Autor Wątek: Wędzarnie i wędzenie  (Przeczytany 51017 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Listopad 2015, 13:30:04 »
Jak wędzenie na zimno, trochę za krótko. Nie stosuję solanki do wędzenia ryb. Zasypuję solą kamienną. Potem wycieram tą sól ręcznikiem. Mięso wtedy jest jędrne. Polecam jesiotra.

Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Listopad 2015, 15:52:32 »
No wędzenie nie książkowe to moje...  Oczywiście..
Przed wojną i 2 tyg. wędzili.   po parę godzin dziennie..:)) Kwestia jak komu smakuje..:))
Mój wyszedł taki jak miał być.:D
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Listopad 2015, 16:22:09 »
Zawsze pekluję ryby na  mokro, ale kusi mnie też spróbować na sucho. Jakie są proporcje soli?

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Listopad 2015, 13:48:36 »
Zawsze pekluję ryby na  mokro, ale kusi mnie też spróbować na sucho. Jakie są proporcje soli?

Obsypuję solą kamienną całą rybę (spód i wierzch) i trzymam ją w niej tyle godzin ile ma grubości. Całego jesiotra  2.5 kg, trzymam zasypanego ok 3-4 godzin. Tylko ja nie lubię zbyt słonej ryby. Ważne, aby przed obsypaniem ryba była suchutka.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Listopad 2015, 14:15:51 »
Czyli taki typowy filet z łososia zasypać w całości solą i peklować jakieś 2-3h?
Dzięki

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Listopad 2015, 14:51:12 »
Czyli taki typowy filet z łososia zasypać w całości solą i peklować jakieś 2-3h?
Dzięki

Tak, tylko pamiętaj musi być suchy. Potem też suchą szmatką zgarniasz z niego tą sól. Tylko gruboziarnista kamienna.
Jak znajdę trochę czasu, to pobawię się z wędzeniem jesiotra syberyjskiego. Polecam.
Smacznego.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Listopad 2015, 15:36:17 »
Ha. Skąd ja wezmę jesiotra ;-) U mnie czasem ciężko o łososia czy pstrąga! Haha

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Listopad 2015, 16:20:41 »
Jesiotry są w stawach w Bobrownikach Wielkich :).

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Listopad 2015, 16:38:08 »
Ożesz! rzeczywiście. Muszę pogadać z kolegą wędkarzem. Dzięki!

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Listopad 2015, 16:50:46 »
Pogadaj z jakimś kłusownikiem, bo z tego łowiska nie można zabierać ryb :). Ale jesiotr to ostatnio dosyć popularna ryba hodowlana, nie powinno być problemu z jej kupieniem w jakimś gospodarstwie rybackim.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Listopad 2015, 19:21:08 »
Ha. Skąd ja wezmę jesiotra ;-) U mnie czasem ciężko o łososia czy pstrąga! Haha

Jest trochę hodowli w Polsce. W Zachodniej Polsce np. w miejscowości Człopa, Koziczyn. Na stronie pankarprybacy możesz znaleźć hodowców, którzy ogłaszają się ze sprzedażą.

Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Listopad 2015, 12:57:37 »
W makro są tez do kupienia.
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Listopad 2015, 21:12:29 »
Wczoraj z szynkowarze zrobiłem polędwicę wieprzową peklowaną 8 dni. Wyszła świetna  - jak szynka konserwowa z dawnych lat ;-)

Offline borunden

  • Wiadomości: 0
    • tłumaczenia wietnamski
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Marzec 2016, 20:46:59 »
kocham wieprzowinkę wedzoną
*Link Removed*

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3002
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Wędzarnie i wędzenie
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Wrzesień 2016, 21:37:06 »
Pobudka!

Zima idzie.

Pytani. Czy ktos używa grilla gazowego?
O osobiste doświadczenia mnie chodzi.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi