Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1528929 razy)

Offline bigos Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Fracino Retro
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4575 dnia: 30 Styczeń 2018, 21:45:56 »
Szukam kawy na prezent, która nada się do zaparzenia po polsku/zalewajka (jak zwał tak zwał). Ewentualnie czasem może być zaparzona w french pressie. Do tej pory ta osoba przeważnie piła Dallmayr prodomo naturmild ::)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4576 dnia: 30 Styczeń 2018, 21:48:31 »
Jakakolwiek się nada :). Np. Salwador Divisadero Natural.

Offline bigos Mężczyzna

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Fracino Retro
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4577 dnia: 30 Styczeń 2018, 23:03:34 »
Jakakolwiek się nada :). Np. Salwador Divisadero Natural.
Dzięki, zamówione :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4578 dnia: 31 Styczeń 2018, 00:51:53 »
Do tej pory ta osoba przeważnie piła Dallmayr prodomo naturmild
Wziąłbym coś bardziej do espresso -- aby przeskok nie był zbyt duży.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4579 dnia: 01 Luty 2018, 18:14:23 »
Myślę, że przeskok tutaj będzie spektakularny i bardzo pozytywny. Sam ostatnio popijam Pacamarę Honey z plantacji El Divisadero -- tylko z FP :). Caturra jest z obróbki naturalnej, więc powinna być również słodka i bardziej aromatyczna; świetna jest jako espresso.

Do tego samego zbioru "słodkich" a mniej kwaskowatych, więc "bezpiecznych" kaw można zliczyć jeszcze Etiopię Aricha, Honduras Miriam Elisabeth Perez i ciemniejsze, palone do espresso Hondurasy COMSA. Te ostatnie to są kolejne zbiory: bardzo owocowy, znany wam już od dłuższego czasu oraz nowy, debiutujący u nas Honduras 2017/18 -- jest blendem ziaren z różnych obróbek.

Do innego zbioru kaw, nieco inaczej "słodkich" bo wyraźnie kwaskowatych, "czerwono-owocowych", można zaliczyć wszystkie Kenie, Salwadory Chalatenango np. Pena Redonda, Etiopię Gelana Abaya, Honduras CEIBA...

Apropos tego ostatniego. Wczoraj Ela wymyśliła fajny blend złożony z tegoż Hondurasu i z naturalnej Etiopii Ambela. Warto spróbować :). Nazywa się --> FRUITY.

Ciekaw jestem waszych opinii o mieszance 40% robusty i Hondurasu. Nie wiem czy wcześniejsza nazwa "Beauty and Beast" nie jest bardziej adekwatna, bo w sumie espresso nie jest wcale bardzo gorzkie. W planach mamy jeszcze ciekawsze połączenie tego typu z pewną "rarytasową" robustą, wcale nie z Indii ani w ogóle nie z Azji :).

Stałym już połączeniem Hondurasu 2017/18 z Brazylią jest od paru miesięcy Chocolate Wave. Szybko znika, wciąż kolejne palenia ponawiam, więc wierzę że smakuje... :) Wczoraj pojawiła się kolejna partia Stormy Weather, a także Mefisto... Powstała też kolejna "spontaniczna" Ariadna Plus -- tym razem pół na pół Brazylia Cerrado łączy się z Meksykiem Chiapas. Meksyk wypalony został dość mocno, "czekoladowo", więc całość z robustą daje efekt solidny i gęsty.

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4580 dnia: 01 Luty 2018, 20:46:11 »
Dzisiaj obudziłam się z myślą, że muszę w końcu coś od Was zamówić, a tu pojawiło się ciekawe Fruity. Zaraz poleci zamówienie :D
"Find what you love and let it kill u"

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4581 dnia: 01 Luty 2018, 21:02:31 »
Antonio, z tych kaw co od Was ostatnio dostałem, Las Lajas oraz Aricha najbardziej mi podpasowały. Obecnie próbuję Elisabeth, ale mój zmysł smaku/zapachu nie do końca wyczuwa te niuanse. Z kolei jakoś odnoszę wrażenie, że mi się gust zmienił i kawy z Brazylii jakoś takie nijakie się zrobiły. Coś zaproponujesz, jakieś 2 paczki? Co prawda Miriam mi jeszcze starczy na miesiąc, ale lubię mieć wybór.

A może coś jeszcze bardziej owocowego? Kenia?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4582 dnia: 01 Luty 2018, 22:23:04 »
To zależy które niuanse są dla Ciebie ważne. Honduras Miriam reprezentuje kawy naturalne, z obróbki suchej, bardzo słodkie, bez jakiejś wyrazistej kwaskowatości... Jest to ziarno czyste, bez defektów, ma typowe aromaty charakterystyczne dla swojej obróbki.

Kenia jest zupełnie innym światem, pełnym czerwonych owoców i żywej kwaskowatości. Obok Etiopii, kawy z Kenii uchodzą za najlepsze na świecie. Salwador Pena Redonda będzie trochę podobny do Kenii.

Do Las Lajas nieco podobne są ziarna El Divisadero. To świetne odmiany i obróbki... Słowem: słodycz i dobre aromaty.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4583 dnia: 01 Luty 2018, 23:56:56 »
Koncert życzeń : MA espresso blend 70% Etiopia Aricha/30% Brazylia.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4584 dnia: 02 Luty 2018, 11:51:33 »
Pawle, próbuję czasem takiego połączenia, ale nie wiem czy nie jest zbyt kwaskowate? :-)
Blend z Etiopią "chodzi mi" po głowie od dawna..

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4585 dnia: 02 Luty 2018, 12:21:25 »
Wróciłem na właściwe tory tak apropo :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4586 dnia: 02 Luty 2018, 15:18:42 »
Pawle, próbuję czasem takiego połączenia, ale nie wiem czy nie jest zbyt kwaskowate? :-)
Nie jest:) mnie zachwyciło, jak wypiłem to espresso w kawiarni w Seattle, paczuszkę wiozę do domu ale szybko się skończy :)
http://www.anchorheadcoffee.com/wp-content/uploads/dsc00061.jpg

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1490
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4587 dnia: 02 Luty 2018, 15:31:42 »
Skusiłem się Pene Redondę jako espresso, cudowna wanilia :pycha:

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4588 dnia: 02 Luty 2018, 15:59:25 »
Natural Salwador El Divisadero Caturra mistrzostwo świata. Chyba zrobię zapas! Jest pięknie z v60. Pozdrawiam z nad kubka!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4589 dnia: 02 Luty 2018, 20:29:39 »
Warto też zrobić espresso. Wszystkie kawy El Divisadero to takie "top lots" i "joe's babies" czyli aniołki Maurycego. Właściciel plantacji El Divisadero na na imię Mauricio.

Jeśli nie zauważyliście, to mamy promocję -VAT dla Etiopii Ambela. Jest dobra do dripu i do espresso.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2018, 20:35:31 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi