forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Toxek w 21 Luty 2019, 20:13:56

Tytuł: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 21 Luty 2019, 20:13:56
Cześć,
jakiś czas temu zanabyłem Ascaso ARC i i2 mini. Od tego czasu leżą i czekają aż w końcu się nimi zajmę. W związku z powyższym - chciałem poprosić was o pomoc w uruchomieniu tego sprzętu i to uruchomieniu go tak, żebym przestał przepuszczać kasę na kawiarnie.
Przed rozpoczęciem prób i błędów potrzebuję jeszcze dokupić parę gratów. I tutaj mam prośbę o zerknięcie i podpowiedź, czy czymś jeszcze powinienem się zainteresować, czy może coś powinienem z wybranego zestawu wymienić na lepsze/inne?

1. Termometr - sonda, okrągły, analogowy
2. Szczotka do czyszczenia grupy Filter Logic CFL-695M    
3. Dzbanek Latte Art do spieniania mleka 0,6l - tutaj od razu pytanie - czy nie lepiej 0,35? 0,6 nie będzie za duży do spieniacza z ARC?   
4. Mata tampingowa Filter Logic CFL-645      
5. Szklaneczka do wody lub kawy espresso z logo Bazzara 80ml   
6. Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa 1kg - mieszanka może nie najwyższych lotów, ale obawiam się, że zanim poprawnie ustawię młynek, minie trochę czasu i gramów kawy...

Po zakupie zabiorę się do dalszych pytań...

PS: Wybaczcie możliwe powielanie pytań, ale liczba odpowiedzi i niuansów jest tak ogromna, że przyprawia mnie o mdłości, mimo, że na czytanie forum poświęciłem już dobre parędziesiąt godzin.
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: kulka w 21 Luty 2019, 20:32:39
1. Do czego termometr? Mierzenia temperatury mleka, wody?
3. Mniejszy lepszy
5. Jeśli to ma służyć ocenie uzysku, to lepiej chińską jubilerską wagę.
6. Nie no, proszę... Weź coś z polecanych na forum palarni...
Tytuł: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: rubin w 21 Luty 2019, 21:04:01
Cześć,
jakiś czas temu zanabyłem Ascaso ARC i i2 mini. Od tego czasu leżą i czekają aż w końcu się nimi zajmę. W związku z powyższym - chciałem poprosić was o pomoc w uruchomieniu tego sprzętu i to uruchomieniu go tak, żebym przestał przepuszczać kasę na kawiarnie.
Przed rozpoczęciem prób i błędów potrzebuję jeszcze dokupić parę gratów. I tutaj mam prośbę o zerknięcie i podpowiedź, czy czymś jeszcze powinienem się zainteresować, czy może coś powinienem z wybranego zestawu wymienić na lepsze/inne?

1. Termometr - sonda, okrągły, analogowy

Jeśli do mleka to bardzo prostym sposobem na ocenę „czy już?” jest trzymanie jedną ręką za spod dzbanka - jak zaczyna parzyć to już (za późno).

Cytuj (zaznaczone)
2. Szczotka do czyszczenia grupy Filter Logic CFL-695M

Główka szczotki sie zużywa dosyć szybko. Nie znam tego modelu ale warto zadbać o możliwość wymiany główki - ja osobiście używam Pallo, która jest bardzo dobra.

Cytuj (zaznaczone)
3. Dzbanek Latte Art do spieniania mleka 0,6l - tutaj od razu pytanie - czy nie lepiej 0,35? 0,6 nie będzie za duży do spieniacza z ARC?   
4. Mata tampingowa Filter Logic CFL-645
5. Szklaneczka do wody lub kawy espresso z logo Bazzara 80ml
6. Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa 1kg - mieszanka może nie najwyższych lotów, ale obawiam się, że zanim poprawnie ustawię młynek, minie trochę czasu i gramów kawy...
Jak ustawisz młynek pod tą Lavazzę, która raczej będzie leciwa, to potem kupisz świeże porządne ziarna i zaś będziesz ustawiał - bo stare ziarna zachowują się inaczej niż świeże. Lepiej ustawiać na docelowych kawach, najlepiej takich prostych w obsłudze  (z perspektywy nauki) - polecam Espresso Mujeres lub Ariadnę. Szybko się ich nauczysz i są do tego bardzo klasyczne i dobre w smaku. Poza tym są w przystępnej cenie a jakościowo w stosunku do tej Lavazzy to przepaść.
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 21 Luty 2019, 21:44:00
 
1. Do czego termometr? Mierzenia temperatury mleka, wody? - tak, dokładnie do mierzenia temperatury mleka. Z Waszych opinii wnioskuję jednak, że nie ma on sensu.
3. Mniejszy lepszy - ok.
5. Jeśli to ma służyć ocenie uzysku, to lepiej chińską jubilerską wagę. - waga kuchenna z dokładnością do 1g będzie ok?
6. Nie no, proszę... Weź coś z polecanych na forum palarni... - Mujeres, to mówicie o tym od Gorana? :-)
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: kulka w 22 Luty 2019, 09:06:52
1. Do czego termometr? Mierzenia temperatury mleka, wody? - tak, dokładnie do mierzenia temperatury mleka. Z Waszych opinii wnioskuję jednak, że nie ma on sensu.
5. Jeśli to ma służyć ocenie uzysku, to lepiej chińską jubilerską wagę. - waga kuchenna z dokładnością do 1g będzie ok?
6. Nie no, proszę... Weź coś z polecanych na forum palarni... - Mujeres, to mówicie o tym od Gorana? :-)
1. Tak, dasz radę bez termometru.
5.  Tak, z dokładnością do 1g będzie ok. Weź tylko pod uwagę rozmiar (czy zmieści się na tacce ociekowej) pod kolbą.
6. Mujeres od Gorana, Ariadna od mastroantonio itd
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: WS w 22 Luty 2019, 09:25:40
Tak, z dokładnością do 1g będzie ok

Dla mnie nie będzie ok, bo to za duży rozrzut, powinna mieć dokładność do 0,1 g.
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: kulka w 22 Luty 2019, 09:30:17
Tak, z dokładnością do 1g będzie ok
Dla mnie nie będzie ok, bo to za duży rozrzut, powinna mieć dokładność do 0,1 g.
Do ważenia naparu 1g wystarczy. Do ważenia zmielonej kawy w PF masz rację, lepsza 0,1g. Więc jak WS pisze, przyszłościowo lepiej 0,1g.
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 26 Luty 2019, 14:51:25
Pytałem o wagę z dokładnością do 1g, bo mam kuchenną, więc na tą chwilę ograniczę się do niej.
Zamówiłem Mujeresa od Gorana.

Teraz pytanie - co jeszcze potrzebuję do ekspresu, z takich rzeczy absolutnie wymaganych? Chciałbym to kupić za jedną wysyłką.
Ustaliliśmy, że potrzebuję:
- dzbanka do spieniania mleka 0,35
- mata tampingowa
- szczotka do czyszczenia - zostawię narazie tą, później ewentualnie wymienię na coś lepszego

Co jeszcze?
Tabletki do odkamieniania? Urnex Cafiza da radę?
Tytuł: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: orangina w 26 Luty 2019, 15:12:47
Cafiza służy do usuwania osadu kawowego. Powinieneś ją mieć. Odkamienić możesz roztworem kwasku cytrynowego lub octem.
Dobrze jest mieć odbijak do ciastek kawowych.
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 01 Marzec 2019, 20:53:28
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Zdaje się, że mam już wszystko, co potrzebuję, żeby zacząć.
Czy jest jakiś dobry sposób, żeby odpowiednio ustawić stopień mielenia, tak, żebym nie przepuścił przez młynek całego Mujeresa, bez otrzymania poprawnego efektu?
Wiem, że powinienem przed używaniem ekspresu wcześniej go załączyć, żeby termoblok zdążył się nagrzać. Czas ekstrakcji espresso powinien być koło 27 sekund, z czego po około 10 sekundach od uruchomienia pompy kawa powinna zacząć się sączyć. Uzysk z tego co wiem, powinien być na poziomie 35 ml po tych 27 sekundach.
Ubicie kawy przez tamper - jakieś zasady? Porady?
Sitka - podwójne? Pojedyncze? z podwójnym dnem? O co tutaj dokładnie chodzi?

Co jeszcze powinienem wiedzieć, aby uzyskać poprawne espresso?
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: rubin w 01 Marzec 2019, 21:45:25
Wiem, że searcha używa się trudno w piątkowy wieczór to trochę pomogę ;).

Tamping - obejrzyj sobie to i nie rób od razu doktoratu z tej dziedziny, to bardzo prosta czynność:
https://youtu.be/327q2csmH4g

35 g bardziej niż ml przy podwójnym sitku.

A o sitkach to już sam poczytaj. Tylko ci powiem - jak chcesz dążyć do prawdziwego espresso , to na sitku z podwójnym dnem (znanym rownież jako super crema) się nie da.
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 03 Marzec 2019, 15:18:00
To nie kwestia searcha, tylko kwestia przekopania się przez mnogość tematów i wariantów odpowiedzi. Spędziłem już na tym kilka dobrych godzin i dalej nic nie wiem...
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Cinello w 04 Marzec 2019, 02:31:57
http://www.youtube.com/playlist?list=PLtil0MLa0-7vNg_ovLcSHDT1O0pbCPuPM
https://www.cafesilesia.pl/przygotowanie-idealnego-espresso

Z tego dowiesz się bardzo dużo.
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 04 Marzec 2019, 12:49:37
To nie kwestia searcha, tylko kwestia przekopania się przez mnogość tematów i wariantów odpowiedzi. Spędziłem już na tym kilka dobrych godzin i dalej nic nie wiem...

Zanim zadałem pierwsze pytanie na forum przeczytałem je od deski do deski, włącznie z tematami z 2013 roku. Zajęło mi to cały urlop, swoją drogą ciekawa odprężająca lektura na błogie lenistwo na plaży :)
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 15 Marzec 2019, 12:08:11
To nie kwestia searcha, tylko kwestia przekopania się przez mnogość tematów i wariantów odpowiedzi. Spędziłem już na tym kilka dobrych godzin i dalej nic nie wiem...

Zanim zadałem pierwsze pytanie na forum przeczytałem je od deski do deski, włącznie z tematami z 2013 roku. Zajęło mi to cały urlop, swoją drogą ciekawa odprężająca lektura na błogie lenistwo na plaży :)

Nie chcę się czepiać, ale zapytałem tutaj o praktyczne porady, które pomogą mi w końcu uruchomić ekspres i zrobić poprawną kawę. Nie chcę czytać forum od deski do deski, bo nie mam tyle czasu, poza tym spora część dywagacji tutaj jest na poziomie mentalnego wtajemniczenia, do którego ja jeszcze nie doszedłem i nie wiem czy kiedykolwiek dojdę, ani czy dojść bym chciał.
Opisanie komuś, kto ogarnia temat procesu od uruchomienia ekspresu, przez ustawienie grubości mielenia, kwestie takie jak czy przepłukiwać prysznic czy nie + spienianie mleka, zajmie może z 10 minut. I dokładnie o to proszę.
Mi szukanie odpowiedzi na poszczególne pytania zajęło tutaj na forum tyle czasu, że mam ochotę sprzedać ekspres i napić się herbaty...
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 15 Marzec 2019, 12:24:02
http://www.youtube.com/playlist?list=PLtil0MLa0-7vNg_ovLcSHDT1O0pbCPuPM
https://www.cafesilesia.pl/przygotowanie-idealnego-espresso

Z tego dowiesz się bardzo dużo.

Dziękuję, przydatne rzeczy :-)
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 15 Marzec 2019, 14:55:10
To sprzedaj ekspres i napij się herbaty, mi to wszystko jedno, Ty tracisz.

Marek.

Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: deskowy w 20 Marzec 2019, 11:20:35
Może lepiej poszukaj szkolenia w swojej okolicy? Coś w Toruniu lub Bydgoszczy powinno się udać znaleźć, spędzisz kilka godzin, zaparzysz, posłuchasz i spokojnie ruszysz w dalszą "drogę" :) podstawowe szkolenia to nie jest ogromny koszt, a wyniesiesz z tego znacznie więcej wiedzy i inspiracji niż z czytania kolejnych forumowych potyczek ;)
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Toxek w 27 Marzec 2019, 20:11:58
Całe szczęście znalazły się dwie osoby z forum, które bardzo mi pomogły. Ogarnąłem ustawienia młynka, mam ratio w okolicy 1:2. Nauczyłem się spieniania mleka, teraz kombinuję z latte artami. Jak już zacząłem pić kawę, która mi smakuje, to chętnie czytam dalej.
Więc ostatecznie wyszło całkiem nieźle i obyło się bez kursu baristy. ;-)
Tytuł: Odp: Z nieogara do baristy...
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 28 Marzec 2019, 08:57:08
Co dwie głowy to nie jedna. Dlaczego "negatywnie" podchodzić do kursu baristy.
Wiem, że kwestię espresso można ogarnąć samodzielnie z pozytywnym skutkiem.Tylko ile czasu trzeba temu poświęcić?
  Do tego jeszcze wypada mieć odpowiedni sprzęt z którym będzie nam łatwiej, szybciej i przedewszystkim zawsze powtarzanie.
Mimo to szanuję Twoje podejście do samodzielnego rozpracowania sztuki jaką jest robienie espresso.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka