forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: hlary w 28 Wrzesień 2016, 22:49:16
-
Mieszkam we Wrocku, gdzie woda słynie ze swojej twardości. Dlatego dla swojej Bezzery kupiłem filtr Britę w dzbanku. Ale czy ona dobrze filtruje i zmiękcza wodę ? Na forach podają, że woda winna mieć twardość wg skali niemieckiej (GH) 5 - 7. Postanowiłem to sprawdzić jak jest u mnie. Kupiłem test w sklepie zoologicznym do badania twardości wody w ... akwarium. I okazało się, że twardość mam na poziomie 5. Czyli w normie. Ale może lepiej jednak mieszać ją z jakąś wodą źródlaną ze sklepu ?
-
Filtry typu Brita coś tam zmiękczają, szczególnie gdy świeże, ale nie są w tym mistrzami świata.
Niestety sprawa nie jest taka prosta, bo odrobina wapnia i magnezu (tego drugiego szczególnie) dla smaku jest pożądana, inaczej mówiąc totalnie miękka woda będzie spoko dla sprzętu, ale niekoniecznie dla smaku. Tak czy siak trzeba się liczyć z odkamienianiem co jakiś czas.
-
Generalnie do ekspresu najlepsza jest woda z filtra odwróconej osmozy bo wodę masz nie tylko zmiękczoną ale oczyszczoną z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń mechanicznych noi azotynów i tak dalej... Dzbanki to jedynie pół środek.
-
woda we wro ma twardość 250 i jest dobrą wodą do picia po filtrze węgla
Optymalna twardość to 90 i PH7, tu wyższa.
Czysta osmoza to zły pomysł jako woda do picia lub ekspresu.
Chyba, że mówimy o bojlerze HX (dla pary), bo takie temperatury
chcą z max 30 twardości.
Żywiecki kryształ jest OK do ekspresu, ale nic lepszego (wręcz gorzej)
niż wymieszanie osmozy z "kranem" w proporcji 20%.
Ostatnia opcja to robienie własnej wody...
-
Z ciekawości, dla czego mieszanie osmozy z kranem to zły pomysł?
Edyta: Chyba źle zrozumiałem, ale nadal nie jestem pewny, mieszanie z kranem jest złe czy dobre?
Pozdrawiam, Marek.
-
"Żywiecki kryształ jest OK do ekspresu, ale nic lepszego (wręcz gorzej)
niż wymieszanie osmozy z "kranem" w proporcji 20%."
To dobry pomysł lepszy od polecanego tu zywieckiego krysztalu.
Idealny to zrobienie własnej ;) (magnez i soda / lub inny bufor, można też dać wapń)
-
Magnez w jakiej postaci? Mam trochę odczynników akwarystycznych CzDA, między innymi chlorek magnezu x 6H2O i siarczan magnezu x 6H2O, NaHCO3 również.
Pozdrawiam, Marek.
-
siarczan lub chlorek lekka różnica w smaku, może zależeć od kawy który lepszy
Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.
Potem dajesz 10g na litr destylowanej wody by mieć wodę do kawy.
-
Yyy, chcesz parzyć kawę na wodzi w której jest tylko wodorowęglan sodu i magnez? Smaczne to? Jaki to ma ppm?
-
Mam trochę wapnia z z osmozy (wydajność 90+),
Ten przepis daje Ph7 i okolo 70-90 twardości. Fajnie podbija kwasowość.
Dodam że taka woda jest smaczna, ale chyba nie jest optimum dla herbaty.
Na jednym z cuppingów we Wro magnez i bufor z poziomem 400 czy coś dawał świetne rezultaty.
Wapń zdaje się daje trochę body
-
Bez jednostek nie połapię się o czym piszesz. 90 twardości? W jakich stopniach? 400 buforu czego?
Napisałeś aby wziąć destylat i dodać tylko magnez i wodorowęglan sodu. Nie za pusty ten skład wody? Nie brakuje reszty pierwiastków w smaku?
-
ekwiwalentnej twardośći wodorowęglanowej, mierzona ppm (TDS to trochę coś innego ale w miarę zbliżone będą)
Magnez i wapń to główne substancje potrzebne do ekstakcji, inne mają znikomy wpływ.
A soda (lub inny bufor) daje alkaiczność
To jak z powietrzem potrzebujemy tlenu,a azot nam jest zbędny...
-
Czyli gdy piszesz twardość 90 masz na myśli 90 mgCaCO3/dm3?
-
Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.
18g czego chlorku czy siarczanu, one mają różną masę molową? W jakim stopniu uwodnienia, bo tu już masa molową zmienia się diametralnie wraz ze stopniem uwodnienia? Czy może to masa samego magnezu i na tej podstawie obliczyć masę chlorku lub siarczanu? Czy 1000 g to masa wody netto, czyli masa roztworu będzie > 1000g, czy masa brutto roztworu?
Mam trochę wapnia z z osmozy (wydajność 90+),
Co to znaczy wydajność 90+?
Na jednym z cuppingów we Wro magnez i bufor z poziomem 400 czy coś dawał świetne rezultaty.
400 czego? Jaki bufor?
ekwiwalentnej twardośći wodorowęglanowej, mierzona ppm
czyli 90 x 0,056 dało by 5,04 dKh
ekwiwalentnej twardośći wodorowęglanowej, mierzona ppm
Magnez i wapń to główne substancje potrzebne do ekstakcji, inne mają znikomy wpływ.
W twoim przepisie nie ma wapnia
Pozdrawiam, Marek.
-
Nie wiedziałem, że w celu zrobienia kawy muszę mieć magistra z chemii. :doh:
-
Pewnie nie musisz, ale z ciekawości zrobiłbym taki eksperyment i przygotował sobie idealną wodę. Teraz jadę na osmozie bez mineralizacji i kawa mi smakuje, ale ja dopiero jestem na początku tej przygody, więc może nie wiem co mi smakuje bardziej a co mniej. Chciałbym sprawdzić czy taka idealna woda jest warta tego, żeby poświęcić czas na jej przygotowanie i zrezygnować z wygody braku konieczności odkamieniania sprzętu po osmozie.
Pozdrawiam, Marek.
-
Kawa na czystej RO nie jest najsmaczniejsza. Możesz porównać choćby z PrimaVerą po filtrze dzbankowym.
-
Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.
Potem dajesz 10g na litr destylowanej wody by mieć wodę do kawy.
Na podobny przepis natknąłem się kiedyś jako woda "70/30": https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/hosted.fivesenses.com.au/hosted_docs/water_recipe.pdf (https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/hosted.fivesenses.com.au/hosted_docs/water_recipe.pdf)
Piszą, że proporcje są zgodne z wytycznymi opublikowanymi przez SCAA. Sam nie próbowałem ale może ktoś będzie chętny zrobić jakiś eksperyment :)
-
Konkretny przepis, mam wszystko czego potrzeba, to zrobię sobie takie roztwory. Piszą o zrobieniu dwóch roztworów osobno z Mg i z sodą. To by się zgadzało z moją praktyką akwarystyczną, przy dużych stężeniach może się coś wytrącić. W razie czego Mg o którym piszą to sześciowodny siarczan magnezu dostępny u nas w aptekach jako sól gorzka.
Pozdrawiam, Marek.
-
Generalnie do ekspresu najlepsza jest woda z filtra odwróconej osmozy bo wodę masz nie tylko zmiękczoną ale oczyszczoną z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń mechanicznych noi azotynów i tak dalej... Dzbanki to jedynie pół środek.
sprzętowi woda destylowana będzie służyć, ale nie jest ona wyraźnie mniej smaczna od mineralnej lub z filtra dzbankowego. Trochę minerałów jednak musi być.
-
Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.
Potem dajesz 10g na litr destylowanej wody by mieć wodę do kawy.
Na podobny przepis natknąłem się kiedyś jako woda "70/30": https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/hosted.fivesenses.com.au/hosted_docs/water_recipe.pdf (https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/hosted.fivesenses.com.au/hosted_docs/water_recipe.pdf)
Piszą, że proporcje są zgodne z wytycznymi opublikowanymi przez SCAA. Sam nie próbowałem ale może ktoś będzie chętny zrobić jakiś eksperyment :)
Ten przepis modyfikowalem:
30 twardosci jest boljer safe, za do kawy lepsze jest zielokrotnienie magnezu (3 krotnie)
Magnez siedmiowodny (Siarczan) lub szesciowodny (chlorek), będzie miał trochę inną zawartość jonów magnezu, ale to parę procent...
A używam jeden roztwór z lenistwa i mniejsze stężenie, bo wole 1 do 10 niż 20
W przepisie oryginalnym jest Epsom salt, czyli siarczan magnezu. Chlorek magnezu daje lekko inne rezultaty smakowe, ale jest uznawany za zdrowszy.
-
Masz rację siarczan magnezu uwadnia się do 7 cząstek wody.
Pozdrawiam, Marek.
-
Czyli w aptece kupuję sól gorzką, w spożywczym sodę oczyszczoną, na stacji wodę destylowaną i mogę się bawić?
-
Nie mogłem się powstrzymać :hihihi:
8) świat domowych freaków kawowych w 2017 roku. Każdy w domu w kolbach, tyglach miesza odczynniki dążąc do uzyskania "złotej wody do kawy". Wagi z dokładnością do tysięcznej grama to obecny standard. Przygotowanie litra wody wymaga 6 godzin uważnego procesu. Decydująca okazuje się atmosfera gazów szlachetnych dookoła procesu, gdyż w powietrzu znajduje się zbyt dużo zanieczyszczeń. I tylko nie ma kiedy napić się kawy.. :diabelek:
-
:smiech:
-
A pierwsze 100 storn opisu żmudnego procesu palenia (z rozebraniem na czynniki pierwsze najmniejszych zależności jakie zachodzą w ziarnie) zjadł pies, bo nikt go nie pilnował, bo wszyscy zajęci polewaniem kawy? A może podlewaniem? w domowym sztucznym ekosystemie spreparowanym w piwnicy, o przepraszam, plantacji?
-
Nie ma co się nawet śmiać, tylko wybrać na cupping z wodą.
Ta sama kawa była od ech nic specjalnego do OOO jakie fajne kwaski.
Zapewniam, że użycie brity jest bardziej czasochłonne niż zrobienie wody ;)
-
Cupping z wodami -- potwierdzam -- niebywałe doświadczenie. Polecam każdemu.
Wszystkie te zabawy w temperaturę czy inne czary mary przestają mieć znaczenie, a przynajmniej schodzą na plan dalszy.
-
Właśnie chce sobie sprawdzić, czy jest się czym przejmować. Jeśli tak spreparowana woda wywoła efekt Wow w porównaniu z czystą osmozą, to szybciej mi przygotować taki roztwór (wygląda na nic trudnego) niż pójść do sklepu po wodę primawera.
Pozdrawiam, Marek.
-
Kiedyś w sklepie widziałem "małego chemika" :mhh:
-
Kiedyś w sklepie widziałem "małego chemika" :mhh:
A woda z domowej stacji uzdatniania wody bedzie dobra? Lepsza niz np z dzbanka z filtrem?
-
Pewnie lepsza niż z dzbanka z filtrem.