Autor Wątek: Z nieogara do baristy...  (Przeczytany 4933 razy)

Offline Toxek Mężczyzna

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso ARC / Jura E8
  • Młynek: Niche Zero / 1ZPresso Q2

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Z nieogara do baristy...
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Marzec 2019, 14:55:10 »
To sprzedaj ekspres i napij się herbaty, mi to wszystko jedno, Ty tracisz.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline deskowy Kobieta

    • Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1509
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Z nieogara do baristy...
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Marzec 2019, 11:20:35 »
Może lepiej poszukaj szkolenia w swojej okolicy? Coś w Toruniu lub Bydgoszczy powinno się udać znaleźć, spędzisz kilka godzin, zaparzysz, posłuchasz i spokojnie ruszysz w dalszą "drogę" :) podstawowe szkolenia to nie jest ogromny koszt, a wyniesiesz z tego znacznie więcej wiedzy i inspiracji niż z czytania kolejnych forumowych potyczek ;)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline Toxek Mężczyzna

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: Ascaso ARC / Jura E8
  • Młynek: Niche Zero / 1ZPresso Q2
Odp: Z nieogara do baristy...
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Marzec 2019, 20:11:58 »
Całe szczęście znalazły się dwie osoby z forum, które bardzo mi pomogły. Ogarnąłem ustawienia młynka, mam ratio w okolicy 1:2. Nauczyłem się spieniania mleka, teraz kombinuję z latte artami. Jak już zacząłem pić kawę, która mi smakuje, to chętnie czytam dalej.
Więc ostatecznie wyszło całkiem nieźle i obyło się bez kursu baristy. ;-)

Offline Tedi_

  • Wiadomości: -9999
  • Ekspres: Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Z nieogara do baristy...
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Marzec 2019, 08:57:08 »
Co dwie głowy to nie jedna. Dlaczego "negatywnie" podchodzić do kursu baristy.
Wiem, że kwestię espresso można ogarnąć samodzielnie z pozytywnym skutkiem.Tylko ile czasu trzeba temu poświęcić?
  Do tego jeszcze wypada mieć odpowiedni sprzęt z którym będzie nam łatwiej, szybciej i przedewszystkim zawsze powtarzanie.
Mimo to szanuję Twoje podejście do samodzielnego rozpracowania sztuki jaką jest robienie espresso.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak picie kawy z samego rana. Zbanowany.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi