Autor Wątek: Audun Coffee Bydgoszcz  (Przeczytany 18841 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Audun Coffee Bydgoszcz
« dnia: 04 Grudzień 2014, 18:06:31 »
Nowy gracz na rynku wchodzi może bez pompy marketingowej, ale z pompą smakową, bo dziś wypita w bydgoskim Landszafcie Kolumbia zaczarowała mnie wytrawnością i elegancją z lasem owoców w tle. Może nieco przyciężka, ale pewnie można to skorygować np grubszym zmieleniem. Do eksperymentów nabyłem też Kenię. Dałem Lubej ziarenka do powąchania "w ciemno" - bez wahania skonstatowała "Tim!". Podobieństwo do wypieków z Oslo nieprzypadkowe, w końcu "Norwegian roast". :) Aromat oszałamiający.

Stronę jeszcze mają w budowie, za paczuszkę dałem ok. 40zł
http://kawablog.gotpower.pl/audun-coffee-is-my-new-coffee-roastery-in-poland/
Szkoda, że na opakowanie brak jakiegokolwiek info po polsku oraz niewskazanie palarni (mniemam, że palą w Bydgoszczy).


Nie mogę się doczekać espresso :)


(Post niekomercyjny, tylko dobrokawowo popularyzujący) ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2014, 18:40:58 »
 :ok: no popatrz- a ja dziś o nich słyszałem, i podobno ziarna do testów wysyłają  :diabelek:
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:14:58 »
A ja już dawno temu podałem namiary...

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:33:36 »
A ja już dawno temu podałem namiary...
A kawę piłeś? Bo ja tak :P

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:40:34 »
Pewnie, że tak ;).

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:54:39 »
:szampan:
Tak czy inaczej to mój mikołajkowy faworyt do wichtelnów, zwłaszcza że mój region ;)
Szkoda tylko, że opakowanie tego nie sugeruje.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2015, 01:47:15 »
Tytułowy Audun rozkręca sklep, http://auduncoffee.com/pl/, co ciekawe nastawia się na eksport do Norwegii. Znając tamtejsze ceny (nie tylko kawa, ale i utrzymanie palarni i generalnie- życie) nie dziwię się .

 Z facebooka się wywiedziałem, że przez najbliższy tydzień jest 15% zniżki na kod  INTRO :)
Aktualnie w młynku soczysta Kolumbia, w dripie podeszła mi również Kolumbia, nawet bardziej niż Kenia.
Budżetowa Brazylia w wersji light roast specyficzna. Niby "mulista", ale orzeźwiająca, z nieśmiało przebijającym się kwaskiem. Goryczka zręcznie zabita baaardzo jasnym paleniem, a przy tym balans zachowany.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Styczeń 2015, 13:29:03 »
Zapomniałem w sumie podesłać

http://popularcoffee.pl/zmielone-wypite-polska-audun-coffee-kenia-kianyaga/
oraz
http://popularcoffee.pl/audun-coffee-kolumbia-buesaco/

Dwie recenzje dwóch kawek od Auduna.

W skrócie - bardzo pozytywne kawki. Obie. Czuć w tym skandynawię i dobry surowiec. Nic, tylko cieszyć się, że również taki typ kaw jest dostępny bez problemu na polskim rynku :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwiec 2015, 14:23:09 »
Jest co nieco o fiordach o Bydgoszczy i o kawie :)
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwiec 2015, 15:04:51 »
Cytuj (zaznaczone)
Przeprowadził się do Polski, żeby zarazić nas miłością do świeżo mielonej kawy parzonej na norweski sposób i cuppingu.
Uwielbiam takie przedstawianie sprawy. :sciana:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwiec 2015, 15:23:51 »
Jest też wersja romantyczna  :hihihi:
Cytuj (zaznaczone)
Norweg zapałał gorącym uczuciem do Polki. To też powód, dla którego swój kawowy biznes postanowił rozkręcić nie pośród skandynawskiego krajobrazu, ale na Kujawach - w Bydgoszczy

Tak czy siak - czego by nie napisano - można się z panią Dominiką (autorka artykułu) skontaktować i zaprosić do szerszego spojrzenia :P przez pryzmat naszej skromnej grupy  kawka
LMWDP #469

Offline Smecik

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Drip, Aeropress
  • Młynek: Hario mini mill
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpień 2015, 23:17:43 »
Audun uczył się wypalać kawę u Tima albo w Solberg&Hansen.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpień 2015, 23:42:50 »
Audun uczył się wypalać kawę u Tima albo w Solberg&Hansen.
Pytasz czy stwierdzasz?

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Sierpień 2015, 18:23:18 »
pokusiłem się o quasi-cupping i test kawy od auduna - Brazil Fazenda Raihna

quasi-cupping
woda: 150 g o temperaturze 93,4*C (+/- 0,1*C)
kawa: troszkę ponad 8 g (rhinowares na 11 kliku ;) ) wypalona 4 sierpnia (trochę późno się za to niestety zabrałem)

zapach: pieczone orzechy
smak: w pierwszej kolejności smak, jaki wyczuwam i raczej jest on dominujący to tytoń, potem czuję jakąś gorzką czekoladę i na końcu delikatne orzechy (może ziemne). W tle czuć delikatną kwasowość, której nie jestem w stanie niestety do niczego porównać ;)

Zgoła odmienny rezultat smakowy udało mi się osiągnąć w kawiarce. Wybijała się mocna kwasowość, porównywalna do Kenii (Coffelab Kenya Iyego Gatuba), którą miałem przyjemność pić (swoją drogą pierwsza "prawdziwa" kawa) i mniejsza gorycz. W V60 natomiast, czuć delikatne orzechy i gorzką czekoladę, co chyba mi bardziej odpowiada niż ten tytoń, który utrzymuje się w ustach.

Proszę nie bić jak piszę jakieś głupoty, ale nigdy jeszcze nie starałem się analizować tak mocno smaków, jakie pojawiają się w tym co piję ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Audun Coffee Bydgoszcz
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sierpień 2015, 18:29:56 »
Kawa dedykowana do espresso czy metod alternatywnych?
Próbowałeś obniżyć temperaturę parzenia w dripperze do np. 85°C?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi