Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670868 razy)

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #675 dnia: 25 Grudzień 2015, 14:35:00 »
opisz jak zalewasz normalnie, ile wody na raz dolewasz, czy bardziej spiralnie czy raczej wokół środka itp, albo jakiś filmik wrzuć to będzie można spróbować coś doradzić. Ja przy tej samej kawie i przemiale potrafię uzyskać 2min różnicy w przelewie w V60-02 w zależności od sposobu polewania
« Ostatnia zmiana: 25 Grudzień 2015, 14:38:02 wysłana przez krystians »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #676 dnia: 25 Grudzień 2015, 14:36:16 »
Jakoś nie mogę uwierzyć, że nawet najdrobniejsze mielenie nie wydłuży czasu przelewania.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #677 dnia: 25 Grudzień 2015, 14:45:07 »
Próbowałem różnie. Najczęściej robię tak: https://www.youtube.com/watch?v=D_uTdSz_G-0. Cieknie już mocno przy samej preinfuzji, choć kawa zmielona jest na drobno 12 na młynku Baratza Precisio. Ten sposób też nic nie daje

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #678 dnia: 25 Grudzień 2015, 14:46:09 »
Czy są inne sposoby na wydłużenie czasu przelewu oprócz drobniejszego mielenia ?
Spróbuj polewać mniejszymi porcjami, na przykład po 40 ml wody. Tym sposobem można istotnie wydłużyć ekstrakcję. Nie mieszaj też przemiału po pierwszym zalaniu, też powinno pomóc.

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #679 dnia: 25 Grudzień 2015, 14:49:38 »
ten drugi sposób polewania raczj przyspiesza niż spowalnia przepływ wody.  Przy małej kalicie można nawet polewać spokojnie po 30ml samymi spiralnymi ruchami, poczekać aż zacznie pojawiać się kawa i następną porcję wody. 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #680 dnia: 25 Grudzień 2015, 15:23:13 »
Problem może być związany z niedopaleniem, niedostatecznie rozwiniętym ziarnem... Skoro jest twarde?
Zrób sobie po prostu zalewajkę i tak kawę oceń.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #681 dnia: 25 Grudzień 2015, 15:44:11 »
Tak @manfred bardzo drobne mielenie spowolniło przelew. Razem z 30 s preinfuzją i zalewaniem porcjami nie wyniosło nawet 3 min. Efekt drobnego mielenia jest taki, że kawa jest gorzka, a kwaskowate nuty owocowe poszły w  :evil: Tak to wygląda u mnie. Czy to wina kawy, czy mojej techniki ?


@Antonio, pół paczki tej kawy wypiłem parzonej w AP. Smakowo była bardzo dobra. Myślałem, że w dripie będzie jeszcze lepsza :nienie:
« Ostatnia zmiana: 25 Grudzień 2015, 15:48:31 wysłana przez lubusz »

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #682 dnia: 25 Grudzień 2015, 16:06:56 »
Masz Młynek precisio, co nie? Czyli to same żarna co virtuoso. Nie przesiewasz przed przelewaniem? Nie zapycha ci filtra?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #683 dnia: 25 Grudzień 2015, 16:56:36 »
Nie przesiewasz przed przelewaniem? Nie zapycha ci filtra?

Nie przesiewam. Jak widać na filmiku, nie zakleja filtra, bo cieknie jak z kranu.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #684 dnia: 25 Grudzień 2015, 17:09:54 »
Tak @manfred bardzo drobne mielenie spowolniło przelew. Razem z 30 s preinfuzją i zalewaniem porcjami nie wyniosło nawet 3 min. Efekt drobnego mielenia jest taki, że kawa jest gorzka, a kwaskowate nuty owocowe poszły w  :evil: Tak to wygląda u mnie. Czy to wina kawy, czy mojej techniki ?


@Antonio, pół paczki tej kawy wypiłem parzonej w AP. Smakowo była bardzo dobra. Myślałem, że w dripie będzie jeszcze lepsza :nienie:

Mi zalewanie Kality małymi porcjami, szło bardzo topornie. Wiem, że jest ta technika, ale nie mogłem opanować.
Dużo bardziej sprawdził mi się przepis z Dropcoffe. Polecam: http://www.dropcoffee.com/pages/this-is-how-we-brew-kalita-wave
Edit: A co do tego kilkukrotnego zalewania, moim zdaniem jeszcze szybciej zalewałbym kawę.
Coś jak tutaj
Choć ja z tej metody zrezygnowałem na rzecz przepisu powyżej.
« Ostatnia zmiana: 25 Grudzień 2015, 17:14:43 wysłana przez mr_j »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #685 dnia: 25 Grudzień 2015, 17:11:56 »
@Lubusz, a może spróbuj przelewać w phinie. Ekstrakcja będzie dłuższa, a drip może być bardzo fajny.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #686 dnia: 25 Grudzień 2015, 17:14:57 »
Nie przesiewam. Jak widać na filmiku, nie zakleja filtra, bo cieknie jak z kranu


To są Twoje filmy czy ściągnięte z sieci?

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #687 dnia: 25 Grudzień 2015, 17:36:19 »
To są Twoje filmy czy ściągnięte z sieci?

Ten jest mój
Jak coś nie tak to pisz śmiało, nawet z odrobiną góralskiej złośliwości ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #688 dnia: 25 Grudzień 2015, 17:46:16 »
Zrób sobie cupping ;). Porównaj z czymś podobnym.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #689 dnia: 25 Grudzień 2015, 19:12:29 »
Ostatnio dla mnie wyznacznikiem jest FP co "siedzi" w kawie. Daje mi odniesienie czy idę we właściwą stronę w dripie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi