forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: GostRado w 06 Październik 2023, 21:14:15
-
Mazzer w końcu odkrył nazwę swojego nowego młynka SD z płaskimi żarnami i dawkuje na jego temat informacje.
-
Przestańcie w końcu kusić!
Już swoje w tym miesiącu wydałem.
8)
:sciana:
-
Przestańcie w końcu kusić!
Może zakup grupowy :D bo wygląda nieźle, wewnątrz także:
-
żarna 64 :( ale jest prebreaker czyli coś podobnego do Nimbus :):) ciekawe jaka cena
-
Całkiem całkiem wygląda :ok:
Ciekawe jak bardzo będzie zabijać ceną ;)
-
To jest fajne:
STEPPED OR STEPLESS: IT’S UP TO YOU
Easily switch from stepped to stepless mode with a simple procedure.
Stepped mode: with single-step increments as small as 6 microns, the graduated adjustment ring covers all brewing methods, from espresso to batch brew. This makes grind adjustment a breeze, ensuring repeatibility in your recipes.
Stepless mode: if you are looking for infinite settings to dial in the perfect shot, Philos can be converted into a stepless grinder.
-
cena będzie wyznacznikiem no i jak to w filiżance się zaprezentuje:):)
-
cena będzie wyznacznikiem
Ktoś rzucił €2000.no i jak to w filiżance się zaprezentuje:)
Może być bardzo słodko.
CHOOSE YOUR FAVOURITE COFFEE TASTE
Pick between two sets of 64mm flat original Mazzer burrs. Both perform well with various brewing methods, such as filter coffee or espresso. They are made with high-quality, food-safe stainless steel to prevent oxidation and moisture damage (even when using RDT). Additionally, they are factory-seasoned to be efficient from day one with no waste of coffee or time.
I200D (factory-fitted): characterized by a very uniform particle size distribution, these innovative burrs generate low fines and outstanding flavor clarity, enhancing pleasant acidity and fruity notes.
I189D (factory-fitted upon request): the evolution of the iconic Mazzer Mini burrs, they are the right choice if you seek full-bodied extractions and a rich velvety mouthfeel. Easy to dial-in and great with medium-dark roasts, they are the best pick for traditional Italian espresso.
-
duże firmy będą powoli wchodzić w segment Kafateka, Nautilusa itp jak jakościowo będzie podobnie a cenowo dużo taniej to młynki butikowe umrą śmiercią naturalną.
-
jak jakościowo będzie podobnie a cenowo dużo taniej to młynki butikowe umrą śmiercią naturalną.
Zgadza się. Tylko to zawsze będą produkty masowe, a taki Kafatek nie i być może dalej będzie miał wzięcie chociażby z tego powodu.
-
Toż to jakieś wielkie się wydaje szczególnie przy 64 mm żarnach. Regulacja grubości przemiału z tyłu to trochę ergonomiczne nieporozumienie.
-
Regulacja grubości przemiału z tyłu to trochę ergonomiczne nieporozumienie.
Mazzer ma na to wytłumaczenie:
Access the grinding chamber to clean or change the burrs without tools and without losing the grind setting, as the adjustment ring is located on the back. This position also prevents any uninted collar movement.
-
Narzędzia takie jak młynek są do używania, a nie do filozofowania. Może stąd ta nazwa, bez marketingowej filozofii może się nie obronić.
-
Jeśli masz jedyne miejsce przeznaczone na młynek w swoim kąciku kawowym, które będzie stwarzać utrudnienia w ustawieniach przemiału, to po prostu nie kupisz Filozofa. Może poszli na łatwiznę albo w tańsze rozwiązanie, albo by wątpliwie się wyróżnić na tle konkurencji, bo w Bentwood-vertical-63 dali radę.
-
Ciekawe czy tylko single dose. Jakby cena była dobra to bum się może skusił ma zakup grupowy :)
-
Ciekawe czy tylko single dose.
OD to w innej nowości Mazzera:
-
Nie widzę w tym Philos timera, pewnie tyko on/off jak w innych on demand. Nie wiem czy się chce pchać w single doze. Za dużo kawy piję. :)
-
Wrzucasz do hopperka 14, 17, 19 czy 21g, mielesz do kubka, przesypujesz do pfa z sitkiem i robisz espresso. Timer nie potrzebny. Dla mnie pasowałby w uzupełnieniu z Ceado, w którym miele z rana stałą kawę, żona do zalewajki, a ja do potrójnego espresso, a po południu smakowanie innych kaw na Filozofie, gdzie obecnie korzystam z ręcznego K-plus.
-
Mam nadzieje za 20g tez można :):):):)
-
Z ciemnego ziarna do sitka VST22 na Mikrze :D
-
Trochę jak Zerno.
Fajnie, że poszli w wertykalne żarna, a nie po taniości w kolejny lekko pochylony poziomy młynek.
Szkoda, że nie zeszli z ceny, przy ich możliwościach i skali mógłby spokojnie kosztować 1000 EUR.
Regulacja z tyłu, bez komentarza. Będzie V2 niedługo :)
-
mogli się pokusić i większe żarna :(jak by to było przy tym rozmiarze młynka 98 a tak olbrzymi młyn z żarnami 64 trochę dziwne .
-
Szkoda, że nie zeszli z ceny, przy ich możliwościach i skali mógłby spokojnie kosztować 1000 EUR.
Te €2000 (chyba że już coś konkretnie wiadomo?) to były internetowe dywagacje, a €1000 przy takich rozwiązniach, możliwościach i materiałach, to by nie przeszło.
-
Cos mi się wydaje, że te 2000 to może być nazbyt optymistyczne życzenie ;)
-
Koło dychy zł. to zdecydowanie za dużo.
Myślę, że jakby ta cena była na poziomie 7999 złotych brutto, to młynek będzie miał rwanie. Oczywiście, jeśli porządnie będzie mielił i jakość wykonania na wysokim poziomie.
-
Nie ma sterowania, w sensie programowa doz, mniejsze żarna, tylko single. To będzie młynek cenowo poniżej ZM, a ZM około 15tyś, 10tyś to będzie za dużo za Philosa, obstawiam, że mniej. 7,8tyś??
-
Ja to się nie mogę nadziwić, sytuacja podobna, o ktorej pisał Goran w ekspresie.
W młynie za 8-10 tysiecy, badziewny plastikowy pstryczek za nie wiem w hurcie 50groszy? :smiech:
Chyba, że tylko tak wygląda :hihihi:
[ You are not allowed to view attachments ]
-
W Ceado e37s też takie g... siedzi i trzeszczy przy załączaniu .
-
Konkurencja zamieściła filmik na swoim profilu:
https://www.instagram.com/reel/CyVe3OEtyrs/?igshid=NzZhOTFlYzFmZQ==
-
https://youtu.be/jB_DUODNofY?si=J0pcyPpURFAyK2af
No aż chce się kupić ;)
-
Wróciło info na ich stronie ;)
https://www.mazzer.com/en/product/philos/
-
I wytłumaczenie czemu regulacja mielenia jest od ... strony ;)
Mazzer ma bardzo jasne pojęcie o tym, co oznacza ergonomia, a podczas procesu opracowywania złożonego produktu o wysokiej precyzji należy rozwiązać wiele kompromisów. Chcieliśmy, aby komorę mielenia można było łatwo otworzyć bez użycia narzędzi, aby ułatwić czyszczenie. Chcieliśmy zapewnić możliwość czyszczenia młynka od przodu bez utraty pozycji regulacyjnej, ale jednocześnie aby młynek nie był zbyt drogi. W środowisku komercyjnym czyszczenie komory jest codzienną operacją, musi to być szybko wykonalne i bezproblemowe. Chcieliśmy, aby mechanizm regulacji był chroniony przed kurzem lub zmieloną kawą, a także aby pozostawał łatwy w obracaniu przez wiele lat. Chcieliśmy zapewnić minimalne luzy w komorze mielenia i zapewnić kontrolę równoległości na każdym młynku na linii produkcyjnej. Chcieliśmy, aby dokładność regulacji była wystarczająco szczegółowa...
-
👍
@korea83
Mieliśmy kupić MC5, ale chyba kupimy Filozofa 🙂
-
Ciekawe jaka cena :) ale faktycznie , piękny jest.
-
Mieliśmy kupić MC5, ale chyba kupimy Filozofa 🙂
Ja powoli żegnam się z myślą, że któregoś dnia zagości u mnie MC5 czy teraz już chyba 6, jednak to góra kasy ;)
Ten Mazzer natomiast ewidentnie kusi. Tańszy będzie, a przy tym jeszcze wizualnie mi się podoba, czego o Kafatek powiedzieć nie można ;)
-
Czegoś nie rozumiem. Zawsze słyszałem, że żarno 64mm to absolutne minimum i że co najwyżej średnia półka, a tu takie zachwyty.
-
Chyba chodzi o to, że siedzą w pionie i ziarno jest podawane ślimakiem.
Ciekawe jaka cena :)
Mają podać po Hoście.
@korea83
Pełna zgoda, plus zakupu w Europie i nie będzie komplikacji z czekaniem, jak z Kafatekiem, choć na początku może podaż nie nadążyć z popytem.
-
Dzięki za info .
Ciekawe jaka będzie dostępność , bo widzę że zainteresowanych przybywa 😀
Sam się zastanawiam...... może prezent pod choinkę 😁
-
Czy będą zachwyty to się dopiero okaże, póki co jest szansa na dobry stosunek cena/jakość ;) Żarna może i małe, ale gdzieś musiał tu być kompromis. Gdyby wrzucili coś dużego to znów by powstał młyn z górnego pułapu cenowego, a tak, jeśli dobrze go wycenią to jest szansa na sukces.
Obstawiam, że "duża wersja" też powstanie.
-
Czy będą zachwyty to się dopiero okaże
Tak, trzeba poczekać na jakieś recenzje, ale zapytanie o cenę, z tytułem maila:
"Mazzer Philos - zakup grupowy"
do Koree już wysłałem 😁
-
Tak jak z La Marzocco Micra nakręcamy, tj. WoK, rekordy na Google, drugie miejsce, przed HB:
Powinni nam płacić za reklamę 😠
-
Gdyby wrzucili coś dużego to znów by powstał młyn z górnego pułapu cenowego
ale rozmiar młynka ma na co najmniej 98 , czemu kompromis 1000-1500 zloty więcej i są 98 i wtedy na pewno byłby to młynek godny rozważenia
-
kompromis 1000-1500 zloty więcej i są 98 i
To nie takie proste, bo Mazzer raczej nie ma takiego rozmiaru żaren, a taka firma z tradycjami nie chciałaby pożyczać od konkurencji, a żarna fi64 mają i znają w paluszku. Załóżmy, że Philos będzie kosztował 8k, to który będzie miał większy popyt fi98 za 10k lub więcej? Stawiam, że znacznie więcej! Ta mała kwota robi wielką różnicę w końcowej sprzedaży.
-
Mazzer ma 100 mm i 83 mm przecież.
-
Te profile tnące żaren to ma identico jak mój Santos - dość charakterystyczne, tyle że o 0.5mm szersze.
https://youtu.be/jB_DUODNofY?si=0tJoFS9POwB75unJ&t=57
-
Jak zawsze, każdemu wedle potrzeb i upodobań. Dla mnie to nic innego jak "kopia" Zerno tylko jeszcze droższa, bo... Mazzer i spóźniona o rok. Pożyjemy, zobaczymy, ale dla mnie szału nie ma. I tak, Mazzer ma oczywiście większe żarna, tutaj zwyczajnie poszli w ten sam schemat, co Zerno i kilku innych przed nimi -> mniejsza żarna, ale przed nimi pre-breaker.
-
Zarna 98 i pre breaker ro byłoby już fajna alternatywa dla Max2 Kafateka i dla Nautiliusa a tak dokładnie jak w/w duża napuchnięta kopia Zerno.
-
Ale się uparłeś z tymi fi98mm. Nie każdy pije espresso z jasnego ziarna jak Ty 😀 Po co Mazzer ma konkurować z butikowymi firmami, gdy zarobi na Philosie, jak recenzje będą pozytywne, dużo więcej. Może jak rynek się nasyci Philosem, to zrobią z większymi, ale raczej to nie będzie tylko zamiana żaren mniejsze na wielkie, tylko długie i kosztowne badania.
-
jaki sens płaskiego młynka z zarnami 64 jest takich dziesiątki ,ale mogę zimnic zdanie jak podadzą cenę , jeśli to będzie 1000-1500 EU to rozumiem zamysł , ale jeśli 2000-2500 to nijak nie rozumiem:)
-
jaki sens płaskiego młynka z zarnami 64, jest takich dziesiątki
Do którego chcesz porównać Philosa?
-
a co zmieni prebreaker w smaku , do każdego pewnie mniej lub więcej :):)to się okaże :) taki sam patent wykorzystuje Nimbus tylko z sarnami 75
-
Sądziłem, że masz na myśli np Ceado e37J czy Fiorenzato f64.
-
Do którego chcesz porównać Philosa?
Timemore, Zerno.
Bentwood, Nimbus.
Giota, Niche Duo, Lagom P64.
Kafatek Flat.
Wszystko płaskie żarna, SD, 64 mm+.
Jak Mazzer ogłosi cenę, to się okaże co można wyrzucić albo co dodać :)
-
Z niektórymi, to złośliwy jesteś.
-
https://www.instagram.com/reel/CyaXnvVNrfF/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
-
https://www.instagram.com/reel/CyVeFq-MPDj/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
-
młynek 4 razy większy od żaren ::):) ile tam miejsca w środku , chyba ze za moment wyjdzie wersja 98 jak chwyci na rynku 64 i to celowy zabieg konstrukcyjny .
-
chyba ze za moment wyjdzie wersja 98 jak chwyci na rynku 64 i to celowy zabieg konstrukcyjny .
Może być, ale z fi100mm, bo Mazzer ma takie żarna, chociaż obecnie chyba nie produkuje młynka z taką wielkością żaren, miał takiego dziwoląga: Mazzer DR100 Coffee Grinder Doser.
Wersja dłuższa wcześniejszego filmiku:
https://www.instagram.com/tv/CyVeuj5szYw/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
-
Naprawdę bardzo jestem ciekaw jak wycenią ten młynek. Mam nadzieję (choć pewnie to naiwne z mojej strony), że wersja 64mm będzie "budżetowa", a docelowo młynek będzie też dostępny z większymi żarnami i dopiero tam cena będzie z tych premium.
-
Cenę katalogową niebawem otrzymamy.
Jeśli macie rację i będzie można wpakować w obecną konstrukcję żarna fi100mm, to Mazzer sporo zarobi, na jednym projekcie.
-
Lagom ma wersje ziarnami Mizena 102 ale biorąc pod uwagę rozmiar sadze ze jest duże prawdopodobieństwo na większe żarna i edycje premium , tego obstawiam pod 2k EU a ten z wielkimi żarnami bedzie koło 3K EU
-
€2000 a ten z wielkimi żarnami będzie koło €3000
Optymistyczny powiew zmian zapoczątkował spadek wartości euro do złotego, więc damy radę, a jak by tak spadło do 4 złotych, to tym bardziej 😃
-
Na HB jest informacja że w Niemczech ma być oferowany za 1100 EUR 😃
-
Na HB jest informacja że w Niemczech ma być oferowany za 1100 EUR 😃
Jeżeli cena się potwierdzi to rozwalą system tym młynkiem.
-
Tak jest.
Nawet, jeśli to by było €1100 plus nasz VAT, to kupuję go w ciemno :taktak:
-
Dokładnie , nawet gdyby doliczyć VAT to cena Super !! Biorę bez testów 😀
-
No ciekawe, ciekawe...
Jeśli młynek faktycznie wyjdzie w tych pieniądzach to będzie to prawdziwy cenowy ewenement ;)
-
Czy będzie u nas jakiś atrakcyjny pre-order? :)
-
Być może, tylko weź też pod uwagę, to co napisałem Fuxowi odnośnie Kony:
Z drugiej strony Fux, lepiej poczekać, aż Kony pokażą się u innych sprzedawców w Polsce, bo inaczej będą mniejsze możliwości targowania, jak to miało miejsce, gdy 5 pierwszych WoKowiczów kupowaliśmy Mikrę.
-
Na Stoll-espresso de , jest podana cena 1099 EUR , cena zawiera podatek VAT i koszty wysyłki !
No to mazzer pozamiatał wg mnie 😀😃 data wydania do wysyłki to 15.12.2023.
Wow !! :wow2:
-
Hmmm, a teraz pytanie, dlaczego tak relatywnie tanio Mazzer wycenił Philosa? Pozycjonowanie wśród konkurencji. Raczej nie oszczędzał na podzespolach. Tak czy siak kupuję.
-
Cena świetna !! Ja na pewno kupię 😀 jeszcze jak euro lekko spadnie to mogą być magiczne Święta Mazzerowe 😉
Też mnie zastanawiała cena, śledziłem zapowiedzi Mazzera od kilku miesięcy.
O jakość się nie boję. Gorzej to będzie o dostępność 😉
-
To jest OK cena.
Powyżej Mini, w okolicach Jolly V Electronic (komponenty na pewno taniej wychodzą niż w Jolly).
Nie robią ludzi w konia jak Caeado z E5SD;).
-
Ciekawe czy tylko single dose.
OD to w innej nowości Mazzera:
Ja chcę to.
-
Intryguje mnie kwestia zerowej retencji. I jak wypadną te jasne żarna w porównaniu do SSP.
-
Intryguje mnie kwestia zerowej retencji
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale tam magnez pomaga w tej materii. Ciekawe czy tylko single dose.
OD to w innej nowości Mazzera:
Ja chcę to.
Dobra wiadomość jest taka, Fux, że biorąc pod uwagę cenę Philosa, Kony sg prawdopodobnie będzie też z nie wywaloną w kosmos ceną.
-
Zakup grupowy?
-
Czemu nie. Można połączyć dwa Mazzery. Pozostaje kwestia, ilu kawoszy będzie wolało poczekać na pierwsze recenzje.
-
Patrząc na naprawdę atrakcyjną cenę rozsądnym wydaje się poczekać na recenzje ;) Z czegoś ta cena musi wynikać :diabelek:
-
Młynków już mi się trochę uzbierało, więc spokojnie poczekam na pierwsze recenzje i jeśli nie będzie jakieś "wtopy" to też kupię.
-
Mazzer podobno wyeliminował w tym młynku statyczne przyklejanie się kawy. Nie ma to jednak jak się firma pro za coś weźmie. Z drugiej strony to zabawne, tyle lat jeb… się z rdt, psikaniem w butikowych wynalazkach, Acaia nawet miała specjalne urządzenie do usuwania statyki :)
https://www.instagram.com/p/CyVeuj5szYw/
Tutaj chyba najdłuższy i najdokładniejszy opis młynka.
Miejsca wcale dużo nie ma w środku, te 64mm są docelowe, nie będzie większych żaren. Widać ile jest miejsca między ścianą młynka, żarnami, a zgarniaczami.
-
Na Stoll-espresso de, data wydania do wysyłki to 15.12.2023.
Na HB piszą luty/marzec. Mam nadzieję, że dlatego, gdyż Mazzer chce najpierw Europę zaspokoić.
-
Nigdy nie byłłem fanem plaskich żaren Mazzera. Wg mnie oferuja zbyt klasyczne podejscie do espresso. Ten mlynek natomiast wydaje sie być ciekawy ale czy 64mm żarna poradza sobie z konkurencją w postaci 78 czy 83mm nie wspominając juz o 98mm?
-
A kto oferuje taki młynek z wagą w rozsądnym budżecie?
-
Nigdy nie byłłem fanem plaskich żaren Mazzera. Wg mnie oferuja zbyt klasyczne podejscie do espresso.
Jacku, Mazzer coś takiego zamieścil:
CHOOSE YOUR FAVOURITE COFFEE TASTE
Pick between two sets of 64mm flat original Mazzer burrs. Both perform well with various brewing methods, such as filter coffee or espresso. They are made with high-quality, food-safe stainless steel to prevent oxidation and moisture damage (even when using RDT). Additionally, they are factory-seasoned to be efficient from day one with no waste of coffee or time.
I200D (factory-fitted): characterized by a very uniform particle size distribution, these innovative burrs generate low fines and outstanding flavor clarity, enhancing pleasant acidity and fruity notes.
I189D (factory-fitted upon request): the evolution of the iconic Mazzer Mini burrs, they are the right choice if you seek full-bodied extractions and a rich velvety mouthfeel. Easy to dial-in and great with medium-dark roasts, they are the best pick for traditional Italian espresso.
-
Mam nadzieje ze beda lepsze niz te w Niche Duo. Jesli uda mi się dostać zniżke za bycie (prawie) sławnym to pewnie kupie z czystej ciekawości.
Widze ze ustawienia sie zmienia z tylu, nie wiem czy to wygodne. A przycisk start z boku tez jakby utrudniony dostep. W tym video gosc mowi ze jest zero static a w kubku widac ze jednak chyba troszke jest.
Patrzac na rozmiary, nie wydaje mi sie zeby to byl mlynek dla domowego baristy. Wydaje sie wiecej miejsca zajmowac niz moj z 98mm zarnami.
-
Informacje odnośnie żaren z HB:
Additionally, from the FAQ on the same product page:
What's the difference between the two sets of burrs?
Mazzer Philos can be ordered choosing between 2 different sets of stainless steel burrs, both are 64 mm wide: I200D and I189D.
The design of Mazzer I200D was born with the precise intent to ensure a very narrow and unimodal distribution of the particles: they have long winded continuous sharp teeth which gradually refine the particle to the very end. The top and bottom teeth couple at precise points and the width offered during the path is so that the portioning of particles is gradual and repetitive alla around the burr. Then minor teeth on the outside convey and refine to the requested dimension. The design of Mazzer I200D is also optimized to shift the noise frequency of the grinding operation towards lower values. The result of a coffee extracted using ground particles from Philos with these burrs is an exceptionally crisp taste with bright and clear separated fruits and florals, a well balanced pleasant acidity and medium body.
Mazzer I189D burrs have the same design of the well-know worldwide appreciated burrs of Mazzer Mini. You can expect a fully bodied cup, syrupy and with mellow taste: the wider particle distribution of these burrs drive to a balanced sweet extraction, with low acidity and high body. These burrs perform best with medium to dark roasted coffees, enhancing chocolate and dried fruit notes for a more traditional Italian espresso cup.
Do you check burrs parallelism?
Every single component which involves adjustment and grinding is controlled in tolerances both by optical and contact measuring technology after being machined. The whole factory toolings are checked multiple times a day to adjust the tooling machines to the changing climate conditions. Every Philos is then carefully checked with surface comparators during assembly and also at the end.
Are the two sets of burrs suited for all extraction methods?
Yes, both Mazzer Philos burrs are suitable for all extraction methods, as they were both conceived to be multipurpose. You can enjoy different styles of coffes and swap them easily.
Do I need to season the burrs before use?
Mazzer Philos burrs have a unique and dedicated surface finishing which makes them ready to go and stable straight from the very beginning. To initiate the grinder, just make sure you don't use the very first 50 g of ground coffee for preparing coffee.
-
Mam nadzieję ze te informacje znajda odzwierciedlenie w prawdziwych niesponsorowanych testach.
-
Miejmy nadzieję, ale z drugiej strony przy tak fajnym młynku i relatywnie niskiej cenie (abstrahując Niemcy już znają cenę, a dystrybutor na Mazzera na Polskę Koree - nie?!, dzisiajszy "niewiedzący" mail), to czy można oczekiwać niesamowitych wrażeń jak za butikowe powyżej 10k?
-
A masz niemiecką cenę?
Mnie nadal bliżej do tego z wagą.
-
Na Kony sg nie.
-
czy można oczekiwać niesamowitych wrażeń jak za butikowe powyżej 10k?
Wydaje mi się, że ten młynek to będzie taki Passat w świecie młynków. Niby lepszy od Golfa, ale to dalej konstrukcja dla ludu 😉 Solidny sprzęt, ale na cuda pewnie nie ma co liczyć. Fajnie wygląda i pewnie będzie trzymać jakość Mazzera, ale po ciekawsze wrażenia to raczej trzeba się udać w inne miejsce.
-
Dla mnie taka sytuacja pasuje, bo dzięki cenie za Philosa nie zbankrutuje a z czasem kupię sobie jakiegoś butikowego.
-
Dla mnie takim butikowym Graalem jest Lagom P64. Można włożyć SSP, wygląda kompaktowo, regulacja stopnia mielenia jest dostępna bez łamania nadgarstka i dorabiania teorii, nie trzeba strzelać z suwaka i grzebać w komorze żeby pozbyć się resztek kawy, nawet obroty można regulować. Ale kosztuje dwa razy tyle, coś za coś. Więc zastanawiam się, czy ciułać na Lagoma, czy czekać na testy Philosa, czy jednak (kosztem ergonomii) wrzucić żarna SSP do poczciwego Mazzera przerobionego na SD.
-
Dla mnie też jest to jak najbardziej ok. Za relatywnie dobrą cenę można dostać solidny sprzęt na lata i zapewne będzie można być spokojnym o jakość uzyskanego przemiału.
Dla szukających niuansów w espresso są inne zabawki i inne budżety :hihihi:
-
Ciekawe czy beda sprzedawac te specjalne Mazzer żarna osobno. Jesli tak to może beda pasowac do innych 64mm mlynkow.
-
tu może być inaczej bo trochę byłby samobój biorąc pod uwagę popularność tego rozmiaru żaren .
-
Na Kony sg nie.
Kony będzie musiał kosztować 13k+
Ciekawe czy beda sprzedawac te specjalne Mazzer żarna osobno
IMHO, na 100% tak. To wymagane na rynku pro. Kawiarnie muszą mieć możliwość wymiany żaren a nie całego młynka.
-
Kony będzie musiał kosztować 13k+
Ponad 13.000zł?!
-
Za 13k to nikt poza absolutnymi wyznawcami marki nawet na niego nie spojrzy - biorąc pod uwagę konkurencję na rynku. Czasy kiedy Mazzer był postrzegany jak złoto dawno minęły, podobnie jak takowe kiedy to NZ był jedynym sensownym młynkiem SD(w rozsądnej cenie).
-
Kony bez wagi to teraz około 11k.
To młynek do kawiarni a nie do domu. Do domu jest Niche Zero, z tym samym żarnem.
Wersja z wagą musi być droższa niż ta z timerem.
Fajne żarna, dużo wybaczają, jak bym miał niedużą kawiarnie to bym go na pewno rozważał.
-
Ale jesteśmy spostrzegawczy :picardpalm: Tylko Paweł zauważył pozycjonowanie Kony sg w portfolio Mazzera.
A taki był fajny młynek do domu... do dziś :D
-
Źle spojrzałem i mi się przewidziało, że to młynek ze stożkiem do domu. Nie mam pojęcia czemu, mój błąd.
-
:)
-
Apetyt rośnie 😉
-
Philos & Micra:
https://www.youtube.com/watch?v=Y8TkP1-ExiM
-
Cena katalogowa Philosa w Koree €1000 netto. Albo ktoś w Polsce odleciał, albo Niemcy (€1099 brutto) strzelili byka, bo polscy kawosze na starcie mają około 600 złotych w plecy. Trzeba poczekać na oferty innych sprzedawców w Polsce.
-
Różnica w cenie netto jest koło 300zł, więc nie aż tak straszna. Natomiast, to cena katalogowa, a nie wyświetlona na dystrybutorze.
-
Jak kurs euro nie był stabilny, to dystrybutorzy zaczęli posługiwać ceną katalogową euro netto producenta. Teraz może się to zmieni, gdy złoty się umacnia względem walut.
-
W Koree wiedzą kiedy młynek będzie dostępny u nich?
-
Czekam na odpowiedź.
https://www.instagram.com/reel/Cyf6E6Msen6/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
-
Tanio :):):)
-
Cena katalogowa Philosa w Koree €1000 netto. Albo ktoś w Polsce odleciał
W Polsce zawsze musi być po polsku, drożej ;) Taki młynek to w sumie zbędna rzecz czyli w pewnym stopniu "luksus", a skoro tak to niech Polacy płacą ;)
-
Koree odleciało, znam tę ich filozofię. Poczekajcie aż będą dostępne od ręki w kilku miejscach. A tak tylko sami nakręcacie „koniunkturę”. Nie da się już żyć bez Philosa? :hihihi:
-
Spokojnie poczekam, na testy w pierwszej kolejności, a później się kupi w cenie - gdzie taniej, w końcu jesteśmy w UE więc nie ma problemu z wysyłką, a u nas w kraju niech sobie fantazjują z kwotą...
-
To ja sobie poczekam na informację w stosownym wątku, kiedy ceny na te z wagą znormalnieją.
-
Tanio :):):)
Szczególnie, gdy przypuszczało się, że będzie sporo droższy 😀
-
Tak jak kiedyś pisałem jeśli uznane na rynku duże firmy wejdą w taki segment i będą produkować młynki wysokiej jakości w takich cenach jak 1000-1500 EU dla rynku klienta indywidualnego segment butikowych młynków po 20.000 umrze śmiercią naturalną .
-
Na HB piszą luty/marzec. Mam nadzieję, że dlatego, gdyż Mazzer chce najpierw Europę zaspokoić.
Ten luty/marzec to właśnie w Europie, bo od lutego to chcą dopiero rozpocząć produkcję masową.
Mahlkonig Omnia będzie chyba wcześniej, bo od grudnia i tylko 3x droższy ;).
https://www.youtube.com/watch?v=qIeVUF2bRvU
-
A Compak zrobił własną wersję Niche Zero.
Też fajnie wygląda.
-
Compak wygląda fajnie, tym bardziej że będzie wersja bez elektronicznych fajerwerków. Entuzjazm opada po deklaracji, że to bardziej pod przelewy jest - czyżby był problem z pyleniem/zapychaniem? Ten kawowy pył na wlocie też mało zachęcający jest.
-
Dokładnie, jest opóźnienie. Na stoll espresso de , właśnie poprawili datę odbioru na 08.04.2024.
Chyba długo poczekamy bo zainterowanie jest 😉
-
☹️
-
Chyba trochę przycichło po informacji, że Philos będzie dostępny na wiosnę, bo Mazzer przypomniał się na IG:
-
Producenci nadal nie potrafią wykorzystać początkowej ekscytacji potencjalnych klientów. Gdyby młynek był dostępny od razu po premierze na targach to już by mieli sprzedaną solidną ilość, a tak... Mój zapał do zakupu opadł w zasadzie do zera 😜
-
Racja, ktoś w Mazzerze dał ciała. A konkurencja nie śpi i na wiosnę może wypuścić coś interesującego, co zmniejszy sprzedaż Philosa.
-
Czyli co? Zakładacie, że Mazzer był gotowy rozpocząć produkcję przed targami w Mediolanie, tylko z premedytacją postanowili poczekać, potrzymać trochę klientów w napięciu, przeczekać grudzień, gwiazdki, święta i te inne bzdurne okazje do wydawania kasy, i zaatakować z nienacka w lutym?
W zasadzie jest to możliwe. Bardzo interesująca strategia sprzedażowa :).
A może patrzycie na to z niewłaściwej strony? Może jedyną decyzją do podjęcia w Mazzerze było: czy pokazać Philosa w Mediolanie, czy poczekać do kolejnych targów, a w Mediolanie pokazać żarna do stożka 63mm? :mhh:
-
Co oni sobie tam myśleli to już ich sprawa, ale rzeczy "zbędne" (czytaj kolejny młynek) kupuje się emocjami. Pokazują nowy model i bum, kurde, chcę to. Czas mija, a co za tym idzie mam czas pomyśleć i oczywiście wychodzi na to, że młynek nie jest mi potrzebny 😉
-
Trochę tak, ale może właśnie ktoś inny nie "kupi emocjami" jakiegoś innego młynka, a właśnie poczeka na Philosa?
Mi się cały czas podoba, choć faktycznie, teraz to oprócz wyglądu to bym chciał żeby jeszcze przemiał miał ciekawy profil smakowy kawka.
-
Absolutnie nie twierdzę, że nie warto kupić tego młynka. Mazzer raczej lipy nie wypuści 😉
Nawet na naszym forum było widać początkową falę zachwytu by po chwili przejść do "poczekam na testy".
Gdyby młynek był dostępny od ręki to już by stał u mnie na blacie bo byłem nieźle nakręcony, a tak wyszło jak wyszło... Wydałem kasę na inne głupoty 😜🤣🤣🤣
-
to bym chciał żeby jeszcze przemiał miał ciekawy profil smakowy .
Panowie podpowiedzcie laikowi co kryje się pod tym pogrubionym.
Pytam z braku wiedzy w tym temacie i z ciekawości.
Wiem wiem ostrzegano mnie ale i tak zrobiłem po swojemu.
Stoją u mnie (2dwa w dosłownym znaczeniu) 3trzy takie młynki którymi mieliwem sobie pod espresso nie są to jakieś tam rarytasy od trochę ponad 11000zł. bez tego pod przelewy.
[ You are not allowed to view attachments ]
Ze 2kg. kawy nimi wszystkimi zmieliłem.
Takie słoiczki popodpisywałem, poznaczyłem co gdzie ile (zawsze tyle samo)
[ You are not allowed to view attachments ]
Już nawet nie pamiętam ile razy myłem te filiżanki.
[ You are not allowed to view attachments ]
I praktycznie nigdy nie udało mi się trafić, rozpoznać, wyczuć która zrobiona z kaw była zmielona którym młynkiem, nie wspomnę o tym że nie wyczuwałem jakieś tam smakowe różnice.
A było to wszystko robione ekspresem kolbowym z profilu.
Dlatego pozwoliłem sobie zapytać jak to jest.
Ok rozumiem to są praktycznie te same młynki podobne żarna ale przecież nie tak samo mielą nie da się tego idealnie tak samo zgrać a mnie kawa z każdego smakuje tak samo.
Jka
-
Tego typu kwestie to dla większości osób może być po prostu "kawowe voodoo". W przypadku zbliżonych do siebie konstrukcyjnie młynkach zdecydowana większość ludzi nie wyczuje różnicy albo będą się starać przekonać sami siebie, że jakaś różnica jest ;) Szczególnie wrażliwe sensorycznie osoby może faktycznie będą w stanie coś poczuć, ale wydaje mi się, że aby móc mówić o jakichś szczególnych różnicach trzeba by porównywać ze sobą mocno odmienne młynki.
-
W przypadku zbliżonych do siebie konstrukcyjnie młynkach zdecydowana większość ludzi nie wyczuje różnicy albo będą się starać przekonać sami siebie, że jakaś różnica jest
W tym co ja pogrubiłem zawarłeś wszystko to co ja nie umiałem napisać :taktak:
Szczególnie wrażliwe sensorycznie osoby może faktycznie będą w stanie coś poczuć,
Wybacz moją bezczelność ale po 19stu miesiącach codziennego przebywania tutaj mam wrażenie że tylko takie osoby tutaj pisuję ;) reszta to tak jak chwilę temu napisałem koledze.
"Ustka to malutkie miasteczko ale czy to w sezonie czy poza nim (za sprawą sanatoriów) ma sporą przepustowość ludzi i uwierz mi teraz gdy są otwarte 4/5 przybytków dla podniebienia figę z makiem kogoś interesuje czy on to co ma w filiżance zmielono jest na młynku X czy Y on pijacy i właściciel chcą dostać to szybko wypić nie za wolno i spadać najlepiej jeszcze dodając jaką to pyszną kawkę u państwa wypiłem (a ona pyszna nie jest uwierz mi) bywam tam czasami i tylko z grzeczności coś wypiję co udaje espresso by nie obrazić osoby z którą tam służbowo jestem.
Ale mi się napisało z samego rana z tym że bardziej chodziło mi o coś innego a mianowicie o ten :ciekawy profil smakowy" jakim to młynkiem jakimi żarnami wyczuję "ciasteczka maślane czy Australijską truskawkę w Brazylijskiej arabice" ?
Jka
-
Raz w życiu poczułem różnicę w smaku kawy mielonej różnymi młynkami - w szranki stanęły Macap M2M (płaskie żarna 50mm) i Fiorenzato F64 (płaskie żarna 64mm). Różnica była znaczna (na korzyść F64).
-
Ale mi się napisało z samego rana z tym że bardziej chodziło mi o coś innego a mianowicie o ten :ciekawy profil smakowy" jakim to młynkiem jakimi żarnami wyczuję "ciasteczka maślane czy Australijską truskawkę w Brazylijskiej arabice" ?
Tu akurat każdy z nas może mieć coś innego na myśli. Jeden powie, że z młynka X dostaje kawę o profilu jaki mu odpowiada, a dla innego ten sam młynek będzie nieodpowiedni. Za ten profil w głównej mierze będą odpowiadać żarna, ich wielkość i geometria. Jak kupisz jakiś topowy młynek z żarnami 98mm, które to moją jeszcze jakąś "specjalną" geometrię to pewnie w filiżance będzie coś innego niż gdyby to samo ziarno zmielić jakimś podstawowym młynkiem ze standardowymi żarnami 64mm.
-
Za ten profil w głównej mierze będą odpowiadać żarna, ich wielkość i geometria.
No to ja jestem jakiś nieudany kawowo egzemplarz może przez to ze pijam ją już tak +/- 50siąt lat.
Bo nawet takim czymś namęczyłem się kręcą pod espresso iiii w filiżance było to samo co i elektrykami.
[ You are not allowed to view attachments ]
A przecież wystąpiły zmienne o których piszesz no i ja tak szybko nie kręciłem jak elektryk bo już siły nie te :lol2:
Ok dziękuję za odpowiedz ja mniej więcej (raczej mniej) wiem co chciałem przeczytać.
Jka
-
Raz w życiu poczułem różnicę w smaku kawy mielonej różnymi młynkami
kawa zmielona w innym młynku zawsze bedzie smakować inaczej :)
-
kawa zmielona w innym młynku zawsze bedzie smakować inaczej
To by oznaczało że mój ekspres jest Z.........y :lol2: bo ja tam w smaku różnicy nie czuję.
HM szukałem pretekstu / potwierdzenia że czas go wymienić na coś innego :-[ niech i tak będzie a młynki niech dalej stoją puste.
Jka
-
Nie kupuj kolejnego młynka 😉
Jeśli to co teraz pijesz smakuje to nie ma sensu kombinować bo i tak możesz nie uzyskać poprawy, a kasa poleci 😉
-
To by oznaczało że mój ekspres jest Z.........y
Nie kupuj kolejnego młynka 😉
Ja tym razem nie piszę o kolejnym młynku, tylko tym co pogrubiłem.
Ale to nie w tym temacie :redface: albo wcale nie ma tematu.
Należy mi się cieszyć że jest czym i co mielić, na czym robić "espresso" bo widocznie tak musi być i na pewno by było jak piszesz że i tak nic lepszego bym nie wymodził.
Dzięki za podpowiedzi znikam z tego tematu.
Jka
-
Na ekspres to już w ogóle szkoda kasy 😉
-
Internety piszą, że jacyś dystrybutorzy Mazzera w EU przyjmują €1100 i będą wydawać Philosa na początku marca? Ktoś - coś więcej czytał?
-
Chyba najszybciej będzie w Stoll-espresso.de , cena 1100 EUR
Wysyłka do PL to koszt około 20 EUR . Termin się zgadza. Też się zastanawiam .... hmmmm
-
Też czekam. Ale na recenzje, potem się zobaczy.
-
Tak samo jak powyżej, poczekam spokojnie na recenzje i jeśli będą pozytywne to zamówię, nie muszę na gwałt/w ciemno kupować kolejnego młynka.
-
A ja kupuje go w ciemno. To Mazzer, a nie jakaś firma krzak.
-
Kupuj kupuj i recenzuj :D
-
Ja też czekam, tylko ciągle cisza za ile będzie i kiedy :D ( oczywiście mówię bardziej o Polskiej dystrybucji )
-
Jeśli mogę kupić daną rzecz w Polsce, to kupuję u nas. Poczekało się parę miesięcy, to i poczeka się miesiąc więcej.
-
W Polskiej dystrybucji cena 1000 EUR netto .
Odbiór okolice kwietnia.
Taką dostałem odpowiedź.
-
Jeśli mogę kupić daną rzecz w Polsce, to kupuję u nas. Poczekało się parę miesięcy, to i poczeka się miesiąc więcej.
Liczysz na przemiał lepszy niż z Ceado?
-
Liczę na inny smak. Mówią, że słodszy.
Polskiej dystrybucji cena 1000 EUR netto .
Odbiór okolice kwietnia.
Z jakiej firmy?
-
Koree.pl
Pisałem do Nich w grudniu.
-
Zadzwoń do nich GostRado i powiedz, że jak zrobią 1000 euro brutto, to weźmiemy 20 szt. ;)
-
Jestem bardzo ciekawy Tego młynka.
Myślę że jeżeli się wszystko potwierdzi będzie mega świetny młynek.
Szukam młynka SD , ale Ceado zostaje na warcie , czasami przychodzi 10 osób i wtedy muszę iść trochę szybkim mieleniem. Ale dla Siebie szukam od pewnego czasu coś do bieżącego mielenia. Mogę kupić w ciemno 😉 jak coś to pójdzie do sprzedania.
-
Już widzę, że pierwsi influ dostają młynki do testów. Kampanią marketingową się rozpoczęła :)
https://www.instagram.com/reel/C2p23Pniiak/?igsh=b3VneDF4cnhmaTNr
-
Także sprzedaż Philosa zaraz się zacznie :)
-
https://youtu.be/PV2QghbBOSg?si=tDiIgmOQL0GhHGV4
Pierwsza recenzja 😀
-
Ale Philosa to już Lance testował na targach i powytykał im błędy. Ogólnie ten młynek nic nowego nie wnosi
-
Wady z prototypa Mazzer ma wyeliminować.
A co byś chciał, żeby wniósł nowego? Który aktualny młyn za 5k może być wg Ciebie lepszy od Philosa?
-
Nie wiem który, ale mój następny to,będzie Weber EG-1, ale jest „nieco” droższy🤪
-
Weber EG-1, ale jest „nieco” droższy
No właśnie. Pytanie, co wniesie więcej od Philisa wprost proporcjonalnie za to nieco?
-
Od dawna wiadomo, że różnica jakościowa między młynkami nie rośnie tak szybko jak różnica w cenie. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy woli wydać 1,2k euro na młynek bardzo dobry, czy dołożyć drugie tyle i mieć, być może, doskonaly.
-
No właśnie. Plus jeszcze zabawa jaką daje dany młynek, np. obrotami. Nie zawsze się podejmuje racjonalne decyzje, bo wygląd, bo to, bo tamto. Ale na koniec jak w ekspresach pozostaje pytanie: zrobi kawę dwa, trzy, cztery razy lepszą? Pewnie nie. Ale czasami po prostu płaci się za kaprys
-
Ale na koniec jak w ekspresach pozostaje pytanie: zrobi kawę dwa, trzy, cztery razy lepszą? Pewnie nie.
Też tak myślę. Ale czasami po prostu płaci się za kaprys
Tak.
Biorę Philosa ze względu na verticale, bo mam nadzieję na inne, lepsze doznania smakowe. Gdyby miał poziome czy stożki nawet bym się nim nie zainteresował.
-
No właśnie. Warto coś nowego przetestować, oby tylko kasa na to wszyatko była🤪
-
:mhh: :mhh:
https://gigi-grinder.com/products/mazzer-coffee-grinder-philos
-
:mhh: :mhh:
https://gigi-grinder.com/products/mazzer-coffee-grinder-philos
Jest konkretna podstawa do negocjacji:
-
:wow2: Jestem Grzogorz na tak !!
-
:mhh: :mhh:
https://gigi-grinder.com/products/mazzer-coffee-grinder-philos
Czy to jest włoska cena brutto?
-
Krzysiu, poczekajmy, na oferty naszych sprzedawców.
Zrobiłem analizę, jeśli:
¹ DieCrema sprzedaje za €1098 brutto (VAT niemiecki 19%), to netto wynosi ok. €923
² Gigi przedstawiło ofertę już z rabatem €825. Antycypuję, że więcej niż 10% nie dali, więc ich cena wyjściowa netto €920 pokrywałaby się z tą od DieCrema.
³ Koree zaproponowali €1000 netto???!
Adaś, nie, netto. VAT jest doliczany w kraju docelowym, np w Polsce 23%, w Niemczech 19%.
-
Ok. Mnie się nie spieszy 😀 poczekam !
-
Adaś, nie, netto. VAT jest doliczany w kraju docelowym, np w Polsce 23%, w Niemczech 19%.
oj nie, jak kupisz na firmę polską zarejestrowaną jako podatnik unijny to zapłacisz cenę netto. Jeżeli kupisz jako osoba fizyczna to Włoch naliczy swój włoski VAT.
-
oj nie, jak kupisz na firmę polską zarejestrowaną jako podatnik unijny to zapłacisz cenę netto.
No tak, jeśli firma kupi tylko dla siebie, nie na sprzedaż, ale kupić 5 młynków i wrzucić w koszty, to zaraz się przyczepią wiadomo jacy.
-
No chyba, żeby roznić na 2, 3 firmy to co innego
-
żeby roznić na 2, 3 firmy to co innego
No, nie wiem, jak się wytłumaczysz, po co Ci w firmie dwa takie same młynki, a jak się trafi kumaty kontroler i zada Ci precyzyjne pytanie: po co Panu dwa młynki SD?
-
Odpowiedź: bo mam wille przeznaczoną na firmę i nie będę biegał góra dół. Nie ma problemu. Tak jak ludzie mają po 2-3 samochody na firmę.
W dużych firmach (korpo) to i 50 młynków by przeszło, bo można powiedzieć że loteria, nagrody dla klientów.
-
A miałeś kiedyś kontrole z US?
Bo po kozaczeniu we wpisach nie sądzę ...
-
Odpowiedź: bo mam wille przeznaczoną na firmę i nie będę biegał góra dół. Nie ma problemu. Tak jak ludzie mają po 2-3 samochody na firmę.
W dużych firmach (korpo) to i 50 młynków by przeszło, bo można powiedzieć że loteria, nagrody dla klientów.
To tak nie działa, wszelkie konkursy, a już szczególnie loterie są dodatkowo obwarowane bardzo mocno przepisami, wiem, bo kiedyś chcieliśmy zorganizować jedną dużą dla klienta(Epson), szybko się z tego wycofaliśmy i organizatorem ostatecznie byli oni sami.
Z kontrolami US bywa różnie, zależy na kogo trafisz, miewaliśmy kontrole, co roku przez kilka lat. Czasem było prawie zerowe zainteresowanie rzeczami, które nie pasowały pod zgłoszoną działalność, a czasami potrafili się przczepić do nadmiaru krzeszeł w biurze. Wszystko da się obejść, ale głównie zależy to od szczęścia na jakiego/ich kontrolerów trafisz i ich humoru. Tak czy siak ryzyko zawsze istnieje jak wyskoczysz z czymś takim jak 5 młynków w firmie, która prowadzi działalność z zupełnie innej bajki.
Wracając do tematu, myślę, że z czasem będą lepsze promocje na ten młynek, bowiem generalnie dochodzimy do takiego punktu w ich przypadku, że rynek jest już mocno nasycony tego typu sprzętem.
-
czasem będą lepsze promocje na ten młynek
Prawdopodobnie, ale jako nowość, to zbyt dużych rabatów nie należy oczekiwać, szczególnie, że młynek jest ciekawy, dobrej firmy i relatywnie niedrogi.
-
Tak, kontrole to normalka. Nie miałem problemu z US. Jestem Dyr.Finansowym i nie mam problemu z kontrolami.
Tak potwierdzam do loterii potrzebny jest regulamin. Nadal uważam, że kupno dwóch młynków na małą firmę to nie problem
-
Patrząc na cenę Mazzer Omega którego kupiłem jako nowość, nie widzę spadku ceny. ( chyba dużego obrotu nie mają na sprzedaży Mazzer Omega )
No chyba że liczymy kurs euro w danym momencie 😉
Jakościowo będzie super, to jestem w stanie zapłacić i nie martwić się że sprzęt będzie pracował bezawaryjnie TYLKO do końca gwarancji
-
Jakościowo będzie super, to jestem w stanie zapłacić i nie martwić się że sprzęt będzie pracował bezawaryjnie TYLKO do końca gwarancji
O to chodzi 👍
-
Ja też jestem zainteresowany, na razie oglądam wszystkie recenzje. Jeżeli by się szykował jakiś grupowy zakup dajcie znać, bo ostatnio na Micre zakup przegapiłem :P
-
Będziemy w trójcy w kontakcie przez PW, tj ja, Ty i @Krzysiek206
-
https://www.youtube.com/watch?v=sUFeJ0-Mc3g
-
Tak jak wcześniej gdzieś juz pisałem czemu takie małe żarna o przy takim rozmiarze młynka :)?
-
Żeby Ci kankana nie uskuteczniał na blacie
-
Wietrze jakiś plan Mazzera że będą tam wsadzać większe rozmiary i windować cenę .
-
Ekonomiczne byłoby sensowne.
-
https://youtu.be/Q_52cdCvDOU?si=DZSszAY0L5XwznPp
-
Dla zainteresowanych: nie wiem, jak inni dystrybutorzy, ale w Koree ma się to tak:
Dzień dobry,
Wracam z odpowiedziami:
Philosa można zamawiać – czas oczekiwania do 8 tyg.
W razie pytań jestem do dyspozycji 😊
Pozdrawiam/Best regards,
Anna Bodzoń
Manager Projektów Sprzedażowych/Sales Project Manager
Poza tym, Koree nie będzie miało na stanie Philosa, a sprzedaż jego będzie tylko pod zamówienie! Dziwne to 🤔
-
Widać nie wierzą za bardzo w sukces sprzedażowy tego młynka ;)
-
Tak. Za to Kinu wierzy. Później zdam Ci relację.
Myślę, że trzeba poczekać, aż Philos będzie dostępny u innych sprzedawców w Polsce. Chodzą słuchy, że Mazzer upora się z produkcją i dostępnością od czerwca.
-
Z młynkiem Mazzer Philos jest problem z informacją kiedy będzie dostępny.
Może być tak że będzie dostępny w drugiej połowie roku , wstępnie dużo osób sygnalizuje opóźnienie.
Może chcą dopracować konstrukcję lub są problemy z komponentami. ( nie mam pojęcia)
Sam czekam niecierpliwie , obstawiam termin lipiec- sierpień.
Do tego można dokupić drugi komplet żaren , cena to około 179 EUR.
-
Dla mnie to dobra informacja, lepiej pół roku poprawić młynek, niż wypuszczać półprodukt, żeby być rentownym, a potem robić wersję v2 poprawioną.
Mazzer ma fundusze i może sobie na to pozwolić.
-
:mhh: :mhh:
https://gigi-grinder.com/products/mazzer-coffee-grinder-philos
Jest konkretna podstawa do negocjacji:
GiGI to mocno podejrzana strona ?
https://www.scamdoc.com/view/1582934
-
Przydatna w celach negocjacyjnych.
-
Mazzer miał stoisko na London Coffee Festival, więc sobie pomacałem Philosa. Na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na filmikach reklamowych, przy czym nie jest to wcale mały młynek domowy. Jak wyraziłem nim swoje zainteresowanie, to pierwsze o co mnie gość zapytał, to czy mam kawiarnię? :D Nie jest może jakichś gigantycznych rozmiarów, ale "normalni" ;) ludzie takiego czegoś do domu nie kupują. Bardzo solidny i ładny młynek. Myślałem o kupnie srebrnego - dla kontrastu przy czarnym ekspresie, ale na żywo jednak czarny mi się bardziej podobał i takiego raczej kupię, jak będą dostępne.
Najpierw usłyszałem, że w sprzedaży będą "wkrótce", a jak zacząłem dociekać, to mi gość powiedział, że za 2-3 tygodnie, ale to chyba tak żebym się odczepił :). Zobaczymy. Mam tylko nadzieję, że cena nie będzie odbiegać od tych prognozowanych 1000 euro netto, bo niektóre sklepy w UK mają powystawiane trochę wyższe ceny.
-
https://www.home-barista.com/blog/mazzer-philos-comments-t93466.html
https://www.home-barista.com/blog/mazzer-philos-grinder-review-t93436.html
-
Musze przyznac ze na żywo młynek wyglada super. Troszke mi sie tył nie podoba ale poza tym bardzo sexy. Zobaczcie sami: https://youtube.com/shorts/SMbOJc-jQsg?si=AmbWqMKzurnPiwOV Niestety nie chcieli mi go pokazac od środka. Ktos juz kupil lub planuje zakup? Ciekaw jestem niesponsorowanych opinni.
-
Z WoK-a nikt.
-
Jak to nikt?
Ktos juz kupil lub planuje zakup?
i takiego raczej kupię, jak będą dostępne.
-
Niestety nie chcieli mi go pokazac od środka. Ktos juz kupil lub planuje zakup? Ciekaw jestem niesponsorowanych opinni.
Zrobiłem zamówienie na Mazzer Philos, odbiór mam na koniec maja. Zobaczymy jak przyjdzie dam znać, tym bardziej że będę mógł porównać z Ceado S37S 😀
-
Niestety nie chcieli mi go pokazac od środka. Ktos juz kupil lub planuje zakup? Ciekaw jestem niesponsorowanych opinni.
Zrobiłem zamówienie na Mazzer Philos, odbiór mam na koniec maja. Zobaczymy jak przyjdzie dam znać, tym bardziej że będę mógł porównać z Ceado S37S 😀
Gdzie zamówiłeś, w jakiej cenie?
-
Zamówiłem w Koree, cena 1000 EUR , netto.
-
Zamówiłem w Koree, cena 1000 EUR , netto.
To czekamy na wysyłkę i testy :)
-
Oczywiście napiszę 😀
Teraz pozostaje oczekiwać na przesyłkę .
-
Zamówiłem w Koree, cena 1000 EUR , netto.
Wkleisz jak to się zamawia.
1000 EUR to nie jest wygórowana cena może i miejsce by się znalazło.
Jka
-
Hej Jurek.
Napisz bezpośrednio do Koree na e-mail, i dalej Cię już pokierują.
Ja kontaktowałem się z Nimi w ten sposób i załatwiłem wszystko bez problemu.
[email protected]
-
OK Krzysiek Wielkie Dzięki za podpowiedz.
Tak zrobię.
Jurek
Jka
-
Na oficjalnej stronie można zamówić w formie PRE-ORDER.
shop.mazzer.com/products/philos
995,00€
Launch price - incl. taxes and std. shipping
Czy ktoś się orientuje czy to znaczy, że już więcej opłat nie będzie?
Czy kupując w Koree jest jeden komplet żaren czy od razu dwa? Tutaj niestety tylko jeden.
-
Zawsze jest jeden komplet do wyboru.
-
Na oficjalnej stronie można zamówić w formie PRE-ORDER.
shop.mazzer.com/products/philos
995,00€
Launch price - incl. taxes and std. shipping
Czy ktoś się orientuje czy to znaczy, że już więcej opłat nie będzie?
Czy kupując w Koree jest jeden komplet żaren czy od razu dwa? Tutaj niestety tylko jeden.
Dzięki - zamówione. W mailu dostajemy potwierdzenie, że opłaty celne są doliczane do zamówień poza UE. Sklep pobiera 1 Euro i kontaktuje się w sprawie opłacenia zamówienia w późniejszym czasie.
-
Dzięki @Jarek T. za link i info .
Działający link: https://shop.mazzer.com/products/philos
Zamówiłem sobie wersję z żarnami I200D. Żarna będą wkrótce możliwe do nabycia oddzielnie, a w poniższych linkach są pokrótce omówione różnice między nimi:
https://shop.mazzer.com/products/i189d I189D lepsze pod ciemne i średnio ciemne palenia,
https://shop.mazzer.com/products/burrs I200D lepsze pod jasne i średnio ciemne palenia.
Jak ktoś się zastanawia nad zakupem, to proponowałbym się powoli decydować, bo cena 995€ jest opisana jako "launch price - available for a limited time only" - czyli za jakiś czas mogą podnieść cenę o jakąś stówkę, lub dwie.
-
Chciałem zamówić, ale płatności tylko kartą, a nie mam. Więc zamówiłem kartę i kilka dni poczekam. Może zdążę.
-
Revoluta trza było zamówić, świetnie się sprawdza w takich walutowych płatnościach, karta wirtualna do płatności byłaby dostępna od razu.
-
Dalej można zamówić, tylko trzeba go jakoś doładować, najprościej kartą, o ile się ma ;)
-
Zamówiłem sobie wersję z żarnami I200D.
Ja również.. wbrew wszelkiej logice i upodobaniom smakowym. Będziemy eksperymentować. Nie sugerowałbym się też recenzjami bajkopisarzy z youtuba.
P.S. żarna są podobne do SSP unimodal.
-
Ja wyszedłem z założenia, że do ciemniejszych wypałów i większego body mam Niche (Ty widzę podobnie), a chciałem właśnie poeksperymentować z typowo płaskożarnowymi profilami smakowymi, jaśniejszymi kawkami też.
Mam też cichą nadzieję, że do przelewów się ten młynek również nada i tu też będzie trochę zabawy ;).