Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671298 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1470 dnia: 28 Wrzesień 2017, 08:04:15 »
Scott skomentował, że to voodo, bo gościu plecie farmozony, w stylu księżyc jest sera...

Sam Scott mówi, że 2 zalania są lepsze, ale bardziej kosztowne czasowo i mogą być mniej powtarzalne.
Ogólnie, pro może rzucać dartami z dziwnym ruchem, tak długo jak trafia 10.
Ale jak amator rzuci raz i trafi 10 i powie super metoda (a potem 1, 5 itd.) to co innego

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1471 dnia: 28 Wrzesień 2017, 08:18:20 »
No mi ta metoda zaczęła średnio wychodzić, bo z jakiegoś dziwnego powodu kawa jest przeparzona...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1472 dnia: 28 Wrzesień 2017, 08:20:00 »
Która metoda?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1473 dnia: 28 Wrzesień 2017, 08:41:39 »
Która metoda?
Nasz ulubiony Scott Rao :)
A jaka kawa Siewcu?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1474 dnia: 28 Wrzesień 2017, 08:44:30 »
Etiopia Warqee z Casino Mocca. Choć próbowałem też niespodzianki od Kacpra z Małej Czarnej, ale nawet nie wiem co to :D

PS. Dzięki Antonio za nieodpisanie na pw.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1475 dnia: 28 Wrzesień 2017, 08:47:30 »
Na razie zajmuję się czymś takim oto:


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1476 dnia: 28 Wrzesień 2017, 09:17:16 »
Etiopia Warqee z Casino Mocca
Oni testują swoje kawy z bardzo miękką wodą, taka specyfika Budapesztu :) To wydobywa kwaskowatość. Z twardą wodą możesz mieć problem uzyskać taką kawę jaką sobie Węgrzy wyobrażali. Szczególnie metodą SR.
Spróbuj może z jakiegoś Carrefour wyrwać dla testu Żywiecki Kryształ.


Offline emko

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: V60 01, 02; Aeropress; Bialetti Venus
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1477 dnia: 28 Wrzesień 2017, 10:54:04 »
Scott skomentował, że to voodo, bo gościu plecie farmozony, w stylu księżyc jest sera...

Sam Scott mówi, że 2 zalania są lepsze, ale bardziej kosztowne czasowo i mogą być mniej powtarzalne.
Ogólnie, pro może rzucać dartami z dziwnym ruchem, tak długo jak trafia 10.
Ale jak amator rzuci raz i trafi 10 i powie super metoda (a potem 1, 5 itd.) to co innego
no wlaśnie mam takie wrażenie że metoda Tetsu zawiera mniej elementow gdzie mozna popelnic blad i dlatego mi lepiej wychodzi :)  jest pocieta na male powtarzalne fragmenty (roznica gramow przy pierwszych zalaniach) a pozniej to juz z gorki

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1478 dnia: 28 Wrzesień 2017, 10:58:39 »
Ale metoda Tetsu jest chyba nieścisła. Co to znaczy 40% wody na dwa zalania? ;)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1479 dnia: 28 Wrzesień 2017, 11:02:29 »
Etiopia Warqee z Casino Mocca

Też tą kawę robiłem metodą Scotta i za każdym razem wychodziła wyśmienita. Mam wodę średnio twardą przepuszczoną przez Dafi.

Offline emko

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: V60 01, 02; Aeropress; Bialetti Venus
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1480 dnia: 28 Wrzesień 2017, 12:11:19 »
Ale metoda Tetsu jest chyba nieścisła. Co to znaczy 40% wody na dwa zalania? ;)
Metoda Tetsu ma następujące kroki:
20 g kawy 300 ml
50ml wody preinfuzja 45s
0:45 70ml wody  (łącznie mamy 120 i to jest właśnie 40%)
1:30 60ml wody 
2:15 60ml wody 
3:00 60ml wody 
3:30 zabieramy dripa


Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1481 dnia: 28 Wrzesień 2017, 12:17:39 »
Z tego co pamiętam to jeszcze Tetsu podkreślał, żeby po każdym polaniu woda spadła do poziomu przemiału - zatem trzeba trochę grubiej zmielić. No i chyba dobry młynek jest ważny, bo przy dużej ilości pyłu to jest właściwie nie do osiągnięcia.

Ale jak Ci kawka smakuje - to najważniejsze :)

Offline emko

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: V60 01, 02; Aeropress; Bialetti Venus
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1482 dnia: 28 Wrzesień 2017, 12:27:50 »
Ta metoda przy moim małym doświadczeniu jest prostsza niż Scotta. Zapewne dlatego wyniki są lepsze :D Czasem Scott daje mi kwasek cytrynowy a czasem duzą gorycz i mało kwasowości z tych samych ziaren :( Przy metodzie Tetsu ani razu nie miałem takich skrajności :D

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1483 dnia: 01 Październik 2017, 12:17:24 »
Właśnie pije Kenię Ndimaini AA od Bailies. Dlugo mi nie podchodziła (jak ostatnio wiele Kenii) wiec dosc sceptycznie podszedłem do metody Scotta.
28 klik Comandante
22 gramy kawy
360ml wody
97 stopni
Czas 2:30
Do tego apka Brewtime, która pomaga trzymać sie w czasie.

Rewelacja! Porzeczkowo - miodowo! Nic sie nie wybija, zupełnie tak jak powinno byc. Polecam!
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Domes Mężczyzna

  • Wiadomości: 153
  • Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1484 dnia: 01 Październik 2017, 17:53:07 »
Ile zalań?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi