Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671462 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2415 dnia: 07 Kwiecień 2020, 19:39:02 »
Jaka kawa?
Nie trzymaj się mocno tego 29 kliku. Pojedź grubiej, albo większa temperatura, bo zabijesz cała słodycz przy 90 stopniach na rzecz, niedoparzonej kwasowosci)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2416 dnia: 07 Kwiecień 2020, 20:09:03 »
Kawa to microlot Kongo od Java Coffee, a następny będzie Honduras z tej palarni. Grubiej to mówimy tak 30 klik czy od razu 35?

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2417 dnia: 07 Kwiecień 2020, 20:41:46 »
Ja dzisiaj przy 1:1:1 w proporcji 20/300 mieliłem na 25 kliku Honduras, który na 23 kliku przy standardowej metodzie w proporcji 24/400 przelał mi się w 2:05. Przy 1:1:1 2:50 i fajny smak, ale jutro spróbuję grubiej 😊

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2418 dnia: 08 Kwiecień 2020, 15:43:13 »
Prowadziłem eksprymenty z metodą 1:1:1, 20/300, t97C. Kawa Honduras z Nieczapli, macerated natural. W profilu pieczone jabłko, śliwka, surowe kakao. Co zaobserwowałem:

25 klik - pierwszy 'plan' trochę zamglony z lekką gorączką, w after taste zdecydowanie czuć surowe kakao
27 klik - zdecydowanie podbita słodycz, więcej śliwki, kakao trochę się gubi
29 klik - słodycz mniejsza, czuć lekką kwasowość jabłka, trochę śliwki, kakao najmniej

Ciekawe 😊

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, French press
  • Młynek: Wilfa CGWS-130B, 1zpresso Q2
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2419 dnia: 12 Maj 2020, 08:41:10 »
Hej!
Słuchajcie, takie pytanko zielonego :)
Czy w Hario Drip Decanterze można parzyć 250 ml kawy? Czy może "rożek" jest na to za duży (wchodzą tam filtry od V60-02) i powinno się sypać 30 g kawy i lać 500 ml w jednym zalaniu?
Czy w tym przypadku rozmiar ma znaczenie, czy sypię i leję tyle ile chcę wypić?  :D

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2420 dnia: 12 Maj 2020, 10:27:00 »
Można, bez najmniejszego problemu. Ja robiłem bodaj od 200 czy 250 ml do litra i dawało radę...

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, French press
  • Młynek: Wilfa CGWS-130B, 1zpresso Q2
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2421 dnia: 12 Maj 2020, 10:29:00 »
Dzięki, a czasy parzenia będą takie same niezależnie od ilości kawy?  :)  Tj. powiedzmy blooming 30 sek., a później polewanie przez 60 sek.? Czasy na podstawie tego co Hoffmann podawał w instruktażu na YT.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2422 dnia: 12 Maj 2020, 10:38:10 »
A co miałoby być przeszkodą? Jak masz mniej kawy, to dwutlenek węgla nie ucieka z niej wolniej. Moim zdaniem mniejszą ilość kawy łatwiej równomiernie zaparzyć w stożkowych filtrach i nie potrzeba do tego bardzo wysokich temperatur.  Każdy przepis trzeba dostosować, bo mamy trochę inną wodę, trochę inaczej polewamy itd. Przepis to jest pewien drogowskaz, bierz pod uwagę własne odczucia.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2423 dnia: 12 Maj 2020, 11:27:40 »
Od kilku dni, trochę z lenistwa, przelewam filtr i serwer w V60 zimną wodą - przefiltrowaną jedynie w dzbanku. Kawa moim zdaniem wychodzi smaczniejsza, jest więcej niuansów owocowych niż w przypadku przelewania wrzątkiem i rozgrzewaniu serwera. Próbował ktoś?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2424 dnia: 12 Maj 2020, 11:30:50 »
Czyli wynikowo niższa temperatura zaparzania

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2425 dnia: 12 Maj 2020, 14:09:15 »
Cold brew też bywa smaczniejsze...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2426 dnia: 13 Maj 2020, 01:29:50 »
Próbował ktoś?
Robię tak od lat tak robię.

Offline MajkJaro

  • Wiadomości: 295
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2427 dnia: 18 Maj 2020, 18:09:40 »
A ja się wepchnę kolegom w temat. Bo tu wjechał do mnie ekspres, ale zaraz po nim wjeżdżają kolejne pomysły. Stad moje pytanie - zastanawiam się nad Hario V60-01 do pracy, wersja plastik. Oczywiście w pracy nie mam możliwości skorzystać z profesjonalnego czajnika i nie będę też w to na razie inwestował. Stąd moje pytania?

1. Warto wersje plastikową? Nie ukrywam, że jest wygodniejsza i mniejsza szansa, że się potłucze w pracy.
2. Czy można prosto zlewać to sobie do dużego kubka?
3. Zwykły czajnik w pracy jakoś sobie poradzi?

Nie ukrywam, że apetyt na świetną kawę jest duży. W pracy nie dysponujemy żadnym ekspresem do kawy - jedynie czajnik i gotowe rozpuszczalne "ziarenka" :D Zdaje sobię sprawę, że nie jest to dobra robota, taka na 100% - dlatego warto w ogóle to brać pod uwagę?
Z góry dzięki

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2428 dnia: 18 Maj 2020, 18:14:24 »
Bez konewki to lepiej Gabi Master lub Aeropress. Dobrze się sprawdzą w biurze, nie zbiją się i są trwałe.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2429 dnia: 18 Maj 2020, 19:04:45 »
Do pracy również polecam aeropress, sam też używam go w pracy razem z młynkiem xeoleo.
Ale jeżeli chcesz dripper, to oczywiście nie ma problemu z tym, że jest plastikowy. Nie wpływa to na smak czy jakość naparu. Problemem może być jedynie polewanie wody, bo z takiego czajnika bez precyzyjnej wylewki może się zrobić mały bałagan. Trzeba to robić ostrożnie, aby zbyt mocno nie wzburzyć kawy w dripperze. Jest jeszcze inny problem, to dozowanie wody. Warto mieć wagę do drippera, abyś wiedział ile wody już nalales. Do aeropresu już można się bez niej obyć.
Tak, dripper można stawiać prosto na kubek.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi