Autor Wątek: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie  (Przeczytany 3861 razy)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« dnia: 21 Kwiecień 2016, 21:27:43 »


Miałem okazję spróbować espresso z powyższej kawy. Palenie średnie espresso/filtr.
Przepyszna, wyjątkowa, nigdy wcześniej nic takiego nie piłem. Zupełnie nie kwaskowa ale bardzo owocowa, kompletnie nic z czekolady/orzechów ale karmel, brązowy cukier - jota w jotę jak na opakowaniu bardzo wyraziste i wyczuwalne.
Nie wiem na ile to kwestia kawy i "czarnego miodu" a na ile sprzętu i obsługi (duży mazzer i malutka dźwignia pavoni - taka z manometrem, oraz smakosz i pasjonat kawy).
W każdym razie akurat ta kawa niedostępna w Polsce, ale może coś innego z kawy tej obróbki szanowni koledzy pili i mogą polecić?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwiecień 2016, 19:53:12 »
Nikt, nic, nigdy? :(

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwiecień 2016, 21:44:22 »
Tak, a co?
To czy taka kawa jest bardziej lub mniej kwaskowata zależy od profilu palenia. Ale może tak jest, że kawy honey nie są tak kwaskowate jak myte, ale inaczej. Inaczej, bo nie ma w procesie obróbki fermentacji. Nie wibrują i nie dźwięczą jak np. Kenie z mokrej obróbki...
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2016, 21:56:29 wysłana przez Antonio »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwiecień 2016, 22:44:56 »
No bo nie było to ani w kierunku włoszczyzny ani w kierunku kwasków jaśnie palonych ;) Gdzieś pośrodku. Bardzo owocowo  karmelowo, świeżo, deserowo, dla mnie wibrująco nawet :) Bardzo mi smakowało. Z relacji zaparzającego to podobno zasługa tego czarnego miodu.
Nie planujecie czasem coś z tej obróbki mieć? :)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwiecień 2016, 22:58:55 »
Nie jest to wykluczone, Przemku.
Być może Salvador.. :)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwiecień 2016, 23:30:54 »
I jest to bardzo dobra informacja. Coś z Salvadoru już miałem i miło wspominam :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwiecień 2016, 10:39:50 »
No bo nie było to ani w kierunku włoszczyzny ani w kierunku kwasków jaśnie palonych ;) Gdzieś pośrodku. Bardzo owocowo  karmelowo, świeżo, deserowo
Z opisu brzmi jakby było to po prostu dobre espresso, takie jakim powinno być. Słodkie, zbalansowane, aromatyczne.

Piłeś coś jeszcze z tej ręki? Bo może niepotrzebnie szukasz kawy? ;)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwiecień 2016, 11:03:16 »
Tak, NY caffe, ta taka sklepowa z domieszką blue montain. Tu było typowo.
No ale faktycznie może to zasługa dźwigni? Żadnych operacji "dystrybucja" nie widziałem, ot wygarnięte łopatą z mazzera SJ i voila ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwiecień 2016, 11:23:48 »
Ja myślałem że chodzi konkretnie o kawę z obróbki Black Honey. Generalnie, wariacje obróbki Honey polegają na ilości usuniętego miąższu i czasu suszenia,  aby w kawie podbić body i zredukować kwasowość.

Black Honey
Mucilage: 0% removed
Drying: Covered and left to ferment with a relatively quick drying time compared to the other honeys
Character: Sweet and full bodied with fruity/pulp depth

Red Honey
Mucilage: 25% removed
Drying: Dried uncovered
Character: Sweet and syrupy

Yellow Honey
Mucilage: 50% removed
Drying: Dried uncovered
Character: Floral, light body, apricot

Golden Honey
Mucilage: 75% removed
Drying: Dried uncovered
Character: Crisp, citrusy

White Honey
Mucilage: 100% removed
Drying: Dried uncovered
Character: Clean, balanced

W pierwszym tygodniu maja znowu zapuszkujemy Tanzanie Kusini Honey.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwiecień 2016, 11:47:29 »
Tak, NY caffe, ta taka sklepowa z domieszką blue montain. Tu było typowo.
Typowo? Czyli wybijająca się gorycz?

Cytuj (zaznaczone)
No ale faktycznie może to zasługa dźwigni? Żadnych operacji "dystrybucja" nie widziałem, ot wygarnięte łopatą z mazzera SJ i voila ;)
Oj, nie umniejszaj La Mano ;)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Black Honey - ktokolwiek widział ktokolwiek wie
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwiecień 2016, 12:06:35 »
Typowo, czyli coś co znam (ta kawę też), coś co porusza się w ramach naparów jakie z mojego ekspresu udaje mi się wycisnąć. No goryczy nie było. U mnie się zdarza :)

La mano nawet wagi nie używał..i tamperem też niezbyt starannie. A smakowało. Czemu ja tak nie mam? ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi