yirga Natural oraz robusty Uganda Washed. Palenie opisane jako średnie, ale jest dosyć ciemne. Ziarenka różnej wielkości, w ich aromacie można wyczuć obecność robusty, a także orzechy i czekoladę.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako połowa uzysku. Doza 16 g, czas ekstrakcji nieco poniżej 30 sekund. Crema ładna, koloru ciemnobrązowego.
W smaku jest charakterystyczna dla robusty goryczka, niewielka w porównaniu do standardowych włoskich mieszanek. Są także orzechy, czekolada, trochę słodyczy i delikatny owocowy akcent, można go opisać jako jasne słodkie owoce. Espresso całkiem niezłe. Mocne, z goryczką, ze sporym body, bez kwasków. Posmak orzechowy z migdałowymi akcentami, długi i trwały. Americano zostało ocenione jako dosyć dobre, a cappuccino smakowało gościom.
„Espresso Isola” ma podobny skład do mieszanki „Bella” z tej samej palarni Johan & Nyström. Zmieniony został jeden składnik, kolumbijską bodaj arabikę zastąpiono robustą z Ugandy. Zmiana niby niewielka, ale istotnie wpływająca na smak espresso. „Bella” była dla mnie smaczniejsza, znacznie bardziej czekoladowa, ale zwolennicy włoskich mieszanek mogą wybrać „Isolę”.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi