forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: ghost41 w 29 Wrzesień 2018, 20:47:49
-
Po zakupie pierwszego ekspresu kolbowego ascaso Dream podjąłem również próby wykonania pierwszego espresso wychodzi coś takiego. Możecie ocenić wygląd naparu, czy crema powinna być wyższa ?może drobniejsze mielić kawę, bo po jednostajnym strumieniu wnioskuj3 że ubicie ok. Powyżejnczej wlewki na mniejszym sitku i ok 7 g kawy zaczyna napad lecieć już rozwodniony.
-
Na podstawie samego zdjęcia ciężko coś powiedzieć.
1. Nagraj filmik jak mielisz kawę, ubijasz i najważniejsze samą ekstrakcję.
2. Na początek używaj podwójnego sitka.
3. Jaki masz uzysk? Ratio powinno być 1:2, czyli z 18 gram kawy powinieneś otrzymać 36 gram espresso w ciągu 25 sekund ekstrakcji. Czas ekstrakcji liczysz od pierwszej kropli. Jeżeli masz preinfuzje to czas całkowity będzie trochę większy.
4. Czy masz wagę? Dla powtarzalności na początek powinieneś mieć zawsze tyle samo gram kawy w sitku, a zmieniać stopień zmielenia dla usyskania odpowiedniego ratio.
Poczytaj temat - pomóż mi, robię espresso.
-
Rozumie że jeśli ratio będzie 1:2 stopień zmielenia jest dobry ? Jeśli czas będzie krótszy to bardziej mielić kawę, z tym że dochodzi jeszcze stopień ubicia...
Robię na większym sitku podwójne espresso, przez ok 20-25 sekund napar wydaje się być ok potem już rozwodniony.
Powoższa próbę z mniejszego sitka zrobiłem dla testu żeby wrzucić na forum.
-
Poczytaj https://www.coffeedesk.pl/blog/receptura-espresso/
-
w ciągu 25 sekund ekstrakcji.
Uznajmy to za punkt wyjścia, nie dogmat.
Czas ekstrakcji liczysz od pierwszej kropli
...od pierwszej kropli wody dotykającej kawy -- czyli od momentu włączenia parzenia.
-
Czytałem...
Jeżeli chce żeby kawa była bardziej wyraźną, drobniej mielić ziarna ? Ubicie ma zawsze dawać jednostajny strumień i nie będzie miał na to wpływu ?
Ok, a co z cremą, jak uzyskać odpowiednią jej gęstość i wysokość ?
-
Czytałem...
No nie wiem
-
Zacznij od zmiany sitka na podwójne.
Od kawy świeżo palonej, raczej średnio / ciemno niż jasno.
Doza 15-16g, uzysk 30-35g, w 30 sekund.
-
@Ghost41. Szkoda, że nie wspomniałeś z jakiej kawy robiłeś espresso. Patrząc na cremę powinna być ona ciemniejszego koloru.
A to może świadczyć o zbyt małej temperaturze.
Nie wiem jaki profil smakowy Tobie odpowiada. Mimi to do termobloku możesz śmiało robić przemiał z ciemno palonego ziarna.
-
Jeśli to jest 40ml z 7g w 20-25s to ewidentnie świadczy o zbyt grubo zmielonej kawie. Do dywagacji o temperaturze jeszcze daleko. Trzeba zacząć od podstaw.
-
A ta crema to nie wygląda jak z sitka podwójego (super-crema) z zaworkiem? Jakaś taka blada.
-
Też pokusiłbym się o strzał, że to sitko z podwójnym dnem - takie które od góry ma dużo dziurek, a na dole tylko jedną. Pochwal się na jakim sitku robisz kawę.
-
@Ghost41. Szkoda, że nie wspomniałeś z jakiej kawy robiłeś espresso. Patrząc na cremę powinna być ona ciemniejszego koloru.
A to może świadczyć o zbyt małej temperaturze.
Nie wiem jaki profil smakowy Tobie odpowiada. Mimi to do termobloku możesz śmiało robić przemiał z ciemno palonego ziarna.
Kawa to Fantino extrabar (80% arabika, 20% robusta). Temperatura parzenia to ok 90 st. to tak nagrzewa się automatycznie ( mogę ręcznie ponieść ale nigdy tego nie robiłem ).
Ostatnio zmieniłem kawe na Fantino superbar (70% arabiki, 30% robusty) i kawa spływa chyba za szybko bo w ok 27 sekund dostaje ok 70 ml naparu, ubicie dość mocne bo po zaparzeniu muszę dość stanowczo uderzyć żeby wypadła z sitka. Ilość kawy to ok 18g w sitku. Czyżby drobniej mielić kawę ? Jakieś sugestie do całości ?
-
Jak chcesz mierzyć to nie objętość tylko wagę. Ratio 1:2-1:2,5 w 25-30 sekund. I raczej zmień kawę na coś bardziej sprawdzonego...
-
Jak chcesz mierzyć to nie objętość tylko wagę. Ratio 1:2-1:2,5 w 25-30 sekund. I raczej zmień kawę na coś bardziej sprawdzonego...
Przecież gramy to raczej waga a nie objętość. Testowałem ok 50 kaw i ta podchodzi mi najbardziej.
-
70 ml to gramy? Poza tym to blend a zauważyłem, że z nimi bywa czasem różnie...
-
70 ml to gramy? Poza tym to blend a zauważyłem, że z nimi bywa czasem różnie...
W jakim sensie różnie ?
Co do pomiaru kawy to wydawało mi się że mierzy się objętość uzyskanego naparu. Nawet miarki są do tego...
-
Tak ja też nie widziałem pojemnika który mierzy wagę a nie pojemność. Może dla tego wymyślono wagi?
-
że mierzy się objętość
Fakt, wikipedyczna definicja espresso mówi o objętości wraz z cremą, ale teraz przyjęte (modne?) się stało używanie wagi. Może dla tego, że ilość cremy zależy od mnóstwa czynników.
-
(...) Poza tym to blend a zauważyłem, że z nimi bywa czasem różnie...
W jakim sensie różnie ?
To będzie zawsze mieszanina niejednorodna czyli heterogeniczna. Nie da się tego wymieszać tak by w jednej dozie były zawsze stałe proporcje użytych ziaren. Co innego gdybyś komponował gotowe dozy z singli, tak jak w palarni tylko na bardzo małą skalę, np. 15 gramowe, od zera - 3 g tych ziaren, 5 g tych itd.
-
Na objętość espresso nie zrobisz :) Bo raz, że crema zawsze będzie ciut innej objętości a dwa, że wychodzi czasem rzadsza a czasem gęstsza ;) A to już zmienia wagę. Na wagę dużo prościej jest uzyskać powtarzalność, bo odpadają wszystkie zmienne typu gęstość etc. Te kilkanaście złotych naprawdę ułatwia parzenie :)