Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 244259 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #525 dnia: 25 Kwiecień 2019, 08:57:17 »
Uzupełnię nieco wątek poszukiwań wody.
Aktualnie testuję Britę C150 z głowicą regulowaną.
Instalacja bardzo prosta, gabaryty bardzo wygodne - system nie potrzebuje osobnej szafki, mieści się u mnie za wysuwaną Ikeową szufladą podzlewozmywakową.

Testy:
Kran - 275ppm, 8°KH
Brita 30% bypass - 165ppm, 4,5°KH
Brita 20% bypass - 138ppm, 4°KH

Porównanie smakowe z osmozą z mineralizacją (~40ppm), na dwóch różnych kawach:
Z początku woda osmotyczna zdaje się dawać wyrazistszy napar, ale po krótkiej chwili stygnięcia pokazuje się, że jego wyższa kwaskowość zaburza szerszą perspektywę smakową i utrudnia dojrzenie głębszych nut - innymi słowy, cierpkość zaczyna zaburzać balans.
Kawa na wodzie z Brity smakowała dla mnie OK, nie zauważyłem wyraźnej  różnicy względem naparu z Żywca Zdrój (120ppm).
Jeszcze się zastanowię czy stosować 20% czy 30% bypass.


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3460
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #526 dnia: 25 Kwiecień 2019, 10:05:59 »
Przelew czy espresso?
Jaką masz twardość wody po filtracji?

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #527 dnia: 25 Kwiecień 2019, 10:20:09 »
@pafcio0  masz do głowić brity takie fajne uchwyty wtedy nie musi stać na skrzynce - ale chyba w zestawie je sprzedają tylko. Uważaj na przewód w oplocie wejściowy do brity, nie lubią takich wygięć jak u ciebie na zdjęciu.

Ja mam britę na 0 ustawioną i z 350-420ppm (w zależności od dnia) robi mi 130-170ppm na wyjściu.
W celu wydłużenia żywotności brity mam założone filtry wstępne przed nią, 1 mikron i węgiel, wcześniej mam też 10 mikronów jako główny. 

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #528 dnia: 25 Kwiecień 2019, 11:12:09 »
Odpowiedź pewnie jest oczywista ale zapytam mimo wszystko - głowica jest inna niż do tych małych filtrów P1000?

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #529 dnia: 25 Kwiecień 2019, 13:00:29 »
głowica jest inna niż do tych małych filtrów P1000?

Wygląda, że to ta sama głowica.

Uważaj na przewód w oplocie wejściowy do brity, nie lubią takich wygięć jak u ciebie na zdjęciu.
Wiem, muszę wymienić ten wężyk na dłuższy, to w wolnej chwili wraz z przymocowaniem uchwytu do zawieszenia, był w komplecie. (sprzedawca prostozkranu na Allegro, komplet za 539zł).


Przelew czy espresso?
Jaką masz twardość wody po filtracji?
Przelew+espresso.
Twardość na wyjściu 138ppm.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #530 dnia: 22 Maj 2019, 21:39:31 »
 Używa ktoś może te filtry? LELIT MC747PLUS warto brać, czy pozostać przy dzbanku dafi? No i jak się to montuje? Wewnątrz zbiornika na wodę?  :mhh:

Edit: znalazłem, montuje się go na przewodzie pobierającym wodę ze zbiornika.
Ale czy warto dać taki filtr, skoro używam dafi?
« Ostatnia zmiana: 22 Maj 2019, 21:52:52 wysłana przez Damian »

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #531 dnia: 23 Maj 2019, 01:11:52 »
Jeżeli używasz DAFI ze zmiękczaniem, to w zasadzie nie warto, jeśli brać pod uwagę samo filtrowanie, bez uwzględniania specjalizacji. LELIT MC747PLUS zmiękcza wodę, więc jest lepszy (co do zasady) od zwykłego filtra DAFI.

Pytanie, do czego jeszcze DAFI Ci służy. Bo jeśli tylko do ekspresu, a jest filtr dedykowany, to może lepiej przejść na ten drugi.
Chociaż ja, gdybym do swojego ekspresu miał dedykowany filtr zmiękczający, wolałbym go używać, nawet mając dzbankowy (potrzebny przecież i do innych celów).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #532 dnia: 23 Maj 2019, 08:02:42 »
A pod jakim względem jest lepszy i do czego jest zwykły Dafi?

Aby móc cokolwiek powiedzieć, trzeba sprawdzić przynajmniej twardość węglanową wody na wejściu (co tam jest w kranie) i po filtrze, jednym i drugim. Wszystkie te filtry to +/- to samo, z jedną wodą może lepiej sprawdzić się ten, a z inną tamten. Oczywiście fajnie byłoby to jeszcze porównać w smaku, samo zmiękczanie to tylko dbałość o ekspres, a smak to inna historia.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #533 dnia: 23 Maj 2019, 08:12:37 »
Dafi u mnie idzie do wszystkiego, co wymaga wody. No dobra, poza kąpielą...  :picardpalm:
Tak się zastanawiam, bo może dafi (ostatnio wrzuciłem w niego filtr aquapor, i chyba nieco inaczej smakuje woda, ale może to tylko moja wyobraźnia) ma inne wnętrze niż ten lelit. Z drugiej strony jak nie spróbuję, to się nie dowiem. Chyba trzeba będzie też wydać całe 30 złotych na miernik twardości wody z allegro. Wtedy można się pokusić o jakieś konkretne pomiary i wnioski czy ewentualna zmiana cyferek na mierniku wpłynie na smak kawy, czy będzie to pomijane, bo dafi zrobi robotę.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #534 dnia: 23 Maj 2019, 08:23:29 »
filtr aquapor

Kupiłem filtry Aquaphor, kiedy pojawiły się na polskim rynku i bardzo się na nich zawiodłem. Mam twardą wodę w kranie, ale w porównaniu do filtrów Dafi i Brita, zmiękczanie Aquaphorem, to była porażka.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #535 dnia: 23 Maj 2019, 10:29:21 »
zmiękczanie Aquaphorem, to była porażka

Bo to ruskie  ;)

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #536 dnia: 23 Maj 2019, 10:50:57 »
zmiękczanie Aquaphorem, to była porażka

Bo to ruskie  ;)

Od Cara Wladymira? Nie wiedziałem. Ale jak zamówię miernik twardości wody to porównamy wyniki. Chociaż to i tak nie będzie do końca miarodajne, bo twardość twardością, ale jeszcze ważne co za minerały są w tej wodzie rozpuszczone i który filtr jak na nie działa...

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #537 dnia: 24 Maj 2019, 11:52:28 »
@Damian
Wskazałeś filtr Lelit w wersji zmiękczającej (jest też "zwykły").
Dafi też ma filtr zwykły i zmiękczający.
To jest po prostu kwestia wyboru.
Ja używam zmiękczającego, bez badania wody (po armaturze widzę, jaka jest  >:( )
I najbardziej chodzi mi o ekspres, bo skoro nieco kosztował, to ma to jakiś priorytet.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Woda do kawy
« Odpowiedź #538 dnia: 24 Maj 2019, 16:57:46 »
Chociaż to i tak nie będzie do końca miarodajne, bo twardość twardością, ale jeszcze ważne co za minerały są w tej wodzie rozpuszczone i który filtr jak na nie działa...
Twardość czyli to co powoduje, że powstaje kamień to głownie zasługa węglanów wapnia - czyli twardość węglanowa. Na rynku masz dostępne testy do twardości węglanowej i twardości całkowitej, ale tak naprawdę chodzi o te pierwszą. Więc jest to miarodajne, bo poszukujesz zawartości konkretnej soli wapnia. Podobnie jest z filtrami zmiękczającymi jak mniemam.

Offline tomaszborek

  • Wiadomości: 2
    • Jakie tabletki na wypadające włosy wybrać?
  • Ekspres: DeLonghi ECAM
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #539 dnia: 02 Lipiec 2019, 10:05:55 »
A co sądzicie o filtrach przelewowych do wody? Widziałem dostępne działające na zasadzie podwójnej osmozy i po prostu z węglowym filtrem. Które będą lepsze? Obecnie używam węglowego i kawa jest lepszej jakości, a przynajmniej tak wygląda (nie ma takiego osadu na górze)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi