forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: habanos22 w 27 Marzec 2015, 14:28:10

Tytuł: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: habanos22 w 27 Marzec 2015, 14:28:10
Ten wątek może ułatwić wszystkim startującym (jak ja ) poszukiwania właściwej kawy do espresso i cappuccino. Przeglądając posty o kawie znalazłem opinie o kawach, ale nie znalazłem  rankingu kaw z palarni. Jako nowicjusz szukam trochę po omacku kawy dla siebie. Myślę że dotyczy to tez wielu  zaczynających przygodę z kawą. Znacznie łatwiej byłoby poszukiwać własnej drogi gdyby na początku koledzy zasugerowali 10 kaw pod espresso i podobnie pod cappuccino / latte przygotowane w ekspresie kolbowym. Łatwiej będzie po takim teście samemu poszukiwać i co ważne nie po omacku. Bedę wdzięczy  za Waszą rekomendację  najlepszych mieszanek lub single o ile to możliwe.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 27 Marzec 2015, 14:36:54
Jako nowicjusz szukam trochę po omacku kawy dla siebie. Myślę że dotyczy to tez wielu  zaczynających przygodę z kawą.


 :nienie: :nienie: to że ktoś coś poda to nie znaczy, że Tobie będzie to smakować. Jeden lubi flaczki drugi pomidorową - taki ranking nie ma moim zdaniem racji bytu.
Lepszy jest kontakt z palarnią i zdanie się na ich doświadczenie. Ty mówisz co lubisz, oni dobierają - dwie/trzy kawy na początek pozwolą ci ocenić co ci smakuje i w którą stronę masz podążać. Z tego zestawu wybierasz najsmaczniejszą i bierzesz dwie kolejne. Po jakimś czasie wracasz do tych "odrzuconych" bo może już się do nich dorosło albo po prostu przyszedł sezon. Jak z perfumami co innego zimą co innego latem - przynajmniej ja.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: habanos22 w 27 Marzec 2015, 14:41:18
idę tą drogą , c'est la vie.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 27 Marzec 2015, 14:44:37
Na identycznym ziarnie można uzyskać różne efekty. Wystarczy zmienić grubość mielenia, dozę, temperaturę, czas ekstrakcji. A jak do tego doda się różne sprzęty z ich charakterystykami (stabilność temperaturowa ekspresu, równość przemiału młynka czy ilość produkowanego pyłu) to naprawdę ciężko stworzyć jaki kanon. Do tego panują swoiste mody. Kiedyś prawie wszyscy zachwycali się Marfisą, teraz jest moda na skandynawskie mikroloty :)
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: zamek w 27 Marzec 2015, 14:47:58
Ja polecam illy dark, koniecznie zmielone, z puszki, rok produkcji 2013. Doza 21 gram, temperatura 89,3 stopnia C, skrócone do 19,5 sekund. Sitko VST z WBC 2013. :taniec:
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: shaqks w 27 Marzec 2015, 14:50:18
taki ranking faktycznie ma mały raczej sens z racji sezonowości kawy i będzie za 2-3 miesiące nieaktualny.. np. ta sama kawa, powiedzmy Guatemala Adelante z Coffee Proficiency, która jest naprawdę dobra była (subiektywnie ) obłędna w listopadzie i grudniu. Nie wiem co z nią będzie np. w czerwcu, może będzie jeszcze lepsza lub nigdy nie dorówna w moim subiektywnym odczuciu swoim ziarenkom poprzednikom. Przy ciemniejszym roascie , podchodzącym pod spalenie łatwiej o powtarzalność gdy nie czujesz naturalnego smaku tylko spalenie. Ale na pewno na chwilę obecną mogę polecić wyżej wspomnianą, meksyk finca kassandra też z CP, Burundi od Audun Coffee, Yellow Bourbon od CoffeeLab, Sedie Konga od Solberg&Hansen.. to kawy pozytywnie wyrózniające się i zostające w pamięci spośród tych espresso, które piłem od stycznia.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: habanos22 w 27 Marzec 2015, 15:17:48
Z winem jest podobnie, ale  czerwone wina z Médoc: Château Lafite, Château Margaux, Château Latour 20 lat temu były wybitne i za 20 lat będą wybitne , choć lata były różne, zawsze trzymają poziom. Podobnie z cygarami Montecristo 2 i 4 , Lusitanias zawsze będa top a lata i na kubie bywają beznadziejne. Zarówno wina jak i cygara wymagają "przygotowania" do picia i palenia, nie mniej jakbym tego nie robił sa zawsze bliskie Olimpu. A  kawa ? cóż , miewa fanaberie ? jak sądze to bardziej umiejętnośc palarni niż kawy, skoro i dobre wino i dobre cygaro od lat daje radę przy wielu zmiennych ale, jako nowicjusz  mogę sie mylić.
P.S Château Lafite, Château Margaux, Château Latour wylewa do ścieku wino jezeli nie spełnia kryteriów. Sauternes nie pojawi się na rynku przez 5 lat jak grono będzie nieodpowiednie.
Dziękuję wszystkim za info. Szukam więc dalej jak radzicie.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: joonecky w 29 Marzec 2015, 11:32:29
Tylko droga wlasnojęzycznego spróbowania jest droga słuszną. Weź 3-5 kaw z jakimś palarni o różnych profilach smakowych. Najlepiej napisz w tej sprawie do kogoś z palarni. Potem juz wiesz co Cie kręci, a co nie. I tylko na takiej podstawie można stworzyć ranking najlepszych kaw - takich, które najbardziej Ci smakują.

Poczytaj sobie dział recenzji i wybierz cos dla siebie.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 29 Marzec 2015, 14:08:57
Weź 3-5 kaw

Ja np już tylko uderzam w Kenię albo w Etiopię. Teraz na 3-4 paczki jedną będę zamawiał śpesiality tak aby dojść do najlepszej.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: joonecky w 29 Marzec 2015, 14:18:25
Kenię i Etiopię lubię najbardziej, ale szkoda by mi się było tak ograniczać. Za dużo pięknych aromatów jest do zwiedzania na tym świecie ;)
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 29 Marzec 2015, 15:01:25
Niby w jakich są te aromaty?
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 29 Marzec 2015, 15:19:54
W Meksyku, w Kolumbii, w Kostaryce, w Indonezji, w Peru, w Burundi, w Rwandzie, wszędzie. Co nie znaczy, że w każdej kawie.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 29 Marzec 2015, 16:09:27
No w Meksyku to już na pewno. :-)
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: MaciejF w 23 Kwiecień 2015, 14:01:22
Ten wątek może ułatwić wszystkim startującym (jak ja ) poszukiwania właściwej kawy do espresso i cappuccino. Przeglądając posty o kawie znalazłem opinie o kawach, ale nie znalazłem  rankingu kaw z palarni. Jako nowicjusz szukam trochę po omacku kawy dla siebie. Myślę że dotyczy to tez wielu  zaczynających przygodę z kawą. Znacznie łatwiej byłoby poszukiwać własnej drogi gdyby na początku koledzy zasugerowali 10 kaw pod espresso i podobnie pod cappuccino / latte przygotowane w ekspresie kolbowym. Łatwiej będzie po takim teście samemu poszukiwać i co ważne nie po omacku. Bedę wdzięczy  za Waszą rekomendację  najlepszych mieszanek lub single o ile to możliwe.

Też jestem początkujący i w ciągu ostatnich miesięcy kupiłem całkiem sporo różnych kaw z polecanych na forum palarni. Moja refleksja na obecną chwilę jest taka:

Ariadna (Mastro Antonio) - pewniak do espresso, dosyć łatwa w obsłudze i nawet przeciętne shoty wychodzą lepiej niż z pierwszej lepszej kawiarni, w której zdarzało mi się pić espresso. Zamawiałem też inne kawy do Antonia i szczerze mówiąc z moim sprzętem/umiejętnościami jednak Ariadna dawała najlepsze efekty.

Goran (EuroCafe) - obecnie piję Indonesię Kalossie Estate i również polecam kawę do espresso, bardzo dobra też do mleka. Wcześniej piłem Indię Monson Malbar AA i jak na razie najbardziej przypadła mi do gustu, również jako espresso i do mleka. W przypadku kaw od Gorana bardzo lubię to, że niemalże zawsze napar da się wypić :D, nawet jak młyn wymaga korekty albo trzeba bawić się temperaturą.

O innych palarniach na razie nie chce się wypowiadać bo może i robią dobrą robotę, ale jak dla mnie (czyli początkującego amatora) zbyt dużo kaw szło do zlewu. Jak się natrudziłem kręcąc młynem/próbując różne dozy itd. to nieraz coś wychodziło, a następnego dnia totalnie na odwrót i tak w koło. Zawsze zastanawiał mnie też fakt, dlaczego kawy od Antonia/Gorana "chodzą" na podobnych ustawieniach młyna, a w przypadku innych palarni albo musiałem strasznie kręcić młynem, albo znacznie zwiększać dozę itd. Przyznaję, że kiedyś jak jeszcze nie miałem ekspresu i tylko przyglądałem się forum, uważałem niektóre pochlebstwa w kierunku wyżej wymienionych palarni za lekką kryptoreklamę ;) i kółko wzajemnej adoracji, jednak teraz sam uważam, że najlepiej zaczynać od kaw Gorana/Antonia a dopiero gdy się znudzą szukać dalej.


Pozdrawiam
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: ziarenko w 23 Kwiecień 2015, 14:13:48
Kenię i Etiopię lubię najbardziej...
Czy jest taka zasada że generalnie etiopia jest słodka a Kenia bardziej ziemista ?
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: WS w 23 Kwiecień 2015, 14:54:41
Nie.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 23 Kwiecień 2015, 15:05:41
Kenia bardziej ziemista
Niech Cię ręka boska broni przed tym bluźnierstwem...

W Etiopii mamy do czynienia z ogormnym bogactwem różnych odmian coffea arabica. W Kenii są w zasadzie tylko dwie, ale bardzo specyficzne odmiany. Stąd różnice. Dla mnie Kenie są bardziej kwaskowate, bardziej owocowe, bardziej czerwone, głębokie...  :szampan:
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 23 Kwiecień 2015, 22:12:10
...uważałem niektóre pochlebstwa w kierunku wyżej wymienionych palarni za lekką kryptoreklamę ;) i kółko wzajemnej adoracji, jednak teraz sam uważam, że najlepiej zaczynać od kaw Gorana/Antonia a dopiero gdy się znudzą szukać dalej...
komu się znudziły i dopiero wówczas rozpoczął zamawianie z innych źródeł?
hmmmmm, ... nie widzę, nie słyszę  ;)

pozdrawiam
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: Alfik w 02 Listopad 2015, 22:24:59
Jako że espresso jest bazą do cappuccino, to poproszę może tutaj speców o wskazówki dotyczace tego, co powinna mieć w sobie kawa wykorzystywana do zmieszana z mlekiem? Słodycz, moc, czy coś innego?
Jakie gatunki się sprawdzą najlepiej, przynajmniej w teorii?
Co konkretnie możecie polecić z własnego doświadczenia na początek drogi mleczno-kawowej?

Moje obecne zapasy się skończą pewnie do końca tyg. i chciałbym zamówić na weekend coś świeżego. Może jakaś palarnia w Krakowie, choć niekniecznie, ma coś fajnego do zrobienia dobrego cappu dla familiady?
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 02 Listopad 2015, 22:38:22
...Może jakaś palarnia w Krakowie...
Zapytaj o sugestie bezpośrednio w palarni, gdzie będziesz finalizował zakup, nie zakładam, że Ci źle doradzą ;)
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 03 Listopad 2015, 03:22:42
Może jakaś palarnia w Krakowie
Możesz pójść do Cargo (CoffeeProficiency) możesz do Kellerana, pogadać, pewnie i spróbować, i ewentualnie kupić jeśli spasuje.
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: Ukasz w 03 Listopad 2015, 08:14:25
Jakie gatunki się sprawdzą najlepiej, przynajmniej w teorii?
Co konkretnie możecie polecić z własnego doświadczenia na początek drogi mleczno-kawowej?

Podstawowa sprawa przy napojach kawo-mlecznych: kawa musi się "przebić" przez mleko i np. Indie Monsooned Malabar ma taką moc  ;)

@Spinacz - poprawiłem
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 03 Listopad 2015, 08:36:27
Mnie nie pociąga przebijanie się kawą przez mleko lecz poszukiwanie harmonii. Cappuccino jest nowym bytem :). Świetnie z mlekiem gra np. mega bogata mieszanka Red made by Synestezja. Ale każdy ma własny pogląd ma tę sprawę...
Tytuł: Odp: 10 espresso których powinienem spróbować.
Wiadomość wysłana przez: Alfik w 03 Listopad 2015, 10:55:51
Ok, skoro nadąża się ku temu okazja,  to zweryfikuję organoleptycznie  wszystkie Wasze propozycje.
Antonio, czy forumowicze mają aktualnie jakieś upusty na Twoje wypieki? Zacząłbym od mieszanki Red, a przy okazji odwiedził lokalne palarnie i zobaczymy, co mi podpasuje.