Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670831 razy)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1320 dnia: 08 Czerwiec 2017, 16:54:48 »
A co do rdzawych plam -- jak u Ciebie z pH?


Edytować postu już nie mogę, więc napiszę nowy.
Sprawdziłem pH bo w sumie mnie to zaciekawiło, wyszło tak:

Woda z kranu:
TDS: 164 PPM @ 19°C
pH: 7.2
KH: 12
GH: 0

Po filtrze:
TDS: 128 PPM @ 19°C
pH ~7.6
KH 8
GH 0

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1321 dnia: 09 Czerwiec 2017, 01:23:43 »
Górna granica normy po filtrze.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1322 dnia: 10 Lipiec 2017, 14:13:44 »
U mnie się zrobilo mniej smacznie. Nie wiem dlaczego, ale przy 24 g/400 ml przy 2:15 min kawa smakuje jak przeparzona. Przy minimalnie grubszym mieleniu schodzi do 1:55-2 min i smakuje duzo lepiej... Robie w V60-02, zalewam na raz(rano niezbyt mam czas na polewanie porcjami). Cos robie zle? Kawy Rwanda Bushoki od Antonio i Burundi od Good Life Coffee.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1323 dnia: 10 Lipiec 2017, 14:56:07 »
Robie w V60-02, zalewam na raz(rano niezbyt mam czas na polewanie porcjami). Cos robie zle? Kawy Rwanda Bushoki od Antonio i Burundi od Good Life Coffee.
Być może to skrót myślowy Twój z zalewaniem na raz i jednak robisz blooming (preinfuzje). Jeżeli nie to te 30 sekund dłużej stania przy dripperze polecam. Zalewasz kawę 50 g wody, mieszasz i po 30 sekundach dolewasz resztę wody. I na koniec jak już cała woda w driperze Rao Spin. Powinna być równiejsza ekstrakcja całej kawy i zniknąć efekt przeparzenia.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1324 dnia: 10 Lipiec 2017, 15:13:15 »
Oczywiscie skrot myslowy :) preinfuzja 30 s jest. Choc nie mieszam po wlaniu tych 50 g(akurat zgadles), dopiero pozostale 350 g idzie jedna porcja - tez bez mieszania, tak jak robilem w 01 jak zalewalem male porcje.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1325 dnia: 10 Lipiec 2017, 15:21:38 »
Oczywiscie skrot myslowy :) preinfuzja 30 s jest. Choc nie mieszam po wlaniu tych 50 g(akurat zgadles), dopiero pozostale 350 g idzie jedna porcja - tez bez mieszania, tak jak robilem w 01 jak zalewalem male porcje.
Pomieszanie w trakcie perfuzji ma na celu upewnienie się, że każda drobinka kawy ma kontakt z wodą. Praktyka i teoria dowodzą, że ma to sens. Warto spróbować, nie dodaje to nic czasu, poza myciem łyżeczki na koniec.

Zamieszanie dripperem na koniec, też wypróbuj, zapobiega osadzaniu się cząstko kawy na filtrze i znowu w teorii powinno powodować równiejsze ciastko kawy na koniec parzenia a zatem równomierną ekstrakcję.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1326 dnia: 10 Lipiec 2017, 15:40:59 »
Mieszanie wydłuża nieco czas przelewania się wody, trzeba więc kawę trochę grubiej zmielić.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1327 dnia: 10 Lipiec 2017, 16:03:02 »
Tylko zastanawiam się w jaki czas celować... Czy dalej gdzieś w okolice 2:15-2:30 jak przy innych wychodziło smacznie, czy wydłużać...

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1328 dnia: 10 Lipiec 2017, 16:09:36 »
Ja bym na Twoim miejscu na razie nic nie zmieniał w technice, przemiale, tylko dodał te dwa etapy mieszania. I zobaczył jak to Ci wpłynie na smak, czas, i ewentualnie dalej kombinował.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1329 dnia: 10 Lipiec 2017, 16:15:55 »
Po obiedzie sobie sprawdzę ;) Lekko zdziwiony byłem, bo zapach świetny, ale smak już nie :(

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1330 dnia: 10 Lipiec 2017, 16:42:11 »
Spróbuj trochę grubiej mielić, możesz również obniżyć temperaturę i przede wszystkim nie zalewaj dripa na jeden raz.

Offline PanJesiotr

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: V01, V02, AP, Chemex, Pezzetti 3 tz
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1331 dnia: 10 Lipiec 2017, 17:19:14 »
Nic nie piszesz o temperaturze. Jaka?
I dopytam od kiedy zrobiło się mniej smacznie? Z czymś to wiążesz, coś jest innego?
« Ostatnia zmiana: 10 Lipiec 2017, 17:21:24 wysłana przez PanJesiotr »

Offline krzyyh

  • Wiadomości: 35
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1332 dnia: 11 Lipiec 2017, 07:24:41 »
Dla mnie mniej smacznie robi się po imprezce z wódeczką (czystą), dopiero po około tygodniu wszystko wraca do normy. A po piwie na przykład jest jeszcze smaczniej.

Offline PanJesiotr

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: V01, V02, AP, Chemex, Pezzetti 3 tz
  • Młynek: Nivona CafeGrano
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1333 dnia: 11 Lipiec 2017, 07:54:56 »
U mnie słodycze czy słodkie potrawy podnoszą odczuwany smak kawy. Za to odwodniony czy zakwaszony mam na nią mniejszą ochotę i mniej też smakuje.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1334 dnia: 11 Lipiec 2017, 08:25:18 »
Temperatura coś około 96 stopni, czasem mniej, bo coś mi ostatnio termometr świruje. Robię tak jak zawsze, gotuję, czekam i zalewam, mieląc gdzieś w międzyczasie kawę i przelewając dripa. Zaraz będę robić to spróbuję zamieszać preinfuzję i zalać na 3 porcje, może poza zapachem będzie też smak...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi