@Nikopol
Jeśli masz ten młynek co w opisie, to na Twoim miejscu odłożyłbym wpierw na lepiej mielące urządzenie, Chociażby Xeoleo albo mym54. Obawiam się, że Delonghi raczej się do tego nie sprawdzi. Nie wiem jak Delong, ale ja miałem Brauna o podobnej konstrukcji, miał koło 30 stopni ustawienia grubości. Na niektórych miielił równiej. O ile w AP można było powalczyć, to z przelewami było słabo. Poza tym polecam popróbować z aeropressem jako dripperem. Można w nim spokojnie robić również przelewy, nie używając tłoczka. Ja i Antonio kiedyś wrzucaliśmy parę takich przepisów w wątku o aeropressie. Można też parzyć podobnie jak w slowpresso. Ja zanim kupiłem pierwszy dripper, ponad rok używałem AP. Mam już ponad 5 lat to urządzenie i uważam, że jest świetne. Pamiętaj, że im dłużej znasz konkretny zaparzacz, tym łatwiej będzie Ci uzyskać satysfakcjonujące rezultaty.
Tutaj są moje przepisy, które znalazłem
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg132606#msg132606https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg139669#msg139669Gabi jest fajne jeśli robi się małe porcje kawy do 20-24 g kawy.. Choć mi smakują najbardziej do 15 gram. Zaparzacz ten wykorzystuje filtry takie jak w małej Kalicie, tj. z płaskim dnem i falbankami, teoretycznie najlepsze do równej ekstrakcji. Clever i Oxo to standardowe filtry jak do Melitty czy ekspresu przelewowego. W Oxo rozmiar 2 w Cleverze 2 lub 4. Jednak takie rozwiązanie z kapaniem (Oxo, Gabi) nie dla każdej kawy i ilości się sprawdzi. W klasycznej Melicie 102 filtr#4 z 3 otworami (zbliżona do Oxo, Clever) polewam z powodzeniem bezpośrednio z czajnika z dobrymi rezultatami. Ja mam Wilfę podobną do Clevera, ale jak na mój gust Wilfa ma za mały maksymalny przepływ, choć niektórzy bardzo sobie chwalą, to wolę zaparzać w klasycznej Melicie. Skusiła mnie regulacja przepływu i pozytywna opinia. Stary Clever miał lepszy przepływ od Wilfy, nie wiem czy w nowym coś w tej kwestii się zmieniło.
Najlepiej jakbyś znalazł kogoś w okolicy kto ma takie urządzenia i popróbował parzyć bezpośrednio obok siebie. Wtedy świadomie wybierzesz, które lepiej Ci pasuje, gdyż każde będzie troszkę inaczej zaparzać. Może pasować komuś mniej lub bardziej.
Zastanów się może jakie smaki i aromaty Cię pociągają, wtedy można łatwiej określić, w którą stronę iść.