Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671469 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1920 dnia: 10 Styczeń 2019, 12:03:35 »
Why spin the slurry?

Ostatnio znajomy Scotta, jakiś astrofizyk popełnił artykuł o tym, dlaczego warto zastosować tenże spin. Rao tego nie wymyślił, choć przyjęło się mówić o Rao spin. W artykule jest mowa o separacji cząstek kawy w trakcie ruchu wirowego...
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2019, 12:05:54 wysłana przez Antonio »

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1921 dnia: 10 Styczeń 2019, 12:07:14 »
Przy promocjach w Coffeedesku zaopatrzyłem się w kilkuletni zapas "starych" (pakowanych po 40) filtrów, nie mam zamiaru do niczego się przestawiać  :evil:

Rao Spin używałem zanim nazywał się Rao Spinem, jasna sprawa że ten fortel trzeba kompensować stopniem mielenia, przypuszczam że przy nowych filtrach bardziej.

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1922 dnia: 11 Styczeń 2019, 10:27:09 »
Od kiedy Coffee Desk oferuje nowe filtry? Od początku tego roku czy dużo wcześniej?
Ja z V60 bawię się dopiero od 3 miesięcy. I zastanawiam się czy korzystałem jeszcze ze starych, czy już z nowych;)

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1923 dnia: 11 Styczeń 2019, 10:38:28 »
Od kiedy Coffee Desk oferuje nowe filtry? Od początku tego roku czy dużo wcześniej?
Ja z V60 bawię się dopiero od 3 miesięcy. I zastanawiam się czy korzystałem jeszcze ze starych, czy już z nowych;)
Najlepiej podeślij linka do tych które kupowałeś. :) "Stare" to te pakowane po 40 szt. w kartonowym pudełku: https://www.coffeedesk.pl/product/475/Hario-Filtry-Papierowe-Do-Dripa-V60-02

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1924 dnia: 11 Styczeń 2019, 11:10:59 »
o te pakowane po 40 szt. w kartonowym pudełku: https://www.coffeedesk.pl/product/475/Hario-Filtry-Papierowe-Do-Dripa-V60-02
W Cofeedesk stare filtry skończyły się jakoś w lecie. Stare filtry w rozmiarze 02 o oznaczeniu VCF-100W można kupić jeszcze czasami na Orlenie. Nowe mają te same oznaczenie jednak są z innego papieru i mają uszko. Poza
tym filtry o rozmiarach 01 i 03 były do niedawna jeszcze też ze starej, lubianej fabryki.

@Hutriel te opakowanie po 40szt zawierać będą starszy typ filtrów tylko dopóki zapasy się nie skończą. Najprawdopodobniej po zużyciu zapasów, w tych samych opakowaniach będą sprzedawane te z nowej fabryki.

Rao tego nie wymyślił
Nawet zdaje się, że nigdy tak nie twierdził. W jakiejś wypowiedzi Rao opowiadał o tym, jak młody barista uświadomił mu, że nazywają to rao spin :D

@lukaszde
To nie chodzi o to, że te nowe filtry są złe. Po prostu inaczej się w nich zaparza kawa. W związku z tym mając przyzwyczajenia ze starych filtrów, można być zawiedzionym, bo kawa wychodzi inaczej, często daleko od optimum. Stare przepisy po prostu przeważnie się już na tych filtrach nie sprawdzają.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2019, 11:21:19 wysłana przez krystians »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1925 dnia: 11 Styczeń 2019, 11:22:12 »
Cytat: Antonio w 10 Styczeń  2019, 12:03:35
Rao tego nie wymyślił
Nawet zdaje się, że nigdy tak nie twierdził. W jakiejś wypowiedzi Rao opowiadał o tym, jak młody barista uświadomił mu, że nazywają to rao spin

Widać często mówił o "spinie", skoro powstało takie określenie, początkowo używane w żartobliwy sposób.

Offline lukaszde Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1926 dnia: 11 Styczeń 2019, 11:40:19 »
@krystians, Hutriel,

dzięki za odpowiedzi. Już wiem, że ja nie miałem okazji pracować na starych filtrach. W październiku kupiłem pierwszą paczkę filtrów w folii do V60-02 (100 sztuk), właśnie skończyłem i otworzyłem nową taką samą paczkę, z tymi samymi filtrami.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1927 dnia: 11 Styczeń 2019, 11:44:03 »
Nowe filtry mają mniejszą przepuszczalność, a co za tym idzie wymagają grubszego przemiału oraz intensywniejszego i szybszego polewania. Być może, tak jak pisał @Antonio, warto sprawdzić filtry wykonane z niebielonego papieru.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1928 dnia: 11 Styczeń 2019, 11:50:42 »
Jest duże prawdopodobieństwo, że te niebielone jako mniej popularne, są z poprzedniej fabryki.

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1929 dnia: 11 Styczeń 2019, 11:52:53 »
te opakowanie po 40szt zawierać będą starszy typ filtrów tylko dopóki zapasy się nie skończą. Najprawdopodobniej po zużyciu zapasów, w tych samych opakowaniach będą sprzedawane te z nowej fabryki.

Jeżeli kiedyś będzie powstawała publikacja o tym jak wzorowo wprowadzić zamieszanie wśród klientów to proponuję zgłosić Hario jako wzorzec. :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1930 dnia: 11 Styczeń 2019, 12:01:23 »
Niestety, to jest biznes. Wyobraź sobie jakie byłoby zamieszanie gdyby przeprowadzili kampanię informacyjną. Ile ludzi by się zniechęciło, ile by to całe przedsięwzięcie kosztowało. Wprowadzając zmianę po cichu różnicę zauważyło może kilka procent osób wiedzących o istnieniu takich filtrów. Z czego większość nie przestała używać produktów Hario, tylko zaadaptowała się do sytuacji.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1931 dnia: 12 Styczeń 2019, 00:16:51 »
Przydługi ale dosyć ciekawy wpis o tym jak przelewać v60.
https://coffeeadastra.com/2018/11/30/brewing-better-coffee/


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1932 dnia: 14 Styczeń 2019, 11:16:21 »
Silikonowy dripper z różnym żebrowaniem dla różnych kaw ;)
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1933 dnia: 14 Styczeń 2019, 13:35:39 »
Przydługi ale dosyć ciekawy wpis o tym jak przelewać v60.
https://coffeeadastra.com/2018/11/30/brewing-better-coffee/

Ach, to ten kolega Scotta Rao, astrofizyk.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1934 dnia: 14 Styczeń 2019, 14:10:49 »
Tak, w zasadzie bazuje na klasycznym przepisie SR z kilkoma modyfikacjami:
1. Dziurka w kawie do preinfuzji (66 gram wody na 22 gramy kawy)
2. Rao Spin zamiast mieszania przy preinfizji
3. Dwa zalania. Pierwsze do około 200g i znowu Rao Spin i potem kolejne do pełna.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi