Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670825 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #420 dnia: 27 Listopad 2014, 16:00:53 »
:brawa:

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #421 dnia: 27 Listopad 2014, 16:01:15 »
Dripowałeś na spienione mleko?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #422 dnia: 27 Listopad 2014, 16:06:13 »
Yhy.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #423 dnia: 27 Listopad 2014, 16:08:45 »
Dripowałeś na spienione mleko?


Na odwrót ;-)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #424 dnia: 09 Grudzień 2014, 18:39:42 »
Proszę Was o radę. Kawa Ethiopia Yergacheffe Kochere Natural Drip V2, parzenie do 2.30 minut 12g/200ml, ale wychodzi mi koło 160ml.
Próbowałem i przy 85 i przy 89 stopniach. Na finiszu pojawia mi się smak papieru. Jestem bezradny.
Co proponujecie ?

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #425 dnia: 09 Grudzień 2014, 18:48:37 »
Zmielić grubiej?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #426 dnia: 09 Grudzień 2014, 18:54:26 »
Może to głupie ale lepiej sprawdzić. Filtr przed robieniem przelałeś wrzątkiem?
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #427 dnia: 09 Grudzień 2014, 18:56:53 »
Nie bardzo rozumiem, co chcesz przez to powiedzieć... Wlewasz 200ml wody i dostajesz 160 w dzbanku? Czy w 2:30 zdążysz zrobić tylko 160? Temperatura nie ma nic do tego.

Bierzesz dripper, wsadzasz filtr, przelewasz wrzątkiem, żeby papier dobrze zmókł, wsypujesz kawę, wylewasz wodę co przeszła przez pusty filtr, cały zestaw stawiasz na wadze, włączasz stoper i jedziesz. Polewasz kilkadziesiąt mililitrów, żeby zwilżyć kawę, czekasz ok pół minuty, czyli tzw. preinfuzja (blooming), po ok pół minuty wlewasz kolistymi ruchami pierwszą porcję wody, np. tak do 100-120ml, czekasz aż większość Ci spłynie do dzbanka, dolewasz drugą porcję wody (by na wadze pojawiło się 200g), czekasz aż wszystko spłynie, ściągasz dripper, mieszasz kawę w dzbanku, przelewasz do filiżanki, e viola.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #428 dnia: 09 Grudzień 2014, 19:08:38 »
viola
A kto to jest viola ?  ;) Na firmowych filmikach Hario po bloomingu resetują wagę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #429 dnia: 09 Grudzień 2014, 19:08:50 »
Bardzo dobry instruktaż.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #430 dnia: 09 Grudzień 2014, 19:20:33 »
viola
A kto to jest viola ? 
Viola - kawowa wróżka. Chodzą słuchy, że jak się zrobi wyborną kawkę, to jest w stanie pojawić się w bikini w naszej kuchni...

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #431 dnia: 09 Grudzień 2014, 19:27:15 »
Było tak od razu ;)

Może to głupie ale lepiej sprawdzić. Filtr przed robieniem przelałeś wrzątkiem?

Oczywiście :)

Nie bardzo rozumiem, co chcesz przez to powiedzieć... Wlewasz 200ml wody i dostajesz 160 w dzbanku? Czy w 2:30 zdążysz zrobić tylko 160? Temperatura nie ma nic do tego.

W ciągu 2.30 mam 160 ml. Wygląda, że jeszcze grubiej muszę zmielić.

Bierzesz dripper, wsadzasz filtr, przelewasz wrzątkiem, żeby papier dobrze zmókł, wsypujesz kawę, wylewasz wodę co przeszła przez pusty filtr, cały zestaw stawiasz na wadze, włączasz stoper i jedziesz. Polewasz kilkadziesiąt mililitrów, żeby zwilżyć kawę, czekasz ok pół minuty, czyli tzw. preinfuzja (blooming), po ok pół minuty wlewasz kolistymi ruchami pierwszą porcję wody, np. tak do 100-120ml, czekasz aż większość Ci spłynie do dzbanka, dolewasz drugą porcję wody (by na wadze pojawiło się 200g), czekasz aż wszystko spłynie, ściągasz dripper, mieszasz kawę w dzbanku, przelewasz do filiżanki, e viola.

Właśnie w ten sposób przygotowuję drip. Ale ...
Muszę skupić się nad tymi 100-120ml, ale przyczyną jest za wolno przelewająca się woda przez kawę ?!

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #432 dnia: 09 Grudzień 2014, 19:36:00 »
Spróbuj intensywniej polewać na samym początku, po preinfuzji. Tym sposobem można sporo nadgonić. A jaki masz dripper i filtry?

czekasz aż wszystko spłynie

Wolę przerwać ekstrakcję w trakcie, ostatnie krople mi nie smakują.

Offline domin Mężczyzna

  • Wiadomości: 9
    • ST. PETER'S COFFEE
  • Ekspres: NS Appia II Compact / V60-2 / Aeropress / Chemex / Syfon
  • Młynek: Mazzer SJ Man. / Caffe Concept / Hario Skerton / Tiamo / Graef KM520
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #433 dnia: 09 Grudzień 2014, 19:37:49 »
Mam podobny problem.

Ziarno zmielone w kawiarni i parzone na v60 z plastiku 250ml/18g idzie w 2:30, natomiast w domu przy tej samej dozie i filtrze (o rytuale przelewania wrzątkiem nie wspominając) nie mieszczę się w 3 minutach. Roznica to v60 ze szkła. Enybadi??
Pozdrawiam,
Domin

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #434 dnia: 09 Grudzień 2014, 19:40:35 »
Kwestia szybszego polewania, myślę. Na początku wlej więcej wody na przemiał. Materiał z jakiego jest zrobiony dripper nie ma wpływu na szybkość ekstrakcji, filtry tak.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi