Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670808 razy)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #705 dnia: 10 Styczeń 2016, 13:21:03 »
Możesz ją polewać powoli, ale nie w ciągu całego procesu. Powinieneś po wstępnym namoczeniu ja wzbudzić - polać w środek nieco dynamiczniej.

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #706 dnia: 11 Styczeń 2016, 20:29:08 »
Termometr Ikea, sonda na kablu, porównanie do termometru szpilkowego. Przy gotującej się wodzie pokazał 99C wiec uważam go za zgodny z prawdą, czas reakcji całkiem fajny. Wystarczający. 25.99, polecam, szkoda ze trzeba wiercić dziurę w mojej pięknej konewce z hario.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #707 dnia: 11 Styczeń 2016, 20:41:28 »
A ten całkiem fajny czas reakcji, to jaki jest konkretnie?

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #708 dnia: 11 Styczeń 2016, 20:54:33 »
Tamten reaguje niemal natychmiast a w tym z ikei trzeba poczekać jeszcze z 1-2s. Po wsadzeniu do wrzątku temperatura momentalnie skacze do góry, bez jakiegokolwiek opóźnienia. Pika głośno, na tyle żeby spokojnie usłyszeć z drugiego końca mieszkania.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2016, 21:01:22 wysłana przez Expel »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #709 dnia: 11 Styczeń 2016, 23:24:41 »
trzeba wiercić dziurę w mojej pięknej konewce z hario
Nie trzeba, da się to łatwo obejść.

zamiast wiercić można wybić gwoździem...

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #710 dnia: 11 Styczeń 2016, 23:35:57 »
Ha Ha Ha... gwoździem. Już widzę to piękno chamskiego otworu zrobionego gwoździem :D

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #711 dnia: 12 Styczeń 2016, 06:40:49 »
Nie chamskiego tylko wintydż posttechnokratycznego.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #712 dnia: 12 Styczeń 2016, 22:16:33 »
Kafciu, to Twoje wzbudzanie wolę zastąpić delikatnym lecz ciągłym strumieniem wody; może nawet bez przerwy po preinfuzji.

A tu uroczy składany driper:
http://www.munieq.com/ 

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #713 dnia: 13 Styczeń 2016, 03:49:00 »
Młynek napędzany rowerem też fajny  [emoji38]

Pytanie ile $$$ będą chcieli za te trójkąty, bo jest szansa, że altoairy pobije na głowę.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #714 dnia: 13 Styczeń 2016, 08:49:03 »
Na ichniej stronie crowdfundingowej wersja z nierdzewki była za ¥ 10,000 czyli jakieś 340zł :doh:
Pozostaje pobawić się samemu na CNC, bo koncepcja fajna.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #715 dnia: 13 Styczeń 2016, 12:08:36 »
Czyli idą tą samą drogą. :-\

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #716 dnia: 14 Styczeń 2016, 19:05:35 »
Trochę może podchwytliwe, ale co sądzicie o takim efekcie końcowym?
Troche kawy zostało na ściankach, dosyć gruba warstwa.
V60-01 300g czas "idealny" 2:30

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #717 dnia: 14 Styczeń 2016, 19:44:17 »
Ale chyba pyłu sporo? Takie gładkie błotko widać.
Jak smakuje to nic nie zmieniaj. ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2016, 19:46:33 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #718 dnia: 14 Styczeń 2016, 21:44:30 »
Pył z pyłem i pyłem pogania, jeżeli smakuje to super, ale wydaje mi się że mógłbyś nieco drobniej zmielić i przesiać. Zobacz wtedy czy napar bardziej Ci będzie smakował. Jeżeli nie, to miel jak mielisz, nie przesiewaj. Mniej roboty. Choć ja całe to parzenie kawy uważam za rytuał. Wszystko "odpalane" w swoim czasie, znoszenie wszystkiego, mielenie, gotowanie wody, odsiewanie, przelanie filtra, mierzenie temperatury, tarowanie wagi, przelanie, wymieszanie i napowietrzenie w serwerze. Dzięki temu ta kawa jest tak magiczna. Co prawda można kupić ekspres przelewowy z którego uzyska sie podobne efekty ale uważam że kawa z takiego sprzętu nie ma duszy. Najlepiej podsumowują ten cały rytuał słowa mojej narzeczonej kiedy pierwszy robiłem jej dripa. Powiedziała wtedy "Widzę w tym tą pasję ,jak w transie robisz tą kawę"
Tak że eksperymentuj, raz drobniej raz grubiej. A zobaczysz że z tych samych ziaren można uzyskać coś onieśmielającego jak i coś czego nie da się przełknąć (choć będzie to trudne, ale uwierz da się :D )

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #719 dnia: 14 Styczeń 2016, 21:45:45 »
Trochę może podchwytliwe, ale co sądzicie o takim efekcie końcowym?
Moim zdaniem za mało wody na raz w dripperze było. Nisko ta kawa w filtrze. Małe dolewki, bo gruby przemiał, żeby czas zachować?

No ale jeśli smakuje, to niczego nie zmieniaj. ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi