Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671369 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1980 dnia: 05 Luty 2019, 12:15:34 »
No to już wiadomo co polecać nowicjuszom :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1981 dnia: 05 Luty 2019, 12:23:31 »
No to już wiadomo co polecać nowicjuszom :)
Tylko pytanie ilu warstwowe zawsze można też użyć papieru rumiankowego

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1982 dnia: 05 Luty 2019, 12:24:13 »
Jakaś rumiankowa Regina może być dripowym hitem :).

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1983 dnia: 05 Luty 2019, 13:34:21 »
Regina oczywiście nieużywana  :lol2:

@trez: jakoś się nie zatrułem. Jak pisałem, przelewałem sporo wodą przez zasypaniem.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1984 dnia: 05 Luty 2019, 16:01:30 »
Albo wcześniej przeciśnąć jakiś sok z malin i wtedy dopiero kawę sypać? Może byłoby zastępstwo dla owocowych kaw specialty?  Jak śledź w śmietanie bez śledzia, z czasów słusznie minionych ;)

Offline simson2d

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1985 dnia: 07 Luty 2019, 12:51:22 »
a właśnie jak to jest z ręcznikami papierowymi czy tam kuchennymi, bo ja bym tez o nich pomyślał zamiast filtra, ale słyszałem i to nawet niedawno, historię o tym, że ktoś tak zrobił i zatruł się chlorem, że podobno wiele z ręczników jest bielona chemicznie i nie jest przeznaczona do kontaktu z żywnością. Z jednej strony uwierzę, że tak bielą, wkońcu to tylko ręczniki, ale raczej płuczą i żeby się od paru kaw aż zatruć?

Niestety historyjkę słyszałem od kogoś kto słyszał ją od kogoś, a opowieści bez świadka naocznego zbyt często mają wiarygodność mema z kwejka czy innej dzidy ;) ale ziarno ciekawości zostało zasiane a mamy tu naoczny przypadek tytoos-a, który nie dość że przeżył, to jeszcze smakowało :)


Co prawda nie człowiek, ale na własne oczy widziałem jak kot po zjedzeniu kawałka ręcznika wymiotował/załatwił się na zielono.

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1986 dnia: 20 Luty 2019, 16:38:36 »
Słuchajcie który dzbanek będzie lepszy od strony użytkowej?
https://www.coffeedesk.pl/product/671/Hario-Coffee-Server-V60-01-450Ml
https://www.coffeedesk.pl/product/797/Hario-Range-Server-V60-01-Microwave--360Ml?gclid=EAIaIQobChMI1LDV287K4AIVDx0YCh3dQQiAEAQYASABEgLIq_D_BwE
Czymś się wogule różnią oprócz delikatnie ml?
Znudziło mi się kłaść V60-01 na kubkach a i przyda się i miarka, przyda się też do herbatki :)
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2019, 16:44:35 wysłana przez Karolinka »
powoli się nawracam!! :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
¯\_(ツ)_/¯

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1989 dnia: 20 Luty 2019, 19:44:05 »
Po kilku latach edukacji, sukces, dziś mi żona powiedziała, że już jej nie smakuje waniliowa Sati, którą sobie robi jak wyjeżdżam ;)
Także szukam najprostszego w obsłudze narzędzia do parzenia przelewu, jedna filiżanka 150-200 ml max. Kalita 155 czy Gabi? Konewkę mamy, skłaniam się ku Kalita, bo ta wieżą Gabi wygląda dość skomplikowanie. Sugestie? Musi być coś co pozwala nalać wodę i zapomnieć. Ma się samo przelać i czekać na wypicie. A może ktoś chce się pozbyć używki? Clever, i inne hybrydy imersyjno - przelewowe odpadają.

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1990 dnia: 20 Luty 2019, 20:20:16 »
Proste, tanie, małe i kolorowe: Kalita caffe uno  ;)
¯\_(ツ)_/¯

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1991 dnia: 20 Luty 2019, 20:21:33 »
Nie, wygląda jak pojemnik na mydło.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1992 dnia: 20 Luty 2019, 20:28:13 »
Gabi. Wieża nie jest skomplikowana. Wg przepisu byłego mistrza Polski brewers to jedno zalanie wiec pasuje. A napar słodziutki ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1993 dnia: 20 Luty 2019, 20:29:07 »
Rzucisz link do przepisu?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1994 dnia: 20 Luty 2019, 20:36:27 »
Musi być coś co pozwala nalać wodę i zapomnieć. Ma się samo przelać i czekać na wypicie.

To najbardziej trafny opis gabi. Warunek, woda musi być miękka. Na twardej wodzie zapychają się dziurki i trzeba przelać octem.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi