Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1066737 razy)

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3150 dnia: 13 Czerwiec 2019, 11:57:14 »
Tak jak mówię - zostaw te ml sobie w spokoju :)
Jeżeli smakowało to najważniejsze, polecam espresso compass jako podpowiedź :)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3151 dnia: 13 Czerwiec 2019, 12:07:59 »
Trzeba będzie kupić porządną wagę ...

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3152 dnia: 19 Czerwiec 2019, 16:03:56 »

RadoGost

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3153 dnia: 19 Czerwiec 2019, 19:49:58 »
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2019, 19:59:44 wysłana przez RadoGost »

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3154 dnia: 19 Czerwiec 2019, 20:18:21 »
Albo i taka za 15PLN bo i pewnie poza tym kolorem to niczym się nie różnią.
https://allegro.pl/oferta/waga-mala-jubilerska-500g-0-1g-7696154083
Ale to nie są porządne wagi ;)

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3155 dnia: 19 Czerwiec 2019, 21:16:19 »
Robię espresso z 18g w sitku IMS 12/18g.
Ekstrakcja 25sek. uzysk 38g. Napar smaczny, crema ładna.
Ale zawsze w na ciastku zostaje minimalna ilość wody czyli "błotko". Samo ciastko odbija się z PF dobrze, w całości.

Czy przejmować się "błotkiem"??? Jak z tym walczyć o ile jest w ogóle sens ???


RadoGost

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3156 dnia: 20 Czerwiec 2019, 07:42:37 »
Jeżeli wszystko inne robisz, tak jak do tej pory, to może wina "słabej kondycji" zaworu trójdrożnego? Znaczy się: ograniczona jego drożność? A przez to nieodpowiednia siła ciągu resztek wody z nad ciastka po zamknięciu ekstrakcji! Zaznaczam, że to tylko moja sugestia i ktoś z doświadczonych forumowiczów powinien ją przefiltrować. 

Miałem to samo w starym ekspresie i musiałem odczekać parę minut, aby woda, której nie dał rady wciągnąć zawór musiała wsiąknąć w ciastko i dopiero po tym czasie odpinałem kolbę. W nowym ekspresie tego nie mam, robię tak samo, a dodatku działam obecnie na dziadowskim młynku (większa ilość miału, nierówny przemiał, etc). Przeczyść porządnie kilka razy backflushem, może pomoże. A może trzeba go rozebrać?

Tutaj gość fajnie opisał:

https://gaggiaclassicmods.blogspot.com/2016/01/rozbiorka-i-czyszczenie-zaworu.html
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2019, 07:54:28 wysłana przez RadoGost »

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3157 dnia: 20 Czerwiec 2019, 08:31:10 »
Jeżeli wszystko inne robisz, tak jak do tej pory, to może wina "słabej kondycji" zaworu trójdrożnego? Znaczy się: ograniczona jego drożność? A przez to nieodpowiednia siła ciągu resztek wody z nad ciastka po zamknięciu ekstrakcji! Zaznaczam, że to tylko moja sugestia i ktoś z doświadczonych forumowiczów powinien ją przefiltrować. 

Miałem to samo w starym ekspresie i musiałem odczekać parę minut, aby woda, której nie dał rady wciągnąć zawór musiała wsiąknąć w ciastko i dopiero po tym czasie odpinałem kolbę. W nowym ekspresie tego nie mam, robię tak samo, a dodatku działam obecnie na dziadowskim młynku (większa ilość miału, nierówny przemiał, etc). Przeczyść porządnie kilka razy backflushem, może pomoże. A może trzeba go rozebrać?



ekspres nowy, młyn raczej też nie pyli

Offline Tadeusz.357

  • Wiadomości: 7
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3158 dnia: 20 Czerwiec 2019, 08:32:17 »
Robię espresso z 18g w sitku IMS 12/18g.
Ekstrakcja 25sek. uzysk 38g. Napar smaczny, crema ładna.
Ale zawsze w na ciastku zostaje minimalna ilość wody czyli "błotko". Samo ciastko odbija się z PF dobrze, w całości.

Czy przejmować się "błotkiem"??? Jak z tym walczyć o ile jest w ogóle sens ???

Minimalna ilość wody pozostająca na ubitym ziarnie, tym bym nie przejmował się zbytnio. Dobrze rozplanować i silnie ubić słupek kawy, ta czynność to podstawa i na błotko często duża siła ubicia tamperem pomaga.

Najgorsze jest gdy ktoś ubija zmielone ziarno na tzw. "wkręt" kolby w grupę, że aż prysznic się obije na ziarnie. Na tym przykładzie błotko to samo szczęście jest. ;)

RadoGost

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3159 dnia: 20 Czerwiec 2019, 08:59:46 »
🤔
No to przeanalizuj swoje działanie krok po kroku do momentu ekstrakcji espresso, może wkradł się w nie jakiś malutki błąd 🙂
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2019, 09:03:19 wysłana przez RadoGost »

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3160 dnia: 20 Czerwiec 2019, 09:11:58 »
Ja bym nic nie analizował i się nie przejmował.
Kiedyś też mi to przeszkadzało, ale jeżeli kawa jest smaczna to się mniej przejmuje kwestiami czy aby na pewno wypadnie dobrze ciastko albo czy wody trochę zostało.
W przypadku wody - to ja osobiście zmniejszam dozę o 0,5 gramu i miele też drobniej i wody wtedy nie mam.
Nie wiem, dlaczego tak jest, jak to działa, ale działa więc nie analizowałem.

A ciastko to jak stosuje WDT to wypada ładnie, a jak polecę na lenia to po prostu nie zwracam uwagi ;)

RadoGost

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3161 dnia: 20 Czerwiec 2019, 09:32:25 »
W przypadku wody - to ja osobiście zmniejszam dozę o 0,5 gramu i miele też drobniej i wody wtedy nie mam.

Też tak myślałem, więc spróbuj!

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3162 dnia: 20 Czerwiec 2019, 13:00:39 »
Robię espresso z 18g w sitku IMS 12/18g.
Ekstrakcja 25sek. uzysk 38g. Napar smaczny, crema ładna.
Ale zawsze w na ciastku zostaje minimalna ilość wody czyli "błotko". Samo ciastko odbija się z PF dobrze, w całości.

Czy przejmować się "błotkiem"??? Jak z tym walczyć o ile jest w ogóle sens ???

Nie przejmować się! Szczególnie jak kawa ci smakuje i do tego masz poprawne parametry ekstrakcji.

RadoGost

  • Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3163 dnia: 20 Czerwiec 2019, 13:40:34 »
... i do tego masz poprawne parametry ekstrakcji.


2g w dół :kawa:  8) ;) :)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2019, 13:51:59 wysłana przez RadoGost »

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3164 dnia: 20 Czerwiec 2019, 14:16:11 »
Zmiana dozy, grubości mielenia nic nie zmieniło...
Kawa smaczna, parametry ekstrakcji ok...
Pozostaje żyć z tą odrobiną wody  :evil: :jezyk: :kawa:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi